Pitatoastje met paling

Pitatoastje met paling

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 shoarmabroodje
  • 1 bosuitje
  • 3 gedroogde tomaatjes in olie
  • 100 g paling filet gerookte
  • ½ citroen
  • 4 eetlepels bieslookpesto bakje

Instructies

  • Pitabroodje overlangs halveren en in broodrooster roosteren.
  • Bosuitje schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Tomaatjes in ragfijne reepjes snijden.
  • Palingfilets in stukken van ca. 3 cm snijden en citroen erboven uitknijpen.
  • Pitabroodjes besmeren met 2 eetlepels bieslookpesto.
  • Met ¾ van uiringetjes en tomaatreepjes in midden van broodjes bergje maken.
  • Palingstukken ertegenaan zetten en erop leggen.
  • Rest van bieslookpesto over paling scheppen en rest van uiringetjes en tomaatreepjes erover verdelen.

Notities

Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.
 

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 14g | Vet: 28g

Schapenkaas met kersencompote

Schapenkaas met kersencompote

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kersen verse of uit pot
  • 2 dl rode wijn Droë Rooi
  • 1 takje rozemarijn verse
  • 60 g suiker
  • 4 sneetjes muesli-notenbrood
  • 200 g manchego harde schapenkaas

Instructies

Voorbereiden

  • Eventueel van tevoren kersen ontpitten.
  • In steelpan wijn, kersen, rozemarijn en suiker aan de kook brengen.
  • Kersen 5 minuten op halfhoog vuur koken tot saus iets stroperig wordt.
  • Kersen laten afkoelen en rozemarijn verwijderen.

Bereiden

  • Brood roosteren in broodrooster.
  • Intussen korstjes van kaas snijden en kaas met scherp mes in niet te dunne plakjes snijden.
  • Elk sneetje brood kruislings doorsnijden in 4 driehoekjes.
  • Kersenconfiture over vier kommetjes verdelen.
  • Kommetjes op vier borden zetten.
  • Brood en kaas er omheen leggen.

Notities

Wijnadvies
Friszoete tot halfzoete witte wijnen
Frisse, droge en krachtige roséwijnen
10 voorbereiden, 10 bereiden
Bevat per eenpersoonsportie
energie 225 kCal - eiwit 6 g
vet 8 g - koolhydraten 28 g

Toost kannibaal

Toost kannibaal

Recept categorieën: Brood, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes wit casinobrood of 8 sneetjes stokbrood
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 100 gr filet américain
  • 1 sjalotjes fijngehakt
  • 2 zoetzure augurkjes fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes fijngehakt
  • zwarte peper grofgemalen

Instructies

  • Rooster het brood lichtbruin, besmeer het dun met mayonaise en snijd elk sneetje in 4 driehoekjes.
  • Meng de filet américain met de sjalot, augurk en kappertjes, verdeel dit mengsel over de driehoekjes en maal er peper boven.

Mediterrane Hamburger met Bleekselderij-Ricotta en Avocadodip

Mediterrane Hamburger met Bleekselderij-Ricotta en Avocadodip

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Kaas, Lunch, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 stengel bleekselderij
  • 75 g ricotta
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels olie
  • 4 Tivall hamburgers ca. 180 g
  • 4 mini-ciabatta’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel walnootolie
  • ½ zakje veldsla met bietjes ca. 75 g
  • 4 eetlepels avocadodipsaus bakje ca. 115 g, AH Huistraiteur
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in heel kleine stukjes.
  • Bewaar de blaadjes voor garnering.
  • Prak de ricotta met een vork fijn in een kom.
  • Roer de fijngesneden bleekselderij erdoor.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Bakken van hamburgers:

  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Bak de hamburgers in ongeveer 5 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Keer ze halverwege.

Bereiden van ciabatta’s:

  • Halveer de mini-ciabatta’s en rooster ze licht goudbruin in een broodrooster.

Knoflookolie:

  • Pel het teentje knoflook en pers deze uit boven de walnootolie.
  • Meng goed door elkaar.
  • Bestrijk de snijvlakken van de ciabatta’s met de knoflook-walnootolie.

Opbouwen van de hamburgers:

  • Verdeel de veldsla over de onderste helften van de ciabatta’s.
  • Schep op elke ciabatta een lepel avocadodipsaus.
  • Leg de gebakken hamburgers op de saus.
  • Verdeel het bleekselderij-ricottamengsel over de hamburgers.

Serveren:

  • Plaats de bovenste helften van de ciabatta’s schuin op de hamburgers.
  • Garneer met de achtergehouden blaadjes bleekselderij.

Notities

Wijnadvies:

Deze hamburger met bleekselderij-ricotta en avocadodip past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De wijn moet genoeg frisheid hebben om de verse smaken van de salade en de romige textuur van de ricotta te accentueren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Patétoast met tuinkruiden

Patétoast met tuinkruiden

Snel te maken
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje peterselie 30 g
  • 20 sprietjes bieslook
  • 150 g crèmepaté
  • 1 eetlepel(s) witte vermout
  • 4 sneetjes wit-casinobrood
  • 1 zakje rucola 30 g
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Peterselie en bieslook heel fijn knippen.
  • Crèmepaté mengen met vermout.
  • Brood roosteren in broodrooster.
  • Rucola over vier bordjes verdelen.
  • Paté grof over brood verdelen.
  • Kruiden er dik over strooien.
  • Sneetjes diagonaal halveren.
  • Sneetjes brood op rucola leggen.
  • Bestrooien met versgemalen peper.

Bruschetta met Gedroogde-Tomaattapenade en Mozzarella

Bruschetta met Gedroogde-Tomaattapenade en Mozzarella

Deze knapperige bruschetta's met een smaakvolle gedroogde-tomaattapenade, romige mozzarella en verse basilicum zijn een perfecte Italiaanse starter.
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Brood, Broodjes, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 6 gedroogde tomaten in olie uit een potje van 280 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ciabattabrood
  • 2 bollen mozzarella à 125 g, in plakjes gesneden
  • 3 takjes basilicum in reepjes gesneden
  • Cayennepeper naar smaak

Instructies

  • Pel het teentje knoflook en hak het fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de zwarte olijven en gedroogde tomaten toe en meng kort tot een grove tapenade.
  • Schenk de olijfolie erbij en breng op smaak met cayennepeper.
  • Snijd het ciabattabrood in plakjes en rooster deze in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en leg op elk plakje ciabatta een plakje mozzarella.
  • Schep een lepel van de gedroogde-tomaattapenade op de mozzarella.
  • Knip de basilicum in reepjes en strooi over de bruschetta.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de bruschetta’s warm of op kamertemperatuur, en garneer eventueel met een scheutje extra olijfolie voor een luxe afwerking.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino. Deze passen perfect bij de zoute en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 96g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Canapés met Parmaham, Tomaat en Basilicum

Canapés met Parmaham, Tomaat en Basilicum

Snel te maken canapés met knapperig geroosterd brood, hartige parmaham, frisse tomaat en een vleugje basilicum. Perfect voor elke gelegenheid.
Totale tijd15 minuten
Recept categorieën: Amuse, Broodjes, Hapjes, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24 stuks
Calories: 30kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 sneetjes wit-casinobrood
  • 2 tomaten
  • 15 g verse basilicum
  • 3 plakjes parmaham
  • 25 g ansjovisboter uit een tube

Instructies

  • Rooster de sneetjes brood in een broodrooster tot ze goudbruin zijn.
  • Steek met een glas of uitsteker vier rondjes uit elk sneetje brood.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snijd de basilicumblaadjes in fijne reepjes en meng ze met de tomatenblokjes.
  • Snijd de parmaham in kleine stukjes.
  • Smeer de canapés dun in met ansjovisboter.
  • Beleg de canapés met een stukje parmaham.
  • Verdeel de tomatenblokjes over het midden van de canapés.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de canapés op een mooie schaal en garneer met een extra basilicumblaadje voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti of een frisse rosé, die goed past bij de hartige smaken van parmaham en tomaat.

Nutrition

Calories: 30kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 0g

Croissanttoast met Gerookte Eendenborst en Honing-Cognacsaus

Croissanttoast met Gerookte Eendenborst en Honing-Cognacsaus

Een verfijnd hapje met knapperige croissanttoast, gerookte eendenborst en een romige honing-cognacsaus. Perfect voor een elegante borrel.
Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Brood, Eend, Hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 croissants
  • 1 doosje rucolacress
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 pakje gerookte eendenborstplakjes ca. 125 g
  • 1 eetlepel groene peperkorrels
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de croissants elk in vier schuine plakken.
  • Knip de rucolacress van het bedje en zet apart.
  • Breng in een kleine steelpan de cognac en honing aan de kook en laat inkoken tot ongeveer 1 eetlepel.
  • Meng in een kom de crème fraîche, ingekookte honing-cognac, tomatenpuree en groene peperkorrels tot een gladde saus.
  • Breng de saus op smaak met een snufje zout.
  • Rooster de croissantplakjes in een broodrooster tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
  • Verdeel de rucolacress en de plakjes gerookte eendenborst over de croissanttoast.
  • Schep een lepel van de honing-cognacsaus over elk toastje.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de croissanttoast op een mooie schaal en garneer met extra rucolacress voor een frisse presentatie.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, die goed past bij de rijke smaken van eendenborst en cognac.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Stapelsalade

Stapelsalade

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Salade, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ronde pitabroodjes
  • 150 gram aardappelsalade kant-en-klare
  • 50 gram wortel geraspte
  • 1 gele paprika
  • 8 plakken rauwe ham
  • 25 gram alfalfa

Instructies

  • Verwarm de pitabroodjes in de broodrooster of de oven en snijd ze overlangs doormidden.
  • Leg ze op bordjes met de geroosterde kant naar onderen en verdeel er 3/4 van de aardappelsalade over.
  • Schep de geraspte wortel erop.
  • Snijd het vruchtvlees van de paprika in lange repen en verdeel die over de wortel.
  • Schep de rest van de aardappelsalade erop en plooi er 2 plakken ham op.
  • Garneer met een toefje alfalfa.

Ciabatta met ei en pesto

Ciabatta met ei en pesto

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • ½ ciabatta Italiaans stokbrood,
  • 1 eetlepel(s) groene pesto potje á 135 g, Grand'ltalia,
  • 11/2 eetlepel(s) olijfolie,
  • 4 gedroogde tomaten in olie potje á 200 g, Renna

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
  • Onder koud stromend water afspoelen en laten afkoelen.
  • Intussen van ciabatta 8 sneetjes (schuin) afsnijden.
  • In broodrooster bruinroosteren.
  • In kommetje pesto en olie door elkaar roeren.
  • Gedroogde tomaat in reepjes snijden.
  • Bereiden:
  • Eieren pellen en in plakjes snijden.
  • Plakjes over ciabatta verdelen.
  • Saus nogmaals doorroeren, over ei scheppen.
  • Reepjes tomaat erover verdelen.