Aromatische Indonesische Fondue met Kokos en Kruiden

Aromatische Indonesische Fondue met Kokos en Kruiden

Een smaakvolle Indonesische fondue met kokosmelk en kruiden, perfect voor een gezellige en hartige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 3 cm gemberwortel gepeld
  • 8 kemirinoten
  • 3 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • ½ theelepel kurkuma
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 uien gepeld
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak een kruidenpasta door de ui, knoflook, gemberwortel, kurkuma, kemirinoten en ketoembar te malen of fijn te wrijven.
  • Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta ongeveer 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de kruidenpasta toe aan de kippenbouillon en breng het mengsel tegen de kook aan.
  • Voeg de kokosmelk, citroengras en sojasaus toe aan de bouillon.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Giet de bouillon in een fonduepan en houd deze warm op een rechaud, net tegen de kook aan.

Notities

Wijnadvies:
Gezien de kruidige en aromatische smaken van dit gerecht, past een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika goed bij de Indonesische fondue.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Kokos-Kruiden Fondue met Geurige Specerijen

Kokos-Kruiden Fondue met Geurige Specerijen

Een geurige fondue met kokos, kruiden en exotische specerijen, perfect om samen te genieten aan tafel.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 3 cm gemberwortel geschild
  • 8 kemirinoten
  • 3 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • 2 teentjes knoflook geschild
  • ½ theelepel kurkuma
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 uien geschild
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak een pasta van de ui, knoflook, gemberwortel, kurkuma, kemirinoten en ketoembar door deze fijn te malen in een blender of vijzel.
  • Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta ongeveer 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de kruidenpasta toe aan de kippenbouillon en breng het mengsel aan de kook.
  • Voeg de kokosmelk, citroengras en sojasaus toe aan de bouillon.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Giet de bouillon over in een fonduepan en houd deze warm op een rechaud, net tegen de kook aan.

Notities

Serveer deze smaakvolle Indiase kokos-kruiden fondue met een scala aan groenten zoals (gekookte) aardappelschijfjes, champignons, oesterzwammen, paprikareepjes, peultjes, shii-takes, uiringen en wortel. Voeg ook vis toe zoals grote garnalen, stukjes rode poon, schelvis, tong, tonijn of zalm, evenals vlees zoals biefstuk, fricandeau, gehaktballetjes, kalfshaas, kalkoenfilet, kipfilet, soepvlees, tartaar of rundgehakt. Tofu en varkensvlees zijn ook uitstekende keuzes voor deze fondue.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of Riesling past perfect bij de kruidige en romige smaken van deze fondue.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Japanse Bouillonfondue met Kip, Vis en Groenten

Japanse Bouillonfondue met Kip, Vis en Groenten

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Japan
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • netje voor fondue,
  • kommen voor dipsaus

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon zelfgemaakt of van tablet
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 ½ teentje knoflook geperst
  • 200 g kipfilet in stukken
  • 200 g tilapiafilet in stukken
  • 250 g kastanjechampignons schoongeveegd
  • 1 courgette in plakken
  • 200 g sugar snaps
  • 1 rode paprika in repen
  • 1 pak tofu naturel 375 g, in blokjes

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Zet een fonduepan op tafel en schenk de bouillon erin.
  • Maak een dipsaus van de sojasaus, citroensap en geperste knoflook.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doop met behulp van een fondue-netje de stukjes kip, vis, groenten en tofu enkele minuten in de hete bouillon tot de kip of vis gaar is.
  • Dip de gegaarde kip, vis, groenten en tofu vervolgens even in de dipsaus.
  • Klaar met eten?
  • Schenk het restje van de dipsaus in de bouillon en serveer deze als soep.
  • Geniet van de bouillonfondue met een variatie aan smaken!

Notities

Wijnadvies:

Een droge Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de diverse smaken van de bouillonfondue.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 6g | Zout: 2.4g | Sugar: 8g

Rodewijn wildfondue met linzen

Rodewijn wildfondue met linzen

Snel te maken
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Wild
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • ketoembar =gemalen koriander
  • 800 ml rode wijn volle
  • 2 potten wildfond of gevogeltefond, à 380 ml
  • ½ blik linzen à 400 g

Instructies

  • In fonduepan ui in olie met mespunt koriander 5 minuten zachtjes bakken.
  • Afblussen met rode wijn en fond toevoegen.
  • Aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Bouillon pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Linzen afgieten en in kom scheppen.
  • Fonduepan, linzen en schalen diphapjes op tafel zetten.
  • Ingrediënten aan fonduevork prikken en in bouillon in paar minuten gaar laten worden.
  • Na de maaltijd linzen over vier kommen verdelen en wildbouillon erop schenken.

Notities

Serveertip:
Om in de bouillon te garen: - plakjes eendenborst - plakjes parelhoenfilet - blokjes
kalkoenschnitzel - blokjes hertenbiefstuk - blokjes konijnenrug - stukjes bleekselderij - repen groene (savooie)kool - kastanjechampignons - blokjes pompoen - beetgaar gekookte spruitjes - halve blaadjes witlof.

Kaasfondue met ham en pesto

Kaasfondue met ham en pesto

Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 zakken panklare broccoli à 300 g
  • 100 g achterham vleeswaren
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 zakjes gemalen jonge kaas à 150 g
  • 2 eetlepel(s) groene pesto verse bakje à 100 g
  • 1 ciabatta

Instructies

  • Broccoli ca. 3 minuten in bodempje water koken en in vergiet afspoelen met koud water.
  • Ham in reepjes snijden.
  • In fonduepan of pan met dikke bodem wijn tegen de kook aan brengen.
  • Kaas in gedeelten toevoegen en op matig vuur al roerende verwarmen tot kaas gesmolten is.
  • Pesto en ham erdoor roeren en fondue op smaak brengen met peper.
  • Brood in blokjes snijden.

Notities

Aan tafel brood en broccoli in kaasfondue dopen.

Fondue van drie biologische kazen

Fondue van drie biologische kazen

AllerHande februari 2003
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g blauwaderkaas bediening biologisch
  • ½ zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 4 deciliter witte wijn Chardonnay biologisch
  • 1 potje roomkaas met knoflook 150 g
  • 1 zakje geraspte jong belegen kaas 100 g
  • 2-3 eetlepel maïzena
  • witte peper

Instructies

  • Blauwaderkaas (in keukenmachine) raspen.
  • Tijm en rozemarijn uit zakje kruidenmix van takjes rissen en met rest van kruiden fijnhakken.
  • In fonduepan wijn en roomkaas al roerend op laag vuur tegen de kook aan verwarmen.
  • Geraspte kaas beetje bij beetje met houten lepel door warme wijnmengsel roeren, tot alle kaas gesmolten is. In kopje maïzena met water tot glad papje roeren.
  • Kaasfondue al roerend met maïzenapapje binden.
  • Kruiden en peper naar smaak door kaasfondue roeren.

Notities

Lekker met in blokjes gesneden vloerbruin of stokbrood.

Komijnekaas Fondue met Verse Bieslook

Komijnekaas Fondue met Verse Bieslook

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g belegen Leidse kaas komijnekaas, grof geraspt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 - 3 eetlepels jonge jenever
  • ½ zakje verse bieslook fijngeknipt
  • 1 bruin stokbrood in blokjes gesneden
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de witte wijn in een fonduepan op matig vuur tot net onder het kookpunt.
  • Voeg geleidelijk de kaas toe aan de verwarmde wijn, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel.
  • Blijf roeren totdat alle kaas volledig gesmolten is.
  • Pers het teentje knoflook uit boven de gesmolten kaas en roer goed door.
  • Roer de maïzena door het kaasmengsel en laat nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot de fondue glad en gebonden is.
  • Voeg de jonge jenever en fijngeknipte bieslook toe en meng goed door.
  • Breng de fondue op smaak met peper.
  • Plaats de fonduepan op een rechaud op tafel en serveer met de stukjes stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Deze komijnekaas fondue gaat uitstekend samen met dezelfde droge witte wijn die gebruikt is in het recept. Een frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay zal de smaken van de kaas mooi aanvullen en een heerlijke aanvulling vormen op dit traditionele gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Romige Geitenkaasfondue

Romige Geitenkaasfondue

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Keukenmachine (voor het raspen van de kaas)

Ingrediënten

  • 400 g Hollandse geitenkaas stuk, bedieningsafdeling
  • 200 g geitenkaas met knoflook en peterselie
  • 300 ml droge witte wijn
  • 2 - 3 eetlepels maïzena
  • 125 ml slagroom
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de korsten van de geitenkaas en rasp de kaas grof met behulp van een keukenmachine.
  • Breng in een fonduepan de witte wijn aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer geleidelijk beide soorten geitenkaas met een houten lepel door de warme wijn tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in 2 - 3 eetlepels water of wijn.
  • Roer het maïzenapapje en de slagroom door het kaasmengsel en laat het geheel nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de fondue op smaak met zout en peper.
  • Zet de geitenkaasfonduepan op een rechaud op tafel.
  • Serveer met blokjes (stok)brood en een assortiment groenten zoals meergranen stokbrood, in de schil gekookte krieltjes, beetgaar gekookte roosjes broccoli, cherrytomaatjes, rode paprika (in stukken) en gehalveerde artisjokharten (uit blik).

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, vormt een perfecte aanvulling op de romige geitenkaasfondue.

Vleesfondue

Vleesfondue

Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 250 gram biefstuk
  • 500 gram rundergehakt
  • 400 gram varkensvlees
  • 2 flessen wijn
  • 500 gram champignons
  • 2 paprika's
  • 3 flinke tomaten
  • 1 komkommer
  • 5 hardgekookte eieren
  • 3 stokbroden
  • 200 gram kruidenboter
  • 2 potten mayonaise of 3 potten Yogonaise
  • frituurvet
  • vruchten in blik vruchtensap
  • zoetzure augurken
  • zilveruitjes
  • pindasaus

Instructies

  • Het is erg lekker om meer dan een soort gehakt te geven, bijvoorbeeld normaal gehakt en Gyrosgehakt.
  • Maak de groenten enkele uren van tevoren schoon en zet de champignons met citroensap erover terug in de koelkast.
  • Maak de sauzen 1 uur van tevoren en maak de vleesschotels zo kort mogelijk van tevoren klaar.
  • Maak een kwartier van te voren frituurvet voor de fonduepan heet, maak de pindasaus warm en vergeet niet, het stokbrood warm te maken!
  • Maak wat schaaltjes met groenten, fruit en de in zessen gesneden eieren.

Tomatenkaasfondue

Tomatenkaasfondue

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 gr
  • 200 gram geraspte belegen keurkaas
  • 200 gram geraspte oude keurkaas
  • ½ tl tijm
  • ½ tl paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • 1 el maïzena

Instructies

  • Pel de ui en het teentje knoflook en maak de paprika schoon.
  • Snijd beide in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan.
  • Fruit de ui, paprika en het uitgeperste teentje knoflook in de olie.
  • Voeg de tomaten met het sap toe en breng alles aan de kook.
  • Laat de tomaten ca 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de geraspte kaassoorten toe en laat deze al roerend smelten.
  • Breng de fondue op smaak met de tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  • Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en bind hiermee het gerecht.
  • Schenk de fondue over in een fonduepan.
  • Houd de fondue op en rechaud of spiritusbrander warm.

Notities

Serveer er stokbrood en komkommersalade bij.