Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

Bavarois aux Café met Koffielikeur en Chocolade

inclusief opstijftijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl koffie
  • 1,5 dl melk
  • 75 g suiker
  • 80 g eidooiers ongeveer 4 eidooiers
  • 50 g couverture chocolade
  • 1 eetlepel koffielikeur bijv. Marakesch
  • 6 g gelatine 3 blaadjes
  • 2,5 dl room

Voor de garnering:

  • Lobbig geklopte room
  • Cacaopoeder
  • 4 physalis

Instructies

Voor de bavarois:

  • Breng de melk en de helft van de suiker langzaam aan de kook.
  • Voeg de couverture chocolade toe en roer tot deze is opgelost.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de eidooiers met de resterende suiker tot een romige, witte massa.
  • Giet de warme melk al roerend bij de eidooiers.
  • Doe het mengsel terug in de pan en verwarm voorzichtig tot net onder het kookpunt (ongeveer 80°C).
  • Roer de uitgeknepen gelatine door het warme mengsel tot deze volledig is opgelost.
  • Voeg de koffie en koffielikeur toe en meng goed.
  • Plaats de pan in een kom met ijswater en laat het mengsel afkoelen tot het dikker wordt.
  • Klop de room bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het afgekoelde mengsel.
  • Schep de bavarois in kleine glaasjes en laat minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Klop de room lobbig en schep een laagje op de bavarois.
  • Garneer elk glaasje met een physalis en bestuif licht met cacaopoeder.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn zoals een Muscat of een glas espresso voor een perfecte afsluiting.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Verfrissende Spoom met Citroen-sorbet en Mousserende Wijn

Verfrissende Spoom met Citroen-sorbet en Mousserende Wijn

Een verfrissende spoom met citroen-sorbetijs en mousserende wijn, perfect om te serveren tussen gerechten door als opkikker tijdens een uitgebreid diner. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kleine glaasjes

Ingrediënten

  • Citroen-sorbetijs
  • Calvados of droge witte mousserende wijn

Instructies

  • Schep voor elke persoon een bolletje citroen-sorbetijs in een klein glaasje.
  • Vul het glaasje aan met calvados of droge, witte mousserende wijn.
  • Serveer direct en geniet van de verfrissende spoom tussen de gangen door.

Notities

Serveer deze verfrissende spoom tussen het vis- en vleesgerecht als tussengerecht.
Geniet van deze heerlijke verfrissing na je maaltijd!
 

Wijnadvies:

Voor deze spoom is een droge, witte mousserende wijn zoals een Champagne of een Cava perfect om de frisse citroensmaak te versterken.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 15g

Pittige Tomatencocktail met een Vleugje Vodka

Pittige Tomatencocktail met een Vleugje Vodka

Een verrassend pittige tomatencocktail met een frisse hint van limoen en een vleugje vodka. Perfect voor brunch of als verfrissend aperitief!
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 85kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • blender of staafmixer
  • kleine glaasjes
  • rietjes
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 200 g ontvelde tomaten in stukjes
  • 6 eetlepels tomatensap
  • 2 eetlepels wodka
  • ½ theelepel geraspte mierikswortel
  • Een beetje limoensap
  • Gecrusht ijsblokjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg het tomatensap, de wodka, geraspte mierikswortel, limoensap, zout en peper toe aan de gepureerde tomaten.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vul kleine glaasjes met gecrusht ijs.
  • Schenk de bereide cocktail over het ijs in de glazen.
  • Garneer met een schijfje limoen of een stengel selderij voor extra flair.
  • Serveer direct en geniet van deze pittige en verfrissende cocktail!

Notities

Serveertip:
Serveer de cocktail met een schijfje komkommer of een selderijstengel voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – deze iconische cocktail staat perfect op zichzelf!

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g

Verfrissende Avocado-Groentesoep met Geitenkaascrème

Verfrissende Avocado-Groentesoep met Geitenkaascrème

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • kleine glaasjes

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 ml slagroom
  • 100 ml tuinkruidenbouillon afgekoeld
  • 2 eetlepels droge witte vermout
  • Versgemalen citroenpeper
  • 25 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • ¼ bakje tuinkers

Instructies

  • Schil de avocado, halveer en verwijder de pit.
  • Snijd het vruchtvlees in stukken en doe het in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om het te pureren met het citroensap en de slagroom.
  • Voeg de afgekoelde bouillon en vermout toe aan de avocado-puree.
  • Roer de avocadosoep goed door en breng op smaak met versgemalen citroenpeper.
  • Schenk de soep in vier kleine glaasjes en garneer met verkruimelde geitenkaas en tuinkers.

Notities

Dit is ook een leuk gerecht om als amuse te serveren, vooral bij aanvang van een feestelijk diner zoals een kerstdiner.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.

Zachte Kaas Glaasjes met Beenham en Frisse Komkommer

Zachte Kaas Glaasjes met Beenham en Frisse Komkommer

Deze zachte kaasglaasjes met beenham en frisse komkommer zijn perfect als stijlvol voorgerecht of als smaakvolle amuse bij speciale gelegenheden!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Kaas, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g gebraden beenham in stukjes gesneden
  • 1 doosje smeerkaas bijv. La Vache qui Rit
  • ½ komkommer geschild en in kleine blokjes
  • ½ limoen geperst
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verdeel de stukjes gebraden beenham over 8 kleine glaasjes.
  • Leg hierop een blokje smeerkaas en druk het zachtjes aan.
  • Meng de komkommerblokjes met het limoensap in een kom.
  • Breng de komkommer op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Schep een laagje komkommerblokjes bovenop de kaas in elk glaasje.
  • Serveer de glaasjes direct of bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Garneer elk glaasje met een klein takje dille of bieslook voor een extra verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Aardbeienkwarktaarttoetje

Aardbeienkwarktaarttoetje

Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak aardbeienkwarktaart Dr. Oetker
  • 500 gram kwark
  • 250 ml slagroom
  • 1 blik Aardbeien
  • 60 gram roomboter
  • strooidecoratie

Instructies

  • Bereid de aardbeienkwarktaart zoals op de verpakking staat. 
  • Verdeel alleen alles over kleine glaasjes i.p.v. een bakblik.
  • Als extra: voeg een blikje aardbeien (of verse aardbeien) toe aan het taartmengsel. 
  • Daarna op laten stijven in de koelkast.
  • Strooi vlak voor serveren een beetje suikerdecoratie op elk glaasje.

Notities

Natuurlijk kun je de taart helemaal zelf maken, maar deze is gewoon supermakkelijk en snel te maken.