Moederdagtaart met Gele en Roze Room uit de Airfryer

Moederdagtaart met Gele en Roze Room uit de Airfryer

Maak deze heerlijke Moederdagtaart met luchtig biscuitdeeg, romige gele en roze room, en frisse aardbeien. Perfect bereid in de airfryer voor een speciale dag. Deze taart is een ware traktatie voor mama's bijzondere moment!
(inclusief afkoeltijd)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Gebak, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het biscuitdeeg (kapsel):

  • 150 g suiker
  • 5 eieren
  • 150 g bloem gezeefd
  • Snufje zout

Voor de gele room:

  • 7 dl volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 7 eidooiers
  • 100 g poedersuiker
  • 80 g maizena
  • Rode kleurstof
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels aardbeienjam

Voor de decoratie:

  • 4 aardbeien
  • Rode en witte snoephartjes
  • Poedersuiker

Instructies

Bereiding van het biscuitdeeg (kapsel):

  • Verwarm de airfryer voor op 155 graden Celsius.
  • Doe de suiker, eieren en een snufje zout in een kom.
  • Mix dit mengsel op de hoogste snelheid gedurende 10 minuten totdat het luchtig en licht van kleur is.
  • Spatel vervolgens voorzichtig de gezeefde bloem er beetje bij beetje doorheen zonder de lucht uit het mengsel te laten ontsnappen.
  • Giet het beslag in een ingevette bakvorm van 22 cm en bak het biscuitdeeg 30 minuten in de airfryer, tot het goudbruin is en terugveert bij aanraking.
  • Laat het biscuitdeeg volledig afkoelen.

Bereiding van de gele room:

  • Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe de melk in een pan, voeg het vanillestokje en de zaadjes toe, en breng de melk langzaam aan de kook.
  • Laat het vanillestokje 10 minuten zachtjes trekken in de melk op laag vuur.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de poedersuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg de maizena toe aan het eimengsel en roer goed door.
  • Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet een beetje van de warme melk bij het eimengsel om een papje te maken.
  • Giet het mengsel terug bij de resterende melk en breng de room al roerend opnieuw aan de kook.
  • Laat de room 5 minuten zachtjes koken, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Zeef de room, laat 15 minuten afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast tot gebruik.

Opmaak van de taart:

  • Neem 1/3 van de gele room apart en voeg hier rode kleurstof, citroensap, en aardbeienjam aan toe om een lichtroze kleur te verkrijgen.
  • Doe de gele room en de roze room elk in een aparte spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Snijd het afgekoelde biscuitdeeg horizontaal in drie gelijke plakken.
  • Leg de onderste plak op een plat bord en spuit een dunne laag gele room in ringen van buiten naar binnen.
  • Leg de tweede plak erop en herhaal dit proces.
  • Plaats de derde plak bovenop en spuit de roze room in decoratieve toefjes op de bovenkant van de taart.
  • Bestrooi de taart licht met poedersuiker en garneer met verse aardbeien en de rode en witte snoephartjes.

Notities

Wijnadvies:
Een glas prosecco of een zoete dessertwijn past perfect bij deze Moederdagtaart om de feestelijke gelegenheid compleet te maken

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Advocaatmousse

Advocaatmousse

Deze luchtige advocaatmousse is een feestelijk dessert dat perfect is voor een speciale gelegenheid. De combinatie van romige slagroom en rijke advocaat zorgt voor een heerlijke afsluiting van elke maaltijd!
(exclusief opstijven)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 12
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 100 ml witte wijn
  • 10 g gelatinepoeder
  • 500 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 200 ml advocaat

Instructies

  • Vermeng de eidooiers met de witte wijn en de gelatinepoeder.
  • Klop dit mengsel in een sauspan op laag vuur (of au bain-marie) op tot een luchtig geheel.
  • Blijf kloppen tot de saus als een lint van de garde loopt.
  • Laat de massa tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Klop de room met de suiker op tot slagroom en bewaar deze koel.
  • Meng de advocaat door de slagroom.
  • Meng het afgekoelde dooier/gelatinemengsel voorzichtig met een spatel door het advocaat/roommengsel.
  • Verdeel de mousse over de vormen en laat de mousse in de koelkast opstijven.

Notities

Serveer deze mousse met een glas lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g

Abrikozencoulis

Abrikozencoulis

Deze abrikozencoulis is een perfecte aanvulling voor desserts, gebak of ijs. Met een vleugje Apricot Brandy krijgt de saus een extra dimensie!
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 25
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl abrikozenpuree bijv. Boiron
  • 1,5 dl suikerwater
  • Sap van één citroen
  • Aardappelzetmeel naar behoefte
  • 30 cc Apricot Brandy

Instructies

  • Ontdooi de abrikozenpuree en meng deze met het suikerwater en het citroensap.
  • Breng het geheel aan de kook in een pan.
  • Maak van het aardappelzetmeel met wat water een papje.
  • Voeg het papje al roerend toe aan de kokende saus totdat deze licht gebonden is.
  • Laat de saus snel afkoelen.
  • Maak de saus op smaak met de Apricot Brandy.
  • Houd er rekening mee dat de saus bij afkoeling dikker wordt.

Notities

Deze coulis past goed bij desserts met een glas lichtzoete dessertwijn, zoals een Sauternes.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 11g

Groenten-Blini’s met Bieslook en Peterselie

Groenten-Blini's met Bieslook en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 100 gr bloem
  • 2 dl melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 25 gr gesmolten boter
  • 25 gr boter om te verhitten
  • 100 gr gemengde kleine blokjes groenten bijv. bleekselderij en wortel
  • 100 gr uitgelekte maïskorrels blik
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Instructies

  • Klop een beslag van het ei, eidooier, bloem, melk, zout, peper en gesmolten boter.
  • Verhit 25 gr boter in een pan en bak de kleine blokjes groenten (bijv.
  • bleekselderij en wortel) gedurende 10 minuten zachtjes.
  • Roer de gebakken groenten door het beslag, samen met de uitgelekte maïskorrels, fijngesneden bieslook en fijngesneden peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak kleine dikke pannenkoekjes (blini's) van het beslag in een anti-aanbakpan

Notities

Serveer deze heerlijke groenten-blini's als bijgerecht.
Combineer met een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een mousserende wijn zoals Prosecco.
 

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Bieslookflensjes met Paddenstoelenvulling

Bieslookflensjes met Paddenstoelenvulling

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Lunch, Pannenkoeken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 80 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels olie voor het bakken van de flensjes
  • ½ eetlepel bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 500 g paddenstoelen kastanjechampignons, shii-take, in stukjes
  • 1 eetlepel dragonblaadjes
  • 2 dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Klop een beslag van 80 g bloem, 2 eieren, 2 ½ dl melk en ¼ theelepel zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak 4 flensjes.
  • Strooi, zodra elk flensje aan een kant gestold is, ½ eetlepel bieslook erover en keer de flensjes om verder te bakken.
  • Smelt 30 g boter in een andere pan en bak 2 gesnipperde sjalotjes en 1 geperst knoflookteentje gedurende 5 minuten.
  • Voeg 500 g paddenstoelen toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg 1 eetlepel dragonblaadjes, 2 dl slagroom, zout en peper toe.
  • Laat het geheel nog 2 minuten meewarmen.
  • Verdeel de paddenstoelenvulling over de flensjes en vouw ze dicht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Lamshaas met Kumquatsaus

Lamshaas met Kumquatsaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 100 g koude boter
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl runderfond uit pot
  • 50 g rode bessenjam
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
  • 3 jeneverbessen geplet
  • 100 g kumquats in schuine plakjes
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 8 lamshaasjes samen 700g

Instructies

Saus:

  • Bak de sjalotjes in 25g boter gedurende 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de wijn, runderfond, jam, laurier, tijm en geplette jeneverbessen toe.
  • Voeg de meeste kumquatplakjes toe aan de saus (houd 1 eetlepel achter voor garnering).
  • Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten tot de helft inkoken.
  • Verwijder de kruiden.
  • Klop 35g boter in blokjes met een garde door de saus, voeg steeds een nieuw klontje boter toe als het vorige is opgenomen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.

Lamshaas:

  • Dep het vlees droog en bak het snel aan in 20g boter tot het aan elke kant rosé is (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Snijd het vlees in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Schep wat saus over het vlees en garneer met de achtergehouden kumquatplakjes.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Lamsbout in Groene Muntkorst

Lamsbout in Groene Muntkorst

Deze lamsbout in groene muntkorst is een smaakvol en kruidig gerecht, ideaal voor feestelijke gelegenheden. De frisse munt in combinatie met sappig lamsvlees zorgt voor een heerlijk contrast.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 lamsrib stukken elk van 6 enkele koteletjes
  • 2 sneetjes oud brood geroosterd
  • 4 eetlepels fijngehakte kruizemuntblaadjes + enkele toefjes voor garnering
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Zout en peper
  • 2 eiwitten
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de lamsrib stukken rondom bruin gedurende 5 minuten.
  • Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op een rooster.
  • Maal het geroosterde brood fijn en meng met fijngehakte munt, koriander, peterselie en peper.
  • Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout en vouw voorzichtig het brood-kruidenmengsel erdoor.
  • Bestuif de ribzijde van het vlees met bloem en bedek met een dikke laag van het kruidenmengsel.
  • Leg de lamsbout stukken in een braadslede en bak 15-20 minuten in het midden van de oven, totdat het vlees gaar is.
  • Haal de lamsbout uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een wijn met een tikkeltje zwoelheid, zoals een Côtes du Rhône Villages of een Châteauneuf-du-Pape, die prachtig past bij het kruidige lamsvlees.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Een hartige en rustieke knoflooksoep uit de Périgord, boordevol smaak en perfect voor koude dagen. Serveer met geroosterd brood en geraspte gruyère voor extra rijkdom.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels ganzenvet of reuzel
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper
  • 2 eieren gesplitst
  • Azijn
  • Geroosterd witbrood in grove stukken
  • Geraspte gruyère optioneel

Instructies

  • Verhit het ganzenvet of reuzel in een pan en bak de uien en knoflook zachtjes gedurende 10 minuten, zonder te laten kleuren.
  • Strooi de bloem over het mengsel en roer goed door.
  • Voeg 1 liter water, tijm, laurier, zout en peper toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 40 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de eiwitten door de soep.
  • Klop de eidooiers los met een paar druppels azijn en roer ze voorzichtig door de soep, zonder deze opnieuw te laten koken.
  • Verdeel geroosterd witbrood over de borden en bestrooi eventueel met geraspte gruyère.
  • Schenk de soep over het brood en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Deze knoflooksoep smaakt heerlijk met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de hartige smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Schotse Zalm met Kervel-Sabayon

Schotse Zalm met Kervel-Sabayon

Een delicaat gerecht van Schotse zalm geserveerd met een romige kervel-sabayon, perfect als verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Schotland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gr zalmfilet in 4 stukken
  • Zout en peper
  • 4 eidooiers
  • 1 dl droge witte wijn
  • ½ dl Els La Vera Limburgs bitter
  • 4 eetlepels fijngesneden kervel
  • 100 gr gesmolten boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Wrijf de zalmfilets in met zout en peper en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de zalm gedurende 12 minuten in het midden van de oven, of tot de vis gaar is.
  • Klop ondertussen de eidooiers los met witte wijn en Els La Vera in een kom.
  • Plaats de kom boven een pan met heet water (au bain-marie) en klop het mengsel luchtig totdat het begint te binden.
  • Voeg de gesmolten boter en fijngesneden kervel toe en blijf kloppen tot de saus goed gemengd en gebonden is.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveer de zalm op borden en giet de kervel-sabayon ernaast of eroverheen.

Notities

Wijnadvies
Dit gerecht past perfect bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay met een frisse, kruidige toets.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 45g | Vet: 38g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Verfijnde Bearnaise Saus

Verfijnde Bearnaise Saus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 213kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl azijn
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • ½ teentje knoflook
  • 2 eetlepels groene kruiden kervel en dragon of 2 theelepels gedroogde kruiden
  • 2 eidooiers
  • 75 g boter
  • Zout
  • Peper
  • Citroensap optioneel
  • 2 takjes verse dragon

Instructies

  • Verhit de azijn, sjalotje, knoflook en kruiden op zacht vuur tot het mengsel is ingekookt tot de helft.
  • Zeef het mengsel om de vaste stukjes te verwijderen.
  • Klop de eidooiers los met een beetje warm water.
  • Meng de eidooiers met het azijnmengsel en verwarm dit au bain-marie.
  • Voeg de boter toe in kleine vlokjes terwijl je continu klopt met een garde, totdat de saus begint te binden.
  • Zorg ervoor dat het niet kookt.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
  • Voeg tot slot heel fijngesnipperde blaadjes dragon toe.
  • Houd de saus warm au bain-marie.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfijnde Bearnaise saus past uitstekend bij gegrild vlees of vis. Serveer het met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 213kcal | koolhydraten: 1.5g | Protein: 2.6g | Vet: 22.3g | Zout: 0.9g | Sugar: 0.3g