Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Eendenborst met Pruimen in Zoete Rode Wijnsaus en Andijviestamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten, Stamppot
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 sjalotten in dunne parten
  • 8 gewelde pruimen in stukjes
  • 100 ml zoete rode wijn
  • 300 g panklare andijvie
  • 1 zakje puree à la minute

Instructies

  • Kerf een ruitpatroon in het vet van de eendenborstfilets en wrijf ze in met het vijfkruidenpoeder, een mespunt zout en peper.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
  • Bak de eendenborstfilets op de vetkant gedurende 8 minuten tot het vel knapperig is, keer ze om en bak nog 3 minuten.
  • Verhit in een steelpan 1 eetlepel olie en fruit hierin de helft van de sjalotten gedurende 2 minuten.
  • Voeg de pruimen, rode wijn en zout en peper naar smaak toe.
  • Laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Verhit in een wok of hapjespan 2 eetlepels olie en roerbak de rest van de sjalotten gedurende 1 minuut.
  • Voeg de andijvie toe en roerbak 1 minuut mee.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng het andijviemengsel door de puree en verwarm de stamppot kort.
  • Verdeel de eendenborstfilets, pruimen met vocht en stamppot over de borden.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij de zoete rode wijnsaus en de rijke smaken van de eendenborst en pruimen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Courgettesoep met Kerriekaaskoekjes

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 75 g geraspte oude kaas
  • 1 zak courgette-knoflooksoep 400 ml
  • 62½ ml zure room
  • Enkele sprietjes bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Meng de kerrie door de geraspte kaas en vorm hieruit een paar bergjes in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Strijk ze glad.
  • Zet de pan op het vuur en keer de koekjes als de kaas begint te smelten.
  • Bak nog 1 minuut en laat ze op een bord afkoelen.
  • Verwarm de courgette-knoflooksoep.
  • Verdeel de verwarmde soep over twee borden.
  • Voeg aan elke portie soep een lepel zure room toe en garneer met de fijngeknipte bieslook.
  • Leg de krokante kerriekaaskoekjes bovenop de soep.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige courgettesoep met kerriekaaskoekjes gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De frisheid van de wijn zorgt voor een mooie balans met de romigheid van de soep en de pittigheid van de kerrie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Courgette Flensjes met Pittige Kaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 100 g bloem
  • 100 g pittige kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • Citroenpeper uit een molentje
  • 1-2 eetlepels extra vierge olijfolie met basilicum

Instructies

  • Snijd de uiteinden van de courgette af en schaaf de courgette met behulp van een kaasschaaf in lange, dunne plakken.
  • Klop in een kom de eieren los met de melk.
  • Zeef de bloem boven het eimengsel en roer tot een glad beslag.
  • Meng de geraspte kaas door het beslag.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit een kwart van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schep een kwart van het beslag in de pan.
  • Draai de pan zodat de hele bodem dun bedekt is met beslag.
  • Leg enkele plakken courgette op het beslag en bak het flensje op matig vuur 1-2 minuten.
  • Keer het flensje voorzichtig om en bak de andere kant 1-2 minuten.
  • Laat het flensje op een bord glijden en houd het warm onder aluminiumfolie.
  • Bak op dezelfde wijze nog 3 flensjes.
  • Leg de flensjes op vier borden en maal er citroenpeper over.
  • Besprenkel de flensjes met basilicumolie.

Notities

Serveer deze courgette flensjes met pittige kaas met een frisse wortelsalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak
Land van herkomst: America
Porties: 12 -
calorieën: 491kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Voor de Cheesecake:

  • 90 g amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 800 g roomkaas
  • 350 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes

Voor de Sinaasappelcompote:

  • 4 sinaasappels
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
  • Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
  • Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
  • Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
  • Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
  • Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
  • Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
  • Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
  • Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
  • Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
  • Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
  • Blus af met het sinaasappelsap.
  • Roer de sinaasappelrasp erdoor.
  • Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
  • Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
  • Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
  • Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.

Notities

Wijnadvies:

De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.

Nutrition

Calories: 491kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.3mg | Sugar: 44g

Recept afdrukken
No ratings yet

Surimikoekjes met sperziebonen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels olie
  • 150 g snijbonen gesneden
  • 150 g maïskorrels blik, uitgelekt
  • 250 g surimisticks vis, in stukjes
  • 1 theelepel worcestershiresauce
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 500 g sperziebonen panklare
  • 100 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bloem boven ruime kom zeven.
  • Melk en eieren mengen.
  • Kuiltje in beslag maken,melkmengsel erin gieten en met garde of mixer tot glad beslag roeren.
  • Snijbonen, maïs en surimi door beslag scheppen en pittig op smaak brengen met
  • worcestershiresaus, zout en peper.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 1-2 eetlepels olie verhitten.
  • Per keer van beslag 4 koekjes op hoog vuur bakken met doorsnede van ca. 10 cm.
  • Koekjes op keukenpapier laten uitlekken en warm houden.
  • Rest van surimikoekjes op zelfde wijze bakken (hoeveelheid is voldoende voor ca.12 stuks).
  • Intussen in wok ui in rest van olie goudbruin fruiten.
  • Sperziebonen toevoegen en 3 minuten roerbakken.
  • Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
  • Sperziebonen afgedekt nog 5 minuten zachtjes laten koken, op allerlaatst citroensap erdoor roeren.
  • Surimikoekjes over vier borden verdelen en sperziebonen ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot met bacon en paddestoelen

Snel te maken
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 100 g bacon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in halve ringen
  • 150 g oesterzwammen in reepjes
  • 250 g kastanjechampignons in plakjes
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g cashewnoten gehakt
  • 150 g boerenkool diepvriesblokjes
  • 550 g aardappelpuree koelverse

Instructies

  • Van bacon vetlaagje verwijderen en bacon in reepjes snijden.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag bacon krokant bakken en uit pan nemen.
  • Ui in olie fruiten.
  • Paddestoelen toevoegen en 5 minuten op hoog vuur bakken.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Bacon en cashewnoten door oesterzwammengsel scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Intussen boerenkool in 10 minuten verwarmen en in vergiet laten uitlekken.
  • Aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing in magnetron verwarmen.
  • Boerenkool door aardappelpuree roeren, op smaak brengen met zout en peper.
  • Boerenkool over vier borden verdelen en paddestoelmengsel erop leggen.

Notities

Een gerecht als dit, waarin een kleine hoeveelheid vlees met een rijke smaak is verwerkt,
aangevuld met lekkere vleesvervangers zoals paddestoelen, is een voorbeeld van hoe je
gemakkelijk wat minder vlees kunt eten, zonder helemaal vegetarisch te eten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes met roergebakken rundvlees

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 g zilvervliesrijst
  • 50 g pecannoten grofgehakt
  • 400 g spruitjes panklaar
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 250 g runderreepjes
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 rode paprika's in blokjes
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 100 g cheddar kaas, in blokjes

Instructies

  • Zilvervliesrijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • Pecannoten in droge koekenpan met antiaanbaklaag kort roosteren en laten afkoelen.
  • Spruitjes 5 minuten koken en afgieten.
  • Intussen in wok olie verhitten.
  • Runderreepjes 3 minuten roerbakken, afblussen met sojasaus en pittig op smaak brengen met peper.
  • Paprika, spruiten en sinaasappelsap erdoor roeren en 5 minuten al omscheppend bakken.
  • Kaas op het laatst door spruitjesschotel scheppen (kaas niet helemaal laten smelten).
  • Rijst over vier borden verdelen en spruitjesschotel erop leggen.
  • Pecannoten erover strooien.

Notities

Spruitjes zitten boordevol vitamine C en zijn daarmee een ideale wintergroente.
Kook ze - in tegenstelling tot andere groenten - in ruim water.
Op die manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren.
Door de kooktijd kort te houden worden 'kookluchtjes' en 'het zwaar op de maag liggen' voorkomen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode bietensoep met runderrookworst

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep, Vlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 450 g aardappelschijfjes
  • 400 g rode bietjes geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 tomaten in partjes
  • 750 ml wortelsap
  • 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
  • 150 ml Griekse yoghurt vetvrije

Instructies

  • In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
  • Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
  • Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
  • Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
  • Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
  • Soep over vier diepe borden verdelen.
  • In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.

Notities

Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!

Recept afdrukken
No ratings yet

Artisjokken in Mediterraanse Sherrymarinade

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4 personen
calorieën: 272kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 blikken artisjokharten à 400 g uitgelekt
  • 1 deciliter olijfolie extra vierge
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngeknipt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Halveer de artisjokharten.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de helft van de olijfolie.
  • Bak de artisjokharten 3-4 minuten zachtjes tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de plakjes knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de droge sherry toe en stoof alles zachtjes door tot bijna alle sherry verdampt is.
  • Klop in een schaal een dressing van rode-wijnazijn, de rest van de olijfolie, zout en peper naar smaak.
  • Voeg de artisjokken en het stoofvocht toe aan de dressing en laat het geheel ongeveer 30 minuten afkoelen.
  • Meng de fijngeknipte peterselie door de artisjokken.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt bij kamertemperatuur tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Fino sherry of een Manzanilla sherry past uitstekend bij dit gerecht. De lichte, nootachtige smaken van de sherry complementeren de artisjokken en de marinade perfect.

Nutrition

Calories: 272kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.6mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 600 g zeewolffilet in 4 gelijke stukken
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel custardpoeder of 1 eetlepel maizena met 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • ½ visbouillontablet
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Instructies

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
  • Pers de vrucht uit.
  • Wrijf de stukken zeewolf in met 1 eetlepel sinaasappelsap, ½ eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
  • Roer in een kommetje het custardpoeder door een scheutje slagroom tot het is opgelost.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en roer goed door.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot met kardemom zachtjes aan.
  • Verkruimel de helft van het visbouillontablet erboven.
  • Voeg de rest van het sinaasappelsap en de slagroom toe.
  • Verwarm al roerend tot een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus nog 10 minuten zachtjes verwarmen.
  • Strooi de bloem op een plat bord en haal de stukken zeewolf erdoorheen.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zeewolf op matig vuur in 8 minuten bruin en net gaar, halverwege voorzichtig keren.
  • Leg de stukken vis op vier warme borden en schep de kardemomsaus erover.
  • Garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de rest van de sinaasappelrasp.
  • Serveer met aardappelpuree en groentemix (bijvoorbeeld miniwortels, broccoli- en bloemkoolroosjes).

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een goede aanvulling op de smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn harmonieert met de sinaasappel en de kruidige tonen van de kardemom.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 6g