Gevulde Hawai Koteletten

Gevulde Hawai Koteletten

Een Tropisch Barbecuegerecht
Geniet van deze smakelijke en tropische gevulde koteletten, perfect voor een zomerse barbecue.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Hawaii
Servings: 2 personen
Calories: 432kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 koteletten van 2 cm dik
  • 2 plakjes ham
  • 2 plakjes kaas
  • 2 schijfjes ananas
  • Provençaalse kruiden naar smaak

Instructies

  • Snijd de koteletten overlangs in tot aan het been zodat je ze kunt vullen.
  • Vul de inkepingen met een plakje ham, een plakje kaas en een schijfje ananas.
  • Sluit de snijkant van de koteletten met enkele cocktailprikkers.
  • Kruid de koteletten met Provençaalse kruiden naar smaak.
  • Verwarm de barbecue of grill voor op middelhoog vuur.
  • Bak de gevulde koteletten mooi bruin aan beide zijden, ongeveer 5-7 minuten per kant, tot ze gaar zijn.

Notities

Voor de Gevulde Hawai Koteletten met ham, kaas en ananas zijn er een paar goede wijnkeuzes die de smaken van het gerecht aanvullen:
  1. Chardonnay:
    • Een rijke, boterachtige Chardonnay past goed bij de zoutige ham en kaas, terwijl de subtiele fruitige noten mooi samengaan met de zoetheid van de ananas.
  2. Riesling:
    • Een halfdroge Riesling biedt een mooie balans met de zoetheid van de ananas en de zoute tonen van de ham en kaas. De frisse zuren in de Riesling helpen ook om de vettigheid van de kotelet te doorsnijden.
  3. Gewürztraminer:
    • Deze aromatische wijn heeft vaak fruitige en kruidige tonen die perfect passen bij de tropische smaak van ananas en de kruiden in het gerecht.
  4. Pinot Noir:
    • Als je liever een rode wijn hebt, is een lichte en fruitige Pinot Noir een goede keuze. De zachte tannines en frisse zuren passen goed bij de verschillende smaken in het gerecht.
Deze wijnen zullen de smaken van de gevulde Hawai koteletten complementeren en een aangename eetervaring bieden.
 
 
4o

Nutrition

Calories: 432kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 721g | Sugar: 8g

Borrelfrittata

Borrelfrittata

Recept categorieën: Ei, Tapas, Vis, Zeevruchten
Servings: 16 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 pakje Knorr mix voor Chinese omelet
  • 1 ui
  • 25 gram margarine
  • 50 gram tauge sojascheuten
  • 150 gram garnalen
  • zoete Chilisaus

Instructies

  • Klop de eieren los met 2 tot 3 eetlepels water.
  • Roer de inhoud van de Knorr mix door de losgeklopte eieren.
  • Laat het mengsel 2 tot 3 minuten staan.
  • Snipper de ui.
  • Verhit de margarine, fruit de ui en bak de sojascheuten mee.
  • Schenk het omeletmengsel er over.
  • Verdeel de garnalen over het mengsel en bak de omelet goudbruin.
  • Snij de omelet in 16 stukken en steek in ieder stukje een cocktailprikker.
  • Serveren met zoete Chilisaus.

Wraps met krab, garnalen en rucola

Wraps met krab, garnalen en rucola

Recept categorieën: Vis, Wraps, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak Wok Rolls Conimex, zak à 6 stuks
  • 1 bakje Johma Salade krab à 200 g
  • 1 bakje rose garnalen à 125 g
  • 1 zakje rucola à 75 g
  • peper
  • zout

Instructies

  • Besprenkel de wok rolls elk met wat water en verwarm ze, gestapeld op een bord, 1 minuut op 750 Watt in de magnetron.
  • Verdeel de krabsalade, de garnalen en de rucola over de wok rolls, bestrooi met peper en zout en rol ze op.
  • Snijd ze doormidden en steek elke helft vast met een cocktailprikkertje.

Romaatjes met serranoham

Romaatjes met serranoham

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 doosje(s) romaatjes mini roma-tomaatjes
  • 100 gram serranoham

Instructies

  • Snijd de romaatjes in de lengterichting door midden.
  • Snijd de serranoham in stukken zodat u 20 plakjes overhoud.
  • Rol de plakjes ham op.
  • Leg de rolletjes ham tussen de beide helften van de romaatjes en zet ze vast met een cocktailprikker.

Notities

In plaats van romaatjes kunnen ook kerstomaatjes gebruikt worden.
Deze zijn echter iets minder zoet wat de smaak van het geheel niet ten goede komt.

Kipfilet gevuld met pesto

Kipfilet gevuld met pesto

De neutrale smaak van kip met de rijke smaak van pesto vormt een perfect duo. De kleurencombinatie zorgt voor een fotogeniek gerecht en tegen alle verwachtingen in is het écht een eenvoudig recept.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 8 plakken spek naar keuze
  • pesto
  • 2 eetlepel(s) paneermeel of verkruimeld brood
  • paar blaadjes basilicum
  • olie of margarine om in te bakken
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructies

  • Verdeel de kipfilet in 4 stukken.
  • Maak met een scherp mes in elk stuk een inkeping en vul dat met een deel van het pesto-broodmengsel.
  • Naar keuze kun je voor alle zekerheid de gevulde kipfilet afsluiten met één of meerdere cocktailprikkers.
  • Naar eigen smaak kun je nog peper & zout gebruiken, maar let op dat de spek zout is en de pesto ook al gezouten en gekruid is.
  • Wikkel elk stuk kipfilet in een plak spek en nogmaals in een tweede plak, maar dan in de andere richting, zodat pakketjes ontstaan.
  • Bak de gevulde kipfilets op hoog vuur in een pan beide kanten aan in olie of margarine.
  • Verlaag de temperatuur, doe een deksel op de pan en gaar alles in 10 tot 12 minuten.
  • Meng ondertussen een flinke eetlepel olijfolie door de overige pesto om deze later voor de liefhebbers als extra saus te serveren. Verwarm de borden voor.
  • Door de spek aan de buitenkant én de pestovulling, blijft de kipfilet heerlijk mals.
  • Snij de stukken gevulde kipfilet doormidden, serveer met de overgebleven pesto en decoreer met een basilicumblaadje.

Notities

Lekker met tagliatelle en als groente broccoli, peultjes of sperziebonen.
Om zelf pesto te maken vind je op onze website een recept voor de klassieke pesto (klik hier) en een recept voor pesto op basis van rucola (klik hier). Uiteraard kun je ook een potje kant & klare pesto gebruiken.
Wij gebruikten voor dit recept de Italiaanse ‘pancetta cotta’ (gekookt spek), maar ook ontbijtspek, katenspek of bacon vormen een zeer goed alternatief.

Salvia Fritta Ripiena

Salvia Fritta Ripiena

Gefrituurde salieblaadjes gevuld met ansjovis
Recept categorieën: Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 grote salieblaadjes
  • 1 potje of blikje ansjovis
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • peper
  • olie. om te frituren

Instructies

  • aat de ansjovis uitlekken op keukenpapier.
  • Spoel de salieblaadjes af en dep ze droog.
  • Snij de ansjovis in stukjes van b.v. 1,5 centimeter.
  • Leg op elk salieblaadje een stukje ansjovis, rol het op en prik het vast met een cocktailprikker.
  • Klop het ei met een beetje peper in een lage kom (geen zout, want de ansjovis is erg zout).
  • Doe een deel van de bloem in een diep bord of schaaltje en doe een eetlepel bloem in de zeef.
  • Verwarm ondertussen een pan met een laag olie (b.v. sla-, zonnebloem- of koolzaadolie) van ongeveer 2 centimeter.
  • Wentel ieder opgerold salieblaadje eerst door de bloem en dompel het daarna in het eimengsel.
  • Gebruik nu de zeef om het met bloem te bestrooien.
  • Zodra de olie op temperatuur is, frituur dan de saliehapjes in porties tot ze een mooie lichtbruine kleur krijgen en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Lekker met een glas Sauvignon (bijvoorbeeld die van wijnhuis Paolo Ferrin)
Verras jezelf of je gasten eens een keer op net even iets anders….
Een heerlijk borrelhapje. Wedden dat je hiermee succes oogst!
Salve Regina (wees gegroet)
Wist je trouwens dat salie de ‘Koningin (la regina)’ onder de geneeskrachtige planten wordt genoemd. Het woord salie komt van het Latijnse (en Italiaanse) woord ‘salvare’ wat wordt vertaald als redden, helen en genezen. Salie (salvia in het Italiaans) betekent feitelijk ‘heil’ of ‘redding’.
Al in de Romeinse tijd had salie al meer aanzien als geneeskrachtige plant dan als keukenkruid en had zeker een aantoonbare betere werking dan het weesgegroetje dat door de opkomst van het katholicisme daarna z’n intrede deed.
Bij gebruik in gerechten is salie de ultieme combinatie: het smaakt lekker en maakt een gerecht beter verteerbaar. Nou, als dat zo is, kunnen we de salie ook rustig frituren J

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Kipfilet gevuld met Tonijn & Spinazie
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 1 pot tonijn stukken
  • 75 gram spinazie
  • boter of olie om in te braden
  • peper & zout
  • 100 ml room koksroom (light)
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 2 eetlepel(s) boter voor de saus

optie:

  • 4 kleine Ansjovis filets

Instructies

  • Snijd de kipfilets open tot platte dubbel zo grote lapjes.
  • Bij grote kipfilets kun je dit soms wel twee keer doen.
  • Indien mogelijk met koksmes of houten keukenhamer en een stuk huishoudfolie de filetjes nog platter drukken of slaan.
  • Zorg dat je vier mooie platte lapjes hebt om te kunnen vullen.
  • Strooi op beide zijden een beetje zout en peper.
  • Was de spinazie en verwijder eventuele dikkere steeltjes.
  • Bedek iedere kipfilet met blaadjes spinazie en leg daarop een uitgelekt stuk tonijn.
  • Voor liefhebbers kun je op iedere stuk tonijn een ansjovisfilet leggen.
  • Rol of vouw de gevulde kipfilet. Steek vast met cocktailprikkers of gebruik rollade-touw om dicht te binden.
  • Bak op hoog vuur de gevulde kipfilets even aan en laat ze op laag vuur 10 minuten nagaren.
  • Doe er eventueel een beetje water bij.
  • Omdat de vulling bestaat uit gare tonijn en een paar blaadjes spinazie zijn ze relatief snel gaar.
  • Neem de gevulde kipfilets uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord en dek af met een stuk aluminiumfolie.
  • Zet het vuur hoger en maak van het overgebleven braadvocht, citroenrasp, citroensap en room een sausje.
  • Eventueel op smaak brengen met zout & peper en de saus monteren met een klontje boter, waardoor de saus een dikkere en zachtere structuur en een vollere smaak krijgt.

Notities

Tip:

goed proeven, wanneer de saus iets te zuur is, kun je een klein schepje suiker toevoegen.
Heerlijk te combineren met spinazie (of andere groene groente) en wellicht een stukje aardappel. Oh, en een glas lekkere Italiaanse witte wijn *

* wijntip:

spinazie is een moeilijke groente om te combineren met wijn, vanwege de wat ijzerachtige smaak en het zogenaamde vegetale karakter (wat lijkt op de smaak van onrijpe vruchten). Soms wordt geadviseerd een rode wijn te drinken. Indien je –net als wij kiest voor witte wijn kiest, neem dan een krachtige wijn, zoals een Sauvignon.

Ininvoltini Friulani di pescevoltini Friulani di pesce

Ininvoltini Friulani di pescevoltini Friulani di pesce

Een kleurrijk gerecht en door de courgettemousse kom je aan je dagelijkse portie groente.
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram witte visfilet kabeljauw, schol of pangasius
  • 1 grote courgette
  • ½ oranje gele of rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 1 borrelglaasje grappa
  • 100 ml room koksroom light of slagroom
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructies

  • Snij met een kaasschaaf in de lengte plakken van de courgette.
  • Gebruik 8 van de middelste brede plakken voor de visrolletjes.
  • Snij de rest van de courgette in kleine stukjes.
  • Snij van de paprika mooie dunne reepjes.
  • Wanneer de visfilets redelijk dik zijn, snij dan met een scherp mes de visfilets overdwars door midden.
  • Verdeel de vis in 8 porties.
  • Leg op iedere plak courgette een stukje visfilet en een paar reepjes paprika en bestrooi ze met zout & peper.
  • Maak er rolletjes van en zet deze vast met cocktail prikkers.
  • Leg op een bord een stuk keukenrol en laat daarop de vis/courgetterolletjes minimaal een half uur rusten.
  • Door het zout zal de courgette vocht verliezen waardoor het geheel een meer verfijnde smaak krijgt.
  • Bak in een scheut olijfolie de overgebleven courgettestukjes aan, zet de warmtebron lager, pers de knoflook boven de pan en laat het geheel nog een minuutje doorbakken.
  • Voeg de helft van de citroensap, de room en peper & zout toe en laat het op minimale warmtebron sudderen totdat de courgette gaar is.
  • Braad in een tweede pan de courgette/vis-rolletjes aan in een paar scheuten olijfolie.
  • Draai de rolletjes snel om en verlaag de warmtebron.
  • Wanneer de andere kant ook bruin is, blus het geheel af met een scheut water, de rest van het citroensap en de helft van de grappa.
  • Laat op deze wijze de visrolletjes gaar worden (eventueel met deksel op de pan; of nagaren in de oven).
  • Tegen de tijd dat de visrolletjes gaar zijn, pureer dan het courgettemengsel met de rest van de grappa tot een smeuïge massa.
  • Wanneer de courgettemousse voor jouw gevoel te dik is, doe er dan een scheut water of melk bij.
  • Verdeel de courgettemousse over de borden en leg op ieder bord twee vis/courgetterolletjes.

Notities

Lekker met pasta of gebakken aardappeltjes.

Let op:

De courgettemousse ziet er wellicht uit als een saus, maar in feite is het een gepureerde groentemengsel (of dikke courgettesoep).

Zucchine ripiene van iltramonto

Zucchine ripiene van iltramonto

Courgettepakketjes gevuld met mozzarella.
Onze Italiaanse vrienden en buren zijn erg creatief wanneer moeder natuur veel courgettes biedt. Gekookt, gebakken, gepanneerd of in dit geval plakken gevuld met kaas. Eenvoudig te maken. Lekker als snack, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. 
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 200 gram mozzarella
  • 3 eieren
  • 50 gram bloem
  • 50 gram paneermeel
  • peper & zout
  • 50 gram gemalen kaas Parmezaanse kaas of andere kaas naar keuze
  • olie om te frituren
  • 1 citroen voor de liefhebbers

Instructies

  • Verwarm een pan met voldoende olie tot 190-200 graden.
  • Was de courgette(s) en snij aan beide kanten de ‘kontjes’ af en snij met een scherp mes, kaasschaaf of vleeswarenmachine dunne plakken.
  • Snij de mozzarella in plakken en snij de grootste plakken in tweeën.
  • Klop de eieren met voldoende peper en zout en giet het mengsel in een schaaltje.
  • Doe de bloem, paneermeel en gemalen kaas in drie verschillende schaaltjes.
  • Leg 2 plakken courgette haaks op elkaar en leg in het midden een stuk mozzarella. Bestrooien met peper & zout.
  • Vouw de plakken courgette om de kaas en maak er een pakketje van.
  • Prik er één of meerdere cocktailprikkers in om het pakketje bij elkaar te houden.
  • Wentel de pakketjes één voor één eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel, dan door de geraspte kaas en als laatste door het paneermeel.
  • Frituur de pakketjes in 3 tot 4 minuten knapperig bruin (eventueel met een vork halverwege wentelen).

Notities

Warm opdienen (met citroen voor de liefhebbers).
Onze Italiaanse vrienden eten dit met tomatenketchup of eigengemaakte tomatensaus.
Maar ook erg lekker met niet-Italiaanse sauzen zoals currysaus of zoete chilisaus (de zogenaamde loempia-saus).
BUON APPETITO !!!!!

Involtini doe pesce bianco ripieni di salmone

Involtini doe pesce bianco ripieni di salmone

ROLLETJES VAN WITTE VIS GEVULD MET ZALM – Het lijkt ingewikkelder dan het is. Je kunt het gerust uren van te voren voorbereiden. Licht verteerbaar en ziet er ook nog chique uit. Steel de show met dit simpele culinaire hoogstandje. Een idee voor de kerst?
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram witte vis (300/400 gr di pesce bianco)
  • 100 gram verse zalm (100 gr di salmone fresco)
  • 100 gram paksoi (alleen het groene gedeelte) of spinazie (100 gr di coste o spinaci)
  • 100 ml witte wijn (100 ml di vino bianco)
  • halve citroen (mezzo di limone)
  • ½ blokjes visbouillon (1/2 dado di brodo di pesce)
  • peper & zout (pepe & sale)

Instructies

  • Ik heb er voor gekozen om de visrolletjes te stomen,
  • De smaken blijven zo goed behouden en de vis blijft zacht.
  • Uiteraard kun je ze ook bakken of grillen.
  • Pas dan wel op want de vis wordt dan iets droger.
  • Bovendien is de kans groter dat de rolletjes uit elkaar vallen.
  • Neem witte vis naar eigen keuze en smaak, bijvoorbeeld tong, schol of pangasius.
  • Kabeljauw is te grof van structuur om er dunne filets van te maken, laat staan om op te rollen.
  • Vraag aan de visboer om de vis in 4 flinterdunne plakken te snijden.
  • Omdat de bladeren van de paksoi relatief dik zijn, heb ik ze even geblancheerd.
  • Ook handig omdat ze dan makkelijker op te rollen zijn.
  • Bestrooi de visfilets met peper en zout.
  • Verdeel de groente over de vis.
  • Snij de zalm in 4 stukjes en leg een stukje zalm op ieder stuk visfilet.
  • Knijp de citroen leeg boven de visfilets.
  • Rol de visfilets op en zet ze vast met één of meerdere cocktailprikkers.
  • Neem een grote, vooral brede pan zodat het stoommandje er plat in kan, dan passen alle rolletjes er op.
  • Breng in deze pan 200 ml water, de witte wijn en het halve bouillonblokje aan de kook.
  • Leg de visrolletjes voorzichtig in het stoommandje en zet in de pan.
  • Doe een deksel erop en laat op vrij hoog vuur gedurende 12 minuten stomen.

Notities

Wij aten de visfilets met gegratineerde aardappelen en gegratineerde prei.
De prei heb ik eerst op de Hasselback-methode ingesneden, gestoomd en vervolgens in de oven gegrild met een klontje boter en paneermeel.

Tip: 

hou je van witte vis en/of de zalm restjes over, kook deze dan in de bouillon die overblijft na het stomen. Een basis voor een eenvoudige vissoep.

Wijntip: 

Wij dronken er ‘Bratje 2015’ van wijnhuis Komjanc (Collio) bij. Een wijn met een verhaal: Bratje is Sloveens voor ‘broers’. De vier broers van de familie Komjanc – met Sloveense wortels – mochten hun eigen druif uitkiezen. Het werd een cuvée van vier broers met vier verschillende druiven: Riesling, Pinot bianco, Chardonnay & Bianco.