Mediterrane Auberginestoofpot met Bleekselderij

Mediterrane Auberginestoofpot met Bleekselderij

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieƫn: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: Italiƫ
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines in blokjes van 2 cm
  • 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes
  • 65 g pijnboompitten
  • 1 blik gepelde tomaten 400 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel gehakte kappertjes
  • 2 eetlepels gehakte zwarte olijven zonder pit
  • 15 g verse basilicum

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
  • Voeg de blokjes aubergine en plakjes bleekselderij toe en bak ze zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en laat ze iets afkoelen op een bord.
  • Roer de uitgelekte gepelde tomaten, witte-wijnazijn, suiker, gehakte kappertjes, gehakte olijven en geroosterde pijnboompitten door het auberginemengsel in de pan.
  • Laat het geheel zonder deksel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het auberginemengsel afkoelen tot het lauwwarm is.
  • Scheur enkele basilicumblaadjes apart voor de garnering en snijd de rest fijn.
  • Roer de fijngehakte basilicum door het auberginemengsel en strooi de apart gehouden blaadjes eroverheen.
  • Serveer het stoofpotje met gebakken vis, rollade, varkensfilet of kalkoenfilet.

Notities

Wijnadvies:

Deze auberginestoofpot met bleekselderij gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti. De frisse zuren en fruitigheid van de wijn complementeren de mediterrane smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.7g | Sugar: 8g

Kip met Sesam en Santen

Kip met Sesam en Santen

Mijn versie van een 30 minute meal. Kip is altijd zo lekker snel klaar en ja...het meest veelzijdige stukje vlees šŸ˜€ Met een wisselende variatie in kruiden en specerijen tover je iedere keer weer wat anders op tafel. Lekker met wat witte rijst, maar ook heerlijk tussen een wrap met wat salade
Recept categorieƫn: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 2 kipfilets
  • 2 Kleine rode Uien
  • 1 Flinke Solo Knoflook
  • 2 CM Gember
  • 2 CM Laos 1 of een halve Rawit
  • 1 TL Ketoembar gemalen Koriandermet bultje erop
  • ½ TL Djinten / Komijn)
  • ½ TL Kruidnagel
  • 1 TL Koenjit afgestreken
  • 1 TL Anijs met bultje erop
  • 3 blaadjes Daun Djeruk Purut Kaffir Lime Leafs
  • 1 stengel Sereh
  • 2 eetlepel(s) Soja saus
  • 200 ml Santen
  • Flinke scheut water ongeveer 50 / 75 ml
  • Handjevol Sesamzaadjes
  • Klein handjevol verse Selderij
  • Scheutje Arachideolie

Instructies

  • Snijd de kip in kleine blokjes.
  • Snijd de Ui fijn, rasp de Knoflook, rasp de Gember(ik gebruik een handrasp hiervoor), snijd de Laos en hak het vervolgens heel fijn, snijd ook de Rawit heel fijn.
  • Met of zonder zaad dat is aan jou, met zaad is pittiger.
  • Verhit de Arachideolie in een wok of diepe hapjespan, fruit dan de ui zachtjes en voeg alle andere gesneden ingrediĆ«nten en de Djeruk Purut en Sereh toe.
  • Fruit alles zachtjes zodat de ui lekker zoet wordt. Voeg de kruiden toe.
  • Nog even fruiten.
  • Voeg de kip blokjes toe en braad deze even aan.
  • Voeg de Santen, Soja saus en een flinke scheut water toe.
  • Laat alles even goed pruttelen tot het vocht grotendeels ingedikt is.
  • In een droog koekenpannetje rooster je de Sesamzaadjes tot ze bruin worden, maar niet te donker.
  • Voeg de Sesamzaadjes aan de kip toe, roer alles nog even goed door.
  • Wanneer alles op het bord ligt verdeel j

Varkenshaas met champignon-mosterdsaus

Varkenshaas met champignon-mosterdsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieƫn: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 360 gram varkenshaas
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el mosterd
  • 10 cl kookroom
  • 5 cl droge witte wijn
  • 1 kl komijnpoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 250 gram champignons
  • 2 tl grof gemalen peper
  • 20 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • ½ el peterselie

Instructies

  • Snijd een stukje van het steeltje van de champignons en snijd in plakjes.
  • Zet een koekenpan op en verhit de helft van de boter en voeg de champignons toe en bak deze tot ze zacht zijn.
  • Verhit de helft van de boter in een hapjespan.
  • Voeg de olijfolie toe.
  • Braad de varkenshaas rondom aan.
  • Snijd intussen de knoflook fijn.
  • Voeg deze toe aan de pan met de varkenshaas, samen met de tijm.
  • Zet het vuur lager en voeg de wijn, kookroom, mosterd en kurkuma toe.
  • Laat 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de komijn en de peper toe.
  • Voeg de gebakken champignons toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
  • Haal het takje tijm uit de pan.
  • Haal de varkenshaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Snijd de varkenshaas in medaillons en verdeel over de borden.
  • Verdeel de saus over de medaillons en garneer met wat peterselie.

Notities

Serveer er frietjes bij.

Kippenboutje met ananas en taugƩ

Kippenboutje met ananas en taugƩ

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieƫn: Gevogelte, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 8 kippendrumsticks
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el kurkuma
  • 1 el 5 spice kruiden
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el sojasaus
  • 3 cl rijstazijn
  • 1 el rietsuiker
  • 200 gram ananas blokjes
  • 3 el zonnebloemolie
  • 200 gram taugĆ©
  • 2 el sesamolie
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
  • Snijd de knoflook fijn.
  • Zet een hapjespan op met de zonnebloemolie en bak de kip aan alle kanten aan.
  • Voeg de kurkuma, 5 kruidenpoeder en paprikapoeder toe.
  • Neem de kip uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Fruit de ui,, voeg de paprikareepjes en de knoflook toe.
  • Doe de kip terug in de pan.
  • Voeg de rietsuiker, rijstazijn en de rietsuiker toe. Voeg de ananas toe.
  • Zet vuur wat lager en laat 25 minuten verder garen.
  • Haal de deksel van de pan en voeg de taugĆ© toe en laat 5 minuten mee bakken.
  • Verdeel de kip met de garnering over de borden en sprenkel de sesamolie er over.

Kipfilet in curry

Kipfilet in curry

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieƫn: Curry's, Gevogelte, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 500 gram kipfilets
  • 2 el rode curry pasta
  • 1 limoen
  • 20 cl kokosmelk
  • 10 cl kippenbouillon
  • 2 kleine rode ui
  • 2 takjes basilicum
  • 1 el olijfolie
  • zout

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Zet een hapjespan op hoog vuur met de olijfolie.
  • Bak de kipfilets aan alle kanten aan met wat zout.
  • Haal de filets uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  • Fruit in dezelfde pan de uien glazig op midden hoog vuur.
  • Voeg de currypasta toe en laat 5 minuten mee fruiten.
  • Voeg de bouillon toe en het sap van de limoen.
  • Laat tot de helft inkoken.
  • Voeg dan de kokosmelk toe.
  • Doe de filets terug in de pan en kook nog 7 Ć  8 minuten.
  • Keer de filets regelmatig om.
  • Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.

Notities

Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.
Geef er Thaise rijst bij.

Kip op Baskische wijze

Kip op Baskische wijze

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieƫn: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 4 kippendrumsticks
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 50 gram ontbijtspek in kleine reepjes gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • olijfolie
  • piment d’espelette
  • paprikapoeder
  • tijm
  • zout
  • peper
  • laurier

Instructies

  • Zout en peper de kip.
  • Bestrooi ze met paprikapoeder.
  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en braad de kip aan alle kanten aan op niet te hoog vuur.
  • Haal de kip uit de pan en bewaar op een bord.
  • Fruit de ui, spek en knoflook in dezelfde pan.
  • Voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
  • Laat 2 minuten bakken en voeg dan de kip weer toe.
  • Giet de witte wijn erbij en zet het vuur laag.
  • Voeg de tomaten en paprika toe.
  • Strooi er wat piment d’espelette over.
  • Doe de deksel op de pan en laat een uurtje stoven.
  • Verdeel over de borden.

Notities

Geef er rijst of gekookte aardappelen bij. Wij deden aardappel.

Jambalaya met garnalen en kip

Jambalaya met garnalen en kip

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieƫn: Gevogelte, Kip, Vis, Zeevruchten
Servings: 6 personen
Calories: 401kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 500 gram gepelde grote garnalen
  • 200 gram kipfilet
  • 400 gram gepelde tomaten
  • 300 gram lang korrel rijst
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 limoen
  • tijm
  • 125 gram chorizo
  • 1 ltr water
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 2 takjes koriander of peterselie

Instructies

  • Verwijder het vel van de chorizo en snijd in dunne plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Verwarm in een hapjespan op midden hoog vuur de 2 el. olijfolie.
  • Fruit de sjalot en de knoflook.
  • Voeg het paprikapoeder toe en laat dit even bakken.
  • Voeg de rijst toe en laat die 2 – 3 minuten meebakken.
  • Voeg wat tijm en de gepelde tomaten toe.
  • Voeg het water toe en breng zachtjes roerend aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Roer af en toe door.
  • Verwarm 1 el. olijfolie in een koekenpan en bak zachtjes de kip en chorizo.
  • Voeg de rauwe garnalen toe en bak tot deze roze zijn.
  • Draai regelmatig om zodat alle zijden van de kip en garnalen gegaard worden.
  • Voeg de kip, garnalen en chorizo toe aan de rijst.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat nog 5 Ć  10 minuten garen op laag vuur.
  • Verdeel over de borden en garneer met de in plakjes gesneden limoen en wat koriander of peterselie.

Nutrition

Calories: 401kcal

Harry’s shoarmaschotel

Harry’s shoarmaschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieƫn: Lamsvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 500 gram lamsvlees schouder
  • 2 rode paprika’s
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • shoarmakruiden
  • olijfolie
  • 500 gram ovenfriet

Knoflooksaus

  • 6 el mayonnaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl honing
  • 4 tenen knoflook uitgeperst
  • paar sprieten bieslook fijngesneden

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in reepjes.
  • Doe het vlees in een schaal en meng er de shoarmakruiden door.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes en daarna in blokjes.
  • Pel de uien, snijd doormidden en snijd ze in halve ringen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan.
  • Bak het shoarmavlees aan alle kanten aan.
  • Neem het vlees uit de pan en bewaar.
  • Giet het overtollige bakvet uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en bak de uien, paprikablokjes en de champignons op hoog vuur.
  • Zodra de paprikablokjes zacht zijn en de champignons mooi gekleurd zijn voeg dan het shoarma vlees weer toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Verdeel het mengsel uit de pan over de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en laat 20 minuten bakken.
  • Bak de ovenfriet volgens aanwijzing op de verpakking. (Ik bakte de friet in de Airfrier)
  • Was intussen de tomaten en de komkommer.
  • Snijd beiden in plakjes.
  • Meng de ingrediĆ«nten voor de knoflooksaus in een schaaltje.
  • Verdeel de shoarma met groenten over de borden.
  • Verdeel de friet over de borden.
  • Verdeel de komkommer en de tomaten over de borden.
  • Giet wat knoflooksaus over de shoarma.
  • Serveer de rest van de saus in een schaaltje.

Bavette Stroganoff

Bavette Stroganoff

Recept categorieƫn: Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 4 bavettes Ć  150 gr. ongeveer
  • 400 gram champignons in plakjes gesneden
  • 2 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 groene paprika in blokjes gesneden
  • 2 grote uien in halve ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 runder bouillonblokje
  • worcestersaus
  • tabasco
  • 250 ml kookroom
  • 2 tl paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • vodka of cognac
  • zout
  • peper

Instructies

  • Haal de bavettes uit de koelkast
  • Verwarm wat boter of olie in een hapjespan en fruit de ui met het paprikapoeder op laag vuur tot de uien zacht zijn.
  • Zet het vuur hoger en voeg de paprika’s toe.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee zodat deze kan ontzuren.
  • Voeg de champignons en knoflook toe.
  • Doe de deksel op de pan zodat de groenten in het vocht van de champignons kunnen garen.
  • Wanneer de groenten zacht zijn afblussen met een flinke scheut vodka of cognac.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat deze oplossen in het vocht.
  • Breng op smaak met de worcestersaus en tabasco.
  • Voeg de kookroom toe en meng goed door elkaar.
  • Houd de saus warm of als je de saus van te voren hebt gemaakt warm hem dan op.
  • Verhit in een grote koekenpan wat olie en een klontje boter.
  • Zout en peper de bavettes aan beide kanten.
  • Zodra de boter is uitgebruist leg je de bavettes in de koekenpan.
  • Bak om en om totdat de juiste gaarheid is bereikt.
  • Haal de bavettes uit de pan en leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie.
  • Laat de bavettes 10 minuten rusten.
  • Verdeel de bavettes over borden en geef er royaal saus bij.
  • Lekker met aardappelpuree of aardappelkroketjes.

Galinhada

Galinhada

kip met rijst
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieƫn: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Braziliƫ
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 2 kipdrumsticks
  • 100 gram rijst
  • 150 gram doperwten
  • 1 ui
  • ½ rode paprika
  • 1 tl sambal
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1½ el peterselie
  • 50 cl kippenbouillon
  • 3 tomaten
  • olijfolie
  • 1 zakje saffraan
  • 4 kerstomaatjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediĆ«nten klaar.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Stamp in een vijzel de saffraandraadjes tot poeder en los deze dan op in een beetje water.
  • Zet een hapjespan met 2 el. olijfolie op midden hoog vuur en bak de drumsticks rondom aan.
  • Voeg wat zout en peper toe tijdens het braden.
  • Voeg de paprika, ui, knoflook en de sambal toe. En bak deze tot de ui glazig en de paprika zacht is.
  • Voeg de tomaten, de peterselie, de kurkuma en korianderpoeder toe.
  • Voeg de rijst toe en laat deze even meebakken.
  • Voeg 35 cl. bouillon toe.
  • Voeg vervolgens de doperwten toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken totdat de rijst gaar is.
  • Voeg eventueel wat extra bouillon toe.
  • Voeg als laatste de saffraan toe.
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper of sambal toe.
  • Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de kerstomaatjes en de peterselie.