Gegratineerde Mexicaanse Tortilla's met Pittig Gehakt

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Tortilla, Varkensvlees, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
calorieën: 570kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • 400 gram Mexicaanse roerbakgroenten
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 1 pak tortilla wraps

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak het gehakt met de cajunkruiden rul.
  • Voeg de gesnipperde uien en de Mexicaanse roerbakgroenten toe en bak deze mee.
  • Rasp de kaas.
  • Breng het groente-gehaktmengsel op smaak met tomatenketchup, zout en peper.
  • Leg de tortilla wraps een voor een op een bakplaat, verdeel de vulling erover, vouw dubbel en bestrooi met geraspte kaas.
  • Plaats de schotel onder de grill gedurende 3 minuten, tot de kaas goudbruin en gesmolten is.

Notities

Een lichtgekoelde, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Malbec vormt een perfecte aanvulling op de pittige smaken van dit gerecht. De fruitigheid van de wijn zal de kruiden benadrukken en een heerlijke balans bieden aan de maaltijd.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 2.5mg | Sugar: 6g

Gegrilde Zonnevisfilet op pasta rosso omlijst met Venusshelpen in Saffraansaus

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill
  • magnetron

Ingrediënten

  • 600 gram Zonnevisfilet
  • 160 gram Pasta rood
  • 18 Venusschelpen
  • 0,5 liter visfond
  • 4 draadjes Saffraan
  • 1 deciliter Noilly prat
  • 1 deciliter Slagroom
  • 1 theelepel Kip bouillonpoeder
  • 4 takjes Kervel
  • 4 slagen Pepermolen zwart
  • 1 eetlepel Beurre Maniere Mengsel van bloem en roomboter
  • 5 Partje citroen

Instructies

  • Kook de pasta en spoel koud en zet weg in 4 vormpjes waar je ze later weer in kunt opwarmen in de magnetron dek de pasta wel even af met plastic.
  • Zet de visfond op samen met de Noilly prat, slagroom, kipbouillonpoeder en Saffraan laatzachtjes koken en bindt af met de beure maniere en laat even gaarkoken.
  • Plaats de venussschelpjes in de saus en laat lekker zachtjes opentrekken afsmaken met een partje citroen en proef op peper en zout houdt de saus op temperatuur.
  • Plaats de zonnevisfilet op een bord en dep droog, smeer in met olijfolie en een beetje zout en indien gewenst wat verse tuinkruiden
  • Maak de grill of grillpan/plaat heet en smeer in met een beetje olie.
  • Zet de pasta in de magnetron en laat 2 minuten verwarmen
  • Zet vier borden klaar
  • Leg de vis op de grill
  • Haal de warme pasta uit de magnetron en plaats in het midden van ieder bord een portie omlijst met de saus met venusschelpen draai de vis een keer om wanneer ze gaar zijn bovenop de pasta plaatsen en garneren met de takjes kervel.

Notities

Een kind kan de was en Bon a Petit.

Gegrilde Tomatensandwiches met Ontbijtspek

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch
Porties: 4
calorieën: 550kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g ontbijtspek
  • 1 krop sla
  • 12 sneden bruinbrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 pot augurkplakjes 330 g

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Maak de tomaten schoon en halveer 4 ervan.
  • Zet de halve tomaten in een ovenschaal.
  • Knijp de knoflook uit boven de olijfolie en besprenkel de halve tomaten hiermee.
  • Grill de tomaten ongeveer 6 minuten.
  • Rooster het brood.
  • Bak het ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan.
  • Snijd de resterende tomaten in plakjes.
  • Maak de sla schoon, was en droog deze.
  • Besmeer het geroosterde brood met mayonaise.
  • Beleg 4 sneetjes brood met sla, daar bovenop de helft van de plakjes tomaat, spek en augurk leggen.
  • Dek af met 4 sneetjes brood.
  • Beleg deze sneetjes opnieuw met sla, tomaat, spek en augurk.
  • Dek af met de laatste 4 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en steek er satéprikkers in.
  • Serveer de sandwiches met gegrilde tomaten.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij de hartige smaak van het ontbijtspek en de frisse tomaten. De wijn zal de verschillende smaken mooi aanvullen en de maaltijd compleet maken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 1.5mg | Sugar: 10g

Jachtskûtel

Friese jachtschotel (zonder vlees)
Recept categorieën: Ovenschotel, Stamppot
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels
  • 2 deciliter melk
  • 40 gram boter
  • 250 gram nagelkaas geraspte
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 250 gram groene kool gesneden
  • 1 flinke ui
  • zout
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • laurier
  • kerrie
  • foelie
  • olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en giet ze af.
  • Voeg de melk, peper, boter en het zout bij de aardappelen en maak er puree van.
  • Snipper de ui.
  • Was de kool en laat hem uitlekken.
  • Bak de kool, onder voortdurend omscheppen, in ongeveer tien minuten gaar in de hete olijfolie.
  • Voeg tijdens het bakken de ui en de kruiden toe.
  • Smeer eenvuurvaste schaal in met boter.
  • Doe daarin de helft van de aardappelpuree.
  • Leg daarop de gebakken kool en de helft van de nagelkaas.
  • Doe daarop de andere helft van de aardappelpuree en de rest van de nagelkaas.
  • Strooi er paprikapoeder over.
  • Laat het onder de grill een bruin korstje krijgen.

Langebaansop

Langebaansoep
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 2 winterpenen
  • 4 uien
  • 500 gram groene kool
  • 2 aardappels
  • 500 gram knolselderij
  • 150 gram ham in dobbelsteentjes
  • 100 gram boter
  • 2 liter bouillon
  • 16 stukjes brood zonder korst
  • 2 deciliter room
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd de groenten en aardappels klein.
  • Smelt de boter zonder dat die een kleurtje krijgt.
  • Doe de gesneden groenten samen met de ham-dobbelsteentjes in de boter.
  • Laat het 15 minuten stoven.
  • Giet dan de bouillon erover.
  • Breng de soep aan de kook en laat hem 30 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe er wat peper en zout bij.
  • Leg kleine stukjes brood in vuurvaste schaaltjes.
  • Schep hierop de soep.
  • Leg daar nog een keer wat brood boven op.
  • Schenk daarop de room.
  • Gratineer de soep een paar minuten onder de grill.

Triangel met Breydelham en geroosterde tomaat

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: België
Porties: 2
calorieën: 462kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 2 grote trostomaten
  • ½ eetlepel(s) Italiaanse kruiden gedroogde
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 6 eetlepel(s) pickles
  • 6 sneetjes volkorenbrood donker
  • 4 sneetjes Breydelham
  • 4 augurken in lange plakken
  • 50 g ijsbergsla

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snij vervolgens de tomaat in dikke schijven en leg ze op de bakplaat.
  • Bestrooi ze met peper, zout en Italiaanse kruiden.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Zet de bakplaat onder de hete grill en laat de tomatenschijven 5 à 10 minuten roosteren.
  • Bestrijk dan 2 sneetjes volkoren brood met pickles.
  • Verdeel 2 sneetjes Breydelham, enkele augurken en wat ijsbergsla over de 2 andere sneetjes brood. Leg daarop dan weer 2 sneetjes brood met de rest van de Breydelham, augurken en de ijsbergsla. Verdeel daarop de tomatenschijven.
  • Leg als laatste de 2 sneetjes brood met de pickles besmeerde kant naar beneden op de sandwich. Druk de sandwiches iets aan en snij diagonaal door.

Nutrition

Calories: 462kcal

Bruschetta met Breydelspek

30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Porties: 1
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 3 sneetjes stokbrood
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 3 dunne sneetjes Breydelspek
  • 20 g geraspte gruyèrekaas
  • Mosterd

Instructies

  • Besmeer de stukjes stokbrood met mosterd.
  • Leg daarop de zongedroogde tomaatjes en strooi er de gruyèrekaas over.
  • Leg daarop een sneetje Breydelspek.
  • Plaats even onder de grill tot als de kaas mooi gesmolten is.

Potage garbure à l'oignon

uiensoep
Recept categorieën: Soep
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de uien schoon en snij ze in ringen.
  • Bak ze in de boter zachtjes aan.
  • Voeg, wanneer ze half gekleurd zijn, de bloem toe.
  • Laat verder bakken tot de uien bruin zijn.
  • Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep eventueel met een mixer.
  • Leg in de soepkoppen een paar stukjes geroosterd brood.
  • Schenk er de soep op.
  • Bestrooi met geraspte kaas en laat even gratineren onder de grill.

Notities

Variatietip: men kan 1 dl bouillon vervangen door 1 dl melk

Ajam pangang boemboe Padang

geroosterde kip in Padangse s
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 2 Spaanse peper
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • ½ theelepel laos
  • 12 drumsticks drumsticks
  • ½ theelepel sereh poeder
  • 2 kruidnagel
  • 50 gram santen
  • 1 theelepel citroensap
  • zout

Instructies

  • Pel de uien en hak ze in grove stukken.
  • Was de pepers, maak ze schoon en snijd ze in stukken.
  • Meng de ui, pepers, ketoembar, koenjit, laos en 1 1/2 eetlepel water in een keukenmachine tot een puree.
  • Breng in een pan 2 dl water, het uimengsel, de drumsticks, het serehpoeder, de kruidnagel, de santen, het citroensap en zout aan de kook en laat de drumsticks afgedekt ± 20 minuten zachtjes sudderen; schep halverwege om.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en grill de drumsticks in ± 10 minuten goudbruin; keer ze regelmatig.
  • Verwarm intussen op laag vuur de saus opnieuw, schep de saus in een schaal en leg de drumsticks erop.
  • Serveer met nasi koening , atjar tjampoer en sperzieboontjes.

Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten

Deze groene koolstamppot met een krokant tomatendakje en knapperige walnoten is een heerlijke winterse maaltijd, afgemaakt met plakjes rookworst en Italiaanse kruiden.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 1 ui
  • 300 g groene kool
  • 3 tomaten
  • 1 rookworst 350 g
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels rode wijn
  • 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1-2 dl melk
  • 30 g walnoten grofgehakt
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout totdat ze gaar zijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de groene kool in reepjes en ontvel de tomaten, waarna je ze in plakjes snijdt.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Fruit de ui in wat olie in een ruime pan totdat deze glazig is en bak de tomatenpuree kort mee.
  • Voeg de groene kool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg de rode wijn, peper, zout en de helft van de Italiaanse kruiden toe.
  • Stoof het gerecht in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng het koolmengsel erdoor.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakjes tomaat en rookworst eroverheen.
  • Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden, de walnoten, peper en zout.
  • Zet de schotel onder de grill en laat deze in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin worden.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Chianti. De kruidige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van het gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2mg | Sugar: 5g