Gehaktbrood met olijven en kappertjes
Servings: 8 personen
Calories: 205kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g rundergehakt
- 1 ei
- 2 sneetjes oud witbrood verkruimeld
- zout
- versgemalen peper
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 volle eetlepel kappertjes
- 15 zwarte olijven zonder pit, in vieren
- 3 eetlepels groene tapenade
- 2 eetlepels peterselie fijngehakt
Oven voorverwarmen op 175 °C.
In kom gehakt, ei, broodkruim, 1 theelepel zout, peper, knoflook, kappertjes, olijven, tapenade en peterselie door elkaar kneden.
Gehaktmengsel in vorm scheppen en bovenkant gladstrijken.
Afdekken met aluminiumfolie. In oven gehaktbrood ca. 30 minuten bakken.
Folie verwijderen en gehaktbrood in nog ca. 20 minuten mooi bruin bakken.
Gehaktbrood uit oven nemen, vet eraf schenken en in vorm minstens 20 minuten laten rusten.
Daarna gehaktbrood lauwwarm of koud in dikke plakken serveren.
Calories: 205kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 14g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Walnootcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr zachte boter
- 125 gr suiker
- 3 eieren
- 250 gr bloem
- ½ dl melk
- 150 gr walnoten
- 1 sinaasappel schil er van
- 1 tl bakpoeder
Siroop:
- ½ dl water
- 3 el citroensap
- 250 gr suiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
Uit de vorm halen en af laten koelen.
Suikersiroop:
Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
Snij de cake in niet al te dunne plakken.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Sinaasappelcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr boter of margarine
- 150 gr suiker
- 1 sinaasappel geraspte schil er van
- 4 eieren
- 2 el Grand Marnier of sinaasappellikeur
- 150 gr bloem
- 150 gr maïzena
- 1 tl bakpoeder
- 4 el sinaasappelsap
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met suiker en de geraspte sinaasappelschil glad.
Voeg al roerend eieren en Grand Marnier toe.
Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder, doe het bij de boter en klop tot er een glad en luchtig beslag ontstaat.
Vet een cakevorm in en strooi er paneermeel in.
Giet het beslag erin en bak de cake 45-60 minuten.
Keer na het bakken de vorm om en laat de cake op een rooster uitdampen.
Prik op gelijkmatige afstand gaatjes in de cake (b.v. met een breinaald) en sprenkel het sinaasappelsap erover.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Marmercake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gr boter of margarine
- 1 pakje vanillesuiker
- mespunt zout
- 250 gr suiker
- 4 eieren
- 500 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 125 ml melk
- 50 gr gehakte amandelen
- 60 gr cacao
- 2 el rum
- 4 el melk
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter in een diepe kom schuimig en voeg al roerend vanillesuiker, zout en 200 gr suiker toe.
Vermeng bloem en bakpoeder en doe dit steeds afwisselend met wat melk en eieren bij de boter.
Klop tot een luchtig en glad deeg ontstaat.
Doe ⅓ deel van het deeg in een andere kom.
Maak een mengsel van cacao en melk (en eventueel rum en chocola) en de laatste 50 gr suiker en klop dit door deze portie deeg (bruin).
Roer de gehakte amandelen door de andere portie deeg (geel).
Vet een cakevorm in, doe er de helft van het gele deeg in, dan het bruine deeg en tot slot de rest van het gele.
Neem de steel van een houten lepel en roer spiraalsgewijs door het beslag in de vorm zodat er een marmereffect ontstaat.
Zet de cake in de oven en bak de cake 70-80 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Hazelnootcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gr boter of margarine
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 125 gr maïzena
- 125 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 el cacao
- 150 gr gemalen hazelnoten
- 200 gr poedersuiker
- 3 el water
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter zacht en doe er afwisselend suiker en eieren door.
Vermeng bloem, maïzena, bakpoeder en cacao goed en roer dit door de boter.
Schep er daarna de fijngehakte hazelnoten door en giet het deeg in een goed ingevette cakevorm.
Bak de cake 70-80 minuten en laat de cake goed afkoelen.
Roer een glazuur van poedersuiker met het water en bestrijk er de cake mee
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Chocoladecake van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gr poedersuiker
- 6 eieren
- 50 gr bittere chocolade reep
- 2 el melk
- 1 el cacao
- 100 gr walnoten
- 80 g paneermeel
- 2 el geraspte kokos
glazuur:
- 100 gr poedersuiker
- 2 el heet water
- 15 gr cacao
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Scheid eiwit en dooiers.
Sla de dooiers met de poedersuiker schuimig.
Rasp de chocolade, doe het in de melk en laat het op zéér laag vuur smelten.
Klop het, nadat het wat afgekoeld is, met de cacao door het eigeel.
Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en doe dit bij het chocolademengsel.
Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag.
Giet het in een ingevette en met iets paneermeel bestrooide cakevorm en bak de cake 40-50 minuten.
Nadat de cake afgekoeld is met chocoladeglazuur bestrijken en bestrooien met geraspte kokos.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Rio choco
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ l banaan-chocoijs
- ½ l stracciatella-ijs
- ½ marmercake
- 2 bananen
- 5 eetlepel(s) pure chocoladevlokken
Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast in ongeveer 30 minuten een beetje zachter worden.
Zet de cakevorm op het bakpapier en teken de vorm af.
Knip het stuk papier uit en leg het op de bodem.
Knip nog twee lange stroken van 35 bij 15 centimeter.
Bekleed er de opstaande randen van de vorm mee.
Snij de cake in 8 plakken.
Snij de bananen in plakjes en verdeel ze in 3 gelijke porties.
Verdeel 1 portie van de bananenplakjes over de bodem van de vorm.
Schep het banaan-chocoijs erop en strijk het glad.
Leg de volgende portie banaan op het ijs.
Dek dit af met 4 plakken cake.
Druk het geheel goed aan.
Schep het stracciatella-ijs op de cake en strijk dit glad.
Leg de laatste portie banaan erop en dek dit af met de rest van de cake.
Druk goed aan.
Zet de vorm in de diepvries en laat het geheel in minstens 4 uur bevriezen.
Neem de ijstaart uit de diepvries.
Keer de taart om op een grote schaal en haal het bakpapier weg.
Strooi de vlokken over de taart en snij hem in 8 plakken.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Havermoutrepen van Onbekende Auteur
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 120 gram boter
- 125 gram appelstroop
- 225 gram havermout
- 100 gram noten in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
- 12 abrikozen gedroogde in stukjes
Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma
Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
schilmes,
satéprikker
rooster
- 190 gram zachte roomboter of margarine
- 150 gram kokosbloesemsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 5 ontpitte dadels fijn gesneden
- 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
- 3 eetlepels grofgehakte amandelen
- 190 gram volkorenmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Schil van 1 citroen geraspt
- Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
Blijf goed mixen.
Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.
Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2
Gekruide bananentaart
Servings: 4 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 250 gram boter
- ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 ½ theelepel nootmuskaat
- 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
- 200 gram suiker
- 4 grote eieren
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 100 gram oranjesnippers
- 100 gram rozijnen
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).
Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g
Receptenplein.nl
Home / Cakevorm / Pagina 2