Chinese kippensoep met mihoen en omeletreepjes

Chinese kippensoep met mihoen en omeletreepjes

Deze klassieke Chinese kippensoep is gevuld met zachte mihoen, smaakvolle kip en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep met een authentieke twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 gram kip
  • liter kippenbouillon
  • 50 gram mihoen
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel sojasaus
  • Snufje ve-tsin
  • 1 ei
  • Verse selderij fijngehakt

Instructies

  • Breng 2 liter water aan de kook en kook hierin de kip gaar.
  • Haal de kip uit de pan en bewaar de bouillon.
  • Snijd de kip in kleine stukjes.
  • Week de mihoen in warm water en breek deze in kleine stukjes.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de fijngesneden kip, ui en prei toe en laat de soep 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de geweekte mihoen, zout, sojasaus en ve-tsin toe en roer goed door.
  • Klop het ei los en bak er in een koekenpan een dunne omelet van.
  • Snijd de omelet in dunne reepjes.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de omeletreepjes en fijngesneden selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met een scheutje extra sojasaus of een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een Verdejo past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g

Chinese kippensoep met mihoen en ei

Chinese kippensoep met mihoen en ei

Deze lichte en smaakvolle Chinese kippensoep met mihoen, champignons en ei is heerlijk als voorgerecht of lichte maaltijd. Simpel en snel te bereiden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram mihoen
  • 100 gram champignons in dunne plakjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 kleine prei in dunne schijfjes
  • 2 eieren

Instructies

  • Was de champignons en snijd ze in dunne plakjes.
  • Was de prei en snijd deze in uiterst dunne schijfjes.
  • Breng een pan met water aan de kook en blancheer de prei 2 minuten.
  • Laat uitlekken.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de mihoen en de champignons toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de geblancheerde prei en een scheutje sojasaus toe.
  • Klop de eieren los en giet ze al roerend langzaam in de soep, zodat er lange draden ontstaan.
  • Serveer de soep heet.

Notities

Serveertip:
Serveer met een snufje witte peper en een scheutje extra sojasaus voor meer diepgang in smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Deze klassieke Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet combineert een aromatische bouillon met zachte mihoen en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 eetlepel ui zeer fijngesnipperd
  • 1 eetlepel selderij zeer fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 dunne prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk of water
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram mihoen
  • 1 eetlepel peterselie zeer fijngehakt
  • Flinke mespunt ve-tsin
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Was de kipfilet en dep droog.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de sherry, fijngesneden ui, selderij, ½ theelepel sojasaus, peper, zout en 8 eetlepels water toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de kipfilet hierin 15-20 minuten zachtjes garen.
  • Maak de prei en ui schoon en snijd in stukken.
  • Maal de prei en ui zo fijn mogelijk met een vijzel of keukenmachine.
  • Los de bouillontabletten op in 1 liter kokend water en voeg de fijngemaakte prei en ui toe.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en voeg samen met het kookvocht toe aan de bouillon.
  • Breng ¾ liter water aan de kook en doe de mihoen erin.
  • Haal de pan van het vuur en laat de mihoen wellen volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel met koud water en voeg toe aan de soep.
  • Klop het ei los met melk of water en een snufje zout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak een dunne omelet.
  • Snijd de omelet in smalle reepjes en voeg toe aan de soep.
  • Roer de ve-tsin en fijngehakte peterselie door de soep en laat kort opkoken.
  • Proef en breng indien nodig extra op smaak met sojasaus, peper of zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met extra verse peterselie en serveer met een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 6g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Deze lichte en frisse Chinese kip-taugésalade met een heerlijke sesamdressing is perfect als voorgerecht of lichte maaltijd. De kip wordt zachtjes gestoomd voor een sappige structuur.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kip, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram taugé
  • 350-400 gram kipfilet
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 dessertlepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 klein beetje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel notenolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout naar smaak
  • Peper uit de molen

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en dompel de taugé kort onder.
  • Giet de taugé meteen af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
  • Verwijder eventueel achtergebleven groene velletjes.
  • Wrijf de kipfilet aan alle kanten in met de lichte sojasaus.
  • Plaats de kip in een stoommandje boven kokend water en laat in ongeveer 15 minuten gaar stomen.
  • Haal de kip uit het mandje en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde kip in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de azijn, suiker, ketjap manis, knoflook, notenolie, sesamolie, zout en peper tot een dressing.
  • Rangschik de plakjes kip op een schaal en leg de taugé in een bergje in het midden.
  • Schenk de dressing erover en bestrooi met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde sesamzaadjes en een paar druppels extra sesamolie voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 7g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Deze eenvoudige Chinese ijsbergsalade wordt kort geblancheerd en overgoten met een smaakvolle dressing van oestersaus en olie. Een perfect bijgerecht voor Aziatische gerechten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop ijsbergsla
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Snijd de ijsbergsla in grove repen.
  • Blancheer de sla 1 minuut in het kokende water.
  • Giet de sla af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Meng in een kom de oestersaus met de olie tot een gladde dressing.
  • Doe de ijsbergsla in een schaal en schenk het oestersausmengsel erover.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Garneer met dunne reepjes wortel of geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de umami-smaken van de oestersaus.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Deze smaakvolle Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen is een heerlijk lichte maaltijdsoep vol knapperige groenten en Aziatische kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 466kcal
Author: Albert Heijn

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 1,5 liter kippenbouillon versgetrokken, uit een pot of van tabletten
  • 1 stukje gember circa 3 cm, in plakken
  • 1 kleine prei gescheiden in preigroen en lichte ringen
  • 2 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode Spaanse peper in stukken

Voor de soep:

  • 1 paprika in blokjes
  • 4 worteltjes in plakjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 100 gram taugé
  • 2 nestjes mihoen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de kipballetjes:

  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de gember, het preigroen, knoflook en Spaanse peper.
  • Laat 15 minuten trekken en zeef de bouillon.
  • Snijd het lichte deel van de prei in dunne ringen.
  • Snijd de paprika in blokjes en de worteltjes en champignons in plakjes.
  • Was de taugé en laat uitlekken.

Bereiding van de kipballetjes:

  • Hak de kipfilet, cashewnoten, eierdooier, sambal, gemberpoeder, zout en peper in een foodprocessor tot een samenhangend mengsel.
  • Rol er met bebloemde handen kleine balletjes van.
  • Breng water aan de kook en laat de balletjes hierin circa 5 minuten gaar worden.
  • Laat de balletjes in het kookvocht staan tot gebruik.

Bereiding van de soep:

  • Breng de gezeefde bouillon aan de kook en voeg de preiringen, paprikablokjes, wortel- en champignonplakjes en mihoen toe.
  • Laat de soep ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met sojasaus, rijstwijn of sherry, citroensap en sesamolie.
  • Laat de kipballetjes kort in de soep doorwarmen.
  • Schep de taugé er vlak voor het serveren doorheen.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden lente-ui en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een licht aromatische Riesling past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 466kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Chinese gemengde soep met kip en eiermie

Chinese gemengde soep met kip en eiermie

Deze smaakvolle Chinese soep met kip, eiermie en gedroogde paddenstoelen heeft een rijke, hartige smaak en een heerlijke textuur. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 gedroogde Chinese paddenstoelen
  • 225 gram kipfilet
  • 115 gram eiermie
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel gember fijngesneden
  • ¼ witte kool fijngesneden
  • 6 deciliter kippenbouillon
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 sjalotten fijngesneden

Instructies

  • Laat de gedroogde Chinese paddenstoelen 20 minuten weken in water.
  • Snijd de geweekte paddenstoelen in smalle reepjes.
  • Laat de eiermie 20 minuten wellen in heet water met een snufje zout.
  • Spoel de mie daarna af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit een wok en voeg de arachideolie toe.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren.
  • Verwijder de gember en knoflook uit de wok.
  • Bak de kip enkele minuten in de wok tot deze wit kleurt.
  • Voeg de paddenstoelen, fijngesneden sjalot, witte kool en kippenbouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  • Roer de losgeklopte eieren door de soep, zodat er draden gevormd worden.
  • Meng de maïzena met het water en roer dit door de soep.
  • Laat nog 2 minuten koken tot de soep iets dikker wordt.
  • Voeg de eiermie, sojasaus en sherry toe en roer goed door.
  • Serveer de soep direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden bosui of verse koriander voor extra smaak en kleur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling past goed bij de delicate en hartige smaken van deze soep.

Nutrition

koolhydraten: 32g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Gekookte alikruiken op Zeeuwse wijze

Gekookte alikruiken op Zeeuwse wijze

Deze klassieke Zeeuwse bereiding van alikruiken (krukels) is eenvoudig, puur en heerlijk vers. Geniet van deze traditionele zeevruchten met een beetje zout en een naald om ze uit hun schelp te halen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht, Hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • Alikruiken krukels

Instructies

  • Was de alikruiken grondig totdat het spoelwater volledig helder is.
  • Breng een grote pan water aan de kook.
  • Voeg de alikruiken toe en kook ze gedurende 10 minuten, zoals bij mosselen.
  • Neem een stopnaald en verwijder het kleine vliesje aan de opening van de schelp.
  • Gebruik de naald om het diertje uit de schelp te halen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de alikruiken met vers brood, zeezout en een klein bakje gesmolten boter of aioli.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Muscadet of een Chablis past perfect bij de zilte smaak van de alikruiken.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 15g | Vet: 1g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Traditioneel blauw gekookte paling

Traditioneel blauw gekookte paling

Het blauw koken van paling is een traditionele bereidingswijze waarbij de vis een opvallende kleurverandering ondergaat. Een klassiek gerecht met verfijnde smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 hele aal of paling schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1 grote ui grof gehakt
  • 2 wortels in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Een paar takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • 1 fles droge witte wijn
  • Water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Voeg de witte wijn toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de ui, wortels, bleekselderij, knoflook, peterselie en laurierblad toe.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen, zodat de smaken kunnen vermengen.
  • Voeg de stukken paling toe en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de vis 15-20 minuten zachtjes koken, totdat hij gaar is.
  • Tijdens het koken zal de vis een blauwe tint aannemen.
  • Haal de pan van het vuur en verwijder de vis en groenten met een schuimspaan.
  • Leg de gekookte stukken paling op een serveerschaal en garneer met verse peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer de blauw gekookte paling met een lichte mosterdsaus en knapperig stokbrood voor een authentieke Franse beleving.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chablis past uitstekend bij de zachte en delicate smaak van de paling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
  • 8 uien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 3 l runderbouillon
  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 brood in blokjes
  • 2 el olie

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
  • Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
  • Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
  • Klop de eidooiers los met de melk.
  • Bak de broodblokjes in olie krokant.
  • Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
  • Serveer direct met de krokante broodkorstjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g