Gehaktbrood met olijven en kappertjes

Gehaktbrood met olijven en kappertjes

Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 8 personen
Calories: 205kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 sneetjes oud witbrood verkruimeld
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 volle eetlepel kappertjes
  • 15 zwarte olijven zonder pit, in vieren
  • 3 eetlepels groene tapenade
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In kom gehakt, ei, broodkruim, 1 theelepel zout, peper, knoflook, kappertjes, olijven, tapenade en peterselie door elkaar kneden.
  • Gehaktmengsel in vorm scheppen en bovenkant gladstrijken.
  • Afdekken met aluminiumfolie. In oven gehaktbrood ca. 30 minuten bakken.
  • Folie verwijderen en gehaktbrood in nog ca. 20 minuten mooi bruin bakken.
  • Gehaktbrood uit oven nemen, vet eraf schenken en in vorm minstens 20 minuten laten rusten.
  • Daarna gehaktbrood lauwwarm of koud in dikke plakken serveren.

Notities

Lekker met citroensaus.

Nutrition

Calories: 205kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 14g | Vet: 15g

Walnootcake

Walnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr suiker
  • 3 eieren
  • 250 gr bloem
  • ½ dl melk
  • 150 gr walnoten
  • 1 sinaasappel schil er van
  • 1 tl bakpoeder

Siroop:

  • ½ dl water
  • 3 el citroensap
  • 250 gr suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
  • Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
  • Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
  • Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
  • Uit de vorm halen en af laten koelen.
  • Suikersiroop:
  • Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
  • Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
  • Snij de cake in niet al te dunne plakken.

Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 sinaasappel geraspte schil er van
  • 4 eieren
  • 2 el Grand Marnier of sinaasappellikeur
  • 150 gr bloem
  • 150 gr maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 el sinaasappelsap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met suiker en de geraspte sinaasappelschil glad.
  • Voeg al roerend eieren en Grand Marnier toe.
  • Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder, doe het bij de boter en klop tot er een glad en luchtig beslag ontstaat.
  • Vet een cakevorm in en strooi er paneermeel in.
  • Giet het beslag erin en bak de cake 45-60 minuten.
  • Keer na het bakken de vorm om en laat de cake op een rooster uitdampen.
  • Prik op gelijkmatige afstand gaatjes in de cake (b.v. met een breinaald) en sprenkel het sinaasappelsap erover.

Marmercake

Marmercake

Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr boter of margarine
  • 1 pakje vanillesuiker
  • mespunt zout
  • 250 gr suiker
  • 4 eieren
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 50 gr gehakte amandelen
  • 60 gr cacao
  • 2 el rum
  • 4 el melk

Eventueel:

  • stukjes chocola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter in een diepe kom schuimig en voeg al roerend vanillesuiker, zout en 200 gr suiker toe.
  • Vermeng bloem en bakpoeder en doe dit steeds afwisselend met wat melk en eieren bij de boter.
  • Klop tot een luchtig en glad deeg ontstaat.
  • Doe ⅓ deel van het deeg in een andere kom.
  • Maak een mengsel van cacao en melk (en eventueel rum en chocola) en de laatste 50 gr suiker en klop dit door deze portie deeg (bruin).
  • Roer de gehakte amandelen door de andere portie deeg (geel).
  • Vet een cakevorm in, doe er de helft van het gele deeg in, dan het bruine deeg en tot slot de rest van het gele.
  • Neem de steel van een houten lepel en roer spiraalsgewijs door het beslag in de vorm zodat er een marmereffect ontstaat.
  • Zet de cake in de oven en bak de cake 70-80 minuten.

Hazelnootcake

Hazelnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr boter of margarine
  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 125 gr maïzena
  • 125 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el cacao
  • 150 gr gemalen hazelnoten
  • 200 gr poedersuiker
  • 3 el water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter zacht en doe er afwisselend suiker en eieren door.
  • Vermeng bloem, maïzena, bakpoeder en cacao goed en roer dit door de boter.
  • Schep er daarna de fijngehakte hazelnoten door en giet het deeg in een goed ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 70-80 minuten en laat de cake goed afkoelen.
  • Roer een glazuur van poedersuiker met het water en bestrijk er de cake mee

Chocoladecake van Janneke

Chocoladecake van Janneke

Recept categorieën: Cake, Chocolade, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gr poedersuiker
  • 6 eieren
  • 50 gr bittere chocolade reep
  • 2 el melk
  • 1 el cacao
  • 100 gr walnoten
  • 80 g paneermeel
  • 2 el geraspte kokos

glazuur:

  • 100 gr poedersuiker
  • 2 el heet water
  • 15 gr cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Scheid eiwit en dooiers.
  • Sla de dooiers met de poedersuiker schuimig.
  • Rasp de chocolade, doe het in de melk en laat het op zéér laag vuur smelten.
  • Klop het, nadat het wat afgekoeld is, met de cacao door het eigeel.
  • Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en doe dit bij het chocolademengsel.
  • Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het in een ingevette en met iets paneermeel bestrooide cakevorm en bak de cake 40-50 minuten.
  • Nadat de cake afgekoeld is met chocoladeglazuur bestrijken en bestrooien met geraspte kokos.

Rio choco

Rio choco

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ l banaan-chocoijs
  • ½ l stracciatella-ijs
  • ½ marmercake
  • 2 bananen
  • 5 eetlepel(s) pure chocoladevlokken

Instructies

  • Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast in ongeveer 30 minuten een beetje zachter worden.
  • Zet de cakevorm op het bakpapier en teken de vorm af.
  • Knip het stuk papier uit en leg het op de bodem.
  • Knip nog twee lange stroken van 35 bij 15 centimeter.
  • Bekleed er de opstaande randen van de vorm mee.
  • Snij de cake in 8 plakken.
  • Snij de bananen in plakjes en verdeel ze in 3 gelijke porties.
  • Verdeel 1 portie van de bananenplakjes over de bodem van de vorm.
  • Schep het banaan-chocoijs erop en strijk het glad.
  • Leg de volgende portie banaan op het ijs.
  • Dek dit af met 4 plakken cake.
  • Druk het geheel goed aan.
  • Schep het stracciatella-ijs op de cake en strijk dit glad.
  • Leg de laatste portie banaan erop en dek dit af met de rest van de cake.
  • Druk goed aan.
  • Zet de vorm in de diepvries en laat het geheel in minstens 4 uur bevriezen.
  • Neem de ijstaart uit de diepvries.
  • Keer de taart om op een grote schaal en haal het bakpapier weg.
  • Strooi de vlokken over de taart en snij hem in 8 plakken.

Havermoutrepen van Onbekende Auteur

Havermoutrepen van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Noten, Ontbijt, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 125 gram appelstroop
  • 225 gram havermout
  • 100 gram noten in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
  • 12 abrikozen gedroogde in stukjes

Instructies

  • Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
  • Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
  • Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
  • Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
  • Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
  • Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
  • In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
  • Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
  • Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
  • Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 190 gram zachte roomboter of margarine
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 5 ontpitte dadels fijn gesneden
  • 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
  • 3 eetlepels grofgehakte amandelen
  • 190 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
  • Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
  • Blijf goed mixen.
  • Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
  • Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
  • Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
  • Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
  • Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
  • De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.

Notities

Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g

Gekruide bananentaart

Gekruide bananentaart

Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart, Zuidvruchten
Servings: 4 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram boter
  • ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel nootmuskaat
  • 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 100 gram oranjesnippers
  • 100 gram rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
  • Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
  • Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
  • Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
  • Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
  • Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
  • Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g