Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Bereidingstijd6 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 690kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 2 takjes verse basilicum zakje à 15 g
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalot
  • 2 theelepels tomatenpuree blikje
  • 250 ml tomatensap
  • 12 romaatjes of cherrytomaten
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 bollen mozzarella kaas

Instructies

  • Snijd de aubergine in zeer dunne plakken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de aubergine aan beide zijden gedurende 5 minuten op hoog vuur, draai halverwege de plakken een kwartslag om een ruitpatroon te creëren.
  • Hak de blaadjes rozemarijn en tijm fijn.
  • Pers 1 teentje knoflook en meng dit met de gehakte kruiden, de helft van de tijm, zout en peper door 2 eetlepels olijfolie.
  • Wrijf de aubergineplakken in met dit knoflookmengsel en marineer minstens 6 uur in een kom, zodat de smaken zich ontwikkelen.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum, bewaar enkele blaadjes en dompel de rest direct in kokend water.
  • Haal de basilicumblaadjes onmiddellijk met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze in een bak met ijsklontjes.
  • Dep de basilicum droog en hak fijn.
  • Pureer de basilicum met een staafmixer en ongeveer 150 ml olijfolie tot een fijne massa.
  • Verhit in een klein pannetje de zonnebloemolie.
  • Dompel de achtergehouden basilicumblaadjes onder in de olie en frituur enkele seconden tot ze glazig en krokant zijn.
  • Schep de blaadjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de trostomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de sjalot fijn en fruit deze in een kleine pan met dikke bodem glazig in 2 eetlepels olijfolie (sjalot mag geen kleur krijgen!
  • ).
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensap en de rest van de tijm toe en laat het mengsel op matig vuur in 15 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het andere teentje knoflook fijn en meng met de rest van de olijfolie.
  • Halveer de romaatjes.
  • Verwarm de knoflookolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tomaatjes 2 minuten op matig vuur.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout en peper.
  • Breng de ricotta op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en laat uitlekken.
  • Plaats 4 ringen in een ingevet bakblik.
  • Vul de ingevette ringen afwisselend met aubergine, tomatensaus en mozzarella ('lasagne').
  • Dek af met aubergine en druk zachtjes aan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven en verwarm de lasagne ca.
  • 8 minuten.
  • Verdeel op vier borden op enige afstand van elkaar 5 schepjes ricotta.
  • Leg de tomaatjes ertussen.
  • Plaats voorzichtig de ringen met lasagne in het midden van elk bord.
  • Verwijder voorzichtig de ring.
  • Schep wat ricotta op elke lasagne.
  • Garneer met gefrituurde basilicumblaadjes en basilicumolie.

Notities

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d'Asti past uitstekend bij deze smaakvolle lasagne van gegrilde aubergine. De fruitige tonen van de wijn en de subtiele kruidigheid vullen de romige kaassaus en de intense smaak van de gegrilde groenten perfect aan.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 1.5mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Kaas in Notenkorst

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 platte stukken extra belegen Goudse kaas elk ca. 200 g
  • 1 ei
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 80 g pecannoten
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 25 g boter

Instructies

  • Halveer de kaasplakken en snijd de korst eraf.
  • Klop het ei los in een diep bord met de gedroogde tijm en een mespunt peper.
  • Wrijf de pecannoten in keukenpapier om wat zout te verwijderen.
  • Hak de noten fijn in een keukenmachine en meng ze op een plat bord met het paneermeel.
  • Wentel de kaasplakken door het losgeklopte ei en druk ze vervolgens stevig in het notenmengsel zodat de kaasplakken er geheel mee bedekt zijn.
  • Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kaasplakken 5 minuten.
  • Keer de kaasplakken voorzichtig met twee spatels en bak nog 5 minuten aan de andere kant.
  • Laat de gebakken kaasplakken uit de pan op vier warme borden glijden.

Notities

Serveer met gepofte aardappels en een salade met peultjes.

Wijnadvies:

Deze gebakken kaas in notenkorst gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisheid van de wijn zal de rijke smaak van de kaas en de noten accentueren.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 0.6mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Crostini met Sjalot, Bacon en Ansjovis

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 12 sjalotten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken bacon in reepjes
  • 6 zongedroogde tomaten op olie in stukjes
  • 4 ansjovisfilets in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 dikke sneetjes brood

Instructies

  • Pel de sjalotten en halveer ze.
  • Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de bacon op laag vuur 3 minuten knapperig.
  • Voeg de sjalotten toe en fruit ze 3-4 minuten mee.
  • Schep de zongedroogde tomaten en ansjovisfilets erdoor en bak alles nog 3-4 minuten zachtjes tot de sjalotten gaar zijn.
  • Pers de knoflook boven de resterende olijfolie uit en roer goed door.
  • Bestrijk beide zijden van het brood met de knoflookolie en rooster ze knapperig bruin in een grillpan.
  • Snijd de crostini schuin doormidden en verdeel ze over vier borden.
  • Schep het sjalottenmengsel erover en verdeel de crostini over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze geroosterde crostini met sjalot, bacon en ansjovis. De wijn vormt een mooie aanvulling op de hartige en aromatische smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Bietjessoep met Hartvormige Croutons

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter
  • 400 g geraspte bietjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 g mascarpone
  • 340 ml bouillon met kippenvlees
  • 1 theelepel suiker
  • 5 sneetjes witbrood

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een soeppan.
  • Bak de geraspte bietjes hierin al omscheppend gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenpuree en de helft van de mascarpone toe en bak dit de laatste minuut mee.
  • Schenk de bouillon (inclusief kippenvlees) en 750 ml water erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel suiker.
  • Laat de soep op laag vuur met de deksel op de pan 15 minuten doorkoken.
  • Steek ondertussen met een hartvormpje uit elke snee brood 2 hartjes.
  • Besmeer beide zijden van het brood met de rest van de boter.
  • Bak de broodhartjes in een koekenpan met antiaanbaklaag aan beide zijden krokant en goudbruin.
  • Laat de hartjes even op een rooster uitdampen en besmeer één zijde van elk hart met de rest van de mascarpone.
  • Verdeel de soep over vijf diepe borden.
  • Leg in elk bord 2 hartvormige croutons.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bietjessoep met hartvormige croutons gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige en licht kruidige tonen van de wijn zullen de aardse smaak van de bieten aanvullen, terwijl de romige mascarpone zorgt voor een mooi contrast.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Aziatische Miesalade met Wasabi-Dressing en Tilapia

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Salade, Vis
Land van herkomst: Azië
Porties: 4
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 2 komkommers
  • 1 rode paprika
  • 2 el limoensap
  • 4 el roerbakolie
  • 2 tl wasabipasta
  • 2 schaaltjes tilapiafilet à 220 g
  • 1 zak veldsla 75 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bereid de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was de komkommers, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de komkommerhelften schuin in dunne plakjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Klop een dressing van limoensap, 3 eetlepels olie en wasabipasta.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tilapiafilets in 8 minuten goudbruin en gaar.
  • Meng de gekookte mie, komkommer, paprika en dressing door elkaar.
  • Verdeel de veldsla over vier borden.
  • Schep de miesalade erop.
  • Snijd de tilapia in stukjes en leg ze op de salade.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de frisheid van de limoensap en de pittigheid van de wasabi, terwijl het lichte karakter van de wijn de delicate smaak van de tilapia zal complementeren.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 23g | Zout: 1.2mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse boerenomelet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 zakje aardappels golfjes 450 gr.
  • 1 Franse roerbakgroente
  • 6 eieren middelgrote
  • 2 el. melk
  • 1 appels
  • 75 gram veldsla
  • 4 el. honing mosterddressing a 100 gr.
  • zout
  • peper

Instructies

  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten.
  • Aardappel toevoegen en al omscheppend ca. 5 min. bakken.
  • Roerbakgroenten toevoegen en ca. 3 min. meebakken.
  • In kom eieren loskloppen met melk, zout en peper.
  • Eiermengsel bij aardappelgroentemengsel schenken.
  • Ei op matig vur ca. 20 min. laten stollen.
  • Appel wassen, in vieren snijden klokhuis verwijderen en in plakjes snijden.
  • Appel mengen met veldsla en dressing.
  • Omelet met salade serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mexicaanse Maïstortilla met Avocadosalade

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
calorieën: 490kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 500 g gekookte aardappels in plakjes
  • 6 eieren
  • 1 blik maïskorrels 300 g, uitgelekt
  • 2 grapefruits
  • 2 rijpe avocado's
  • 1 rode ui in zeer dunne ringen gesneden
  • 6 eetlepels zoete chilisaus

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bak hierin de aardappelschijfjes gedurende 3 minuten.
  • Klop de eieren los en meng met de maïskorrels, zout en peper naar smaak.
  • Giet het eimengsel over de gebakken aardappels en laat de tortilla afgedekt op middelhoog vuur in 12-15 minuten gaar worden.
  • Schil de grapefruits dik en snijd de partjes met een scherp mesje tussen de vliezen uit.
  • Vang het sap op en bewaar.
  • Schil en snijd de avocado's in partjes.
  • Meng ze met het opgevangen grapefruitsap en breng op smaak met zout en peper.
  • Druppel de resterende olie over de avocadosalade, samen met de rode ui.
  • Snijd de tortilla in 8 punten en verdeel ze over vier borden.
  • Schep de avocadosalade naast de tortilla.
  • Serveer met zoete chilisaus.

Notities

Wijnadvies:

Een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn harmoniëren mooi met de grapefruit en de avocado, terwijl de levendigheid van de wijn de verschillende smaken versterkt.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 13g | Vet: 29g | Zout: 1.2mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese tomatensoep van Astrid Veltman

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: China
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon
  • 2 blik tomatenpuree
  • snufje komijn
  • zout
  • peper
  • ½ eetlepel koriander
  • boter
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2-3 cm verse gember
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 citroen
  • chilisaus

Instructies

  • Fruit in een anti-aanbakpan in boter de fijngesneden prei, ui, gember en tomatenpuree
  • Voeg citroensap, suiker, enkele druppels chilisaus, zout en peper, koriander en komijn toe.
  • Doe alles over in een ruime pan.
  • Giet hierbij de bouillon en warm de soep nog enkele minuten door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Tilapiafilet met Avocadosalsa

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • Limoensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel koriander
  • Tabasco
  • Peper
  • Zout
  • 500 gram tilapiafilet
  • 1 avocado
  • 1 tomaat ontzaad en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels koriander geknipt
  • 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 2-3 eetlepels bloem

Instructies

  • Meng 1 eetlepel limoensap met de helft van de limoenrasp, 1 eetlepel olijfolie, de helft van de gemalen koriander, een paar druppels tabasco en peper en zout naar smaak in een kom.
  • Bestrijk de tilapiafilets met het mengsel en laat ze ongeveer 10 minuten marineren.
  • Bereid intussen de avocadosalsa voor door de avocado schoon te maken, het vruchtvlees in stukjes te snijden en te mengen met de resterende limoensap, limoenrasp, tomaat, geknipte koriander, pijnboompitten, een paar druppels tabasco en peper en zout naar smaak.
  • Wentel de gemarineerde tilapiafilets door de bloem.
  • Verhit de resterende olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tilapiafilets aan beide zijden goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant.
  • Serveer de gebakken tilapiafilets met de avocadosalsa.
  • Serveer met gebakken aardappelen en een groene salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde tilapiafilet met avocadosalsa past goed bij een lichte rosé wijn, zoals Duc de Termes Cotes-de-Saint-Mont Rosé. De frisse en fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de salsa aan en zorgen voor een harmonieuze combinatie

Pannenkoeken met ahornsiroop
Recept afdrukken
No ratings yet

Ahornsiroop Pannenkoeken

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 279kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 30 gram gesmolten boter
  • 300 ml melk of soja/amandelmelk
  • Ahornsiroop

Instructies

  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Klop de eieren los met de suiker.
  • Meng de melk met de gezeefde bloem, bakpoeder en zout.
  • Voeg hier ook de losgeklopte eieren en suiker aan toe.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe (niet te warm).
  • Laat het beslag even rusten.
  • Bak de pannenkoeken in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Indien beschikbaar, gebruik een inductiekookplaat op stand 2 voor een constante temperatuur.

Notities

Serveer de pannenkoeken met ahornsiroop en eventueel met magere kwark, blauwe bessen, honing en gehakte noten voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de zoete smaak van de ahornsiroop en de luchtige textuur van de pannenkoeken.

Nutrition

Calories: 279kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.6mg | Sugar: 9g