Bliny
Geniet van deze heerlijke hartige gistpannenkoekjes, bekend als Bliny, met dit Russische recept.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
- 15 g gist
- 1 liter melk
- 200 g bloem
- 1 eetlepel suiker
- 2 eidooiers
- 50 g boter
- Een snufje zout
- 1 deciliter melk
- 200 g bloem
- 2 eiwitten
- Boter
- Kaviaar
Los de gist op in de melk en meng met de helft van de bloem.
Laat het mengsel afgedekt rijzen.
Voeg vervolgens suiker, eidooiers, gesmolten boter en zout toe.
Voeg voorzichtig de lauwe melk en de rest van de bloem toe.
Laat opnieuw rijzen en meng dan met de stijfgeslagen eiwitten.
Bak in ruim boter kleine, dunne pannenkoekjes en serveer ze warm, bedekt met gesmolten boter en stukjes kaviaar.
- Varieer door de bliny te kruiden met kervel en te serveren met gerookte zalm.
- Meng rozijnen door het beslag en gebruik in plaats van melk zure room voor een zoete variant.
Geniet van deze authentieke Bliny als een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid!
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Hemelse Chocolade-Explosie Muffins
Voorbereidingstijd20 minuten min
wachttijd18 minuten min
Totale tijd38 minuten min
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram chocolade
- 300 gram bloem
- 100 gram basterdsuiker
- 150 gram suiker
- 80 gram cacaopoeder
- ¼ tl zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl bakpoeder
- 2 eieren
- 100 gram ongezouten roomboter
- 250 ml karnemelk
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en plaats een muffinbakvorm met losse muffinvormpjes erin.
Hak de chocolade in kleine stukjes.
Zet alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid klaar op kamertemperatuur.
Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, zout, kaneel, bakpoeder en baking soda.
In een andere kom mix je de suiker, boter, karnemelk en de eieren.
Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel en roer met een spatel tot het net is opgenomen (niet te lang mengen om overwerken te voorkomen).
Voeg 3/4 van de gehakte chocolade toe aan het beslag en roer het door.
Vul de muffinvormpjes gelijkmatig met het beslag (ongeveer 2/3 vol per cupje).
Strooi de overgebleven stukjes chocolade over de bovenkant.
Bak ongeveer 18 minuten.
Een satéprikker moet er droog uitkomen.
Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een trommel of vershoudfolie (niet in de koelkast om uitdroging te voorkomen!
).
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Aardbeiensterren
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- ½ theelepel Dr. Oetker Backin
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 gram kristalbloem (Koopmans)
- citroen
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepel(s) poedersuiker
Vulling:
- 200 gram aardbeienjam warme
Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
Vorm van het deeg een rol.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Gevulde Gestoomde Broodjes
Zachte, gestoomde broodjes gevuld met een smaakvol gehaktmengsel. Een heerlijke traktatie met Aziatische invloeden.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 12 broodjes
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 afgestreken eetlepel maïzena
- 3 dl water
- 1 ei
- 100 gram ham of spek
- 500 gram bloem
- 300 gram gehakt
- 1 eetlepel ketjap manis
- knoflook
- 1 eetlepel olie
- peper naar smaak
- 2 el fijngehakte selderij
- 1 eetlepel suiker
- 1 volle eetlepel suiker
- een snufje zout
- zout
- wat djahé gember
- 25 gram gist
- 2 grote ui
Doe 25 gram gist in een kopje, giet er ½ dl lauw water bij en los de gist al roerend op.
Meng 500 gram bloem, de opgeloste gist, 1 ei, 1 eetlepel suiker en een snufje zout in een beslagkom.
Meng er beetje bij beetje de rest van het lauwe water (2.
5 dl) bij en besla het deeg dan tot een soepele bal ontstaat.
Leg het deeg in de beslagkom en dek die met een vochtige doek af.
Snipper 2 grote uien fijn en fruit ze in 1 eetlepel olie lichtbruin.
Neem ze uit de pan en braad 300 gram gehakt zonder olie of vet met peper en zout; maak het met 2 vorken los en laat het niet aanbranden.
Snijd 100 gram ham of spek fijn en voeg het, als het gehakt bruin wordt, toe.
Laat het verder fruiten en voeg de uien weer toe.
Meng 1 afgestreken eetlepel maïzena, 1 volle eetlepel suiker en 1 eetlepel ketjap manis in een kopje met wat zout tot een vloeibaar papje ontstaat.
Voeg dit bij het gehakt en roer het een paar minuten door.
Neem de pan van het vuur en roer er 2 el fijngehakte selderij door.
Verdeel het gerezen deeg in 12 stukjes en rek elk stuk deeg op de met olie ingevette handpalm met de andere hand naar alle kanten uit.
Leg in het midden van de lap 1/12 deel van het gehaktmengsel en vouw het deeg eromheen, zodat een mooi bolletje ontstaat.
Leg het bolletje met de dichtgevouwen kant omlaag op een stukje niet ingevet boterhampapier van 10 x 10 cm.
Stoom ze op een bakplaat boven een met water gevulde bakplaat in een hete oven in 1 1/2 uur gaar.
(In een rijststomer duurt het wat langer).
Serveertip:
- Serveer de gestoomde broodjes warm.
- Lekker met chilisaus en/of sojasaus.
Wijnadvies:
- Een licht fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Zachte Melkbroodjes voor Ontbijt
Heerlijk zachte melkbroodjes, perfect voor een ontspannen ontbijt. Makkelijk te maken en het lekkerst als ze nog warm zijn.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rijstijd20 minuten min
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1-2 eetlepels room
- 10 gram zout
- 15 gram gist vers of 1 zakje gedroogde gist
- 2,8 dl melk
- 450 gram bloem voor witbrood
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water.
Verwarm de melk tot 37-38°C.
Verwarm de bloem in een kom in de oven (50°C).
Meng zout, gistoplossing en warme melk door de bloem.
Kneed tot een soepel deeg, vorm een bal en leg in de kom.
Bedek de kom en laat het deeg 1 uur rijzen.
Bestuif een bakplaat met bloem.
Sla het deeg terug, kneed kort en vorm een rol.
Verdeel de rol in 12 gelijke delen en vorm bolletjes.
Bedek de bolletjes en laat ze 15-20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg de bolletjes ondersteboven op de bakplaat.
Maak een snee in de bolletjes en laat ze kort rijzen.
Bak de broodjes 15 minuten op 220°C.
Temper de oven tot 190°C en bak nog 5-10 minuten.
Bestrijk de broodjes met room voor glans.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
In dit recept wordt melk gebruikt in plaats van water, omdat dit de korst zachter maakt.
Serveertip:
Serveer de broodjes warm met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past perfect bij deze zachte broodjes.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Zoete Duivekater Broden
Traditionele zoete duivekater broden, perfect voor een feestelijk ontbijt. Lekker met roomboter.
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei bestrijken
- 1 ei deeg
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 dl melk lauw
- 30 gram gist
- 50 gram boter
- 500 gram bloem
- Zout
Zeef de bloem in een kom en roer er zout door.
Los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel en de melk erin.
Schep de helft van de bloem over het kuiltje.
Voeg suiker, kaneel en eidooier toe.
Giet de afgekoelde boter erbij.
Kneed tot een soepel deeg (15 minuten).
Sla het deeg op het aanrecht om het luchtiger te maken.
Verdeel het deeg in twee porties en laat 45 minuten rijzen.
Vorm puntbroden en laat 15 minuten rijzen.
Knip de broden in en krul de punten om.
Maak inkepingen aan de zijkant.
Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de broden 40 minuten op 200°C.
Serveertip:
Serveer de duivekater warm met roomboter.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij deze zoete broden.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Servings: 1 brood
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Appelbeignets met Bierbeslag
Luchtige appelbeignets met een krokant bierbeslag, een heerlijke variatie op de klassieke beignet.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 15
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ dl oud bruin bier
- 1 ei
- 1 eiwit
- 125 gram bloem gezeefd
- ¼ dl slaolie
- 3 zure appels Goudrenet of Bellefleur
- 3 gram zout
- Frituurolie
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
Roer de bloem met het bier tot een glad beslag zonder klontjes.
Voeg de eidooier, zout en slaolie toe en roer tot een gladde massa.
Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom en spatel het door het beslag.
Wentel de appelplakken door het beslag.
Bak de beignets in hete olie (170°C) goudbruin en gaar.
Haal de beignets uit de olie met een lardeerpen of breinaald.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel bestrooid met poedersuiker.
Wijnadvies:
Een fruitig bier, zoals een Belgisch fruitbier, past goed bij de appelbeignets.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Chocoladelettercake met Abrikozenjam
Maak een heerlijke chocoladelettercake met een smeuïge laag abrikozenjam en een glanzende chocoladelaag. Perfect voor Sinterklaasavond!
Servings: 8 porties
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boter
- 4 eieren
- 1 pak 'Mix voor Sacher Torte' Oetker
- ½ potje abrikozenjam
- 1 zakje chocoladeglazuur
- Poedersuiker
Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen.
Doe de deegmix, boter, eieren en 3/4 dl water in een kom en meng door elkaar.
Klop het beslag met een mixer op de hoogste stand 2-3 minuten tot een glad mengsel.
Vul de lettervorm tot 2/3 met het beslag.
Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak 45 minuten op 160°C.
Laat de cake 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam, zeef deze en bestrijk de cake ermee.
Leg het zakje chocoladeglazuur 10 minuten in heet water, droog af en kneed het zacht.
Knip een puntje van het zakje en verdeel het glazuur over de letter.
Strijk het glazuur glad met een pannenkoekenmes en laat drogen.
Bestrooi de cake tot slot met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer bij een kop warme chocolademelk of koffie voor een feestelijke Sinterklaassfeer.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Tawny Port past goed bij deze chocoladecake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8
Chinese flensjes met kip en hoisinsaus
Deze Chinese flensjes gevuld met gemarineerde kip, knapperige groenten en een smaakvolle hoisinsaus zijn een heerlijke Aziatische lekkernij voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de flensjes:
- 125 gram bloem gezeefd
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- 3 deciliter melk
- Zout naar smaak
Voor de vulling:
- 2 dubbele kipfilets
- Peper en zout naar smaak
- Mespuntje vijfkruidenpoeder
- Scheutje lichte sojasaus
- 1 komkommer in dunne reepjes
- 3 lente-uien in dikke lucifers gesneden
- 6 gedroogde Chinese champignons 30 minuten geweekt in heet water, steeltjes verwijderd
Voor de saus:
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 4 eetlepels suiker of minder als je candarell gebruikt
- 1 eetlepel sesamolie
Flensjes bereiden:
Meng de bloem, melk, eieren, olie en een snufje zout tot een glad beslag.
Laat het beslag even rusten.
Bak dunne flensjes in een koekenpan en dek ze af tot gebruik.
Vulling bereiden:
Snijd de kipfilets horizontaal doormidden en marineer met peper, zout, vijfkruidenpoeder, sojasaus en olie.
Verhit een grillpan en bak de kipfilets gaar.
Laat ze afkoelen en snijd in dunne reepjes.
Snijd de lente-ui en de komkommer in dikke lucifers.
Snijd de geweekte Chinese champignons in dunne reepjes.
Meng de ingrediënten voor de hoisinsaus in een kommetje.
Flensjes vullen en stomen:
Smeer een dun laagje hoisinsaus op een flensje.
Beleg met reepjes kip, komkommer, lente-ui en champignons.
Rol de flensjes strak op en leg ze op een hittebestendig bord zonder ze tegen elkaar te plaatsen.
Plaats een rekje of een klein conservenblikje met open boven- en onderkant in een wok.
Vul de wok met water tot 1 cm onder de rand van het rekje en breng aan de kook.
Zet het bord met flensjes op het rekje, sluit de wok met een deksel en laat 10 minuten stomen.
Serveer warm en geniet!
Serveertip:
Serveer met extra hoisinsaus en wat sesamzaadjes voor een nog rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Riesling past perfect bij deze hartige flensjes.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 8g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom / Pagina 8