Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Een kleurrijke stamppot met gegrilde paprika, zoete maïs en romige mozzarella, geserveerd met een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • ½ tl suiker
  • 2 tl Italiaanse knoflookkruiden
  • 3 paprika’s in blokjes
  • 4 el melk
  • 4 el maïs uit blik, uitgelekt
  • 4 el olijfolie
  • 4 dl gezeefde tomaten
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en paprika’s 5 minuten op laag vuur.
  • Breng de gezeefde tomaten met de knoflookkruiden, een snufje tijm en suiker aan de kook.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
  • Roer de gebakken ui, paprika, maïs, zout en peper door de stamppot.
  • Plaats de springvormring in een ovenschaal en schep de stamppot erin.
  • Verdeel de mozzarella erover, bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met tijm.
  • Laat de kaas onder de grill in 10 minuten smelten.
  • Verwijder de ring en schep een deel van de saus rond de stamppot.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de tomatensaus en romige mozzarella.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Paksoistamppot met Hamlap en Garnalen

Paksoistamppot met Hamlap en Garnalen

Een exotische stamppot met knapperige paksoi, kruidig varkensvlees en garnalen, afgemaakt met een knapperige topping van seroendeng.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels seroendeng
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 struiken paksoi in reepjes
  • cm gember fijngeraspt
  • 150 g garnalen
  • 250 g magere hamlappen in blokjes
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een wok en fruit de ui, knoflook en gember 1 minuut.
  • Voeg de hamlapblokjes toe en bak ze 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de reepjes paksoi toe en roerbak ze 2 minuten mee.
  • Meng de garnalen, sojasaus en sambal erdoor en houd het mengsel warm.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter en het vrijgekomen vocht van het roerbakmengsel tot een smeuïge puree.
  • Schep het roerbakmengsel door de stamppot en breng op smaak met zout.
  • Schep de stamppot in een schaal en bestrooi met seroendeng.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van paksoi en garnalen.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus

Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus

Een romige stamppot met frisse paksoi, malse kalkoen en een kruidige jus. Een heerlijke, lichte twist op de klassieke stamppot.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalkoen, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 struik paksoi in reepjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 stukje foelie
  • 2 dl water
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 g boter
  • 500 g kalkoen in blokjes
  • 750 g aardappelen geschild en in blokjes
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Breng 2 dl water aan de kook met de laurierblaadjes en foelie.
  • Voeg de aardappelen toe en kook ze in ± 15 minuten gaar.
  • Bestrooi de kalkoen met het kruidnagelpoeder en zout.
  • Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenblokjes in 4 minuten goudbruin.
  • Roer de tomatenpuree en 1,5 dl water door het vlees en laat afgedekt 5 minuten sudderen.
  • Giet de aardappelen af, verwijder de laurierblaadjes en foelie en vang het kookvocht op.
  • Stamp de aardappelen fijn met de resterende boter en voeg zoveel kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de paksoireepjes door de stamppot en warm nog 2 minuten door.
  • Breng indien nodig op smaak met extra zout.
  • Schep de stamppot op 4 borden en maak een kuiltje in het midden.
  • Schep de kalkoenblokjes en de jus in het kuiltje en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier past goed bij de zachte kalkoen en kruidige jus.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 38g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Paksoistamppot met Garnalen en Kruidige Varkensfilet

Paksoistamppot met Garnalen en Kruidige Varkensfilet

Een smaakvolle stamppot met knapperige paksoi, kruidige varkensfilet en sappige garnalen, afgemaakt met ketjap manis en seroendeng.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 struik paksoi in reepjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 g aardappelen geschild en in stukken
  • 150 g garnalen
  • 150 g varkensfilet in blokjes
  • Olijfolie naar behoefte
  • Ketjap manis naar smaak
  • Seroendeng naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak de varkensfilet met de knoflook in 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de paksoi toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Giet overtollig vocht af in een schaaltje en bewaar het voor later.
  • Voeg ketjap manis naar smaak toe aan het vlees-paksoimengsel en verwarm kort.
  • Voeg de garnalen toe en roer alles even door.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng het roerbakmengsel erdoor.
  • Voeg eventueel wat van het bewaarde vocht toe voor extra smeuïgheid.
  • Serveer de stamppot met een royale topping van seroendeng.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een scheutje limoensap voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van paksoi en garnalen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g

Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté

Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté

Een kruidige stamppot met paksoi, wortel en taugé, verrijkt met pindakaas en ketjap, en geserveerd met gegrilde saté en seroendeng.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • ½ struik paksoi in dunne repen
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels seroendeng
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ½ - 1 theelepel sambal oelek
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 25 g taugé
  • 40 g boter
  • 350 g winterwortel in halve plakjes
  • 8 stokjes saté van de slager
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk, boter, zout, peper, ketjap en sambal door de aardappelen tot een stevige puree ontstaat.
  • Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de wortel toe en bak al omscheppend 7 minuten mee.
  • Voeg de paksoi toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de koriander en pindakaas erdoor en laat op laag vuur 5 minuten garen.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe.
  • Grill intussen de saté onder de hete grill in 10 minuten rondom gaar.
  • Schep het groentenmengsel door de aardappelpuree en warm goed door.
  • Roer vlak voor het serveren de taugé door de stamppot en bestrooi met seroendeng.
  • Serveer met de gegrilde saté.

Notities

Serveertip:
Lekker met komkommer-zoetzuur en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g

Marokkaanse Spinaziestamppot met Geitenkaas en Kruiden

Marokkaanse Spinaziestamppot met Geitenkaas en Kruiden

Een kruidige spinaziestamppot met zachte geitenkaas, verse munt en koriander, op smaak gebracht met kaneel en komijn. Een verrassend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bosje koriander fijngehakt
  • 1 bosje munt fijngehakt
  • kg kruimige aardappelen geschild en in stukken
  • 2 dl groentebouillon heet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten in reepjes
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 150 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 800 g wilde spinazie gewassen en fijngehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Was de spinazie grondig, verwijder de harde stelen en hak de bladeren fijn.
  • Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Hak de munt en koriander fijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de hete bouillon, olijfolie, kaneel en komijn tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de spinazie, kruiden en tomaatreepjes erdoor en meng goed.
  • Verkruimel de geitenkaas erboven en maal er royaal zwarte peper over.
  • Serveer direct.

Notities

Variatietips:
Schep 2 eetlepels uitgelekte kikkererwten en eventueel 1 theelepel harissa door de stamppot.
Vervang de tomaatreepjes door dobbelsteentjes courgette.
Serveertip:
Lekker met een scheutje citroensap en een handje geroosterde pijnboompitten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Verdejo past goed bij de kruidige spinaziestamppot en de romige geitenkaas.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree

Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree

Een rijke en smaakvolle lamsstoofpot met boterzachte bonen, romige aardappelpuree en een knapperige korst uit de oven.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bouillontablet
  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 laurierblad
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1½ - 2 dl melk
  • 2 uien gesnipperd
  • blikken reuzen- of boterbonen uitgelekt
  • 3 dl water
  • 500 g lamsschouderlappen in blokjes
  • Boter naar behoefte
  • Olijfolie naar behoefte
  • Paneermeel naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Verse tijm 1 takje
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olie met een klontje boter in een pan en bak het lamsvlees in delen goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erover en voeg 3 dl water, laurier en tijm toe.
  • Laat het vlees afgedekt 30 minuten stoven op laag vuur.
  • Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn.
  • Verwarm de melk en roer deze met een klontje boter door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschaal in en vul deze in lagen met de bonen, het lamsvlees met stoofvocht en de puree.
  • Verdeel bovenop klontjes boter en bestrooi met een dun laagje paneermeel.
  • Bak de schotel 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Syrah of een Côtes du Rhône past perfect bij het malse lamsvlees en de romige aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst

Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst

Geniet van een heerlijke Friese twist op de klassieke boerenkoolstamppot, met de rijke smaak van Friese nagelkaas en frisse goudrenetten. Serveer met een warme rookworst voor een stevige maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 450 g boerenkool
  • 1 runderrookworst ± 250 g
  • 200 g Friese nagelkaas
  • 2 goudrenetten
  • 100 ml koksroom
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Leg de aardappelen in een grote pan en verdeel de boerenkool eroverheen.
  • Voeg een laagje water en wat zout toe en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze de laatste 15 minuten van de kooktijd bovenop de boerenkool om op te warmen.
  • Snijd de Friese nagelkaas in kleine blokjes en rasp de goudrenetten grof.
  • Verwarm de koksroom in een klein pannetje.
  • Neem de rookworst uit de pan en zet apart.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg de warme koksroom toe aan de stamppot en stamp tot een smeuïge puree.
  • Meng de kaasblokjes en de geraspte appel door de stamppot en warm nog 1 minuut goed door.
  • Serveer de stamppot met de rookworst.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de kaas en het frisse van de appels, of kies voor een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Exotische Hutspot met Nasi Goreng Mix en Seroendeng

Exotische Hutspot met Nasi Goreng Mix en Seroendeng

Een verrassende twist op de klassieke hutspot, deze exotische variant met nasi goreng mix, taugé en seroendeng brengt Oosterse smaken naar een traditioneel Nederlands gerecht. Een unieke smaakexplosie voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.5 kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 750 g panklare hutspotgroenten
  • 1 zakje nasi goreng mix
  • 100 g taugé
  • 25 g boter
  • Sambal oelek naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 3 eetlepels seroendeng
  • Atjar tjampoer als bijgerecht

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Los het kruidenbouillontablet op in 4 dl water en kook de hutspotgroenten hierin ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de aardappelen toe en breng het geheel met het deksel op de pan op hoog vuur aan de kook.
  • Zet het vuur lager en kook de groenten en aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Wel ondertussen de nasimix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Was de taugé en zet apart.
  • Giet de groenten en aardappelen af en bewaar de bouillon.
  • Stamp de groenten en aardappelen met de boter en een scheutje bouillon tot een smeuïge hutspot.
  • Schep de gewelde nasi goreng mix en de taugé door de hutspot en breng op smaak met sambal oelek, peper en zout.
  • Doe de hutspot in een schaal en strooi de seroendeng erover.
  • Serveer met atjar tjampoer en eventueel oosterse speklapjes als bijgerecht.

Notities

Serveer met atjar tjampoer en oosterse speklapjes.
Wijnadvies:
Combineer deze exotische hutspot met een droge Riesling of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die de pittige en hartige smaken van de sambal en nasi goreng mix complimenteert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Een heerlijk exotisch stamppotje met gember, paksoi en knapperige hazelnoten. Deze verrassende twist op een klassieke stamppot combineert kruidige smaken met frisse groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 winterwortel
  • 1 struik paksoi
  • 50 g hazelnoten met vlies
  • 40 g boter
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels verse koriander
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snipper de uien en knoflook.
  • Schil de gemberwortel en rasp hem fijn.
  • Snijd de winterwortel in dunne reepjes en de paksoi in smalle repen.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Hak ze grof en zet apart.
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de geraspte gember, wortelreepjes en ketoembar toe aan de pan en bak alles nog 5 minuten mee.
  • Verwarm de melk tot deze bijna kookt.
  • Giet de aardappels af en stamp ze samen met de warme melk en peper naar smaak tot een luchtige puree.
  • Schep het uimengsel, de gesneden paksoi en de fijngehakte koriander door de puree en warm alles goed door.
  • Garneer het stamppotje met de geroosterde hazelnoten en extra koriander.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit stamppotje gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht zoete Riesling, die de kruidige en aardse smaken van de gember en ketoembar complimenteert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g