Romige Risotto met Kastanjechampignons

Romige Risotto met Kastanjechampignons

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd27 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml bospaddenstoelenbouillon van tablet
  • 250 g kastanjechampignons schoongeborsteld en in stukken gesneden
  • 50 g roomboter
  • 100 g Pecorino Romano kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de gedroogde tijm en risottorijst toe.
  • Roer goed door.
  • Schenk de rode wijn erbij wanneer de rijstkorrels glanzen.
  • Roer goed door.
  • Laat op laag vuur zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen, roer regelmatig door.
  • Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe.
  • Wacht telkens met de volgende scheut totdat het vocht van de vorige scheut helemaal door de rijst is opgenomen.
  • Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kastanjechampignons 5 minuten op hoog vuur.
  • Schep de gebakken champignons, behalve 2 eetlepels, door de risotto.
  • Laat nog 5-10 minuten koken tot de rijst gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter en tweederde van de kaas door de risotto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat 2-5 minuten met de deksel op de pan staan tot de risotto mooi romig is.
  • Verdeel de risotto over vier borden, schep de overgebleven champignons erover en bestrooi met de rest van de kaas en wat (versgemalen) peper.

Notities

Serveer deze romige risotto met kastanjechampignons als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijde.

Wijnadvies:

Voor deze romige risotto met kastanjechampignons zou een mooie droge witte wijn goed passen. Een Chardonnay met een lichte houtlagering kan goed samengaan met de romigheid van de risotto en de aardse smaken van de champignons. Een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc kunnen ook goede keuzes zijn vanwege hun frisheid en fruitige tonen die het gerecht mooi aanvullen. Als je liever rood drinkt, kan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir ook goed werken, vooral als je de voorkeur geeft aan rode wijn. 

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 17g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Gegrilde Ribeye met Rode Wijnsaus, Gebakken Aardappels en Witlof

Gegrilde Ribeye met Rode Wijnsaus, Gebakken Aardappels en Witlof

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Europa, Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 780kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels geschild
  • 5 eetlepels roomboter in blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 ml volle rode wijn
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel koude roomboter in blokjes
  • 500 g witlof
  • 4 ribeyes
  • 1 eetlepel olie
  • 4 sjalotten gesnipperd

Instructies

  • Snijd de aardappels in gelijke partjes en dep ze droog.
  • Verhit in een (hapjes)pan 2 eetlepels boter.
  • Voeg de aardappels toe en bestrooi met zout en peper.
  • Laat ze afgedekt op laag vuur in 20 minuten gaar worden.
  • Schud de pan regelmatig (deksel niet van de pan halen!
  • ).
  • Fruit in een steelpan de knoflook in 1 eetlepel boter.
  • Voeg de rode wijn toe en laat op hoog vuur kort inkoken.
  • Voeg de vleesfond en tijm toe en laat inkoken tot sausdikte.
  • Klop snel met een garde de koude boter door de jus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.
  • Halveer de witlof en snijd deze in de lengte in repen.
  • Bak in een koekenpan de witlof in 2 eetlepels boter in 10 minuten goudgeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan.
  • Bestrooi de ribeye met zout en peper en bestrijk met olie.
  • Gril het vlees op hoog vuur 4-8 minuten, halverwege keren.
  • Verdeel de aardappels, witlof en ribeye over vier borden.
  • Schep de sjalot en saus over het vlees.

Notities

Wijnadvies:

Deze rijke en smaakvolle ribeye met rode wijnsaus vraagt om een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. De krachtige aroma's van de wijn passen perfect bij de intense smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 46g | Vet: 51g | Zout: 2.8g | Sugar: 4g

Geroosterde Portobello met Indiase Basmatirijst

Geroosterde Portobello met Indiase Basmatirijst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 580kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 portobello paddestoelen
  • 3 eetlepels roerbakolie
  • Zout
  • Peper
  • 400 g Indiase wokgroenten
  • 350 g voorgekookte basmatirijst
  • gr verse koriander
  • 150 g milde yoghurt

Instructies

  • Breek de steel van de portobello's af en veeg de paddenstoelen schoon.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel roerbakolie en bak de portobello's 8 minuten op matig vuur, halverwege omdraaien.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een wok 2 eetlepels roerbakolie en roerbak de groentemix uit de schaal Indiase wokgroenten 4-5 minuten.
  • Verwarm in de magnetron de basmatirijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Knip de koriander fijn en roer deze met 1-2 eetlepels water door de yoghurt.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Meng de rijst met currysaus en cashewnoten (uit de schaal wokgroenten) door de groenten.
  • Verdeel de rijst met wokgroenten over twee borden.
  • Snijd de portobello's in plakken en leg ze er bovenop.
  • Druppel de yoghurtsaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de aardse smaken van de portobello's en de kruidige rijst.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pittige Pompoen Burgers

Pittige Pompoen Burgers

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pompoen
  • 55 g hazelnoten
  • 5 sneetjes volkorenbrood
  • 1 eetlepel milde Indiase currypasta
  • 15 g verse koriander of peterselie fijngehakt
  • 2 eieren losgeklopt
  • 3 eetlepels olie

Instructies

  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf.
  • Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe het in een kom.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin en hak ze daarna fijn in de keukenmachine of in de vijzel.
  • Voeg het brood toe en verkruimel het in de keukenmachine of met de hand.
  • Roer de currypasta, 1 theelepel zout en de koriander erdoor.
  • Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe.
  • Meng alles goed en kneed het goed door elkaar.
  • Laat het pompoenmengsel 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 minuten gaar, keer de burgers regelmatig.

Notities

Lekker op een broodje, met rode-uiringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de pittige smaak van deze pompoen burgers.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Mediterrane Pesto Spaghetti met Gehakt en Feta

Mediterrane Pesto Spaghetti met Gehakt en Feta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • ruime pan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 g
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 500 g spaghetti
  • 75 g fetakaas
  • 1 potje pesto alla genovese 90 g
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje suiker

Instructies

  • Maak het gehakt los in een kom met behulp van een vork.
  • Verhit een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt op laag vuur, regelmatig omscheppen, tot het rul en gaar is.
  • Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan in olijfolie tot deze goudbruin is.
  • Voeg de gepelde tomaten en gedroogde oregano toe aan de ui en laat het geheel op hoog vuur in 15 minuten iets inkoken, blijf roeren.
  • Pureer de saus met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde consistentie.
  • Breng op smaak met een snufje suiker, zout en peper.
  • Houd de saus warm terwijl je de spaghetti bereidt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Schep eventueel overtollig vet van het gehakt (of laat het uitlekken in een vergiet) en breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  • Rasp de fetakaas grof.
  • Meng de gekookte en uitgelekte spaghetti met de pesto.
  • Verdeel de tomatensaus over vier borden.
  • Leg de pesto-spaghetti erop en schep het gehakt erover en eromheen.
  • Bestrooi het gerecht met de geraspte feta.

Notities

Wijnadvies:

De rijke smaken van het gehakt en de tomatensaus vragen om een stevige rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese. Deze wijnen vormen een perfecte aanvulling op de kruidige tonen in het gerecht en accentueren de smaken van de feta en pes

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 38g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Pittige Peperbiefstuk met Geroosterde Ui

Pittige Peperbiefstuk met Geroosterde Ui

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rode uien
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel zeezout
  • 4 biefstukken
  • 25 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Pel de uien en snijd ze kruiselings in tot aan de onderkant.
  • Plaats de uien naast elkaar in een kleine ovenschaal en steek de takjes tijm erin.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Wrijf de zwarte peperkorrels en chilipoeder in een vijzel tot een grof mengsel.
  • Strooi een theelepel van dit mengsel met wat zeezout over de uien.
  • Rooster de uien in de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Druk één kant van de biefstukken in de rest van het pepermengsel in een diep bord.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur gedurende 2 minuten per kant, tot ze bruin zijn.
  • Het vlees mag van binnen nog rood of rosé zijn.
  • Leg de biefstukken op warme borden, strooi er wat zout over en serveer met de geroosterde uien.

Notities

Serveertips:

Serveer de peperbiefstuk met geroosterde ui met aardappelsalade en veldsla voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Malbec of Shiraz past goed bij dit gerecht.

Penne met Tonijn en Krokant Broodkruim

Penne met Tonijn en Krokant Broodkruim

Voorbereidingstijd14 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Keukenmachine of blender
  • Hapjespan of braadpan
  • antiaanbakpan

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 400 g penne pasta
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 500 g cherrytomaten
  • 75 g waterkers
  • 4 tonijnsteaks

Instructies

  • Ontkorst de sneetjes brood en maal ze fijn in een keukenmachine of blender.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en rooster het broodkruim goudbruin.
  • Laat het broodkruim vervolgens afkoelen op keukenpapier.
  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Snijd de ansjovis fijn en halveer de cherrytomaten.
  • Verwijder de harde stelen van de waterkers en scheur de waterkers grof.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan of braadpan en bak de ui en knoflook zachtjes gedurende 1 minuut.
  • Voeg de ansjovis en cherrytomaten toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Giet de penne af en meng deze door het tomatenmengsel.
  • Verwarm alles goed door.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een antiaanbakpan en bak de tonijnsteaks op hoog vuur 1-2 minuten per kant, net als bij biefstuk, tot ze rosé zijn.
  • Breng de pasta op smaak met zout en peper en verdeel deze over vier diepe borden.
  • Snijd de tonijn in reepjes en leg deze op de pasta.
  • Strooi de waterkers en het krokante broodkruim over de pasta.
  • Serveertips:
  • Serveer de penne met tonijn en krokant broodkruim direct voor een heerlijke maaltijd.
  • Garneer met een scheutje extra vierge olijfolie en verse basilicumblaadjes voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 6g | Sugar: 7g

Romige Pasta met Salami en Artisjokken

Romige Pasta met Salami en Artisjokken

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g pasta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 200 g salami in plakken en gehalveerd
  • 1 blik artisjokken 400 g, uitgelekt en in plakken gesneden
  • 4 gedroogde tomaten op olie in reepjes
  • 1 theelepel gedroogde munt of dragon
  • 100 g olijven zonder pit

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur goudbruin.
  • Bak de gehalveerde plakken salami mee tot ze knapperig zijn.
  • Snijd de artisjokken in plakken en roer deze samen met de tomatenreepjes door het salamimengsel.
  • Breng op smaak met munt of dragon en (versgemalen) peper.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over vier borden.
  • Verdeel het salamimengsel en de olijven over de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Tijgergarnalen Pappardelle met Romige Tomatensaus en Wodka

Tijgergarnalen Pappardelle met Romige Tomatensaus en Wodka

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 435kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rauwe gepelde tijgergarnalen diepvries
  • 6 Tasty Tom tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 gedroogd chilipepertje of chilipeper uit molentje
  • 250 g verse pappardelle brede lintpasta
  • 2 eetlepels wodka
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Laat de garnalen enkele minuten in een schaal met warm water ontdooien.
  • Breng in een pastapan ruim water met wat zout aan de kook.
  • Snijd de Tasty Tom tomaten in stukjes.
  • Dep de garnalen goed droog.
  • Verwarm in een diepe koekenpan 1 eetlepel olie en bak hierin de knoflook met verkruimeld chilipepertje zachtjes gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomaten toe en bak deze zachtjes gedurende 5 minuten mee.
  • Verhit in een andere koekenpan 2 eetlepels olie en roerbak hierin de garnalen voorzichtig gedurende 3-4 minuten, tot ze gaar en roze zijn.
  • Kook de pappardelle in 4 minuten beetgaar.
  • Blus de garnalen af met wodka en meng ze door de warme tomaten.
  • Breng de saus op smaak met zout en (chili)peper.
  • Giet de pasta af, meng deze door de saus en verdeel de pasta met saus over twee diepe borden.
  • Strooi de verse peterselie eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 23g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Pappardelle met Paddestoelen

Romige Pappardelle met Paddestoelen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 g kastanjechampignons in plakjes
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 theelepels kruidenbouillonpoeder
  • 150 g Grana Padano of oude kaas geraspt
  • 500 g verse pappardelle pasta
  • 200 g galia ham in reepjes (of geroosterde hazelnoten voor een vegetarische optie)
  • 30 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op matig vuur.
  • Bak de champignons gedurende 10 minuten, af en toe omscheppen, tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een steelpan de crème fraîche.
  • Roer het kruidenbouillonpoeder en de geraspte kaas erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is.
  • Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  • Kook intussen de pappardelle pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet.
  • Voeg de hamreepjes en fijngehakte peterselie toe aan de champignons en bak ze 1 minuut mee.
  • Meng de gekookte pappardelle door de champignons en ham.
  • Verdeel de pasta over vier borden en schep de kaassaus erover.
  • Serveer met een salade van eikenbladslamelange en tomaten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.