Zoervleisj voor de slow cooker
Recept afdrukken
No ratings yet

Zoervleisj voor de slow cooker

Zuurvlees lijkt een beetje op hachee, maar dan effe anders!!! Naar een recept uit de Streekkeukens van Nederland van AH, speciaal bereid voor de slow cooker!
Voorbereidingstijd12 uur
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen
  • Zout
  • peper (versgemalen)
  • 2 dl witte-wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 middelgrote uien
  • 50 gram boter
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 blokjes rundvleesbouillon verkruimeld

(optioneel)

  • Aardappelmeel

Instructies

Voorbereiden:

  • Runderlappen door de slager in grove stukken laten snijden en bestrooien met zout en peper.
  • In kom azijn mengen met 2 dl water, laurier en kruidnagels en vlees erdoor scheppen.
  • Vlees afgedekt minimaal 12 uur in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Vlees uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier; marinade bewaren.
  • In braadpan boter verhitten en vlees aanbraden (doe dit in tweeën) en leg jet vlees dan in de slow cooker.
  • Doe de slow cooker aan en leg hierop de uien, stroop, ontbijtkoek, bouillontablet en de helft van de marinade.
  • Deksel op de pan: ¾ uur à 1 uur op High en 4 uur op Slow.
  • Eventueel binden met aardappelmeel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzensalade met spek en blauwe kaas

Recept categorieën: Kaas, Salade
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blikje linzen à 450 gr
  • zout
  • versgemalen peper
  • 100 gram gerookt spek in stukjes
  • 4 eetlepels olijfolie extra viergine
  • 100 gram Bleu d'Auvergne
  • sap van 1 citroen
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 eetlepel tijmblaadjes vers
  • 60 gram rucola of anders veldsla

Instructies

  • Spoel de linzen af onder de kraan totdat het schuim van de linzen is verdwenen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vet in ca. 15 minuten uit, zodat het knapperig wordt (of koop kant-en-klaar uitgebakken spek).
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de helft van de kaas in stukjes en prak de rest fijn in een schaal.
  • Roer 1 eetlepel citroensap, de rest van de olijfolie door de fijngemaakte kaas.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Schep het spek, de stukjes kaas, de sjalotjes en tijm door de dressing.
  • Met de linzen met deze dressing en laat ca. 1 uur lekker intrekken.
  • Tot slot de rucola/veldsla er door heen mengen.
  • Lekker met wat stokbrood.

Notities

P.S. Bleu d'Auvergne is een blauwschimmelkaas en heeft een mildere smaak dan Roquefort

Rucoladesalade met parmaham en aardbeiendressing
Recept afdrukken
No ratings yet

Rucoladesalade met parmaham en aardbeiendressing

Bron: Allerhande juli 2000
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 100 g Parmaham
  • 1 sinaasappel
  • 200 g aardbeien
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • ½ theelepel suiker
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 eetlepel(s) pistachenoten gepelde
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 75 g rocket slamelange gemengde

Instructies

  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Parmaham in reepjes snijden en in ca. 3 minuten krokant bakken.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Aardbeien wassen, voorzichtig droogdeppen met keukenpapier en kroontjes verwijderen.
  • Helft van aardbeien halveren.
  • Rest van aardbeien met sinaasappelsap, rest van olie, azijn en suiker met staafmixer pureren tot gladde dressing.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Pistachenoten grof hakken.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Helften in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Avocado en aardbeien erover verdelen.
  • Dressing erover schenken en salade bestrooien met pistachenoten en stukjes ham.

Indische maiskoekjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Indiase Maïsbeignets

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram maïs uit blik
  • 60 gram bloem
  • 2 takjes selderij fijngehakt
  • 1 kleine rode ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie
  • Olie om te bakken
  • 1 snuf gemalen korianderzaad ketoembar
  • 1 snuf komijn djinten
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Laat de maïskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
  • Bak de knoflook en ui lichtbruin in een wokpan met een beetje olie.
  • Voeg de fijngehakte selderij en maïs toe aan de pan en bak al roerend gedurende 3 minuten.
  • Breng het mengsel op smaak met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout.
  • Zet het vuur uit en voeg de twee eieren toe aan de pan.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer met een lepel totdat er een kleverige massa ontstaat.
  • Voeg indien nodig extra bloem toe als het mengsel te dun is.
  • Verhit een laagje olie van ongeveer 1-2 cm in een pan tot ongeveer 160 graden (de olie is op temperatuur als het mengsel direct begint te borrelen).
  • Schep ongeveer een eetlepel van het maïsmengsel in de pan met olie, druk het iets plat en vorm het eventueel met de lepel tot een rondje.
  • Draai de maïsbeignets na 1-2 minuten om, wanneer ze goudbruin zijn aan de onderkant.
  • Bak ook de andere kant lichtbruin en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de olie.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

keukenpapier.
Serveer de maïsbeignets met een heerlijke dipsaus.

Appelfrites met rum-rozijnensaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Appelfrites met rum-rozijnensaus

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Wereldkeuken
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 25 g gist
  • 2 eierdooiers
  • 0,5 dl rauwe melk
  • 2,5 dl lauw bier
  • 40 ml maïsolie
  • 2 eiwitten
  • zout
  • frituurolie
  • 4 grote appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl water
  • 0,35 dl bruine rum
  • 20 g gewelde rozijnen
  • 1 doosje bosbessen
  • 4 blaadje(s) munt
  • poedersuiker

Instructies

  • Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
  • Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
  • oeg al roerend het bier en de olie toe.
  • Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
  • Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
  • Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
  • Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
  • Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
  • Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
  • Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.

Knapperig gebakken inktvis
Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperig gebakken inktvis

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 gram inktvis schoongemaakt
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • arachideolie om in te frituren
  • dipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
  • Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
  • Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
  • Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
  • Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
  • Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
  • Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
  • Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
  • Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij

Notities

Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.

Gestoomde rijst gehaktballetjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 225 gram rondkorrelige witte rijst
  • 500 gram varkensgehakt
  • 4 lente-uitjes gehakt
  • 2 eetlepels uitgelekte gehakte waterkastanjes
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel geraspte verse gember
  • 2 theelepel lichte sojasaus plus sojasaus om erbij te serveren
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus plus chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe de rijst in een kom en giet er zo veel koud water over dat hij onder staat.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Giet de rijst af en spreid op een met keukenpapier beklede bakplaat uit.
  • Laat drogen.
  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de lente-ui, waterkastanjes, oestersaus, koriander knoflook, gember, de 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels chilisaus door.
  • Vorm dit mengsel tot 20 kleine balletjes.
  • Rol elk balletje door de rijst tot het er rondom mee bedekt is.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng het water aan de kook.
  • Schik de balletjes naast elkaar, maar met voldoende tussenruimte, zodat de rijst kan uitzetten, in de stoommand en zet die boven het water.
  • Leg er het deksel op en laat 30 minuten stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand uit de wok en neem er de balletjes voorzichtig uit.
  • Serveer en geef er de soja- en chilisaus bij om in te dopen.

Gehaktballen met limoen
Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballen met limoen

Recept categorieën: Hapjes, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram varkensgehakt
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 1 eiwit losgeklopt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 theelepel geraspte limoenschil
  • 4 citrusbladen (djeroek poeroet( in sliertjes
  • 4 eetlepels lente-ui gehakte
  • 1,25 dl plantaardige olie voor het bakken
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het eiwit door.
  • Schep er dan de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-ui door.
  • Bevochtig uw handen en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het vlees mengsel dan in 16 stukjes en vorm die tot iets platte balletjes.
  • Verhit de plantaardige olie in een wok op een middelhoog vuur.
  • Doe een aantal gehaktballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze 6 tot 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Dien heet op en geef er zoete Thaise chilisaus bij.

Japans tempuragehakt
Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes Tempura

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel verse gember zeer fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels medium droge sherry
  • Frituurolie
  • 1 pakje tempurabeslagmix

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Meng het gehakt goed met de fijngehakte gember en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Kneed stevig door elkaar.
  • Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet ze in de koelkast tot gebruik.
  • Meng de sojasaus, sesamolie en sherry voor de dipsaus.
  • Bereiding:
  • Verhit de frituurolie tot 170°C.
  • Bereid het tempurabeslag volgens de instructies op de verpakking.
  • Haal de helft van de gehaktballetjes door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de gehaktballetjes in ongeveer 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gebakken gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces met de rest van de gehaktballetjes.

Notities

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 15g | Vet: 22g

Beignets met sint jakobsschelpen
Recept afdrukken
No ratings yet

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.