Crostini met Olijventapenade

Crostini met Olijventapenade

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 blik zwarte olijven uitgelekt, zonder pit
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de tapenade in de foodprocessor en maal alles fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de tapenade en serveer meteen.

Zelfgemaakte Marsepein met Oranjebloesem

Zelfgemaakte Marsepein met Oranjebloesem

Maak eenvoudig zelf heerlijke marsepein met amandelen, poedersuiker en een vleugje oranjebloesemwater. Perfect voor taartdecoratie of als zoete lekkernij!
Bereidingstijd30 minuten
koeltijd6 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g amandelen
  • 500 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels oranjebloesemwater

Instructies

  • Leg de amandelen enkele seconden in kokend water en spoel ze daarna af onder de koude kraan.
  • Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en maal ze in een foodprocessor tot een fijne massa.
  • Voeg het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en mix tot een samenhangend geheel.
  • Verpak de marsepein in plastic folie en laat enkele uren rusten in de koelkast.
  • Gebruik de marsepein om taarten te bekleden, figuurtjes te maken of bonbons te vormen.
  • Optioneel: voeg enkele druppels levensmiddelenkleurstof toe voor gekleurde marsepein.

Notities

Serveertip:
Gebruik marsepein als decoratie voor taarten, maak kleine figuurtjes of rol er bonbons van.
Wijnadvies:
Lekker bij een glas dessertwijn zoals Sauternes of een zoete sherry.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 0g | Sugar: 72g

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Deze smaakvolle Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen is een heerlijk lichte maaltijdsoep vol knapperige groenten en Aziatische kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 466kcal
Author: Albert Heijn

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 1,5 liter kippenbouillon versgetrokken, uit een pot of van tabletten
  • 1 stukje gember circa 3 cm, in plakken
  • 1 kleine prei gescheiden in preigroen en lichte ringen
  • 2 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode Spaanse peper in stukken

Voor de soep:

  • 1 paprika in blokjes
  • 4 worteltjes in plakjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 100 gram taugé
  • 2 nestjes mihoen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de kipballetjes:

  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de gember, het preigroen, knoflook en Spaanse peper.
  • Laat 15 minuten trekken en zeef de bouillon.
  • Snijd het lichte deel van de prei in dunne ringen.
  • Snijd de paprika in blokjes en de worteltjes en champignons in plakjes.
  • Was de taugé en laat uitlekken.

Bereiding van de kipballetjes:

  • Hak de kipfilet, cashewnoten, eierdooier, sambal, gemberpoeder, zout en peper in een foodprocessor tot een samenhangend mengsel.
  • Rol er met bebloemde handen kleine balletjes van.
  • Breng water aan de kook en laat de balletjes hierin circa 5 minuten gaar worden.
  • Laat de balletjes in het kookvocht staan tot gebruik.

Bereiding van de soep:

  • Breng de gezeefde bouillon aan de kook en voeg de preiringen, paprikablokjes, wortel- en champignonplakjes en mihoen toe.
  • Laat de soep ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met sojasaus, rijstwijn of sherry, citroensap en sesamolie.
  • Laat de kipballetjes kort in de soep doorwarmen.
  • Schep de taugé er vlak voor het serveren doorheen.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden lente-ui en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een licht aromatische Riesling past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 466kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Oma’s Bietjes Stamppot

Oma's Bietjes Stamppot

Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
  • 1 theelepel grof zout
  • 6 grote tenen knoflook
  • Peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere azijn
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 g versnipperd ontbijtspek
  • Klontjes boter of 1 grote klont boter
  • 1 kg aardappels

Instructies

  • Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
  • Kook intussen de aardappelen gaar.
  • Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
  • Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
  • Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
  • Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
  • Roer of stamp alles door elkaar.
  • Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram koolvis
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel Conimex Sambal Tjampoer
  • Conimex Wok Olie
  • dl Conimex Sweet Chili Saus

Instructies

  • Maal de koolvis in een foodprocessor zeer fijn.
  • Voeg op het laatst kort 2/3 van de koriander, het citroensap, de maïzena en de sambal toe aan het vismengsel en maal nogmaals kort door tot alles goed gemengd is.
  • Rol kleine gladde balletjes van het vismengsel.
  • Verhit een flinke scheut Wok Olie in een grote wok op hoog vuur.
  • Bak de visballetjes voorzichtig in 2 porties bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng ondertussen de Sweet Chili Saus met de resterende koriander.
  • Schep de visballetjes op een schaal en serveer met de Sweet Chili-Koriandersaus.
  • Eventueel kun je wat cocktailprikkers apart serveren voor het gemak van eten.

Notities

Variatietip:

Je kunt de helft van de koolvis vervangen door gepelde rauwe garnalen. Voeg de garnalen toe samen met de koriander. Vervang de Sambal door ½ eetlepel Conimex Sojasaus of Ketjap Asin.

Wijnadvies:

Deze pittige visballetjes met sweet chili-koriandersaus gaan goed samen met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Moscato uit Italië. Hun verfrissende smaak zal de pittigheid van de saus mooi in balans brengen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 8g