Spaanse Salade met Croutons en Olijven
Een frisse Spaanse salade met knapperige croutons, olijven en een vinaigrette dressing.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 hardgekookt ei
- ½ krop ijsbergsla
- ½ rode paprika
- 2 sneetjes oud brood
- Enkele groene olijven
- Knoflook
- Olie
- Vinaigrette dressing
Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes, was en droog ze.
Pers de knoflook uit en strijk het over het brood.
Snijd het brood in blokjes en bak ze goudbruin in hete olie.
Snijd de olijven en paprika in stukjes.
Verkruimel het hardgekookte ei.
Meng de croutons, olijven, paprika en ei door de ijsbergsla.
Maak de salade aan met vinaigrette dressing.
Serveertip:
Gebruik ook krulandijvie (frisé) of kropsla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Verdejo.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Rodekoolsalade met Roquefort en Croutons
Een kleurrijke en smaakvolle rodekoolsalade met roquefort, knapperige croutons en uitgebakken bacon.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kropje sla
- 1 sneetje witbrood
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel azijn
- 15 gram boter
- 100 gram roquefort
- 2 eetlepels wijnazijn
- 200 gram bacon
- 4 gram mosterd
- ½ rode kool
- 1 dl olie
- Peper
- Zout
Snijd de rodekool fijn met een keukenmachine.
Breng de wijnazijn aan de kook en roer door de rodekool.
Snijd de bacon in blokjes en bak uit.
Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het vet.
Maak een vinaigrette van mosterd, azijn, olie en spekvet.
Breng op smaak met zout en peper.
Smeer het brood in met knoflook en boter, snijd in blokjes.
Leg op een bakplaat en bak 5 minuten op 220°C.
Leg slablaadjes op een bord.
Meng rodekool, bacon en vinaigrette.
Leg een hoopje van het mengsel op het bord en strooi croutons erover.
Verkruimel de roquefort erover en serveer direct.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals Beaujolais
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Snelle Pad Thai met Garnalen en Omeletreepjes
Een makkelijke en snelle Pad Thai met garnalen, omeletreepjes en taugé, op smaak gebracht met de authentieke smaken van Conimex Thaise Pad Thai.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Land van herkomst: Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Kook de noedels 6 minuten, giet af en spoel koud.
Klop het ei los met water, bak een omelet en snijd in reepjes.
Bak de garnalen kort in olie.
Voeg taugé, lente-uitjes en sausmix toe, bak 1-2 minuten.
Voeg noedels en omeletreepjes toe, verwarm goed.
Verdeel over borden en strooi de pinda's erover.
Serveertip:
- Serveer met koriander, limoenpartjes en rode peper.
Variaties:
- Vervang garnalen door kipfilet of tofu.
Wijnadvies:
- Een droge witte wijn, zoals Gewürztraminer.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Hartige Pizza Omeletten met Groenten en Parmezaan
Hartige pizza omeletten gevuld met een kleurrijke mix van groenten en rijkelijk bestrooid met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 prei
- 1 tomaat
- ½ courgette
- 1 rode ui
- 1 paprika
- Basilicum
- Enkele olijven
- Peper & zout
- Parmezaan
- 8 eieren
- 3 dl melk
- 80 gram bloem
- Boter
- 2 eetlepels olijfolie
Was de prei, snijd in stukjes.
Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd in blokjes.
Snipper de ui en snijd de paprika en courgette in blokjes.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de groenten, beginnend met de prei en ui.
Laat enkele minuten stoven en roer basilicum en olijven erdoor.
Splits de eieren en klop de eidooiers met een deel van de melk los.
Breng op smaak met zout en peper.
Roer de bloem los in de rest van de melk en roer door het eimengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel door het eidooiermengsel.
Smelt boter in een pan en bak 4 omeletten.
Verdeel de groenten over de omeletten en bestrooi met Parmezaan.
Voedingswaarden (per portie):
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Leidse Aardappelterrine met Spek en Wortel
Een hartige aardappelterrine met spek en wortel, perfect als voor- of lunchgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
inclusief opstijven2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Cakevorm (terrine)
Plankje
- 1 bouquet garni of kruidenbuiltje
- 1 kg bintjes
- 125 gram ontbijtspek
- 15 blaadjes gelatine
- 2 sjalotjes
- 2 uien
- 50 gram boter
- 750 gram wortelen
- 8 dl crème fraîche
- Peper
- Rundvleesjus
- Vleesbouillon
Kook de aardappelen met uien en bouquet garni of kruidenbuiltje in 20 minuten gaar.
Kook de wortelen in 15 minuten gaar.
Snijd het spek in kleine stukjes en bak uit tot korrels.
(Of bekleed de terrine met plakjes spek.
)
Week de gelatine 3 minuten in koud water.
Hak de sjalotjes fijn en fruit in de boter glazig.
Voeg crème fraîche en bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Schil de aardappelen en snijd ze bij.
Leg lagen aardappelen, spekjes en wortelen in de terrine.
Roer het spekvet door het crème fraîche mengsel en giet in de terrine.
(Als de terrine met spek is bekleed, vouw de speklapjes over de bovenkant.
)
Leg een plankje op de terrine om het opstijven te bevorderen.
Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Houd de terrine even in warm water en stort op een schaal.
Schep de vleesjus op een bord en leg er een plak terrine in.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Omelet met Kippenlevers
Een smakelijke omelet gevuld met gebakken kippenlevers, perfect voor een snelle lunch of licht diner.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel water
- 1 tomaatje
- 100 gram kippenlevers
- 25 gram boter voor de levers
- 25 gram boter voor de omelet
- 3 eieren
- Peterselie
- Peper
- Zout
Snijd de levers in stukjes en bak ze aan alle kanten bruin in 25 gram boter.
Bestrooi met zout en peper.
Klop de eieren los met water, peper en zout met een staafmixer.
Verhit 25 gram boter in een voorverwarmde pan, zet het vuur hoog en giet het eiermengsel erin.
Breng de eimassa zodra deze is gestold met een vork naar het midden.
Laat het vloeibare steeds naar het midden vloeien.
Bak de onderkant lichtbruin.
Schep de kippenlevers op één kant en vouw de omelet dubbel.
Laat de omelet op een schaal glijden en versier met een tomaatje en peterselie.
Dien direct op.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Havermoutkoekjes uit de Koekenpan
Snel en makkelijk te maken havermoutkoekjes, gebakken in de koekenpan. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje of zoete traktatie.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 10 Afhankelijk van de grootte
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 6 eetlepels havermout
- 6 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel kaneel
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels ei losgeklopt
- 2 eetlepels melk
- 25 gram boter 2 eetlepels
- 1 eetlepel basterdsuiker
Meng de havermout, bakmeel, suiker, kaneel, zout, ei en melk in een kom tot een beslag.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan op laag vuur.
Schep met een lepel 3 hoopjes beslag in de pan.
Bak de koekjes aan beide kanten goudbruin.
Leg de koekjes op een bord en houd warm boven een pan kokend water.
Bestrooi met basterdsuiker voor het serveren.
Serveertip:
- Serveer warm met extra basterdsuiker of stroop.
- Lekker met een klontje boter of een beetje jam.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.
Wijnadvies:
- Geen specifieke wijn aanbevolen.
- Lekker met een glas melk of sap.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Hartige Flensjes met Ham en Kaassaus
Hartige flensjes gevuld met ham en een romige kaassaus. Een heerlijk en makkelijk te maken lunchgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de flensjes:
- 40 gram bloem
- 1 ½ dl melk
- 1 ei
- Zout
- 25 gram boter
Voor de vulling:
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 gesnipperde ui
- 2 dl melk
- 50 gram geraspte kaas
- 6 plakken ham
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
- Garnering:
- Plakjes tomaat
Maak een glad beslag van bloem, melk, ei en zout.
Smelt de boter en roer afgekoeld door het beslag.
Bak 6 flensjes van het beslag.
Smelt voor de vulling de boter, voeg bloem en ui toe en roer.
Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren.
Maak de saus af met kaas, zout, peper en nootmuskaat.
Bestrijk elk flensje met saus, leg ham erop en rol op.
Serveer warm, gegarneerd met tomaat.
Serveertip:
- Lekker met een frisse salade.
- Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de hartige flensjes.
- Rosé: Een droge rosé is ook een goede optie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Kare-Kare: Filippijnse Runderstoof met Pindasaus
Een smaakvolle Filippijnse runderstoofpot met een rijke pindasaus, sperziebonen en aubergine, op smaak gebracht met Thaise vissaus en sojasaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Fillippijnen Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 aubergine groot
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1 pot vleesfond 380 ml
- 1 ui grofgesnipperd
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2-3 theelepels Thaise vissaus
- 25 gram rijst
- 250 gram sperziebonen schoongemaakt
- 40 gram pinda's
- 500 gram doorregen runderlappen in stukken
- 1-2 eetlepels sojasaus
Verhit olie in braadpan en bak vlees (in gedeelten) op hoog vuur in 5 minuten bruin.
Leg vlees op bord.
Fruit ui en knoflook met chilipoeder 3 minuten in bakvet.
Voeg vlees en vleesfond toe en breng op smaak met zout en peper.
Laat vlees afgedekt in 2-3 uur zachtjes gaarsudderen.
Rooster rijst goudbruin in droge koekenpan, blijf omscheppen.
Laat rijst afkoelen op bordje.
Maal geroosterde rijst en pinda's fijn in keukenmachine of vijzel.
Roer rijst en pinda's door stoofvocht.
Schep sperziebonen en aubergine door stoofvlees.
Stoof 30 minuten zachtjes gaar.
Voeg scheutje water toe als saus te dik wordt.
Breng op smaak met vissaus en sojasaus.
Bestrooi eventueel met koriander en/of bosui.
Serveertip:
Lekker met rijst.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Spaanse Tempranillo.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103
Gebakken Kalfslever met Gekarameliseerde Ui
Malse kalfslever met zoete, gekarameliseerde uien, een klassiek en smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg bloem
- 1 kg kalfslever
- 1 kg ui
- 100 gram boter
- Peper
- Zout
Snijd de uien in ringen.
Fruit de uien in 50 gram boter op laag vuur tot ze goudgeel zijn.
Snijd de kalfslever in smalle reepjes.
Wentel de kalfslever door de bloem.
Verhit de rest van de boter in een pan.
Bak de kalfslever op hoog vuur rondom bruin.
Bestrooi met peper en zout.
Meng de uien met de kalfslever.
Schep op een voorverwarmde schotel.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met stokbrood of aardappelpuree. Garneer met peterselie of kervel.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Merlot of Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 103