Tagliatelle met aardbeiensaus

Tagliatelle met aardbeiensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Pasta
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g tagliatelle
  • 1 eetlepel suiker
  • 5 eetlepels sinaasappellikeur
  • 500 g aardbeien
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 takjes munt

Instructies

Voorbereiden:

  • Tagliatelle met suiker beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In vergiet tagliatelle afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.
  • Tagliatelle in schaal doen en 4 eetlepels likeur erdoor roeren.
  • Laten afkoelen, af en toe omscheppen.
  • Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in vieren snijden.
  • In keukenmachine helft van aardbeien met basterdsuiker pureren.
  • Aardbeienpuree boven kom door zeef wrijven.
  • Crème fraîche en rest van likeur erdoor roeren.

Bereiden:

  • Aardbeiensaus door tagliatelle scheppen.
  • Over vier borden verdelen.
  • Garneren met munt en rest van aardbeien.

Piccolos

Piccolos

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • voor 10 stuks
  • 500 g tarwebloem
  • 20 g verse gist
  • 8 gr zout
  • 300 ml ijskoud water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of maak het deeg op tafel.
  • Meng tot er een deeg ontstaat en voeg dan het zout toe.
  • Kneed intensief gedurende 18 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Bebloem de werktafel en laat het deeg hierop afgedekt een uurtje rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke delen.
  • Bol elk deegstukje op en vorm ze daarna al wat langwerpig.
  • Laat eventueel opnieuw 10 minuten rusten.
  • Dan kan je ze nadien gemakkelijker opbollen.
  • Klop de deegstukjes plat en rol ze op tot puntvormige broodjes.
  • Leg op licht ingevette bakplaten of op boterpapier.
  • Laat het deeg een uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
  • Bak af in een voorverwarmde oven van 230°C gedurende 15 à 18 minuten.

Notities

Hou je van extra krokante broodjes, bestuif de broodjes dan net voor het bakken met een plantenspuit?
Perfect gebakken stokbrood, knispert en kraakt wanneer het pas uit de oven is gekomen.

Pesto uit de Aller Hande 1996

Pesto uit de Aller Hande 1996

basilicumsaus
Recept categorieën: Bijgerecht, Tapas
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Knoflook pellen en grof hakken.
  • In keukenmachine knoflook, pijnboompitten en basilicum (blaadjes en stelen) pureren. Kaas erdoor mengen.
  • Al mengend olie in dun straaltje toevoegen.
  • Blijven mengen tot smeuïge, dikke saus ontstaat (= pesto).
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Sachertorte van Allerhande

Sachertorte van Allerhande

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Chocolade, Noten, Taart
Servings: 84 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g hazelnoten
  • 200 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 100 g zachte boter
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • 5 eieren gesplitst
  • 1 sneetje witbrood fijn verkruimeld
  • ½ pot abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker

Instructies

  • Maal de hazelnoten in de keukenmachine fijn en rooster ze lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen.
  • Laat in een pannetje op een zacht vuur 75 g chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Laat dit even afkoelen.
  • Klop in een beslagkom de boter met de gesmolten chocolade, suiker en een snufje zout tot een romig mengsel.
  • Klop de eieren erdoor en spatel de hazelnoten en broodkruim er luchtig door. Schenk het beslag in de vorm.
  • Zet de taart iets onder het midden op het rooster in de oven en bak de taart in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
  • Prik met een satéstokje in het midden van de taart.
  • Komt deze er droog uit, dan is de taart gaar.
  • Laat de taart eerst 10min.in de vorm afkoelen en daarna zonder vorm op een rooster.
  • Maak intussen het glazuur: laat in een steelpan op een zacht vuur de rest van de chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Neem het pannetje van het vuur.
  • Roer de poedersuiker erdoor en blijf roeren tot een glanzend glazuur ontstaat. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Snijd de taart overlangs door en leg de bovenste laag op een schaal.
  • Strijk de abrikozenjam erover uit en leg de andere taartlaag erop met de onderkant boven.
  • Strijk het glazuur over de taart uit.
  • Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast, zodat het glazuur hard wordt en de smaak zich kan ontwikkelen.

Rösti

Rösti

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 500 g aardappelen iets kruimig en geschild
  • 25 g boter

Instructies

  • Klop in een kom het ei met zout en peper los.
  • Rasp de aardappelen in de keukenmachine of op een blokrasp en meng ze direct door het losgeklopte ei.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Schep het aardappelmengsel in de pan en druk het met de achterkant van een spatel goed aan.
  • Bak de koek op een middelhoog vuur ca. 7 minuten.
  • Laat de rösti uit de pan op een groot deksel glijden.
  • Leg de koekenpan over de koek en keer ze samen.
  • Bak de andere kant nog ca. 3 minuten.
  • Laat de rösti op een bord glijden en snijd hem in punten.
  • Rösti is lekker bij vlees in roomsaus of met gebakken eieren en een gemengde salade.

Notities

Rösti is verrassend eenvoudig te maken.
Met gerookte zalm en zure room is het een supersnel en feestelijk hoofd- of voorgerecht.
Het is typisch Zwitsers, oorspronkelijk uit Bern.

Pittige groenteburgers

Pittige groenteburgers

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 125 g kastanjechampignons in kleine stukjes
  • 2 sneetjes volkorenbrood van 2 dagen oud
  • 1 blik rode kidneybonen 400 g, uitgelekt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 ei
  • tabasco
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 el verse tijm of oregano fijngehakt

Instructies

  • Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de champignons op hoog vuur bruin en laat het vocht verdampen.
  • Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Verkruimel de sneetjes brood (met korst) fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de bonen en tomatenpuree toe en pureer alles tot een dikke pasta.
  • Meng het ei met 2 tl zout, en naar smaak tabasco door de puree.
  • Schep de puree in een kom en spatel de champignons, de ui, de bleekselderij en
  • tijm door het bonenmengsel en vorm er 4 grote of 8 kleine burgers van.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers op matig hoog vuur in ca. 5 min. mooi bruin en gaar.
  • Keer ze voorzichtig met een spatel.
  • Lekker met (zelfgemaakte) ketchup, frietjes en een gemengde salade.

Notities

Serveer de burgers net zoals hamburgers.
Bestrijk het snijvlak van 4 geroosterde broodjes met olie en gril ze onder de ovengrill lichtbruin.
Leg een blaadje sla op de onderste helft van de broodjes, leg daarop de groenteburger, dan een plakjes tomaat en daarop (rode) uiringen.
Schenk er een lepel knoflooksaus over en dek af met de bovenste helft van het
broodje.

Mousse van ricotta met pruimen en mandarijn

Mousse van ricotta met pruimen en mandarijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 mandarijnen
  • 125 g pruimen voorgeweld, zonder pit
  • 4 el rode port
  • 125 g ricotta
  • 1 el suiker

Instructies

  • Pers 2 mandarijnen uit.
  • Schil de andere 2 mandarijnen met een scherp mes tot op het vruchtvlees.
  • Snijd ze elk in 6 plakjes.
  • Pureer de pruimen met de port in de keukenmachine tot een fijne puree.
  • Roer in een kom de ricotta met het mandarijnensap en de suiker los.
  • Spatel de pruimenpuree erdoor en verdeel de mousse over 4 kleine glazen of schaaltjes.
  • Verdeel de plakjes mandarijn over de mousse.
  • Zet de glazen in de koelkast en laat de smaken in ca. 1 uur intrekken.

Notities

Als u ervan houdt, kunt u dit originele nagerechtje met geroosterd amandelschaafsel bestrooien.
Voeg dan ook 1 el amaretto toe.

Pesto Allerhande

Pesto Allerhande

basilicumsaus uit de Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Knoflook pellen en grof hakken.
  • In keukenmachine knoflook, pijnboompitten en basilicum (blaadjes en stelen) pureren. Kaas erdoor mengen.
  • Al mengend olie in dun straaltje toevoegen.
  • Blijven mengen tot smeuïge, dikke saus ontstaat (= pesto).
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Pittige Thaise viskoekjes

Pittige Thaise viskoekjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Thailand
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode peper
  • 15 gr koriander verse
  • 1 eetlepel rode Thaise currypasta pot
  • zout
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels olie
  • peper

Instructies

  • Zalm in stukken snijden.
  • Bosui schoonmaken en in lengte in repen snijden.
  • Rode peper schoonmaken, zaadlijsten verwijderen en in lengte in repen snijden. Repen peper en bosui tot kleine blokjes snijden.
  • Koriander boven mengkom van keukenmachine fijn knippen.
  • Zalm, bosui, rode peper en curry erbij doen en tot vrij grof mengsel pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Royale eetlepel vismengsel uit mengkom scheppen en er tussen beide handen balletje van vormen.
  • Balletje vervolgens platdrukken.
  • Op zelfde manier nog 11 koekjes maken en op schaal leggen.
  • Koekjes afdekken met plasticfolie en minimaal 2 uur in de koelkast laten opstijven.
  • Limoen in 12 parten snijden.
  • In koekenpan olie verhitten en viskoekjes in 2 à 3 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren.
  • Koekjes laten uitlekken op keukenpapier.
  • Warm serveren met partjes limoen.

Notities

Voedingswaarden:
energie 95 kcal
eiwit 7 g
koolhydraten 1 g
vet 7 g

Perzikmousse

Perzikmousse

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 halve perziken op siroop ui blik
  • sinaasappellikeur of siroop uit blik
  • 1 bakje perzikmousse 150 g

Instructies

  • In keukenmachine perziken tot gladde saus pureren met scheutje likeur.
  • Onderkant van bakje perzikmousse inprikken.
  • Foliedeksel verwijderen, bord op bakje leggen en omkeren.
  • Mousse storten door bakje voorzichtig omhoog te tillen.
  • Perziksaus rond mousse scheppen