Romige Penne met Italiaanse Mosselen en Groentesaus
Bereidingstijd24 minuten min
Calories: 900kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
- 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 2 kg panklare mosselen
- 250 g penne rigate koelvers
- 100 ml koksroom
- 100 g zongedroogde tomatentapenade
Verhit in een (mossel)pan de olijfolie en bak de roerbakgroentemix met Italiaanse kruiden op matig vuur gedurende 3 minuten.
Controleer ondertussen de mosselen en verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die niet sluiten na een tik.
Voeg de mosselen toe aan de groenten in de pan en kook ze op matig vuur gedurende 6-8 minuten tot alle schelpen openstaan.
Kook in een andere pan de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verwarm in een steelpan de koksroom met de zongedroogde tomatentapenade.
Schep de mosselen in een grote kom.
Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en roer ze door de tapenadesaus.
Giet de penne af en verdeel ze over twee diepe borden.
Schep de groentesaus over de pasta en serveer de mosselen erbij.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Vermentino of een Pinot Grigio, past goed bij de romige penne, de zeevruchten en de kruidige groentesaus.
Calories: 900kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 55g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Marokkaanse Honingkoekjes
Chabakia
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar
grote kom
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
grote schaal
- 110 g amandelen gepeld
- 125 g sesamzaad
- 250 g patentbloem
- ½ zakje bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 envelopje saffraan
- 50 g boter
- 1 ei
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 liter zonnebloemolie
- 700 g vloeibare honing
Deeg maken:
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
Koekjes bakken:
Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
).
Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.
Wijnadvies:
Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen
Deze bulghursalade met aubergine en rozijnen is een perfecte combinatie van hartige en zoete smaken. Ideaal als licht hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
citruspers
grote kom
Kleine koekenpan
pan met dikke bodem
- 100 g rozijnen
- 1 aubergine
- 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
- 1 handvol peterselie fijngehakt
- 2 el citroensap
- 2 el fijngesneden munt
- 2 tomaten in blokjes
- 3 el olijfolie
- 300 g grove bulghur
- Zout en peper naar smaak
Doe de bulghur in een pan met een dikke bodem en giet er kokend water overheen totdat de bulghur 2,5 cm onder water staat.
Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes garen.
Laat de bulghur daarna 1 uur afkoelen.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergine ongeveer 5 minuten.
Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
Pers de citroen, snijd de munt fijn, de tomaten in blokjes, en de lente-uitjes in dunne ringen.
Meng de afgekoelde bulghur met de gebakken aubergine, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, munt, tomaten, lente-uitjes, zout, peper en rozijnen.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Chocolade Brownies
Chocolade. Soms moet dat gewoon even. Er wordt gezegd dat er een stofje in chocolade zit die je een gevoel van geluk geeft. Even een quote van Le Interwebz:
Met chocolade is dan meteen de lekkernij genoemd die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De meeste van deze stoffen werken stimulerend.
Dus, mits met mate is het juist heel goed om af en toe een heerlijke stukje chocolade tot je te nemen. Haleluja!
Onderstaand recept is niet van mezelf.Het komt van Anna Langbein, The Free Range Cook. Een heel leuk TV-programma op 24 Kitchen. Daar zag ik het voorbij komen en heb met af en toe pauzeren en ondertussen druk noterend het recept overgenomen. Wat mij vooral aanspreekt is het gebruik van dadels, deze heerlijke kleverig zoete vruchten lenen zich hier uitermate goed voor. Met maar een heel klein beetje bloem reduceren we de koolhydraten nog een klein beetje. Maar maak je niet druk, de boter en suiker maken dat wel weer goed in vet en suikers hihi. Dit is gewoon het ultieme 'Guilty Pleasure' eten wat je daarom ook nodig hebt in je leven. Punt.
Het recept is in cups, want ze is nu eenmaal uit New Zealand. Neem een maatbeker waar cups op staan aangegeven (ik heb speciale cups maatscheppen van de Action) of doe het zoals het eigenlijk hoort. Neem een mok. En dat is dan je maatbeker.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 Cups dadels gehakte / liefst de ongezoete, maar ik heb zelf ook gezoete gebruikt. Die weken iets minder goed zacht, vandaar dat je ze dan even in de keukenmachine doet
- ¾ Cup water Kokend
- 200 gram ongezouten roomboter in blokjes op kamertemperatuur
- 2 Cups witte basterdsuiker
- 4 Eieren
- 1 Cup cacaopoeder
- 1 Cup bloem
- 1 TL Bakpoeder
- 1 TL baking soda
- 1 EL Vanille extract
- 250 gram Pure Chocolade in stukjes gehakt
Bereiding:
Hak de dadels in kleine stukjes met een mes.
Doe ze in de kom samen met het kokende water en 1 TL Baking Soda.
Goed doorroeren en dan de boter erbij doen. Wederom goed doorroeren om de boter te laten smelten.
Laat dit mengsel 10 minuten staan.
Kiep het in de kom met messen van je staafmixer (of keukenmachine) en hak en mix dit tot een smeuiig beslag.
Er mogen gerust nog kleine stukjes dadel in zitten, het hoeft geen glad beslag te worden maar het moet wel goed vermengd zijn met elkaar.
Laat het nog even 5 minuten staan.
Met een stevige houten lepel roer je nu de suiker erdoor.
Tussen alle fasen van ingrediënten toevoegen moet je goed doorroeren totdat het ingrediënt is opgenomen in het beslag.
Voeg de eieren toe, roer goed door.
Voeg de Cacaopoeder toe, doe dit in fases want het stuift nogal.
Meng de bloem met het bakpoeder, voeg dit ook toe in fases aan het beslag.
Roer het Vanille extract erbij en als laatste de gehakte stukjes chocolade.
Kiep je beslag in de bakvorm, verdeel alles mooi gelijk en bak in de oven op 160 graden voor zo'n 55 à 60 minuten. (beetje afhankelijk van je oven, de mijne is oud en sloom dus ik doe 60 minuten.)
Na het bakken laat je het heel even afkoelen op een rooster totdat je de onderkant van de bakvorm kan aanraken.
Dan kiep je hem uit de vorm op een snijplank, leg daar een tweede snijplank bovenop en keer het nog een keer om zodat de bovenkant weer boven is.
Je kunt er nu voor kiezen om de bovenkant licht in te smeren met wat gesmolten boter en te bestuiven met cacaopoeder.
Wanneer hij volledig afgekoeld is (ja dit is een test van je geduld!) kan je hem in blokjes snijden. Ik snijd altijd de buitenste randen er even af omdat ik dat mooier vind.
Maar deze randjes zijn ook erg lekker hoor.
Niet weggooien, gewoon lekker opsnoepen.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Brownies met Sinaasappel marmelade
Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/brownies-met-sinaasappel-marmelade/Ik liep al een poos met het idee om Sinaasappel marmelade te verwerken in mijn Brownie recept. Chocolade en Sinaasappel gaan heel erg goed samen. Omdat het originele recept al gemaakt wordt met dadels waar een smeuiige massa van gemaakt wordt zou het volgens mij heel goed gaan om hier een deel te vervangen voor Sinaasappel marmelade. Dat vervangen is toevoegen geworden, want marmelade is stevig wanneer afgekoeld dus het zou er niet natter van worden. Met het sap wat in het blikje Mandarijntjes zit heb ik een gelei gemaakt om de Sinaasappel smaken te versterken.Onderstaand het originele recept van de gewone Brownies met de toevoegingen voor deze overheerlijk Sinaasappel Brownie.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 Cups dadels gehakte / liefst de ongezoete, maar ik heb zelf ook gezoete gebruikt. Die weken iets minder goed zacht, vandaar dat je ze dan even in de keukenmachine doet
- ¾ Cup water Kokend
- 1 pot Sinaasappeal Marmelade 370 gr.
- 1 TL Sinaasappel smaakstof optioneel
- 200 gram Ongezouten roomboter - in blokjes op kamertemperatuur
- 2 Cups Witte Basterdsuiker
- 4 Eieren
- 1 Cup Cacaopoeder
- 1 Cup Bloem
- 1 TL Bakpoeder
- 1 TL Baking Soda
- 250 gram Pure Chocolade - in stukjes gehakt
- 1 blikje Mandarijntjes
- 2 velletjes Gelatine
- 2 EL Suiker
Bereiding:
Hak de dadels in kleine stukjes met een mes.
Doe ze in de kom samen met het kokende water en 1 TL Baking Soda.
Goed doorroeren en dan de boter erbij doen.
Wederom goed doorroeren om de boter te laten smelten.
Laat dit mengsel 10 minuten staan.
Kiep het in de kom met messen van je staafmixer (of keukenmachine) en hak en mix dit tot een smeuïg beslag.
Er mogen gerust nog kleine stukjes dadel in zitten, het hoeft geen glad beslag te worden maar het moet wel goed vermengd zijn met elkaar.
Laat het nog even 5 minuten staan.
Met een stevige houten lepel roer je nu de suiker en ¾ cup Marmelade erdoor.
Tussen alle fasen van ingrediënten toevoegen moet je goed doorroeren totdat het ingrediënt is opgenomen in het beslag.
Voeg de eieren toe, roer goed door.
Voeg de Cacaopoeder toe, doe dit in fases want het stuift nogal.
Meng de bloem met het bakpoeder, voeg dit ook toe in fases aan het beslag.
Roer het Sinaasappel smaakstof erbij en als laatste de gehakte stukjes chocolade.
Kiep je beslag in de bakvorm, verdeel alles mooi gelijk en bak in de oven op 150 graden voor zo'n 70 à 75 minuten.
Na het bakken laat je het heel even afkoelen op een rooster totdat je de onderkant van de bakvorm kan aanraken.
Dan kiep je hem uit de vorm op een snijplank, leg daar een tweede snijplank bovenop en keer het nog een keer om zodat de bovenkant weer boven is.
Laat hem volledig afkoelen. Snij de zijkanten er af.
Tijdens het afkoelen maak je de gelei.
Week 2 blaadjes gelei in koud water tot ze zacht zijn. Minimaal 5 minuten.
Giet de mandarijn partjes af in een zeef en vang het vocht op.
Als het goed is heb je ongeveer 150 ml anders even aanvullen met water.
Doe het vocht in een klein pannetje met 2 eetlepels suiker en verwarm dit op een zacht pitje. Zodra het kookt haal je het van het vuur en roer de gelei erdoor tot het oplost, doe nu ook de marmelade erbij.
Heel goed roeren tot alles vermengd is met elkaar.
Giet het in een diep bord of platte schaal zodat het snel afkoelt, zet in de koelkast totdat het bijna opgestijfd is (regelmatig checken dus maar het kan wel een poos duren)
Wanneer het al redelijk dik is verdeel je het over de brownies.
Het moet al echt dik zijn anders trekt het gewoon in de brownie en dat willen we niet.
Snij de Brownies en leg een mandarijntje op elk stukje.
Laat het nog een poos rusten (in de koelkast) totdat de gelei volledig gestold is.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Zacht Geitenkaasje
Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met zelf kaasjes maken. Niet een jaar lang gerijpte oude 48+ kaas ofzo maar gewoon lekkere verse kaasjes gemaakt van koemelk of geitenmelk in dit geval. Mijn ervaring is dat de kaas van geitenmelk een veel romigere en zachtere smaak geeft dan de kaas van koemelk.
Ik vind het heerlijk om tussen een salade van tomaatjes en komkommer te eten, of gewoon zo vers uit het vuistje. Het maken is echt zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom je het nog in de winkel zou kopen met alle toevoegingen van dien. Ik maak er elk weekend eentje en daar doe ik dan de rest van de week mee, lekker mee naar het werk in een salade.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak verse Geitenmelk 750 ml
- sap van ½ citroen
- Fijn Zeezout
- Handjevol gehakte verse Koriander
Voorbereiding:
Zet het vergiet in de grote kom. Leg de kaasdoek in je vergiet.
Zet de melk in een pannetje op een laag vuurtje.
Verwarm deze tot 90°, gebruik hiervoor een thermometer of verwarm de melk tot nét tegen het koken aan. (maar dat is lastig gokken).
Blijf rustig roeren in de melk. Als deze op temperatuur is doe je het sap van een halve citroen erbij, roer rustig door.
Je zult zien dat de melkvetten en eiwitten zich gaan scheiden van het water.
Je krijgt dan een soort brokjes en een helder vocht.
Roer het nog heel even door en kiep dan alles in het vergiet waar je de kaasdoek in hebt gelegd. Pak het kaasdoek bij alle 4 de punten op en laat het vocht goed uitlekken, draai de doek aan de onderkant en pers zo het vocht eruit.
Nog niet alles, maar daar is het ook nog te heet voor.
Kiep het vocht weg en leg de kaasdoek met kaas weer terug in het vergiet. meng er met een lepel de zeezout en verse koriander doorheen.
Roer goed door.
Draai de kaasdoek weer dicht en knijp nu heel stevig zoveel mogelijk vocht eruit.
Het model wat je op de foto ziet heb ik gemaakt met behulp van een hamburger pers.
Ideaal!
Leg de bol kaas met het kaasdoek eromheen in de hamburgervorm en vouw de doek over de bovenkant.
Druk daarna met de drukker van de hamburgervorm de kaas heel goed aan, houd een beetje scheef om het vocht eruit te laten lopen.
en Klaar is je Kaasje!
Laat goed afkoelen, leg op een schoteltje en dek af met wat folie. bewaar in de koelkast. De volgende dag is alles goed gestold en heb je een heerlijk vers kaasje.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Zelfgemaakte Yoghurt
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Ingrediënten:
- Volle yoghurt als activator
- Melk
Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk.
Breng de melk in een grote pan aan de kook.
Zet het vuur laag zodra de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen.
Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot het punt waarop je je vinger nog net in de melk kunt houden terwijl je tot tien telt (41-43°C).
Verwijder eventuele vellen van de melk.
Klop de activator in een grote kom tot het goed vloeibaar is.
Voeg een paar lepels hete melk toe, één per keer, terwijl je krachtig blijft kloppen met een garde.
Voeg vervolgens de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.
Vul de potjes of grote kom met het mengsel en zet de yoghurtmachine aan.
Als je geen machine hebt, gebruik dan een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in.
Bedek de kom met een deksel of plasticfolie en zet de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal.
Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats.
De yoghurt zou na deze tijd klaar moeten zijn en een dikke textuur moeten hebben.
- Bewaar de yoghurt maximaal een week in de koelkast.
- Het is echter beter om iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken en wat van de oude yoghurt als activator te gebruiken.
- Zorg ervoor dat de melk niet te warm wordt, anders kan het de activator doden en zal de yoghurt niet goed opstijven.
- Je kunt de yoghurt naar wens op smaak brengen met bijvoorbeeld honing, fruit of granola.
- Gebruik altijd schone materialen en potjes om de yoghurt in te bewaren om contaminatie te voorkomen.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies, maar een frisse witte wijn of een lichte rosé past goed bij de veelzijdigheid van zelfgemaakte yoghurt, vooral wanneer deze wordt gecombineerd met fruitige toevoegingen.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Yoghurt stabiliseren om ermee te koken
Bereidingstijd15 minuten min
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 liter yoghurt
- 1 licht geklopt eiwit of 1 eetlepel maïzena gemengd met wat water of melk
- ¾ theelepel zout
Klop de yoghurt in een grote kom tot deze vloeibaar is.
Voeg het licht geklopte eiwit of het maïzenamengsel en het zout toe aan de yoghurt.
Roer goed door met een houten lepel.
Breng langzaam aan de kook terwijl je voortdurend en slechts in één richting roert.
Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de yoghurt zonder deksel ongeveer 10 minuten nauwelijks sudderen, of tot de yoghurt dikker is geworden.
Zet geen deksel op de pan, want zelfs een druppeltje stoom dat in de yoghurt valt, kan alles bederven.
Na dit proces kan de gestabiliseerde yoghurt veilig worden gebruikt in gerechten met andere ingrediënten zoals vlees of groenten, zonder gevaar van schiften.
- Gestabiliseerde yoghurt wordt vaak gebruikt in Indiase gerechten waar yoghurt wordt toegevoegd aan warme sauzen of curries.
- Maïzena en eiwit fungeren als stabilisatoren en voorkomen dat de yoghurt schift tijdens het koken.
- Roer altijd in één richting om schiften te voorkomen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij gerechten waar gestabiliseerde yoghurt in wordt gebruikt, zoals Indiase curry's. De frisse tonen van de wijn vullen de rijke smaken van de yoghurt aan zonder te overheersen.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Channa dal
Gekruide kikkererwten
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram kikkererwten channa dal
- 1 theelepel zout
- 2 theelepel zuiveringszout
- 2 liter koud water
- plantaardige olie om te frituren
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 theelepel zout
- 2 theelepel rietsuiker of bruine basterdsuiker
Was de erwten grondig.
Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost.
Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water.
Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven.
Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker.
Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.
Deze erwten zijn vooral populair onder bioscoopgangers in India. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India. Daar de weektijd van de erwten nogal lang is, loont het de moeite om per keer ook een behoorlijke hoeveelheid te bakken. Hoewel ze de eerste dag het lekkerst zijn, blijven ze tot 2 weken smakelijk in een luchtdichte fles of pot.
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7
Gekookte Venkel met Olijfolie en Balsamico
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 2 grote venkelknollen
- 1 bouillonblokje
- 1 tl suiker
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 el balsamico-azijn
- Zout en peper naar smaak
Koken:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg het bouillonblokje en de suiker toe.
Kook de venkelstukken tot ze net gaar zijn, ongeveer 10-12 minuten.
Zorg ervoor dat ze niet te zacht worden.
Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 7