Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Een hartige kaasfondue met een rijke smaak door de toevoeging van uien en knoflook, geïnspireerd op de vesting Bourtange.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Groningen, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 1 runderbouillontablet
  • 450 g belegen kaas geraspt
  • 7 teentjes knoflook
  • ½ l melk
  • 1 tl tijm
  • 7 uien

Instructies

  • Los het bouillontablet op in 1 dl water en laat afkoelen.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en bak ze op laag vuur in 30 g boter glazig.
  • Maak een roux van de bloem en 50 g boter.
  • Voeg de bouillon toe aan de roux en zoveel melk tot een gladde saus ontstaat.
  • Roer de tijm en het ui-knoflookmengsel erdoor.
  • Breng op halfhoog vuur al roerend op temperatuur en laat de kaas langzaam smelten.
  • Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.
  • Serveer de fondue op een fonduebrander.

Notities

Serveertip:
Lekker met stokbrood, champignons, stukjes paprika en kleine geblancheerde roosjes bloemkool of broccoli.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Franse Rhône past goed bij de hartige smaken van de fondue.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Kaasfondue met ham en champignons

Kaasfondue met ham en champignons

Romige kaasfondue met ham en champignons, een hartige variant op de klassieke kaasfondue.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal, Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • Champignons gebakken
  • 2 eieren gesplitst
  • Ham in stukjes
  • ¼ liter melk
  • Peper
  • 300 gram geraspte kaas extra belegen of een mix van oud en belegen
  • Zout

Instructies

  • Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot het deeg loslaat van de bodem.
  • Roer scheut voor scheut de melk erdoor.
  • Meng de kaas in gedeelten door de melk tot alles gesmolten is.
  • Voeg de eierdooiers toe en roer goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg gebakken champignons en ham toe.
  • Giet de fondue in de fonduepan en houd warm.
  • Serveer direct met brood of groenten om te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, gekookte aardappelen, groenten zoals broccoli, bloemkool of paprika.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Kaasfondue met jonge en oude kaas

Kaasfondue met jonge en oude kaas

Heerlijke kaasfondue met een mix van jonge en oude kaas, perfect voor een gezellige avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 400 gram jonge belegen kaas geraspt
  • 400 gram oude kaas geraspt
  • Een scheutje kirsch
  • 1-2 eetlepels maïzena
  • ½ liter droge witte wijn

Instructies

  • Breng de witte wijn aan de kook.
  • Wrijf de fonduepan in met de knoflook en pers de rest boven de wijn uit.
  • Los de kaas op in de hete wijn.
  • Bind licht met een maïzenapapje (maïzena opgelost in een beetje water).
  • Voeg een scheutje kirsch toe.
  • Serveer direct met brood, groenten of aardappelen om in de fondue te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, gekookte aardappelen, broccoli, bloemkool of champignons.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, of een lichte rode wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Kaasfondue met vier soorten kaas

Kaasfondue met vier soorten kaas

Heerlijke kaasfondue met een rijke smaak door de combinatie van vier soorten kaas: Emmentaler, Gruyère, Kernhem en Paturain.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram Emmentaler of Maasdammer geraspt
  • 300 gram Gruyère geraspt
  • 300 gram Kernhem geraspt
  • 125 gram Paturain
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 5 dl witte wijn
  • 1 plakje ham fijngehakt
  • 2 bosuitjes fijngehakt
  • 12 gram maïzena
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 2 stokbroden in blokjes

Instructies

  • Snipper de ham en bosuitjes fijn.
  • Meng de ham, bosuitjes, kaas, wijn, knoflook en kruiden in de fonduepan.
  • Verwarm de fondue op een laag pitje onder af en toe roeren.
  • Maak een papje van maïzena en wat wijn.
  • Voeg het maïzenapapje toe als alle kaas gesmolten is en roer goed.
  • Voeg eventueel stukjes gedroogde tomaat toe.
  • Serveer direct met blokjes stokbrood om te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, gekookte aardappelen, groenten zoals broccoli, bloemkool of champignons.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die in de fondue is gebruikt, of een lichte rode wijn.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Pittige tomaten-kaasfondue

Pittige tomaten-kaasfondue

Pittige tomaten-kaasfondue met ui, knoflook en chilipoeder, een smaakvolle variant op de klassieke kaasfondue.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram geraspte kaas bijvoorbeeld cheddar, gruyère of een mix
  • 3 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 liter tomatensap
  • 1 kopje bloem
  • Zonnebloemolie
  • Chilipoeder naar smaak

Instructies

  • Bak de uien in zonnebloemolie in een koekenpan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg om en om bloem en tomatensap toe en roer goed.
  • Breng op smaak met chilipoeder.
  • Doe de kaas erbij en roer tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Giet de fondue in de fonduepan en houd warm.
  • Serveer direct met stokbrood en een salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met stukjes stokbrood, groenten zoals paprika, champignons, broccoli of bloemkool.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Een luxe kaasfondue met truffelolie en gebakken paddenstoelen, perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Serveer met vers brood en knapperige groenten voor een heerlijke dipervaring!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g belegen kaas geraspt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • 300 ml droge witte wijn
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Truffelolie naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de korst van de kaas en rasp de kaas met behulp van een keukenmachine.
  • Verhit de olijfolie in een fonduepan en bak de gesnipperde sjalotten en plakjes kastanjechampignons gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Schenk de droge witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg beide soorten kaas in porties toe, terwijl je blijft roeren met een houten lepel tot alle kaas volledig is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer het papje door het kaasmengsel.
  • Laat de fondue nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken totdat deze goed gebonden is.
  • Roer de truffelolie door de fondue en breng op smaak met peper, zout en tijm.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met blokjes rustiek brood, bleekselderij, cherrytomaatjes, gebakken plakken courgette en reepjes paprika. Voor extra luxe, voeg reepjes gebakken kalfs- of kalkoenschnitzel toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij de romige en hartige smaak van deze truffelkaasfondue.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Japanse Miso-Udon Fondue met Geroosterde Sesamzaadjes

Japanse Miso-Udon Fondue met Geroosterde Sesamzaadjes

Een hartige Japanse miso-udon fondue waarbij je diverse hapjes gaart in een smaakvolle bouillon en serveert met sojasaus en sesamzaadjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Noedels, Pasta, Soep, Vis
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje misobouillon 5 zakjes à 18 g
  • Udon-noedels
  • 4 eetlepels sesamzaadjes
  • 150 ml Japanse sojasaus
  • 1 tube wasabipasta
  • 1,5 liter water
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng 1,5 liter water aan de kook in een pan.
  • Knijp de misopasta uit de zakjes in het hete water en roer tot deze volledig is opgelost.
  • Laat de bouillon 5 minuten trekken en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de udonnoedels volgens de gebruiksaanwijzing in een aparte pan en giet af.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Blus af met 2 eetlepels sojasaus en schep de sesamzaadjes in een kommetje.
  • Schenk de rest van de sojasaus in twee kommetjes en roer in één kommetje een mespunt wasabipasta door de sojasaus.
  • Giet de misobouillon over in een fonduepan en zet deze op tafel.
  • Serveer de bouillon met udonnoedels, sauzen, sesamdip en verschillende hapjes om in de bouillon te garen.
  • Gebruik schepnetjes of eetstokjes om ingrediënten enkele minuten in de bouillon te laten garen en dip ze vervolgens in de sojasaus of sesamzaadjes.
  • Na de maaltijd de overgebleven bouillon over vier kommen verdelen en de udonnoedels erin serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met dunne plakjes ossenhaas, tonijn, teriyakisaus-gemarineerde zalm of kip, scampi, shiitake, bosuitjes en rettich voor een complete fondue-ervaring.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een sake past uitstekend bij de umamirijke misobouillon en de hartige dips.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn

Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn

Een heerlijke Italiaanse tomatenfondue op basis van aromatische witte wijn en verse kruiden. Perfect om diverse ingrediënten in te dippen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten fijngesneden
  • 10 g verse Italiaanse kruidenmix fijngehakt
  • 3 vleesbouillonblokjes
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 liter water

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de tomaten en fijngehakte Italiaanse kruiden toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg de witte wijn en 1 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de bouillon door een fijne zeef in de fonduepan en wrijf de achtergebleven tomatenpulp erdoor met de bolle kant van een lepel.
  • Breng de tomatenbouillon opnieuw aan de kook en zet de fonduepan op tafel.
  • Vul het schepnetje telkens met ingrediënten en laat ze enkele minuten in de bouillon garen.

Notities

Serveertip:
Serveer met diphapjes zoals tortellini, kalkoenrolletjes, kalfsgehaktballetjes met salie, rucola-gevulde biefstuk, oesterzwammen, champignons en cherrytomaatjes.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino vormt een perfecte aanvulling op de smaken van de tomatenfondue.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Hollandse kaasfondue met rauwkost en brood

Hollandse kaasfondue met rauwkost en brood

Geniet van een romige Hollandse kaasfondue met Leerdammer en belegen kaas, geserveerd met vers brood en knapperige rauwkost voor een heerlijke fondue-ervaring.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fondue, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g Leerdammer kaas
  • 300 g belegen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml groentebouillon van tablet
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2-3 eetlepels jenever of korenwijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Om te dippen:

  • Blokjes grof volkorenbrood of roggebrood
  • Kleine roosjes bloemkool rauw of gekookt
  • Repen komkommer
  • Beetgaar gekookte wortelballetjes
  • Radijsjes
  • Cherrytomaatjes
  • Bleekselderij
  • Venkel

Instructies

  • Snijd de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas met een kaasrasp.
  • Halveer het teentje knoflook en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Breng de groentebouillon in de fonduepan aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in de jenever of korenwijn en roer dit samen met de mosterd door het kaasmengsel.
  • Laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de kaasfondue op smaak met zout en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer met de diverse dipmogelijkheden.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra mosterd of augurken voor een frisse bite.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de kaasfondue en de diverse rauwkost.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g