Beignets met sint jakobsschelpen
Recept afdrukken
No ratings yet

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Aardbeiencharlotte
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 6
calorieën: 375kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).

Tilapiafilet en geroosterde trostomaten met limoen en basilicum
Recept afdrukken
No ratings yet

Tilapiafilet en geroosterde trostomaten met limoen en basilicum

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli
  • 250 gram sperziebonen
  • handje verse basilicum
  • 5 blaadjes verse munt
  • 1 tak mini-trostomaatjes
  • 4 tilapiafilets á 125 gram
  • Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • Voor de dressing:
  • sap van 1 limoen
  • 50 ml Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • klein teentje knoflook uitgeperst
  • zout en peper uit de molen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°Klop het limoensap met de Gentile extra vergine olijfolie en de knoflook. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  • Maak de bonen schoon en haal de roosjes van de stronk broccoli.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer hierin de broccoliroosjes en de sperziebonen ongeveer 5 minuten tot ze net beetgaar zijn.
  • Dep de tilapiafilets goed droog met een stuk keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout.
  • Laat in een koekenpan een scheut Gentile extra vergine olijfolie goed heet worden en bak hierin de vis aan beide kanten kort aan. Leg ze vervolgens op een ovenplaat.
  • Zet de filets in de voorverwarmde oven en bak ze in 8 minuten gaar.
  • Laat de trostomaatjes aan de tak en leg ze de laatste vijf minuten bij de vis in de oven.
  • Verhit een scheut Gentile extra vergine olijfolie in een wok en roerbak, als de vis de oven ingaat, de groenten ongeveer 3 minuten op hoog vuur.
  • Meng er op het laatst de gehakte basilicum- en muntblaadjes en 2/3 van de dressing door.
  • Serveer de groenten op 4 borden en leg de tomaatjes erbij.
  • Plaats de vis er bovenop en sprenkel daar het laatste beetje dressing over.

Notities

Heerlijk met spaghetti.
Variaties
Voor de dressing kun je ook Bertolli Robusto extra vergine olijfolie gebruiken.
Deze is krachtig van smaak en daardoor heel geschikt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Daktyla kyrion

Cypriotische zoete fritters
Recept categorieën: Fruit
Land van herkomst: Cyprus
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 ½ dl maïsolie
  • 150 gram amandelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 citroen
  • ½ sinaasappel
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels cognac
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer er 1/2 dl olie door.
  • Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl warm water toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel, niet plakkend deeg ontstaat.
  • Bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg tot een zo dun mogelijke lap uit en snijd die in rechthoeken van ± 12 x 8 cm.
  • Hak de amandelen grof en meng ze met 1 theelepel kaneelpoeder.
  • Verdeel het amandelmengsel over de deeglapjes, maar laat de randen hierbij vrij.
  • Rol het deeg tot strakke rolletjes op en druk de uiteinden met een vork dicht.
  • Verhit de rest van de olie in een grote (koeke)pan en bak de deegrolletjes daarin in gedeelten in ± 2 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Pers de citroen uit.
  • Boen de sinaasappel goed schoon en schil hem (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).
  • Breng in een pan 1 dl water met de honing, het citroensap, de cognac en de sinaasappelschil aan de kook en kook het ± 5 minuten op halfhoog vuur tot een vrij dikke siroop ontstaat.
  • Verwijder de sinaasappelschil.
  • Dompel de fritters één voor één in siroop onder, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met wat kaneelpoeder.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 750 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 7 ½ dl visbouillon of water
  • 2 dl melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 250 gram gepelde garnalen
  • Zout en peper naar smaak
  • 750 gram schelvisfilet of kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels bloem
  • ½ dl olijfolie of zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de fijngehakte ui gedurende 3 minuten.
  • Roer de bloem door het uimengsel.
  • Voeg de blokjes aardappel en de visbouillon of water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles gedurende ± 20 minuten zachtjes koken, af en toe doorroeren, totdat de aardappelblokjes volledig gaar zijn.
  • Roer de melk, geraspte kaas en garnalen door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de visblokjes.
  • Bestrooi de visblokjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan, bak hierin de visblokjes rondom lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de gebakken visblokjes voorzichtig door de soep en laat alles goed doorwarmen.

Notities

Serveer deze rijke, gebonden soep als een volledige maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelbeignets 2

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Porties: 20
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1 flesje pils 3 dl
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Roer in een diep bord de basterdsuiker en kaneel door elkaar. 
  • Schil de appels, boor er met een appelboor de klokhuizen uit, snijd de appels elk in 4 plakken en wentel de appelplakken door het suiker-kaneel-mengsel.
  • Klop het ei in een kommetje los.
  • Zeef boven een kom het bakmeel en 1 theelepel zout, maak in het midden een kuiltje en schenk daar het ei in.
  • Voeg al roerend het pils toe.
  • Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets met 4 tegelijk in ± 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Neem de appelbeignets met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen van Astrid Veltman

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen
  • ½ liter melk
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gram gist gedroogde
  • zout
  • 1 ei
  • 120 gram sukade
  • frituurolie
  • poedersuiker uit een strooibus

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met ruim heet water ± 10 minuten.
  • Laat ze in een zeef uitlekken en dip ze met keukenpapier droog.
  • Verwarm in een pan de melk tot lauwwarm.
  • Roer in een kom de bloem, het kaneelpoeder, de gist en 1 theelepel zout door elkaar.
  • Breek het ei erboven en voeg al roerend de melk toe, blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en de sukade erdoor.
  • Dek de kom met plasticfolie af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats in ± 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer niet meer!
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°.
  • Doop de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) in de hete olie.
  • Schep met de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) een bergje beslag uit de kom en laat het in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar; keer ze halverwege met een vork.
  • Laat de oliebollen in een vergiet uitlekken, leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje
Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Recept categorieën: Vis
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
  • zout
  • peper versgemalen
  • 20 gram boter voor het invetten
  • 1 theelepel tijm
  • 50 gram kruidenboter

Instructies

Bereiding:

  • Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
  • Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
  • Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
  • Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
  • Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
  • Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
  • Leg de pakketjes op de borden.

Notities

Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.

Brasem van de barbecue
Recept afdrukken
No ratings yet

Brasem van de barbecue

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 brasem schoongemaakt
  • 1 lepel citroensap
  • 4 lepels zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Spoel de brasems van binnen en buiten goed schoon en maak droog met keukenpapier.
  • Besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met citroensap.
  • Laat 10 minuten liggen.
  • Maak ze dan opnieuw droog.
  • Bestrijk de vis royaal met olie en rooster boven de barbecue (of onder de grill) in 15 minuten gaar. Tussendoor steeds bestrijken met olie.
  • Na het roosteren wat zout erover strooien.

Notities

Kan ook onder de grill.