Kipfilet in curry

Kipfilet in curry

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Gevogelte, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilets
  • 2 el rode curry pasta
  • 1 limoen
  • 20 cl kokosmelk
  • 10 cl kippenbouillon
  • 2 kleine rode ui
  • 2 takjes basilicum
  • 1 el olijfolie
  • zout

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Zet een hapjespan op hoog vuur met de olijfolie.
  • Bak de kipfilets aan alle kanten aan met wat zout.
  • Haal de filets uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  • Fruit in dezelfde pan de uien glazig op midden hoog vuur.
  • Voeg de currypasta toe en laat 5 minuten mee fruiten.
  • Voeg de bouillon toe en het sap van de limoen.
  • Laat tot de helft inkoken.
  • Voeg dan de kokosmelk toe.
  • Doe de filets terug in de pan en kook nog 7 à 8 minuten.
  • Keer de filets regelmatig om.
  • Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.

Notities

Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.
Geef er Thaise rijst bij.

Kip op Baskische wijze

Kip op Baskische wijze

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 4 kippendrumsticks
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 50 gram ontbijtspek in kleine reepjes gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • olijfolie
  • piment d’espelette
  • paprikapoeder
  • tijm
  • zout
  • peper
  • laurier

Instructies

  • Zout en peper de kip.
  • Bestrooi ze met paprikapoeder.
  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en braad de kip aan alle kanten aan op niet te hoog vuur.
  • Haal de kip uit de pan en bewaar op een bord.
  • Fruit de ui, spek en knoflook in dezelfde pan.
  • Voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
  • Laat 2 minuten bakken en voeg dan de kip weer toe.
  • Giet de witte wijn erbij en zet het vuur laag.
  • Voeg de tomaten en paprika toe.
  • Strooi er wat piment d’espelette over.
  • Doe de deksel op de pan en laat een uurtje stoven.
  • Verdeel over de borden.

Notities

Geef er rijst of gekookte aardappelen bij. Wij deden aardappel.

Jambalaya met garnalen en kip

Jambalaya met garnalen en kip

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis, Zeevruchten
Servings: 6 personen
Calories: 401kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram gepelde grote garnalen
  • 200 gram kipfilet
  • 400 gram gepelde tomaten
  • 300 gram lang korrel rijst
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 limoen
  • tijm
  • 125 gram chorizo
  • 1 ltr water
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 2 takjes koriander of peterselie

Instructies

  • Verwijder het vel van de chorizo en snijd in dunne plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Verwarm in een hapjespan op midden hoog vuur de 2 el. olijfolie.
  • Fruit de sjalot en de knoflook.
  • Voeg het paprikapoeder toe en laat dit even bakken.
  • Voeg de rijst toe en laat die 2 – 3 minuten meebakken.
  • Voeg wat tijm en de gepelde tomaten toe.
  • Voeg het water toe en breng zachtjes roerend aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Roer af en toe door.
  • Verwarm 1 el. olijfolie in een koekenpan en bak zachtjes de kip en chorizo.
  • Voeg de rauwe garnalen toe en bak tot deze roze zijn.
  • Draai regelmatig om zodat alle zijden van de kip en garnalen gegaard worden.
  • Voeg de kip, garnalen en chorizo toe aan de rijst.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat nog 5 à 10 minuten garen op laag vuur.
  • Verdeel over de borden en garneer met de in plakjes gesneden limoen en wat koriander of peterselie.

Nutrition

Calories: 401kcal

Harry’s shoarmaschotel

Harry’s shoarmaschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram lamsvlees schouder
  • 2 rode paprika’s
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • shoarmakruiden
  • olijfolie
  • 500 gram ovenfriet

Knoflooksaus

  • 6 el mayonnaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl honing
  • 4 tenen knoflook uitgeperst
  • paar sprieten bieslook fijngesneden

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in reepjes.
  • Doe het vlees in een schaal en meng er de shoarmakruiden door.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes en daarna in blokjes.
  • Pel de uien, snijd doormidden en snijd ze in halve ringen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan.
  • Bak het shoarmavlees aan alle kanten aan.
  • Neem het vlees uit de pan en bewaar.
  • Giet het overtollige bakvet uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en bak de uien, paprikablokjes en de champignons op hoog vuur.
  • Zodra de paprikablokjes zacht zijn en de champignons mooi gekleurd zijn voeg dan het shoarma vlees weer toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Verdeel het mengsel uit de pan over de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en laat 20 minuten bakken.
  • Bak de ovenfriet volgens aanwijzing op de verpakking. (Ik bakte de friet in de Airfrier)
  • Was intussen de tomaten en de komkommer.
  • Snijd beiden in plakjes.
  • Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus in een schaaltje.
  • Verdeel de shoarma met groenten over de borden.
  • Verdeel de friet over de borden.
  • Verdeel de komkommer en de tomaten over de borden.
  • Giet wat knoflooksaus over de shoarma.
  • Serveer de rest van de saus in een schaaltje.

Bavette Stroganoff

Bavette Stroganoff

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 4 bavettes à 150 gr. ongeveer
  • 400 gram champignons in plakjes gesneden
  • 2 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 groene paprika in blokjes gesneden
  • 2 grote uien in halve ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 runder bouillonblokje
  • worcestersaus
  • tabasco
  • 250 ml kookroom
  • 2 tl paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • vodka of cognac
  • zout
  • peper

Instructies

  • Haal de bavettes uit de koelkast
  • Verwarm wat boter of olie in een hapjespan en fruit de ui met het paprikapoeder op laag vuur tot de uien zacht zijn.
  • Zet het vuur hoger en voeg de paprika’s toe.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee zodat deze kan ontzuren.
  • Voeg de champignons en knoflook toe.
  • Doe de deksel op de pan zodat de groenten in het vocht van de champignons kunnen garen.
  • Wanneer de groenten zacht zijn afblussen met een flinke scheut vodka of cognac.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat deze oplossen in het vocht.
  • Breng op smaak met de worcestersaus en tabasco.
  • Voeg de kookroom toe en meng goed door elkaar.
  • Houd de saus warm of als je de saus van te voren hebt gemaakt warm hem dan op.
  • Verhit in een grote koekenpan wat olie en een klontje boter.
  • Zout en peper de bavettes aan beide kanten.
  • Zodra de boter is uitgebruist leg je de bavettes in de koekenpan.
  • Bak om en om totdat de juiste gaarheid is bereikt.
  • Haal de bavettes uit de pan en leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie.
  • Laat de bavettes 10 minuten rusten.
  • Verdeel de bavettes over borden en geef er royaal saus bij.
  • Lekker met aardappelpuree of aardappelkroketjes.

Galinhada

Galinhada

kip met rijst
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Brazilië
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 kipdrumsticks
  • 100 gram rijst
  • 150 gram doperwten
  • 1 ui
  • ½ rode paprika
  • 1 tl sambal
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • el peterselie
  • 50 cl kippenbouillon
  • 3 tomaten
  • olijfolie
  • 1 zakje saffraan
  • 4 kerstomaatjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Stamp in een vijzel de saffraandraadjes tot poeder en los deze dan op in een beetje water.
  • Zet een hapjespan met 2 el. olijfolie op midden hoog vuur en bak de drumsticks rondom aan.
  • Voeg wat zout en peper toe tijdens het braden.
  • Voeg de paprika, ui, knoflook en de sambal toe. En bak deze tot de ui glazig en de paprika zacht is.
  • Voeg de tomaten, de peterselie, de kurkuma en korianderpoeder toe.
  • Voeg de rijst toe en laat deze even meebakken.
  • Voeg 35 cl. bouillon toe.
  • Voeg vervolgens de doperwten toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken totdat de rijst gaar is.
  • Voeg eventueel wat extra bouillon toe.
  • Voeg als laatste de saffraan toe.
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper of sambal toe.
  • Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de kerstomaatjes en de peterselie.

Varkenshaas met chorizo roomsaus

Varkenshaas met chorizo roomsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshaas
  • 90 gram chorizo
  • 1 el olijfolie
  • 1 el peterselie
  • 20 cl kookroom
  • 2 el witte wijnazijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Haal het vel van de chorizo en snijd de chorizo in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie indien nodig.
  • Bestrooi de varkenshaas met zout en peper.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de varkenshaas rondom aan.
  • Deglaceer de pan met de azijn.
  • Zet het vuur lager.
  • Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven.
  • Draai het vlees geregeld om.
  • Haal uit de pan en bewaar op een bordje onder aluminiumfolie.
  • Bak de stukjes chorizo in een steelpannetje en laat licht kleuren.
  • Voeg de kookroom toe en breng aan de kook.
  • Voeg de peterselie toe en breng, indien nodig, op smaak met wat zout en peper.
  • Snijd de varkenshaas in plakken en giet er de saus over.

Notities

Serveer met rijst.

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kipvleugels
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) oregano gedroogde
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) peterselie fijn gehakte
  • eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • 10 cl kippenbouillon
  • zout
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Rasp eventueel de Parmezaanse kaas.
  • Verhit op middelhoog vuur in een hapjespan met 2 el. olijfolie en bak de kipvleugels aan beide zijden mooi bruin.
  • Voeg de oregano, cayennepeper, ui en de knoflook toe.
  • Verlaag de hittebron.
  • Voeg de kippenbouillon toe en laat 12 tot 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de kipvleugels uit pan houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie.
  • Voeg de crème fraîche en de tomatenblokjes toe.
  • Roer goed door elkaar. Laat even zachtjes pruttelen.

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Een snelle en voedzame zoete aardappelchili, ideaal voor drukke dagen. Serveer met een frisse peterselieroom en knapperig stokbrood.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 verpakking Aviko Easy Veggie Zoete aardappel 450 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 blikken gepelde tomaten elk 400 g
  • 250 g kidneybonen uit blik uitgelekt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 125 g zure room
  • 1 stokbrood

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe en fruit gedurende 1 minuut.
  • Voeg de Aviko Easy Veggie Zoete aardappel toe, bestrooi met gemalen komijn, en bak nog 5 minuten terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met een spatel stuk.
  • Draai het vuur laag zodra het vocht begint te koken en laat de chili afgedekt 10 minuten stoven.
  • Voeg na 5 minuten de uitgelekte kidneybonen toe en roer goed door.
  • Hak intussen de peterselie fijn en meng deze door de zure room.
  • Breng de chili op smaak met zout en peper.
  • Serveer de chili met een lepel peterselieroom en een stuk stokbrood.

Notities

Combineer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een glas verfrissende limonade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Eenvoudige Gestoofde Karbonades in Tomatensaus

Eenvoudige Gestoofde Karbonades in Tomatensaus

Malse schouderkarbonades gestoofd in een smaakvolle tomatensaus met mosterd en tijm. Een eenvoudig en snel doordeweeks gerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • ½ bouillonblokje
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper
  • 4 schouderkarbonades
  • 1 blik gepelde tomaten met sap 400 gram
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • Zout
  • Eventueel verse takjes tijm ter garnering

Instructies

  • Wrijf de karbonades aan beide kanten in met mosterd, peper en zout.
  • Verhit de boter in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de karbonades in de hete boter rondom bruin.
  • Voeg het blik gepelde tomaten met het sap, het halve bouillonblokje en de tijm toe aan de pan.
  • Breng op smaak met eventueel nog wat peper en zout.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel half op de pan en stoof de karbonades zachtjes in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Zorg ervoor dat de saus niet te hard kookt.
  • Garneer de gestoofde karbonades eventueel met verse takjes tijm.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes met tijm en sperziebonen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g