Spruitjes met Aziatische Kruiden en Basmati Rijst

Spruitjes met Aziatische Kruiden en Basmati Rijst

Een verrassend gerecht van spruitjes met een Aziatische twist, geserveerd met basmati rijst. Een heerlijk hartige en kruidige maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g basmati rijst
  • 350 g spruitjes geschoond en in vieren gesneden
  • 2 kleine uien fijn gesneden
  • 1 tl trassi
  • 2 el zoete ketjap
  • 2 tl sambal brandal
  • 2 el oestersaus

Instructies

  • Kook de spruitjes kort in een pan met water totdat ze net beetgaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Breng water aan de kook voor de basmati rijst en kook de rijst volgens de instructies op de verpakking (ongeveer 10 minuten).
  • Verhit in een braadpan een beetje olie en bak de fijn gesneden uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de trassi, zoete ketjap, sambal brandal en oestersaus toe en bak kort mee.
  • Voeg de voorgekookte spruitjes toe aan de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Serveer de spruitjes met de gekookte basmati rijst.

Notities

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de pittige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Spaghetti met Kip, Spek en Groenten in Tomatensaus

Geniet van deze heerlijke spaghetti met kip, spek en een mix van verse groenten in een smaakvolle tomatensaus. Perfect voor een voedzame maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g spaghetti
  • 300 g spekblokjes
  • 2 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ groene paprika in blokjes gesneden
  • ½ courgette in blokjes gesneden
  • 150 g champignons in plakjes gesneden
  • 75 g haricots verts in stukjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Verhit in een braadpan de spekblokjes op middelhoog vuur en bak ze tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de stukjes kipdijfilet toe aan de spekblokjes en bak tot de kip lichtbruin en gaar is.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en bak mee tot ze glazig zijn.
  • Doe de tomatenblokjes, groene paprika, courgette, champignons en haricots verts in de pan en bak alles mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Giet het blik tomatenblokjes in de pan en laat het geheel even sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de saus over de gekookte spaghetti en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Een rode wijn zoals een Chianti of een Merlot past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.2g | Sugar: 7g

Kruidige Spinazie-Rijstschotel met Gegrilde Kipfilet

Kruidige Spinazie-Rijstschotel met Gegrilde Kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Voor de Gegrilde Kipfilet:

  • 4 kipfilets à 125 g
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Spinazie-Rijstschotel:

  • 2 grote uien gesnipperd
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 600 g panklare spinazie
  • 500 ml kippenbouillon van tablet

Instructies

  • Snijd de kipfilets in de lengte doormidden en leg ze open.
  • Meng in een kom de knoflook, kaneel, gemalen komijn, chilipoeder, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.
  • Bestrijk beide kanten van de kipfilets met dit mengsel en laat ze even marineren.
  • Verhit de resterende olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui samen met de rijst gedurende 4-5 minuten op zacht vuur.
  • Roer regelmatig.
  • Voeg de panklare spinazie toe en giet de kippenbouillon erbij.
  • Laat de rijst afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar worden.
  • Bak ondertussen de gemarineerde kipfilets in een koekenpan of grillpan gedurende 10 minuten, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer de gegrilde kipfilets met de spinazie-rijstschotel.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de kruidige tonen en het malse karakter van de kip.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige Pasta met Braadworst en Doperwten

Romige Pasta met Braadworst en Doperwten

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g schelpjespasta of glutenvrije pasta
  • 4 runderbraadworsten
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 400 g diepvriesdoperwten
  • 250 ml kookroom light
  • 75 g rucola of waterkers/postelein
  • 75 g Hollandse geitenkaas geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  • Snijd de braadworsten in plakjes.
  • Verhit in een braadpan de olijfolie en bak de plakjes braadworst op matig vuur gedurende 4-5 minuten.
  • Voeg de gesnipperde rode ui en de bevroren doperwten toe en bak 2 minuten mee tot de ui glazig is.
  • Voeg nu de kookroom en zout en peper naar smaak toe.
  • Stoof het geheel met de deksel schuin op de pan ca.
  • 6 minuten op laag vuur tot de doperwten beetgaar zijn.
  • Schep de pasta door de saus en meng vervolgens de rucola erdoor.
  • Verdeel het gerecht over de (diepe) borden en strooi de geraspte geitenkaas erover.
  • Serveer de pasta direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige pasta met braadworst en doperwten past goed bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 27g | Vet: 2g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Romige Boerenkoolpot met Gebraden Worst

Romige Boerenkoolpot met Gebraden Worst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 723kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 runderbraadworsten
  • 1 prei in dunne ringen gesneden
  • 300 g boerenkool panklaar
  • 700 g aardappelschijfjes
  • 150 g verse roomkaas met knoflook en kruiden
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • In een koekenpan smelt je de helft van de boter en braad je de runderbraadworsten rondom aan.
  • Bak het vlees gedurende 20 minuten op matig vuur gaar, af en toe keren.
  • In een braadpan smelt je de rest van de boter en voeg je de prei, boerenkool en aardappelschijfjes toe.
  • Voeg een klein kopje water en zout naar smaak toe.
  • Laat de boerenkool afgedekt gedurende 10 minuten zachtjes gaar smoren, af en toe omscheppen.
  • Schep de verse roomkaas door de boerenkool en laat de kaas al roerend smelten.
  • Laat de boerenkool nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verdeel de romige boerenkool over de borden en serveer de runderbraadworst ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Boerenkool met Braadworst gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Malbec.

Nutrition

Calories: 723kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 29g | Vet: 50g | Zout: 3.5g | Sugar: 3g

Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus

Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 747kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 3 eierdooiers
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepels mosterd
  • 2 varkensfiletrollades à 500 g
  • 500 g sjalotten
  • 12 blaadjes salie van plantje of uit zakje verse Italiaanse kruidenmix
  • 50 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • In een hoge pan de slagroom met de vleesfond in ongeveer 30 minuten tot de helft inkoken.
  • Schenk een scheutje roomsaus in een kom en laat dit even afkoelen.
  • Roer de eierdooiers, maïzena en 2 eetlepels mosterd door het afgekoelde scheutje roomsaus.
  • Voeg dit mengsel toe aan de roomsaus in de pan en verwarm zachtjes onder voortdurend roeren tot de saus begint te binden.
  • Haal de pan direct van het vuur wanneer de saus de juiste dikte heeft (de saus 'hangt' aan de bolle kant van een lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar).
  • Laat de saus afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Laat de rollades op kamertemperatuur komen.
  • Pel en snijd de sjalotten in vier parten.
  • Snijd de salie fijn.
  • Dep de rollades droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad de rollades rondom aan.
  • Voeg de sjalotten toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
  • Voeg de fijngesneden salie toe, draai het vuur laag en laat de rollades met het deksel schuin op de pan in 30-40 minuten gaar braden.
  • Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie.
  • Laat het 5 minuten rusten.
  • Warm de mosterdsaus voorzichtig op het warmhoudplaatje op en breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Snijd de rollades in plakken en leg ze op een schaal.
  • Leg de sjalotten eromheen.
  • Serveer de rollades aan tafel en schenk de warme mosterdsaus er apart bij.

Notities

Wijnadvies:

Deze Varkensrollade met Gestoofde Sjalotten en Mosterdsaus gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 747kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 44g | Vet: 54g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Romige Risotto met Morieljes

Romige Risotto met Morieljes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje gedroogde morieljes 15 g
  • 50 g boter
  • 3 teentjes knoflook in plakjes
  • 300 g risottorijst
  • 500 ml vleesbouillon van tablet
  • 300 ml medium dry sherry
  • 125 ml slagroom
  • 50 g grano padano geraspt
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Week de gedroogde morieljes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Dep ze daarna droog en snijd ze fijn.
  • Smelt 25 g boter in een braadpan.
  • Fruit hierin de plakjes knoflook en morieljes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak al omscheppend tot de korrels glanzen.
  • Schenk de vleesbouillon en sherry erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt staan tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer de slagroom door de risotto en schuif de pan afgedekt in de oven.
  • Laat de risotto in 40-45 minuten gaar worden.
  • Meng de resterende boter, geraspte grano padano en fijngesneden peterselie door de risotto.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer de risotto in een schaal.

Notities

Serveer deze romige risotto met morieljes als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijde.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio vormt een uitstekende aanvulling op de aardse tonen van de morieljes en de romige textuur van de risotto.

Gestoofde Pompoen met Cranberries

Gestoofde Pompoen met Cranberries

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen gewassen
  • 250 ml kippenbouillon van tablet
  • 50 g boter
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • 200 g cranberry's

Instructies

  • Snijd de boven- en onderkant van de pompoen eraf.
  • Halveer de pompoen, schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (laat de schil er gewoon aan zitten).
  • Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de pompoenblokjes.
  • Voeg de kippenbouillon toe, samen met de nootmuskaat en het korianderpoeder.
  • Stoof de blokjes in 15-20 minuten met de deksel op de pan op laag vuur gaar, af en toe omscheppen.
  • Voeg de cranberry's toe aan de pompoen en laat ze 2 minuten meestoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Niet dol op de zure smaak van cranberry's? Voeg een eetlepel honing toe aan het pompoen-cranberrymengsel voor een zoetere smaak.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Riesling, vormt een mooie aanvulling op de zoete en hartige smaken van dit gerecht. De verfrissende tonen van de wijn complementeren de pompoen en cranberry's perfect.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Citroen-Parelhoenpakketjes in Filodeeg

Citroen-Parelhoenpakketjes in Filodeeg

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 398kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 parelhoenfilets
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 ml gevogeltefond
  • ½ pakje filodeeg diepvries, ontdooid
  • 4 blaadjes verse basilicum
  • 4 plakjes jambon d'Ardennes Ardenner ham

Instructies

  • Snijd een kwart van de citroen in kleine stukjes en pers de rest uit.
  • Marineer de parelhoenfilets in het citroensap en laat ze 10 minuten marineren.
  • Haal de parelhoen uit de marinade en wrijf ze in met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de filets rondom lichtbruin.
  • Voeg de citroenstukjes, gevogeltefond, zout en peper naar smaak toe.
  • Laat de parelhoen met het deksel schuin op de pan in 7-8 minuten op zeer laag vuur gaarstoven.
  • Laat het vervolgens afkoelen in het stoofvocht.
  • Leg op een werkvlak 4 vellen filodeeg uit.
  • Leg in het midden van elk vel een blaadje basilicum en een plakje ham.
  • Dep de parelhoenfilets droog met keukenpapier en leg ze op de ham.
  • Vouw het filodeeg als een pakketje dicht en leg het met de vouwnaad naar beneden op een bakplaat.
  • Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de filopakketjes met de resterende olie.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pakketjes in 20-25 minuten knapperig.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht komt goed tot zijn recht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 398kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 29g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 175 g fijngehakte quorn
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 courgette in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 10 sneetjes wit-casinobrood
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak in een braadpan het fijngehakte quorn in de helft van de olie gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de quorn en laat de saus 5 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de plakjes courgette gedurende 3 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook en gedroogde oregano toe aan de courgette en bak nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak in een ovenschaal laagjes van achtereenvolgens sneetjes brood, courgette en de quorn-tomatensaus, en eindig met een laagje brood.
  • Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel en zet de schaal in het midden van de oven.
  • Bak de ovenschotel in ca.
  • 30 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Sugar: 5g