Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Herfst, Winter
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter frituurolie
  • 100 g mager gerookt spek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
  • 250 g Gruyère geraspt
  • 1.5 dl zure room

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
  • Bewaar de schillen apart.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
  • Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
  • Meng de maïs erdoor en zet apart.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
  • Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
  • Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.

Notities


Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3mg | Sugar: 5g

Romige Kruiden Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 498kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • Zout
  • Peper
  • 50 gram boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 gram
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Meng het gehakt in een kom met mosterd, ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm met vochtige handen gehaktballetjes van ongeveer 5 cm diameter.
  • Rol de gehaktballetjes door de overgebleven paneermeel.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze apart.
  • Blus het bakvet af met 1½ dl water en roer het zakje rundvleesjus erdoor.
  • Laat kort doorkoken.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de jus en laat nog 2 minuten zachtjes meekoken.
  • Roer de fijngehakte bieslook door de saus.
  • Verwarm de gehaktballetjes in de saus.
  • Serveer de gehaktballetjes met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes.

Notities

Wijnadvies:

Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot

Nutrition

Calories: 498kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 29g | Vet: 37g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Azië
Porties: 4 personen
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram koolvis
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel Conimex Sambal Tjampoer
  • Conimex Wok Olie
  • dl Conimex Sweet Chili Saus

Instructies

  • Maal de koolvis in een foodprocessor zeer fijn.
  • Voeg op het laatst kort 2/3 van de koriander, het citroensap, de maïzena en de sambal toe aan het vismengsel en maal nogmaals kort door tot alles goed gemengd is.
  • Rol kleine gladde balletjes van het vismengsel.
  • Verhit een flinke scheut Wok Olie in een grote wok op hoog vuur.
  • Bak de visballetjes voorzichtig in 2 porties bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng ondertussen de Sweet Chili Saus met de resterende koriander.
  • Schep de visballetjes op een schaal en serveer met de Sweet Chili-Koriandersaus.
  • Eventueel kun je wat cocktailprikkers apart serveren voor het gemak van eten.

Notities

Variatietip:

Je kunt de helft van de koolvis vervangen door gepelde rauwe garnalen. Voeg de garnalen toe samen met de koriander. Vervang de Sambal door ½ eetlepel Conimex Sojasaus of Ketjap Asin.

Wijnadvies:

Deze pittige visballetjes met sweet chili-koriandersaus gaan goed samen met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Moscato uit Italië. Hun verfrissende smaak zal de pittigheid van de saus mooi in balans brengen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 7g | Zout: 1mg | Sugar: 8g

Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip

Naar een recept van restaurant 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan, Nederland
Dieët: Lactosevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de krab:

  • 4 soft shell krabjes
  • 4 bananenbladeren
  • 4 schijfjes citroen

Voor het tempurabeslag:

  • 3 eieren
  • 165 gram bloem
  • 500 ml ijskoud water
  • Zout en peper naar smaak

Voor de wasabi dip:

  • 20 gram wasabipasta
  • 5 ml olijfolie
  • 100 gram mayonaise

Instructies

Voorbereiding tempurabeslag:

  • Meng in een kom de bloem met het ijskoude water tot een gladde massa.
  • Voeg de eieren toe en roer goed door tot het beslag glad is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voorbereiding wasabi dip:

  • Meng in een andere kom de wasabipasta, olijfolie en mayonaise tot een gladde dip.

Bereiding van de krab:

  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 180 graden Celsius.
  • Haal de soft shell krabjes door het tempurabeslag en laat het overtollige beslag uitlekken.
  • Frituur de krabjes in de hete olie tot ze krokant en goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Opmaak van het bord:

  • Vouw het bananenblad dubbel (niet plat drukken) en leg het op een bord.
  • Plaats de gefrituurde soft shell krab tegen het bananenblad.
  • Serveer met een schijfje citroen op de krab en een schepje wasabi dip ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Traditionele Nederlandse Oliebollen

Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20
calorieën: 120kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 milliliter melk
  • 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
  • 0.5 eetlepel basterdsuiker
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 0.5 ei losgeklopt
  • Rasp van 0.5 citroen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  • Meng de gezeefde bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het losgeklopte ei en de citroenrasp toe.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 180°C in een diepe pan of frituurpan.
  • Gebruik twee eetlepels of een ijsboltang om porties beslag uit de kom te scheppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijkertijd in 4-5 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
  • Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker voordat je ze serveert.

Notities

Je kunt variëren met het basisrecept door bijvoorbeeld sinaasappelrasp, rozijnen, appelstukjes, kersen, krenten, abrikozen, gember, cranberry's, sukade, gekonfijte sinaasappelsnippers of koekkruiden toe te voegen aan het beslag.
Omdat oliebollen een zoet gebak zijn, is een zoete mousserende wijn zoals een Asti Spumante een uitstekende keuze om te serveren tijdens Oud & Nieuw.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.1mg | Sugar: 2g

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Voorbereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
calorieën: 320kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmtartaar
  • 1 citroen schoongeboend
  • 10 g bieslook
  • 4 biologische eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 4 kerstboom kerstcrackers
  • 2 eetlepels azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal de zalmtartaar een half uur voor serveren uit de diepvries.
  • Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit en snij de bieslook fijn. Roer het rasp en de helft van de bieslook door de zalm. Breng op smaak met peper en citroensap. Verdeel de crème fraîche en de zalmtartaar over borden.
  • Breng 6 cm water tot tegen de kook aan in een ondiepe pan, voeg de azijn toe en zet daarna het vuur laag.
  • Breek elk ei in een klein kopje en bekleed een bord met keukenpapier. Maak met een lepel een draaikolkje in het hete water, schenk een ei in het kolkje en pocheer het ei 2 tot 3 minuten. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg het op het keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren.
  • Leg de eieren op de zalmtartaar. Bestrooi met de bieslook, zout en peper naar smaak en serveer de kerstcrackers erbij.

Notities

Als het pocheren van eieren te veel moeite kost, serveer de zalmtartaar dan met zachtgekookte eieren.
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g