Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden
Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
  • 1 kleine ui
  • 1 citroen sap er van
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel djinten
  • ¼ theelepel koenjit
  • 2 theelepel Paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels koriander fijngehakte
  • 400 gram venkelknollen
  • 30 gram boter

Instructies

Bereiding:

  • Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
  • Snipper de gepelde ui fijn.
  • Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
  • Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
  • Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
  • Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
  • Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
  • Breng de groente op smaak met zout.
  • Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
  • Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
  • Garneer met de venkelveertjes.

Notities

Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentenballetjes met romige tomatensaus

Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g aardappels in grove stukken
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 125 ml yoghurt volle
  • 4 tl koriander ketoembar
  • 4 tl djinten = gemalen komijn
  • 3 tl kurkuma
  • 15 gram koriander fijngehakt
  • 4 eetlepel(s) bloem
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 tl gember geraspt
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 200 gram tomaat
  • 100 ml olie

Instructies

  • Aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 min. gaarkoken.
  • Aardappelen en bloemkool afgieten en fijnstampen met 2 el yoghurt.
  • Helft van gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander erdoor mengen.
  • Bloem toevoegen en puree op smaak brengen met zout en peper.
  • Handen met bloem bestuiven en van pureemengsel ca. 30 balletjes draaien.
  • In koekenpan knoflook, gember, rode peper en rest van specerijen in 2 el olie bakken.
  • Tomaten toevoegen en geheel ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen tot saus is ingedikt; zo nu en dan roeren.
  • Oven voorverwarmen op 100°C.
  • Rest van olie in diepe pan of wok verhitten.
  • Groenteballetjes in porties in 4-5 min. rondom bruin en gaar frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en in oven warmhouden.
  • Saus van vuur nemen en met zout en peper op smaak brengen.
  • Rest van yoghurt erdoor roeren.
  • Saus over groenteballetjes scheppen of erbij serveren.
  • Rest van verse koriander erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kruiden Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 498kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • Zout
  • Peper
  • 50 gram boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 gram
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Meng het gehakt in een kom met mosterd, ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm met vochtige handen gehaktballetjes van ongeveer 5 cm diameter.
  • Rol de gehaktballetjes door de overgebleven paneermeel.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze apart.
  • Blus het bakvet af met 1½ dl water en roer het zakje rundvleesjus erdoor.
  • Laat kort doorkoken.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de jus en laat nog 2 minuten zachtjes meekoken.
  • Roer de fijngehakte bieslook door de saus.
  • Verwarm de gehaktballetjes in de saus.
  • Serveer de gehaktballetjes met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes.

Notities

Wijnadvies:

Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot

Nutrition

Calories: 498kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 29g | Vet: 37g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Azië
Porties: 4 personen
calorieën: 170kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 gram koolvis
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel Conimex Sambal Tjampoer
  • Conimex Wok Olie
  • dl Conimex Sweet Chili Saus

Instructies

  • Maal de koolvis in een foodprocessor zeer fijn.
  • Voeg op het laatst kort 2/3 van de koriander, het citroensap, de maïzena en de sambal toe aan het vismengsel en maal nogmaals kort door tot alles goed gemengd is.
  • Rol kleine gladde balletjes van het vismengsel.
  • Verhit een flinke scheut Wok Olie in een grote wok op hoog vuur.
  • Bak de visballetjes voorzichtig in 2 porties bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng ondertussen de Sweet Chili Saus met de resterende koriander.
  • Schep de visballetjes op een schaal en serveer met de Sweet Chili-Koriandersaus.
  • Eventueel kun je wat cocktailprikkers apart serveren voor het gemak van eten.

Notities

Variatietip:

Je kunt de helft van de koolvis vervangen door gepelde rauwe garnalen. Voeg de garnalen toe samen met de koriander. Vervang de Sambal door ½ eetlepel Conimex Sojasaus of Ketjap Asin.

Wijnadvies:

Deze pittige visballetjes met sweet chili-koriandersaus gaan goed samen met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Moscato uit Italië. Hun verfrissende smaak zal de pittigheid van de saus mooi in balans brengen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 7g | Zout: 1mg | Sugar: 8g

Basisrecept oliebollen
Recept afdrukken
No ratings yet

Traditionele Nederlandse Oliebollen

Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20
calorieën: 120kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 milliliter melk
  • 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
  • 0.5 eetlepel basterdsuiker
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 0.5 ei losgeklopt
  • Rasp van 0.5 citroen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  • Meng de gezeefde bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het losgeklopte ei en de citroenrasp toe.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 180°C in een diepe pan of frituurpan.
  • Gebruik twee eetlepels of een ijsboltang om porties beslag uit de kom te scheppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijkertijd in 4-5 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
  • Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker voordat je ze serveert.

Notities

Je kunt variëren met het basisrecept door bijvoorbeeld sinaasappelrasp, rozijnen, appelstukjes, kersen, krenten, abrikozen, gember, cranberry's, sukade, gekonfijte sinaasappelsnippers of koekkruiden toe te voegen aan het beslag.
Omdat oliebollen een zoet gebak zijn, is een zoete mousserende wijn zoals een Asti Spumante een uitstekende keuze om te serveren tijdens Oud & Nieuw.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.1mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Voorbereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Wereldkeuken
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 g zalmtartaar
  • 1 citroen schoongeboend
  • 10 g bieslook
  • 4 biologische eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 4 kerstboom kerstcrackers
  • 2 eetlepels azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal de zalmtartaar een half uur voor serveren uit de diepvries.
  • Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit en snij de bieslook fijn. Roer het rasp en de helft van de bieslook door de zalm. Breng op smaak met peper en citroensap. Verdeel de crème fraîche en de zalmtartaar over borden.
  • Breng 6 cm water tot tegen de kook aan in een ondiepe pan, voeg de azijn toe en zet daarna het vuur laag.
  • Breek elk ei in een klein kopje en bekleed een bord met keukenpapier. Maak met een lepel een draaikolkje in het hete water, schenk een ei in het kolkje en pocheer het ei 2 tot 3 minuten. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg het op het keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren.
  • Leg de eieren op de zalmtartaar. Bestrooi met de bieslook, zout en peper naar smaak en serveer de kerstcrackers erbij.

Notities

Als het pocheren van eieren te veel moeite kost, serveer de zalmtartaar dan met zachtgekookte eieren.
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g