Tilapiafilet met zongedroogde tomaten en pasta
Een heerlijke combinatie van sappige tilapiafilet, zongedroogde tomaten en romige tagliatelle.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 tilapiafilets ca. 100 g per stuk
- 300 g tagliatelle pasta
- 100 g zongedroogde tomaten 1 zakje
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 600 g prei 2 zakken à 300 g
- 150 g witte wijnsaus voor vis 1 bakje
- Zout en peper naar smaak
Week de zongedroogde tomaten 15 minuten in 200 ml warm water en spoel ze af met koud water.
Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflook en prei ongeveer 3 minuten.
Voeg de witte wijnsaus toe aan het preimengsel en roer goed.
Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en leg ze op het preimengsel.
Stoof de vis afgedekt ongeveer 5 minuten tot de filets gaar zijn.
Snijd ondertussen de geweekte tomaten in stukjes en voeg ze toe.
Verwarm nog 1 minuut mee.
Schep de vis en groenten voorzichtig uit de pan en serveer met de tagliatelle.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en een paar schijfjes citroen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte, ziltige smaken van de vis en tomaten.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé
Een smaakvol Indonesisch gerecht met sappige Babi Ketjap, beetgare sperziebonen en taugé, geserveerd met rijst en knapperige kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g rijst
- 1 paprika schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
- 500 g hamlappen in blokjes gesneden en drooggedept
- 500 g gebroken sperziebonen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
- 125 g taugé
- 60 g kroepoek
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur.
Bak de blokjes hamlap in 5 minuten goudbruin en gaar.
Voeg de reepjes paprika toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee.
Schep de roerbaksaus en taugé door het vlees en laat het geheel goed doorwarmen.
Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek.
Serveertip:
Garneer het gerecht met fijngehakte koriander en een schijfje limoen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Combineer met een Norton Torrontés. Deze witte wijn complementeert de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap perfect.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Italiaanse Gehaktballen
Deze Italiaanse gehaktballen met salami zijn perfect voor een stevige maaltijd, met een rijke smaak die je doet verlangen naar meer.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g salami in reepjes gesneden
- 400 g gehakt
- 1 klein ui gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel zout
- Peper naar smaak
Meng de salami, zout, gesnipperde ui en peper door het gehakt en vorm hier 4 ballen van tussen je handen.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin.
Leg een deksel op de pan en laat de gehaktballen nog ongeveer 15 minuten zachtjes bakken, af en toe keren.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met een frisse groene salade en wat geroosterde broodjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Italiaanse gehaktballen met salami passen goed bij een stevige rode wijn zoals Chianti of Barbera.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 1.2g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder
Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 1 ei
- ½ dl melk
- 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
- ½ nootmuskaat geraspt
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- 500 g gehakt rundvlees
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de jus:
- 4 eetlepels boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 dl water
Klop het ei los met de melk in een grote kom.
Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
Meng goed.
Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
Draai ze af en toe om.
Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de gehaktballen met de warme jus.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Gehaktballen van Restaurant De Librije met Vleesfond
Deze gehaktballen van Restaurant De Librije zijn een smaakvolle traktatie, perfect in combinatie met een volle rode wijn en langzaam gestoofd in vleesfond.
Servings: 4 ballen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gehakt
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 kleine eieren
- 80 g paneermeel
- 3 eetlepels roomboter
- 1 pot vleesfond 380 ml of zelfgemaakte fond
Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) in een kom en kneed het gehakt met de hand tot alles goed gemengd is.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties en vorm er ballen van.
Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
Verhit de roomboter in een braadpan en bak de gehaktballen hierin rondom bruin.
Voeg de vleesfond toe aan de pan en laat de gehaktballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Engelse Stout Gehaktballen in Rijke Stoutsaus
Engelse stout gehaktballen, langzaam gestoofd in een rijke stoutsaus met kruidige tonen van tijm en mosterd – een hartige maaltijd voor liefhebbers van stevige smaken.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- Enkele druppels Tabasco
- 1 ei
- 50 g boter
- Snufje nootmuskaat
- 50 g paneermeel
- Klontje boter
- 1 kleine ui gesnipperd
- ½ fles stout
- ¼ eetlepel bloem
- ¼ eetlepel mosterd
- Loonse stroop
- Kruidnagel naar smaak
- Tijmblaadjes naar smaak
- Laurierpoeder
Meng het gehakt met Tabasco, Worcestershiresaus, paneermeel, een snufje nootmuskaat, een klein scheutje stout, 1 theelepel mosterd en het ei.
Vorm van het gehakt 4 ballen.
Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
Haal de ballen uit de pan en zet ze even opzij.
Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken.
Voeg indien nodig wat extra boter toe.
Bak de uien enkele minuten tot ze licht gekleurd en gekarameliseerd zijn.
Strooi een laagje bloem over de uien, roer goed door en laat de bloem kort meebakken.
Schenk de stout erbij en roer goed door.
Voeg Loonse of Luikse stroop, een beetje mosterd, kruidnagels, enkele takjes tijm en wat laurier toe aan de saus, alles naar smaak.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Leg de voorgebakken gehaktballen terug in de saus.
Plaats het deksel (licht gekanteld) op de pan en laat de gehaktballen op zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of groenten naar keuze voor een vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige gehaktballen in stoutsaus gaan goed samen met een robuuste rode wijn, zoals een Shiraz of een Malbec. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht aan.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Kruidige Gehaktballen met Tijm, Rozemarijn en Mosterd
Smaakvolle kruidige gehaktballen met tijm, rozemarijn, mosterd en een heerlijke jus – een hartige traktatie voor elke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6 ballen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 sneetjes wit brood zonder korst
- 500 g gehakt
- 1 ei
- Peper en zout naar smaak
- Mespuntje nootmuskaat
- Mespuntje piment
- Paar blaadjes tijm
- Paar blaadjes rozemarijn of peterselie
- Mespuntje gember
- 2 druppels Worcestersaus
- 1 theelepel mosterd
- Bloem of paneermeel
- 50 g boter plus extra voor het bakken van de ui
Bak de gesnipperde ui langzaam in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn.
Week de boterhammen in de melk.
Meng alle ingrediënten (behalve de bloem of paneermeel) in een kom en kneed tot het witbrood niet meer zichtbaar is.
Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes.
Haal de gehaktballen door de bloem of het paneermeel.
Verhit wat boter in een pan en bak de gehaktballen voorzichtig rondom bruin.
Voor krokante ballen: leg de deksel schuin op de pan, draai de gehaktballen zo nu en dan en bedruip met wat boter.
Voor zachte gehaktballen: voeg een scheutje water toe aan de pan, draai de ballen om en houd de deksel erop.
Bak de gehaktballen 20-30 minuten en haal ze uit de pan als ze gaar zijn.
Maak de jus door de aanbaksels in de pan met wat water los te maken.
Serveertip:
Serveer de kruidige gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze kruidige gehaktballen passen goed bij een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Engelse Nasi-Bami Gehaktballen met Ketjap en Sambal
Deze Engelse nasi-bami gehaktballen met ketjap, sambal en kruidenmix zijn een hartige en smaakvolle maaltijd met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 zakje nasi- of bami kruidenmix
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngesneden
- 1 ei
- 2 beschuiten fijngemaakt of paneermeel
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels olie bijv. wokolie, olijfolie of zonnebloemolie
- Bruine saus of tomatenketchup
Instructies:
Meng in een kom het gehakt, nasi- of bami kruidenmix, fijngehakte knoflook, fijngesneden ui, ei, fijngemaakte beschuiten (of paneermeel), ketjap asin en ketjap manis, en sambal oelek.
Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend geheel.
Laat het gehaktmengsel ongeveer een uur rusten zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
Vorm vervolgens ongeveer 12 gehaktballen van het mengsel.
Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballen om en om bruin.
Blus af met wat warm water en voeg een scheut bruine saus of tomatenketchup toe.
Laat de gehaktballen 20-25 minuten sudderen, keer ze regelmatig om en zorg ervoor dat ze volledig gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze hartige gehaktballen met Aziatische smaakmakers gaan goed samen met een lichte Engelse rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Belgische Gehaktballen in Biersaus met Stoofsaus
Belgische gehaktballen in een rijke biersaus, gestoofd tot perfectie – een hartverwarmend gerecht voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 ballen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes wit brood
- 100 ml melk
- 2 kleine uien zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel verse tijm fijngehakt
- 1 ei
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- 500 g gehakt varken-rund mix
- 70 g boter
- 2 sjalotjes fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml donker Belgisch bier
- 1 eetlepel appelstroop
Week de sneetjes wit brood gedurende 5 minuten in de melk.
Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de fijn gesneden ui, tijm, ei en geraspte nootmuskaat door het gehakt.
Breng op smaak met 1 theelepel zout en peper naar smaak.
Vorm 8 gehaktballen van het mengsel.
Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de gehaktballen 3 minuten rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan.
Bak hierin de fijngesneden sjalotjes met de geperste knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk het Belgische bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de gehaktballen in de braadpan en laat ze nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven in de saus, waarbij je de gehaktballen af en toe keert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Belgisch bruin bier zoals een Dubbel past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29
Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst
De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 1 kg mager gehakt
- 3 varkensworstjes vel verwijderd
- 200 g gehakte olijven
- 150 g boter
- 1 kopje geweekte rozijnen
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 middelgrote ui fijngesnipperd
- 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
- 3 eieren
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 kopje bloem
Voor de saus:
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
- 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
- Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blokje runderbouillon
- 1 kopje droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 theelepel oregano
- Chilipeper naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
Voor de rijst:
- 2 kopjes rijst
- 2 kopjes water
- 1 middelgrote ui gesnipperd
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gehakte peterselie
- 1 laurierblad
- Zout naar smaak
- 1 theelepel saffraan
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
Rol de gehaktballen door de bloem.
Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
Voor de rijst:
Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / braadpan / Pagina 29