Klassieke Boeuf Bourguignon met Rode Wijnsaus
Deze klassieke Boeuf Bourguignon is een smaakvolle Franse stoofpot met mals rundvlees, champignons, spek en een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g rosbief in grote dobbelstenen
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 200 g champignons in plakjes
- 75 g boter
- 100 g magere gerookte spekblokjes
- 20 zilveruitjes
- 1 klein blik tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 2 dl rode wijn
- 2 dl vleesbouillon
- Zout
- Peper
- 1 eetlepel gehakte tijm vers of 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel maïzena of allesbinder
Snijd de rosbief in grote dobbelstenen.
Pel en snipper de sjalotjes.
Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
Verhit de helft van de boter in een braadpan.
Bak de spekblokjes ongeveer 2 minuten en schep ze uit de pan.
Bak de rosbiefblokjes 3 minuten in hetzelfde bakvet en schep ze eruit.
Voeg de rest van de boter toe en bak de champignons, sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
Roer de tomatenpuree en daarna de bloem erdoor.
Bak zachtjes 2 minuten.
Giet de rode wijn en vleesbouillon erbij en voeg peper, zout, tijm en laurier toe.
Laat het geheel zachtjes 5 minuten stoven.
Voeg de spekblokjes en rosbiefblokjes toe en verwarm nog 15 minuten op laag vuur.
Bind de saus met maïzena of allesbinder.
Serveer de Boeuf Bourguignon met sperziebonen en rijst.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Bourgogne of Pinot Noir, past perfect bij dit rijke stoofgerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Runderstoofpot met Rode Wijn en Champignons
Een rijke Franse runderstoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en zilveruitjes. Perfect voor een gezellig en smaakvol diner!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g runderlappen in dobbelstenen
- 100 g magere spekblokjes
- 4 sjalotjes fijngesneden
- ± 20 zilveruitjes
- 250 g champignons
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 2 dl rode wijn
- 2 dl runderbouillon
- Mespuntje tijm
- 1 laurierblaadje
- Fijngehakte peterselie
- Peper
- Zout
- 75 g boter
Snijd de runderlappen in dobbelstenen en snipper de sjalotjes.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de spekblokjes goudbruin.
Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
Zet het vuur hoog en bak de rundvleesdobbelstenen aan alle kanten bruin.
Zet het vuur laag en voeg de rest van de boter toe.
Bak de sjalotjes en zilveruitjes kort mee.
Roer de tomatenpuree door het vlees en voeg daarna de bloem toe.
Bak dit 1 minuut zachtjes.
Voeg de rode wijn en runderbouillon toe en roer goed door.
Breng op smaak met zout, peper, tijm en laurier en voeg de spekblokjes toe.
Laat de stoofpot ongeveer 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Bak ondertussen de champignons in wat boter tot ze goudbruin zijn.
Voeg de champignons vlak voor het opdienen toe aan de stoofpot.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer met rijst, aardappelen of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een klassieke Franse Bourgogne-wijn of een Pinot Noir past perfect bij de rijke smaken van deze runderstoofpot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Boerenhap met Gehakt, Kidneybonen en Uien
Een stevige boerenhap met aardappelpuree, gekruid gehakt, kidneybonen en knapperige uisnippers. Eenvoudig, voedzaam en heerlijk!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- Aardappelpuree vers of uit een zakje
- 200 g rode kidneybonen uitgelekt
- 300 g gehakt
- Jus zelfgemaakt of uit een pakje
- 1 ui in snippers
- Zout en peper naar smaak
Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak verse puree van gekookte aardappelen.
Verhit een koekenpan en rul het gehakt zonder boter of olie.
Giet overtollig vet af.
Voeg de rode kidneybonen toe aan het gehakt en verwarm kort mee.
Maak jus volgens de aanwijzingen op de verpakking of gebruik overgebleven jus.
Snijd de ui in fijne snippers.
Serveer de aardappelpuree op een bord.
Schep het gehakt-kidneybonenmengsel over de puree.
Voeg naar smaak jus toe.
Garneer het gerecht met rauwe uisnippers voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of Tempranillo, past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag
Proef de rijke smaken van Zuid-Afrikaanse Bobotie: een kruidige gehaktschotel met een romige eilaag. Heerlijk met rijst en chutney!
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g mager runderpoulet
- 5 sneetjes witbrood
- 1 kopje melk
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
- ½ theelepel djinten gemalen komijn
- 10 peperkorrels
- ¼ theelepel kruidnagelgruis
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 ei losgeklopt
Week de sneetjes witbrood in melk en giet de overtollige melk af.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui samen met kerriepoeder, zout, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis tot de ui glazig is.
Blus het mengsel af met citroensap.
Meng het uimengsel met het geweekte brood, het vlees en de helft van het losgeklopte ei.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk glad.
Giet de resterende helft van het ei over het vlees.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en het vlees gaar.
Serveer de bobotie met witte rijst en een frisse chutney.
Opmerking:
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinotage of Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van bobotie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Hollandse Bonenmix met Snijbonen en Witte Bonen
Een klassieke Hollandse bonenmix van snijbonen en witte bonen, verrijkt met een vleugje boter. Perfect als bijgerecht bij een stevige maaltijd!
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 g witte bonen geweekt of uit blik/pot
- ½ kg snijbonen
- 20 g boter of margarine
- Zout naar smaak
Als je gedroogde witte bonen gebruikt, laat ze dan 12 uur weken in water.
Kook de geweekte bonen in het weekvocht gedurende ongeveer 1 uur tot ze gaar zijn.
Gebruik je bonen uit blik of pot?
Giet ze af en spoel ze goed af.
Was de snijbonen, verwijder de uiteinden en snijd ze in dunne reepjes.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de snijbonen toe.
Kook de snijbonen in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet het kookwater van beide soorten bonen af en meng ze samen in een grote kom.
Roer de boter door de bonen en breng op smaak met zout.
Serveer de gemengde bonenmix warm als smakelijk bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze bonenmix als bijgerecht bij een stevige stoofpot of een traditioneel stuk vlees zoals een karbonade of rookworst.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en subtiele smaakprofiel.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen
Een klassieke stamppot met snijbonen, witte bonen en romige aardappelpuree. Heerlijk met een sudderlapje, gehaktbal of rookworst voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 600 g gezouten snijbonen
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 dl melk
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel bouillonpoeder
- Peper naar smaak
- 1 eetlepel boter
- Azijn naar smaak
- Zout naar smaak
- ½ potje witte bonen
Kook de gezouten snijbonen in ruim water tot ze gaar zijn.
Giet ze af en zet ze opnieuw onder water.
Breng ze opnieuw aan de kook en laat ze nog 10 minuten koken.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met wat zout in 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
Voeg melk, nootmuskaat, bouillonpoeder, boter, peper en azijn toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree.
Roer de uitgelekte witte bonen en snijbonen door de aardappelpuree.
Serveer de stamppot met een sudderlapje, gehaktbal, rookworst of spek.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een klontje boter bovenop en een scheutje azijn voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van de stamppot mooi aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Kruidige Garnalen met Bloemkool in Kokossaus: Een Exotische Smaakexplosie
Een exotisch gerecht met sappige garnalen, knapperige bloemkool en romige kokossaus. Perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en frisse limoen!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 450 g gepelde grote garnalen
- 1 bloemkool in roosjes
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 grofgehakte ui
- 2 teentjes knoflook grofgehakt
- 1 Spaanse peper zonder zaad, grofgehakt
- 1 theelepel suiker
- 2 gemalen steranijs
- 2 theelepels fenegriek
- 1 theelepel kardemom
- 5 dl santen kokosmelk
- 1 eetlepel nuoc mam vissaus
- Versgemalen zwarte peper
- Korianderblad ter garnering
Marineer de garnalen in het limoensap en zet ze apart.
Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Fruit de ui, knoflook en Spaanse peper tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg suiker, gemalen steranijs, fenegriek, kardemom en santen toe.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het geheel zachtjes sudderen tot de saus is ingedikt en de bloemkool gaar is.
Voeg de gemarineerde garnalen en het limoensap toe.
Laat de garnalen kort meekoken tot ze ondoorschijnend zijn.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en nuoc mam.
Garneer met korianderblad en serveer direct.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven
Deze romige bloemkoolschotel met gehakt en kaas combineert zachte bloemkool, hartig gehakt en gesmolten kaas in een heerlijk ovengerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water gedurende 10 minuten beetgaar.
Giet af en zet apart.
Bak het gehakt rul in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenpuree en runderbouillon toe aan het gehakt en roer goed door.
Laat 5 minuten sudderen.
Schep de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bloemkool.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas goudbruin en bubbelend is.
Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade.
Serveertip:
Serveer de bloemkoolschotel met een frisse salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze romige bloemkoolschotel gaat perfect samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Krokante Pommes Dauphine met Luchtige Aardappelpuree
Luchtige Pommes Dauphine, een klassieke Franse specialiteit van aardappelpuree en soezenbeslag, krokant gefrituurd tot goudbruine perfectie.
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- Zout
- Witte peper
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 300 g geschilde aardappels
- Nootmuskaat
- Frituurolie
- Optioneel:
- Bieslook of tijm
Bereiding van het soezenbeslag:
Breng 1 dl water met de boter en een snufje zout aan de kook.
Voeg de gezeefde bloem in één keer toe en roer krachtig met een houten lepel tot het mengsel een bal vormt en loskomt van de pan.
Laat op laag vuur al roerend 5 minuten garen.
Haal de pan van het vuur en roer één voor één de eieren erdoor tot een glad beslag ontstaat.
Bereiding van de aardappelpuree:
Mengen en voorbereiden:
Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree tot een egaal mengsel.
Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel fijngesneden bieslook of tijm toe voor extra smaak.
Doe het mengsel in een spuitzak met een groot gekarteld spuitmondje.
Frituren:
Verhit de frituurolie tot 190 °C.
Spuit kleine rozetten van het pureemengsel op je vingertoppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
Frituur de rozetten goudbruin in ongeveer 3-4 minuten.
Schep ze uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
Heerlijk als bijgerecht bij gebraden kip, een sappige biefstuk of een feestelijk gerecht met saus.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Gris.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4
Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees
Ontdek de heerlijke smaken van een stoofpot met kalfsvlees en witte kool. Deze hartige maaltijd met paprika's, knoflook en tijm is ideaal voor een gezellige familiediner. Laat de smaken samenkomen in dit verwarmende gerecht dat je meteen terugbrengt naar de gezellige avonden van de herfst.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
Snijd de kalfsfilet in blokjes en laat deze 5 minuten kleuren in de hete boter.
Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
Voeg de gehakte uien en knoflook toe aan de pan, kruid met tijm en fruit enkele minuten.
Voeg het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon en droge witte wijn.
Kruid met peper en zout.
Zet het vuur lager en laat het geheel 1 uur sudderen.
Voeg de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool toe en laat nog 15 minuten stoven, tot alles gaar is.
Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay complementeren de smaken van de stoofpot uitstekend.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 4