Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Geniet van een aardappelragout met een frisse tuinkerssaus, gecombineerd met gekookte eieren voor een compleet gerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen
  • 500 g koolraap
  • 2 uien
  • 50 g boter
  • ¼ liter bouillon van tablet
  • 8 eieren
  • 2 bakjes tuinkers
  • 200 g crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eetlepels sausbinder

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in grote dobbelstenen.
  • Snipper de ui en fruit deze in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de aardappel- en koolraapblokjes toe en schenk de bouillon erbij.
  • Laat dit afgedekt ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Kook de eieren 8-9 minuten in kokend water, spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Knip de tuinkersblaadjes los en houd enkele blaadjes apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de tuinkers met 1 eetlepel kookvocht van de aardappelen en 100 g crème fraîche in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Roer de resterende crème fraîche en de tuinkerspuree door de aardappelragout.
  • Breng het geheel aan de kook en bind het met de sausbinder.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Halveer de eieren en serveer ze bij de aardappelragout.
  • Garneer met de achtergehouden tuinkersblaadjes.

Notities

Wijnadvies:


Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht door de combinatie van groenten en de frisse tuinkerssaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Malse lamskoteletten in een smaakvolle mosterdkorst, geserveerd met een rijke balsamico-roomsaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl mosterd
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 pot kalfsfond 4 dl
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng 1 dl mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm.
  • Roer de olie erdoor tot een homogene massa.
  • Verwijder het botje van de lamskoteletten met een scherp mesje en bewaar het schraapsel voor de saus.
  • Wrijf de koteletten in met het mosterdmengsel en laat 30 minuten intrekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een pan en bak het sjalotje 5 minuten zacht.
  • Voeg het schraapsel toe en bak dit 5 minuten tot het bruin is.
  • Blus de aanbaksels af met balsamico-azijn en laat het bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat dit tot 3/4 inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de koteletten op een rooster in de oven en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met mosterd.

Laatste Hand:

  • Serveer de lamskoteletten met de saus en geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Wijnadvies:
Bij de lamskoteletten past een krachtige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke smaken van de mosterdkorst en saus aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 200g | Sugar: 4g

Appel-amandeldessert

Appel-amandeldessert

Dit heerlijke appel-amandeldessert is perfect voor een feestelijke gelegenheid met een vleugje amaretto en romig vanille-ijs.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl amaretto amandellikeur
  • 100 gr rozijnen
  • 4 goudrenetten
  • 50 gr amandelsnippers
  • 2 eetlepels suiker
  • Kaneel
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • Vanille roomijs

Instructies

voorbereiden:

  • Verwarm de amaretto en laat de rozijnen erin wellen.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Meng met de rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap.
  • Doe het mengsel in een beboterde platte ovenschaal.

Bereiden:

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap.
  • Bedek het appelmengsel met het bladerdeeg en vouw de randen in.
  • Versier het deksel met restjes gesneden appel.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en bak het 20 minuten in de oven tot het goudbruin is.
  • Laat het iets afkoelen.

Laatste hand:

  • Schep bolletjes (vanille) roomijs op de bovenkant van het warme dessert.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:


Een zoete witte wijn zoals een Riesling past perfect bij dit frisse en romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Geniet van een klassieke Italiaanse carpaccio met de rijke smaak van parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g ossehaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g rucola raketkruid of waterkers
  • 2 eetlepels kappertjes potje
  • 125 g parmezaanse kaas

Instructies

  • Knoflookolie maken: Meng de fijngehakte knoflook met de olijfolie.
  • Ossehaas voorbereiden: Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries en snijd het vervolgens in heel dunne plakken.
  • Indien nodig, leg de plakken tussen plasticfolie en plet ze voorzichtig met een deegroller.
  • Opmaken: Bestrijk de borden met knoflookolie.
  • Schik de dunne plakken ossehaas op de borden.
  • Pijnboompitten roosteren: Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
  • Serveren: Schik de rucola in het midden van de ossehaas.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf de parmezaanse kaas er aan tafel over.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, frisse Pinot Grigio of een Soave uit Italië zou perfect passen bij de delicate smaken van de carpaccio en de rijke parmezaanse kaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 350g | Sugar: 0g

Aardappel-Olijven Muffins met Spek en Tijm

Aardappel-Olijven Muffins met Spek en Tijm

Heerlijke hartige muffins met aardappel, olijven, spek en tijm, ideaal als bijgerecht bij een feestelijk diner of als snack.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ontbijtspek gesnipperd
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eieren gesplitst
  • 200 g rauwe aardappels geraspt
  • 100 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 g gesmolten boter
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • 12 groene olijven in plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de muffinbakplaat in.
  • Bak het spek in een droge koekenpan tot het krokant is.
  • Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de eidooiers, geraspte aardappel, gezeefde bloem, bakpoeder, gesmolten boter, tijm, olijven, zout, peper, spek en sjalot.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het aardappelmengsel.
  • Vul de holletjes van de muffinbakplaat tot 2/3 met het mengsel.
  • Bak de muffins 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een frisse Regaleali Rosato uit Sicilië past perfect bij de hartige smaken van de aardappelmuffins met olijven.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 400g | Sugar: 1g

Zalm-Paling Buideltjes met Gember-Citroensaus

Zalm-Paling Buideltjes met Gember-Citroensaus

Heerlijk verfijnde buideltjes gevuld met gerookte zalm en paling, geserveerd in een aromatische gember-citroensaus. Ideaal voor een bijzonder diner!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Wraps, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g gerookte palingfilet
  • 200 g gerookte zalm
  • 250 ml melk
  • 3 el citroensap
  • 3 eieren
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 4 el gembersiroop
  • 75 g bloem
  • Boter om in te vetten
  • Peper naar smaak
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de bloem met een snufje zout in een beslagkom.
  • Klop de eieren los met de melk en voeg toe aan de bloem.
  • Roer tot een glad beslag en laat 2 uur rusten.
  • Verhit een koekenpan en vet licht in met boter.
  • Bak 4 dunne flensjes van het beslag en houd ze warm.
  • Snijd de gerookte zalm en paling in reepjes.
  • Meng met de peterselie en breng op smaak met peper.
  • Leg op elk flensje een portie van het vismengsel en vouw dicht tot buideltjes.
  • Verwarm gembersiroop met citroensap in een pannetje.
  • Mix met de staafmixer tot een gladde saus.
  • Serveer de buideltjes met warme gember-citroensaus erover.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse peterselie en een schijfje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Serveer bij dit gerecht een frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de smaken van de gerookte zalm en paling perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Spinazieflan met Parmezaanse Kaas en Nootmuskaat

Spinazieflan met Parmezaanse Kaas en Nootmuskaat

Een romige spinazieflan met parmezaanse kaas, nootmuskaat en een zachte textuur, ideaal als bijgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 8
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg spinazie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eetlepel slagroom
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en laat de spinazie al roerende slinken.
  • Laat de spinazie uitlekken.
  • Klop de eieren los met de parmezaanse kaas, slagroom, nootmuskaat, zout en peper.
  • Meng het eimengsel met de uitgelekte spinazie.
  • Schep het spinaziemengsel in de beboterde bakvorm.
  • Zet de vorm in een braadslede gevuld met heet water (au bain-marie).
  • Bak de flan 30-40 minuten in de oven totdat het ei gestold is.
  • Laat de flan iets afkoelen, stort hem uit de vorm en snijd in punten.
  • Garneer met tuinkers voor een frisse afwerking.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze spinazieflan met een frisse Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de kaas en spinazie aanvult.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 300g | Sugar: 2g

Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Romige aardappelflensjes, gebakken tot goudbruin en geserveerd met knapperige rauwe ham voor een smaakvol bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter voor het bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
  • Laat 1 uur afkoelen.
  • Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot een stevig flensjesbeslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm).
  • Bak de rauwe ham in 1/2 eetlepel boter knapperig.
  • Strooi de ham over de flensjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze aardappelflensjes met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die perfect passen bij de romigheid van de flensjes en de hartige ham.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 7g | Vet: 5g | Zout: 400g | Sugar: 2g

Gebakken Geitenkaasjes met Bacon en Pijnboompitten

Gebakken Geitenkaasjes met Bacon en Pijnboompitten

Heerlijke gebakken geitenkaasjes met een krokante korst van parmezaanse kaas en broodkruim, geserveerd met bacon en pijnboompitten.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Noten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakjes bakbacon in reepjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas geraspt
  • 4 eetlepels droog broodkruim
  • 4 kleine stevige geitenkaasjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 schijfjes geroosterd stokbrood optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de bacon in een droge koekenpan krokant.
  • Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudgeel.
  • Meng de geraspte parmezaanse kaas met het broodkruim.
  • Haal de geitenkaasjes door de olijfolie en wentel ze daarna in het broodkruimmengsel.
  • Bak de geitenkaasjes in het midden van de oven gedurende 10 minuten tot ze bruin en zacht zijn.
  • Zet de geitenkaasjes op schijfjes geroosterd stokbrood (optioneel).
  • Strooi de krokante bacon over de kaasjes en verdeel de pijnboompitten eromheen.
  • Serveer met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies
Serveer een frisse Sauvignon Blanc of een licht gekoelde Rosé bij de gebakken geitenkaasjes om de romige texturen van de kaas en het krokante korstje te complementeren.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 600g | Sugar: 2g

Haricots Verts à la Provençale met Geroosterde Pijnboompitten

Haricots Verts à la Provençale met Geroosterde Pijnboompitten

Een simpel, maar smaakvol bijgerecht van haricots verts met geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g haricots verts
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Instructies

  • Kook de haricots verts in ruim water met zout gedurende 6-8 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze uitlekken.
  • Smelt de boter in een pan en verwarm de haricots verts 5 minuten in de boter.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de haricots verts.

Notities

Wijnadvies
Bij het lamsvlees met mosterdsaus past een stevige wijn, zoals de Coronas 1990 van Torres, een rijke Spaanse wijn uit de Penedès.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 250g | Sugar: 2g