Gember perenpie

Gember perenpie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 160 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 g boter of margarine
  • 50 g krenten
  • 2 handperen halfrijpe
  • ½ potje gemberbolletjes á 450 g,
  • 1 eetlepel(s) citroenrasp potje, Baukje,
  • mespunt kruidnagel gemalen
  • Poedersuiker strooibus,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
  • 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • 1 Eetlepel bloem achterhouden voor vulling, rest van bloem met zout boven kom zeven.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
  • 5 Eetlepels koud water erdoor roeren en met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Deeg afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Krenten wassen en in zeef goed laten uitlekken.
  • Peren schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
  • Peerblokjes in kom doen.
  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • 2 Eetlepels .gemberstukjes achterhouden voor garnering, rest met krenten, citroenrasp, kruidnagel en achtergehouden bloem door peerblokjes roeren.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Vorm invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg in 2 iets ongelijke stukken verdelen.
  • Grootste deel uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm doorsnede.
  • Vorm met deeglap bekleden, zodat deeg iets over rand hangt.
  • Vulling in vorm scheppen.
  • Rest van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 20 cm doorsnede.
  • Deeglap op vulling leggen en deegranden met water op elkaar plakken.
  • Overtollig deeg langs rand wegsnijden.
  • Met vork deegranden aandrukken en gaatjes in deegdeksel prikken.
  • Gemberstukjes over deegdeksel verdelen.
  • Gember-perenpie in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken (wordt lichtbruin).
  • Pie in vorm ca. 15 minuten laten afkoelen.
  • Pie uit vorm nemen. In 4 punten snijden.
  • Punten op bord zetten en bestrooien met poedersuiker

Notities

Eventueel serveren met bolletje roomijs.

Citroentaart 4

Citroentaart 4

Allerhande maart 2002
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 175 g patentbloem
  • 125 g en 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 100 g boter of margarine
  • 1 eierdooier
  • 2 citroenen
  • 3 eieren M
  • 75 ml slagroom
  • 175 g poedersuiker
  • 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • In kom patentbloem, 2 eetlepels basterdsuiker en zout mengen.
  • Boter, eierdooier en 1 eetlepel water toevoegen en snel tot samenhangende deegbal kneden.
  • Deegbal afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 3 cm groter dan vorm.
  • Vorm invetten en met deeg bekleden.
  • Bakpapier (ca. 30 x 30 cm) op deeg leggen en vullen met blindbakvulling.
  • Taartbodem in ca. 15 minuten lichtbruin en stevig bakken.
  • Blindbakvulling en papier verwijderen en taartbodem nog ca. 10 minuten laten bakken.
  • Van 1 schoongeboende citroen schil raspen.
  • Beide citroenen uitpersen.
  • In kom eieren loskloppen met 125 g basterdsuiker.
  • Citroensap, citroenrasp en slagroom erdoor roeren.
  • Ei-citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken.
  • Taart terugschuiven en citroenvulling in ca. 30 minuten stevig laten worden.
  • Laten afkoelen en afdekken met dikke laag poedersuiker.

Camemberttaartjes

Camemberttaartjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries,
  • 2 rode uien,
  • 2 scharrel eieren,
  • 4 eetlepel(s) melk
  • zout
  • peper
  • 200 g camembert
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 1 eetlepel(s) gesneden bakgember potje, AH,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Plakjes -bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien. Intussen uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In kom eieren loskloppen met melk, zout en peper.
  • Met natgemaakt mes camembert in plakjes snijden.
  • Vormpjes invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg elk uitrollen tot vierkanten van ca. 16 x 16 cm.
  • Vormpjes bekleden met elk 1 plakje bladerdeeg.
  • Overtollig deeg langs randen wegsnijden.
  • Plakjes camembert over vormpjes verdelen.
  • Uienringen erop leggen.
  • Eiermengsel in vormpjes schenken.
  • In midden van oven taartjes in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Taartjes ca. 10 minuten in vormpjes laten afkoelen.
  • Uit vormpjes nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.
  • Taartjes tot gebruik afgedekt in koelkast (of diepvries) zetten.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Taartjes afdekken met aluminiumfolie en in midden van oven in ca. 15 à 20 minuten verwarmen.
  • Intussen in kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
  • Gember erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Taartjes uit oven nemen en uit vormpjes halen.
  • Op vier borden elk 1 taartje zetten en sla erover verdelen.
  • Sausje erover scheppen.

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 5 eieren
  • 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
  • 1 grote aardappel in kleine blokjes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
  • Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Leg de deeglap op de vulling.
  • Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
  • Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
  • Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

  • Serveer de boerenquiche met een groene salade.
  • Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
  • Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.

Hartige Taart met Bloemkool en Broccoli

Hartige Taart met Bloemkool en Broccoli

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes hartige-taartdeeg diepvries
  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • Zout
  • 150 g zachte geitenkaas bijv. Bettine Blanc
  • 4 eieren
  • 200 g vloeibare roomkaas bijv. Pan en Oven
  • Peper
  • 45 g amandelschaafsel
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de plakjes deeg op het aanrecht en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Maak de bloemkool en broccoli schoon, verdeel ze in kleine roosjes en was ze.
  • Kook de roosjes in ruim water met zout in 3-5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm.
  • Vet de taartvorm in en bekleed deze met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de bloemkool- en broccoliroosjes over de bodem.
  • Verkruimel de geitenkaas erover.
  • Klop in een kom de eieren los met de roomkaas, een mespunt zout en peper.
  • Schenk het eimengsel over de groenten in de taartvorm.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bak de taart nog eens 15 minuten, tot hij goudbruin is.
  • Serveer met een tomatensalade.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige taart. De levendige zuren van de wijn zullen de romige geitenkaas en de groenten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Kruidige Volkoren Focaccia

Kruidige Volkoren Focaccia

Deze kruidige volkoren focaccia is een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Het zachte, smaakvolle brood met verse kruiden en zeezout is perfect voor bij de lunch of als bijgerecht.
(inclusief rijstijd)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht, Brood, Lunch
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 broden (ca. 8-10 porties per brood)
Calories: 232080kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el grofkorrelig zeezout
  • 1 el zeezout
  • 1 ei
  • 30 g verse gist
  • 500 g volkoren bloem
  • 500 g witte bloem
  • 500 ml lauw water
  • Extra vierge olijfolie
  • Verse kruidenmix bijv. oregano, tijm, rozemarijn

Instructies

  • Los de gist op in lauw water en roer met een vork of garde totdat het volledig is opgelost.
  • Maak een berg van de bloem op een schoon werkoppervlak, maak een kuiltje en voeg het zout, ei, verse kruiden en een scheutje olijfolie toe.
  • Voeg beetje bij beetje het opgeloste gistwater toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangende deegbal.
  • Voeg extra bloem toe als het deeg te vochtig is.
  • Kneed het deeg gedurende 5 minuten en laat het vervolgens 20 minuten rusten onder een schone, droge theedoek op een houten ondergrond.
  • Verwijder na 20 minuten de theedoek, sla met de vlakke hand op het deeg en verdeel het in 2 stukken.
  • Plaats de twee stukken deeg op een ingevet bakblik en druk ze enigszins plat.
  • Maak putten in het deeg met je vingers, besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi met grofkorrelig zeezout.
  • Laat het deeg opnieuw 20 minuten rijzen onder een theedoek terwijl de oven voorverwarmt tot 175 graden Celsius.
  • Bak het brood in 25 minuten gaar in een heteluchtoven.
  • Laat de focaccia afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio of een kruidige rode wijn zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 232080kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Croissants

Croissants

Recept categorieën: Broodjes, Ontbijt
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml melk
  • 400 g bloem
  • 1 ei
  • 30 g suiker
  • 30 g boter
  • 6 g instant gist

Extra:

  • 200 g boter

Instructies

  • Meng alles behalve de 200g boter door elkaar en kneed het deeg goed.
  • Rol het deeg uit op een met bestoven aanrecht tot een plak van 55x30cm.
  • Leg de 200g boter op ⅔ van de plak, klap het nog niet beboterde deel half op de beboterde deel en klap dat weer over de beboterde deel tot dat je een platte rol krijgt.
  • Plak de 3 losse lagen met een kwastje met melk.
  • Vouw de plak op tot een rechthoek van 15x20cm en leg de plak 30 min in de koelkast.
  • Dit nog 2x herhalen als de boter te zacht is laat je het in de koelkast rusten anders achter elkaar.
  • Niet drukken met de deegroller maar heel rustig over het deeg gaan anders loop je de kans dat de boter eruit spuit.
  • En elke keer een beetje bloem gebruiken om plakken te voorkomen.
  • Na de 3de keer snij je 3 hoeken uit het deeg, smeer wat melk op het laatste flapje en maak hem aan de onderkant vast.
  • Laat ze 1 uur rijzen, smeer ze in met een geklutst ei en bak ze op 180°c voor 20a25 min.

Notities

 
 

Kalfsschnitzel met ham en kaas

Kalfsschnitzel met ham en kaas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzel van 140 gr niet gepaneerd
  • 4 plakken achterham
  • 12 plakken Cheddar kaas
  • 10 centiliter witte wijn
  • 25 centiliter kookroom
  • boter
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 gr.
  • Leg de schnitzels tussen 2 vellen huishoudfolie.
  • Sla de schnitzels platter met behulp van een deegroller of steelpan.
  • Leg op elke schnitzel een plak ham en 2 plakken kaas.
  • Sla ze dubbel.
  • Verwarm een klontje boter en een eetlepel olie.
  • Bak de schnitzels aan beide kanten.
  • Bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout en peper.
  • Leg de schnitzels in een ovenschaal.
  • Giet de wijn in de koekenpan en schraap de aanbaksels los.
  • Voeg de kookroom toe en laat 5 minuten inkoken.
  • Giet de saus over de schnitzels.
  • Leg op elke schnitzel nog een plak Cheddar.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de kaas smelten.
  • Haal de schaal uit de oven en leg de schnitzels op een serveerschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  • Verdeel over de borden

Notities

Geef er bv. broccoli en gekookte aardappelen bij.

Nutrition

Calories: 500kcal

Koekjes met chocolade dip

Koekjes met chocolade dip

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram echte boter ongezouten / op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 500 gram zelfrijzende bloem
  • 200 gram chocolade naar keuze
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 2 stokjes vanille Zaadjes of vanille extract
  • Snuifje zout

Eventueel

  • een klein scheutje melk

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom tot een geheel.
  • Als je deeg te droog is kun je eventueel een beetje melk toevoegen.
  • Laat het deeg een 20 minuutjes rusten in de koelkast.
  • Rol het dan met een deegrol uit en snijd er rechthoekjes uit.
  • Ik heb bv een ravioli rolmesje gebruikt om ze uit te snijden.
  • Je kunt met een vork losjes over het deeg duwen zodat je lijntjes krijgt.
  • Deze blijf je na het bakken dan zien.
  • Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voor verwarmde oven van 185°C in ca 15 à 16 minuutjes gaar.
  • Ze zijn gaar als er een mooi lichtbruin randje rond het koekje zit.
  • Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en dip een helft van de koekjes er in.
  • Schud de overtollige chocolade van het koekje en leg ze dan op een vel bakpapier om uit te harden.

Berliner bollen 3

Berliner bollen 3

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Duitsland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gram gist verbrokkeld
  • dl melk lauwe
  • 80 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 2 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 80 gram boter
  • 200 gram jam dikke
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Los de gist in 4 eetlepels lauwe melk op. voeg 1 theelepel suiker toe en laat het gistmengsel staan tot zich bellen vormen.
  • Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden, doe de gistoplossing, de rest van de melk, de rest van de suiker, het zout, de citroenschil, het ei, de eidooiers en de boter in het kuiltje en kneed dit met de handen tot een samenhangende deegbal die loslaat van de kom.
  • Laat het deeg afgedekt ± 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg nog even door, deel het in tweeën en rol elk deel tot een lap van ½ cm dikte uit.
  • Schep op 1 deeglap met 6 cm tussenruimte lepeltjes jam en leg de tweede deeglap hierop.
  • Druk het deeg rond de jam aan en steek er rondjes uit van 6 cm doorsnede en druk de randen aan.
  • Verhit de frituurolie tot 160°C en bak de bollen in gedeelten in 5-7 minuten goudgeel en gaar.
  • Keer ze halverwege.
  • Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveer hierbij een glas Weisse Rössl.
U kunt de bollen in plaats van met jam ook met (ontpitte) pruimen vullen.