Pittige Kaaskorst Lamskoteletjes

Pittige Kaaskorst Lamskoteletjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud witbrood of verkruimelde beschuit voor glutenvrij alternatief
  • 75 g geraspte Grana Padano kaas of een geschikte veganistische kaasvervanger
  • 2 takjes rozemarijn fijngehakt
  • 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
  • 2 eieren
  • 8 lamskoteletjes
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Snijd de korstjes van het brood en maal het brood fijn in een keukenmachine (of verkruimel de beschuit voor het glutenvrije alternatief).
  • Meng in een diep bord de geraspte kaas met het broodkruim, de fijngehakte rozemarijn, verkruimelde chilipeper en een snufje zout.
  • Klop in een ander diep bord de eieren los.
  • Haal de lamskoteletjes eerst door de losgeklopte eieren en vervolgens door het kaasmengsel, zorg ervoor dat de koteletjes goed bedekt zijn.
  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
  • Bak de lamskoteletjes in ongeveer 4 minuten aan elke kant goudbruin en van binnen rosé.

Notities

Als je geen keukenmachine hebt, kun je het broodkruim vervangen door verkruimelde beschuit.

Wijnadvies:

Serveer deze pittige kaaskorst lamskoteletjes met een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een Barbera. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht mooi aan.

Amandel Jamkoekjes

Amandel Jamkoekjes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g boter
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g, fijngehakt
  • 100 g aardbeienjam

Instructies

  • Splits de eieren.
  • Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in de mengkom van de keukenmachine en laat deze kort draaien met de pulseknop, totdat het deeg een korrelige structuur heeft.
  • Kneed de deegkruimels snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een rol, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
  • Snijd plakjes van 1 cm dik van de deegrol en draai deze tussen beide handen tot balletjes.
  • Druk in het midden van elk balletje een klein kuiltje.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de deegballetjes achtereenvolgens door het eiwit en rol ze daarna door de fijngehakte amandelen.
  • Leg ze op enige afstand van elkaar op de ingevette bakplaat.
  • Vul elk kuiltje in het deeg met een schepje jam.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel.
  • Ze blijven drie dagen knapperig.

Frambozenijs met Filodeeg Driehoekjes

Frambozenijs met Filodeeg Driehoekjes

+ tijd voor afkoelen en invriezen20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 pakje diepvries fillobladerdeeg
  • 2 eetlepels suiker
  • 300 g diepvriesframbozen
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels volle yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter.
  • Snijd met een scherp mes de bovenste 2 lagen van het bevroren fillobladerdeeg af op de vouwrand.
  • Leg de rest van het deeg terug in de vriezer (wordt niet verder gebruikt).
  • Snijd het deeg in 8 driehoekjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met gesmolten boter en bestrooi met suiker.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 5 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verwarm in een steelpannetje 100 g frambozen met de sinaasappellikeur zachtjes tot ze lauwwarm zijn.
  • Pureer in een keukenmachine de rest van de bevroren frambozen met honing en yoghurt tot een glad mengsel.
  • Schep met behulp van 2 eetlepels ovaalvormige bolletjes van het frambozenijs en verdeel over vier dessertbordjes.
  • Schenk de warme frambozen ernaast, steek de filodeegdriehoekjes in het ijs en serveer het dessert onmiddellijk.

Notities

Wijnadvies:

Dit dessert kan goed worden gecombineerd met een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoetheid van de wijn harmonieert met de zoete smaak van de honing en de frambozen, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 g bloem
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 250 g poedersuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Splits 3 eieren.
  • Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
  • Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
  • Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
  • Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
  • Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
  • Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.

Notities

Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.

Gegrilde Citroengras Kipspiesjes

Gegrilde Citroengras Kipspiesjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g kipfiletblokjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 bosuitje fijngehakt
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 6 stengels citroengras sereh
  • Olie

Instructies

  • Verwarm de grillpan voor op middelhoog vuur of verwarm de ovengrill voor.
  • Rijg de kipfiletblokjes aan de citroengrasstengels.
  • Als de stengels te hard zijn, kun je ze eerst even plat slaan met de achterkant van een mes om ze zachter te maken.
  • Meng in een kom de fijngehakte knoflook, rode peper, bosuitje, Thaise vissaus en paneermeel.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de kipspiesjes en druk het goed aan.
  • Bestrijk de grillpan met een beetje olie of besprenkel de kipspiesjes met olie als je de ovengrill gebruikt.
  • Gril de citroengras kipspiesjes ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, of tot de kip gaar is en mooi goudbruin van kleur.
  • Serveer de gegrilde citroengras kipspiesjes direct als hoofdgerecht of als onderdeel van een Aziatische maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige citroengras kipspiesjes passen goed bij een lichte en verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Marokkaanse Honingkoekjes

Marokkaanse Honingkoekjes

Chabakia
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g amandelen gepeld
  • 125 g sesamzaad
  • 250 g patentbloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 700 g vloeibare honing

Instructies

  • Deeg maken:
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
  • Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Koekjes bakken:
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
  • Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
  • Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
  • Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
  • ).
  • Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
  • Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
  • Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
  • Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
  • Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g

Taamia

Taamia

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g tuinbonen gedroogde zonder schil verkrijgbaar in de Marokkaanse winkel
  • 2 grote uien
  • koriander
  • 2 teentjes koflook
  • peterselie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl peper
  • zout
  • 1 tl bicarbonaat soda marokkaanse winkel

Instructies

  • Doe de tuinbonen in een kom met water en zorg dat ze onder water staan laat ze een nacht weken.
  • Maal de tuinbonen met de uien en de rest van de ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta
  • Maak er balletjes van die je een beetje plat maakt en dan bakken in hete olie en klaar ben je

Notities

 
 

Ontbijtshake met banaan

Ontbijtshake met banaan

Recept categorieën: Fruit, Koude Dranken, Ontbijt, Smoothies
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 banaan in stukjes
  • 1 appels geschild en in stukjes
  • 1 citroen uitgeperst
  • 2 beker Becel pro-activ yoghurt aardbei
  • dl vers geperst sinaasappelsap

Instructies

  • Pureer de banaan met de appel en het citroensap in een keukenmachine, blender of met een staafmixer in een hoge kom.
  • Voeg de yoghurt en het sinaasappelsap toe en laat de machine op een hoog toerental draaien tot een schuimige shake ontstaat.
  • Schenk de shake in hoge glazen en serveer direct.

Gegratineerde Groentetaart met Geitenkaas en Pesto

Gegratineerde Groentetaart met Geitenkaas en Pesto

Een heerlijke, hartige groentetaart met romige geitenkaas en pesto. Perfect voor een vegetarisch diner of lunch.
(inclusief rusttijd)1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 450450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het zanddeeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram ongezouten boerenboter in blokjes
  • 50 ml room
  • 1 ei geklopt

Voor de vulling:

  • 250 gram aardappels geschild en in blokjes
  • 3 courgettes in blokjes
  • 2 rode uien in partjes
  • 4 gegrilde rode paprika's ontveld en in reepjes
  • 1 hand gehakte platte peterselie
  • 4 eetlepels pesto
  • Handvol verse spinazie
  • 200 gram verse zachte geitenkaas in blokjes
  • Olijfolie
  • Handvol verse basilicum rood en groen gemengd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng de tarwebloem in een keukenmachine.
  • Voeg blokjes ongezouten boter toe terwijl de machine draait, totdat het mengsel kruimelig wordt.
  • Voeg de room toe en meng tot het deeg loskomt van de komrand.
  • Wikkel het deeg in een natgemaakte theedoek en laat het 30 minuten koelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm van ongeveer 30 cm diameter.
  • Bak de taartbodem blind in de oven gedurende 20 minuten op 180°C.
  • Verwijder de bakbonen en bak nog eens 5 minuten tot de bodem goudbruin is.
  • Bestrijk de bodem met geklopt ei om doorlekken te voorkomen en laat afkoelen.
  • Vulling:
  • Verspreid de aardappels, courgettes, rode uien en gegrilde paprika op een bakplaat.
  • Besprenkel met olijfolie, voeg zout en peper toe, en bak 20 minuten in de oven tot de groenten knapperig zijn.
  • Meng de gebakken groenten in een kom met peterselie, basilicum, spinazie en de in blokjes gesneden geitenkaas.
  • Smeer een laag pesto op de afgekoelde taartbodem.
  • Voeg de groenten en kaasvulling toe, bestrooi met extra peterselie en voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe.
  • Laat de taart ongeveer 15 minuten rusten voor het serveren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Sinaasappel-Merengue Verwennerij met Citroen en Amandelkoekjes

Sinaasappel-Merengue Verwennerij met Citroen en Amandelkoekjes

Een verrukkelijk dessert met knapperige merengue, romige yoghurt, en frisse sinaasappelpartjes. Perfect voor een feestelijke afsluiting!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 8 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Merengue:

  • 8 eiwitten
  • 1 eetlepel blanke azijn
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram tafelsuiker
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 150 gram cantuccini Italiaanse amandelkoekjes, gemalen in de keukenmachine

Vulling:

  • 450 gram dikke Turkse yoghurt
  • ¼ liter stijf geslagen slagroom
  • Rasp van 1 citroen

Garnering:

  • 6 grote sinaasappels geplisseerd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Gebruik een springvorm van 26 cm en zorg ervoor dat je roestvrijstalen kom en garde goed ontvet zijn.
  • Begin met het kloppen van de eiwitten en azijn in de roestvrijstalen kom tot ze schuimig en licht gesteven zijn.
  • Voeg geleidelijk de basterdsuiker en later de tafelsuiker toe terwijl je blijft kloppen totdat het mengsel stevig is.
  • Klop voorzichtig de maïzena erdoor en vouw vervolgens de gemalen cantuccini erdoor.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ingevette springvorm en bak 20 minuten op 180 graden Celsius.
  • Verlaag de temperatuur als de merengue te snel bruin wordt.
  • Bak vervolgens nog 15 minuten op 125 graden Celsius.
  • Laat de merengue afkoelen op een rooster.
  • Houd de oven tijdens het bakken gesloten.
  • Als de merenguebodem volledig is afgekoeld, bestrijk deze met Turkse yoghurt, stijf geslagen slagroom en citroenrasp.
  • Garneer de merengue met sinaasappelpartjes voor een frisse, fruitige afwerking.

Notities

Combineer met een lichte mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g