Hemelse Appel-Amandeltaart

Hemelse Appel-Amandeltaart

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 832kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g koude boter in kleine blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 50 g kristalsuiker
  • 75 g amandelschaafsel
  • 100 g speculaasjes
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g

Instructies

  • Meng in een keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  • Verpak eenderde deel van het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Druk de rest van het deeg uit in een ingevette springvorm en zet de vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de appelstukjes met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel.
  • Doe de speculaasjes in een boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruimels.
  • Verdeel de kruimels over de deegbodem.
  • Verkruimel de amandelspijs erboven.
  • Verdeel het appelmengsel erover.
  • Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling en druk de randen aan.
  • Bestrijk de deegrepen en randen met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin.
  • Bedek eventueel de laatste 15 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Spätlese past uitstekend bij deze rijke appel-amandeltaart.

Nutrition

Calories: 832kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 2g | Vet: 38g | Zout: 0.8g | Sugar: 60g

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

inclusief 1 uur rijstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 10 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 friszoete en aromatische appel
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 45 g garneeramandelen
  • 450 g mix voor witbrood
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 g boter
  • 250 ml appelsap
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Snijd de gedroogde abrikozen ook in kleine stukjes.
  • Maal de amandelen grof in de keukenmachine.
  • Doe de broodmix, kaneel, appel, abrikozen en gemalen amandelen in een grote mengkom en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg de helft van de boter toe.
  • Voeg beetje bij beetje de appelsap toe en meng het geheel met een mixer of met je handen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed de deegbal goed door en leg terug in de kom.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat 10 minuten rusten.
  • Bestuif je handen met bloem.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de bolletjes op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de broodjes uit de oven.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de broodjes ermee.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker.
  • Laat de broodjes afkoelen.
  • Bestrooi vlak voor het serveren opnieuw met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zoete broodjes met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een dessertwijn zoals Sauternes. Deze wijnen vullen de fruitige en zoete smaken van de broodjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Stracciatella IJskrullen met Aardbeien-Port Saus

Stracciatella IJskrullen met Aardbeien-Port Saus

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ doos roomijs stracciatella
  • 250 g aardbeien
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels rode port
  • Slagroom optioneel voor garnering

Instructies

  • Neem het roomijs uit de vriezer en laat het iets zachter worden.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Houd 4 aardbeien apart voor garnering.
  • Pureer de resterende aardbeien samen met de poedersuiker en rode port in de keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schep de aardbeiensaus in mooie cirkels op twee borden.
  • Snijd de achtergehouden aardbeien in plakjes of partjes.
  • Gebruik een ijsbolletjeslepel om dikke krullen van het roomijs te vormen.
  • Verdeel de ijskrullen over de twee borden.
  • Garneer het ijs met de plakjes aardbei en eventueel een toefje slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Ruby Port of een late harvest Riesling past goed bij de fruitige en romige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g Amerikaanse gemarineerde ham
  • 50 g verse bieslook
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 200 ml crème fraîche
  • 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de sinaasappel uit.

Ham bereiden:

  • Bereid de ham volgens de instructies op de verpakking in de oven.

Bieslooksaus maken:

  • Terwijl de ham in de oven staat, knip 1½ zakje bieslook boven een kom van de keukenmachine fijn.
  • Voeg de pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap toe en maal fijn.
  • Meng de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Tomaatjes bereiden:

  • Verwarm in een koekenpan de gehalveerde cherrytomaatjes met de rest van het sinaasappelsap op hoog vuur, tot bijna al het sap verdampt is.
  • Knip de resterende bieslook fijn boven de tomaatjes.

Serveren:

  • Neem de ham uit de oven en snijd deze in dunne plakken.
  • Leg de plakken ham dakpansgewijs op een grote schaal en garneer met de warme tomaatjes.
  • Serveer de bieslooksaus apart.

Notities

Wijnadvies

Deze ham met romige bieslooksaus en geroosterde tomaatjes past uitstekend bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft voldoende body om de rijke smaken van de ham en saus te complementeren zonder ze te overheersen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Fris Groene Salade met Pistache-Limoendressing

Fris Groene Salade met Pistache-Limoendressing

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes Pain Madeleine maïsbrood oudbakken
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 125 g pistachenoten
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 limoen uitgeperst
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 g friséesla
  • 75 g rucolasla
  • 1 bakje tuinkers losgeknipt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Ontkorst het brood en maal het tot fijn kruim in de keukenmachine.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Bak het broodkruim op laag vuur in ongeveer 4 minuten knapperig en goudbruin.
  • Roer af en toe.
  • Pel de pistachenoten en wrijf de stugge velletjes en zout eraf onder koud stromend water.
  • Klop in een slakom een dressing van de resterende olijfolie, gesnipperde sjalot, geperste knoflook, limoensap, mosterd en tijm.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de frisée, rucola, tuinkers en pistachenoten door de dressing.
  • Strooi het geroosterde broodkruim over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groene salade met een lichte en frisse Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de limoen in de dressing en de frisse smaken van de sla en pistachenoten

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Gemarineerde Lamskoteletjes met Munt-Hazelnoot Pesto

Gemarineerde Lamskoteletjes met Munt-Hazelnoot Pesto

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 8 lamskoteletjes
  • 37½ g hazelnoten
  • 15 g verse munt
  • 2 eetlepels geraspte gruyère
  • Versgemalen vierseizoenen peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de helft van de geperste knoflook met chilipoeder, kaneel, balsamicoazijn en 3 eetlepels olijfolie tot een marinade.
  • Bestrijk de lamskoteletjes rondom met de marinade en laat ze minstens 15 minuten marineren.
  • Rooster intussen de hazelnoten kort in een droge koekenpan.
  • Pureer in een keukenmachine de muntblaadjes met de resterende knoflook, geraspte gruyère en geroosterde hazelnoten.
  • Voeg terwijl de machine draait, de rest van de olijfolie in een dun straaltje toe tot een smeuïge pesto ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster de lamskoteletjes op de barbecue in circa 10 minuten bruin en rosé van binnen.
  • Keer ze regelmatig en bestrijk ze met de marinade.
  • Serveer de lamskoteletjes met de muntpesto.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze lamskoteletjes met een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Cabernet Sauvignon. De kruidigheid en het hoge tanninegehalte complementeren de smaken van het gegrilde lamsvlees en de frisse muntpesto perfect.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Herb-Crusted Pork Fricandeau with Tomato Tapenade

Herb-Crusted Pork Fricandeau with Tomato Tapenade

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 grote stukken varkensfricandeau à 500 g
  • 1 dl vleesfond
  • 1 dl witte wijn
  • 125 g pistachenoten
  • 200 g zongedroogde tomatentapenade
  • 50 g koude boter
  • 6 sneetjes oud witbrood
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel de pistachenoten.
  • Snijd de korsten van het brood.
  • Maal het brood en de nootjes fijn in de keukenmachine.
  • Meng de tapenade door het brood-noot mengsel.
  • Dep de varkensfricandeau droog met keukenpapier.
  • Wrijf het vlees in met zout en peper.
  • Snijd de bovenkant van het vlees in de lengte twee keer diep in.
  • Vul de inkepingen met het tapenademengsel, bewaar de rest voor later.
  • Wikkel het vlees in plasticfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Laat de fricandeau ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Bestrijk het vlees met olijfolie en smeer een dikke laag van het tapenademengsel op de bovenkant.
  • Leg het vlees in een braadslede en schuif in het midden van een koude oven.
  • Zet de oven aan op 175 °C.
  • Braad het vlees in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het losjes verpakt in aluminiumfolie nog ongeveer 5 minuten rusten.
  • Zet de braadslede op laag vuur.
  • Voeg de fond en wijn toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los.
  • Laat de jus ongeveer 2 minuten inkoken.
  • Snijd de boter in klontjes en klop deze met een garde door de jus.
  • Breng de jus op smaak met zout en peper.
  • Snijd de fricandeau voorzichtig in 8 plakken en serveer.

Notities

Bij dit gerecht past een elegante Pinot Noir uitstekend.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Frisse Tuinerwten Timbaaltjes met Balsamicosiroop

Frisse Tuinerwten Timbaaltjes met Balsamicosiroop

Inclusief koeltijd2 uur
Recept categorieën: Amuse, Bijgerecht, Groenten, Lunch, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen, Vaderdag
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 dl balsamicoazijn
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 125 gr ricotta
  • 15 g verse munt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 225 g diepvries tuinerwten
  • 3 blaadjes gelatine
  • olie om in te vetten
  • versgemalen witte peper

Instructies

  • Breng in een pan 1 dl water met het bouillonpoeder en de diepvries tuinerwten aan de kook.
  • Kook de erwten in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Week ondertussen de gelatine 5 minuten in een kom met koud water.
  • Pluk de muntblaadjes van de takjes.
  • Giet de gelatine af, knijp deze uit en los op in 3 eetlepels kookvocht van de erwten.
  • Pureer in een keukenmachine de erwten met het resterende kookvocht, ricotta, mayonaise en de helft van de munt tot een glad mengsel.
  • Roer het gelatinemengsel door de erwtenpuree en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de timbaaltjes in en schep de erwtenpuree erin.
  • Laat de timbaaltjes ongeveer 1,5 uur in de koelkast opstijven.
  • Dek daarna de bovenkant af met plasticfolie.
  • Breng in een pan de balsamicoazijn en poedersuiker aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  • Laat afkoelen en bewaar afgedekt op een koele plaats.
  • Houd de timbaaltjes even in een bak met heet water zodat ze makkelijker loslaten en keer ze op vier borden.
  • Garneer met de balsamicosiroop en de rest van de munt.

Notities

Serveer met een frisse Sauvignon Blanc.

 

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Serehspiesjes met kokoscurry

Serehspiesjes met kokoscurry

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 15 g verse koriander
  • 15 g verse munt
  • 500 g lamsboutlapjes à la minute
  • 1 ei
  • 12 stengels sereh citroengras
  • 400 g pandanrijst
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta pot
  • 4 dl kokosmelk
  • 50 g geraspte kokos
  • 100 g gezouten cashewnoten

Instructies

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Gember schillen en fijn raspen.
  • Steeltjes van verse kruiden snijden.
  • Lamslapjes in stukken snijden.
  • In keukenmachine lamsvlees, sjalotjes, gember en helft van verse kruiden met ei tot fijne massa draaien.
  • Lamsgehakt in 12 porties verdelen.
  • Om elke stengel sereh portie gehakt kneden.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • In steelpan currypasta met kokosmelk en kokos verwarmen en op zacht vuur beetje laten inkoken.
  • Serehspiesjes onder ovengrill in ca. 15 minuten aan alle zijden goudbruin en gaar grillen. Cashewnoten en rest van verse kruiden grof hakken en door gare rijst mengen.
  • Spiesjes en rijst op serveerschaal leggen, currysaus apart serveren.

Notities

Geen keukenmachine?
Neem dan rundergehakt of gebruik lamsburgers.