Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 300 g gemengde paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-takes
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eierdooiers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 30 g verse peterselie
  • 190 ml gevogeltefond
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op een werkvlak.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
  • Vet de taartvormpjes lichtjes in met olie.
  • Leg de plakjes deeg in de vormpjes en zorg dat het deeg ruim over de rand hangt.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het met losgeklopte eierdooier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot met 1 teentje knoflook gedurende 30 seconden.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de paddenstoelen uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
  • Klop de rest van de eierdooiers los met het paddenstoelenvocht.
  • Klop de bloem in 125 ml slagroom en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Verdeel de paddenstoelen over de taartvormpjes en schenk het roommengsel erover.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten gaar.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en hak ze grof.
  • Blancheer de peterselieblaadjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Bak de gehakte peterselie steeltjes met de rest van de knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut.
  • Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel op hoog vuur tot een derde inkoken.
  • Roer de rest van de slagroom erdoor en laat de saus nog 3 minuten inkoken.
  • Dep de peterselieblaadjes droog, hak ze fijn en roer ze door de roomsaus.
  • Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze 1 minuut op een rooster uitdampen.
  • Leg de taartjes op borden, schenk de peterseliesaus eromheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 45g | Sugar: 5g

Romig Wildragout Ovenschoteltje

Romig Wildragout Ovenschoteltje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak wilde en witte rijst 250 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 gele paprika in reepjes
  • 1 zak peen julienne 150 g
  • 2 blikken wildragout culinair à 400 g
  • 2 eetlepels cognac
  • 250 ml crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing in een pan of magnetron en laat het droogstomen.
  • Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie en bak de fijngehakte knoflook gedurende 30 seconden.
  • Voeg de reepjes paprika en de wortelreepjes toe aan de pan en roerbak gedurende 3 minuten.
  • Roer de wildragout en cognac door het groentemengsel en verwarm het geheel nog 2 minuten.
  • Schep het mengsel in ovenschaaltjes en strijk de crème fraîche met een spatel over de bovenkant uit.
  • Plaats de ovenschaaltjes op een rooster dat zich ongeveer 10 cm onder de ovengrill bevindt en laat de crème fraîche laag in 2-3 minuten lichtbruin kleuren.
  • Serveer met de gekookte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot of Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Sugar: 5g

Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 175 g fijngehakte quorn
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 courgette in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 10 sneetjes wit-casinobrood
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak in een braadpan het fijngehakte quorn in de helft van de olie gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de quorn en laat de saus 5 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de plakjes courgette gedurende 3 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook en gedroogde oregano toe aan de courgette en bak nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak in een ovenschaal laagjes van achtereenvolgens sneetjes brood, courgette en de quorn-tomatensaus, en eindig met een laagje brood.
  • Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel en zet de schaal in het midden van de oven.
  • Bak de ovenschotel in ca.
  • 30 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Sugar: 5g

Gegratineerde Nachos met Pittig Gehakt

Gegratineerde Nachos met Pittig Gehakt

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Snack
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt of vegetarisch gehakt
  • 18 g taco seasoningmix
  • 150 g tortillachips naturel
  • 4 tomaten in dunne plakken gesneden
  • 4 lente-uitjes in ringetjes gesneden
  • 150 g geraspte kaas bijv. cheddar
  • 125 ml zure room

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan met antiaanbaklaag rul.
  • Voeg de taco seasoningmix toe met een scheutje water en bak het gehakt ongeveer 15 minuten zachtjes, tot het vocht is verdampt.
  • Verdeel de tortillachips over de ovenschaaltjes.
  • Schep het gekruide gehakt erop en beleg met plakjes tomaat, lente-ui en geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschaaltjes op een rooster dat ongeveer 10 cm onder de ovengrill staat en laat de kaas in 3-4 minuten smelten en lichtbruin kleuren.
  • Lepel wat zure room over de gegratineerde nachos.
  • Serveer direct, eventueel met ringetjes jalapeñopeper voor extra pit en guacamole als dip.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Mexicaanse cerveza (bier) past perfect bij deze gegratineerde nachos.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 36g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Minibroodjes met Romig Roerei en Bieslook

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 2 minibroodjes pp
Calories: 370kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 25 g boter
  • 12½ g bieslook fijngesneden
  • 8 luxe minibroodjes

Instructies

  • Klop de eieren met de slagroom los in een grote kom met een garde.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe aan het eimengsel.
  • Verwarm een koekenpan en laat de boter in de pan smelten.
  • Schenk het eimengsel in één keer in de pan zodra de boter begint te kleuren.
  • Blijf constant roeren met een spatel terwijl je het ei op middelhoog vuur verwarmt.
  • Zodra het ei half gestold is, zet je het vuur onder de pan uit.
  • Blijf roeren en voeg 2 eetlepels fijngesneden bieslook toe aan het roerei.
  • Laat het roerei nog 5 minuten rusten.
  • Beleg de minibroodjes met het romige roerei en strooi er nog 2 eetlepels fijngesneden bieslook over.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse mimosa (een mix van sinaasappelsap en mousserende wijn) past goed bij dit lichte en smaakvolle ontbijtgerecht. Als je geen alcohol wilt, kun je de mousserende wijn vervangen door bruisend mineraalwater.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Mango Mihoensalade met Pittige Zoet-Chilisaus

Mango Mihoensalade met Pittige Zoet-Chilisaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mihoen glutenvrij indien nodig
  • 50 g pinda's
  • 6 eetlepels zoete chilisaus suikervrij indien gewenst
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 rijpe mango
  • 3 bosuitjes
  • 1 komkommer

Instructies

  • Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Rooster de pinda's in een droge koekenpan tot ze bruin en knapperig zijn.
  • Laat ze even afkoelen.
  • Meng de zoete chilisaus met Thaise vissaus en roer dit door de gekookte mihoen.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in lange reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in dunne reepjes en de komkommer in dunne plakjes.
  • Meng de mango, komkommer en bosui door het mihoenmengsel.
  • Serveer de salade warm of koud.

Notities

Voor extra pit kun je verse rode peper in ringetjes toevoegen aan de salade.
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een riesling of een gewürztraminer past goed bij deze salade.

Mexicaanse Tortilla Ovenschotel

Mexicaanse Tortilla Ovenschotel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd48 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 250 ml kruidenbouillon van tablet
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 blik rode kidneybonen 400 g
  • 8 bloemtortilla's
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de helft van de ui en knoflook in 2 eetlepels olie met de helft van de chilipoeder in een pan op laag vuur en fruit ze aan.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht toe en bak kort mee.
  • Schenk de helft van de bouillon erbij en laat het geheel 20 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak hierin de courgette en paprika 3-4 minuten zachtjes met zout en peper.
  • Haal het groentemengsel uit de pan en bewaar het.
  • Fruit de rest van de ui, knoflook en chilipoeder zachtjes in de overgebleven olie.
  • Voeg de bonen met vocht toe en bak 4-5 minuten.
  • Stamp het bonenmengsel tot een grove puree en voeg de rest van de bouillon toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrijk de tortilla's met de tomatensaus en schep in het midden een streep bonenpuree.
  • Verdeel de courgette, paprika en een beetje kaas erover.
  • Rol de tortilla's op en leg ze in een ovenschaal.
  • Schenk de rest van de tomatensaus erover en verdeel daarna de crème fraîche en rest van de kaas erover.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de ovenschotel gedurende 30 minuten, tot hij goudbruin is.

Notities

Serveer deze Mexicaanse tortilla ovenschotel met een verfrissende groene salade en een schijfje limoen voor een extra smaakdimensie.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Mexicaanse Gehaktballen met Sla en Gevulde Aardappels

Mexicaanse Gehaktballen met Sla en Gevulde Aardappels

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g tortilla chips
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 200 g milde salsa pot à 300 g
  • 4 grote aardappels ongeschild (bijv. Superaardappels)
  • 25 g boter
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 blik Mexicaanse groentemix 200 g, uitgelekt
  • 4 eetlepels knoflookdressing

Instructies

  • erkruimel de helft van de tortillachips.
  • Meng in een kom het gehakt met de verkruimelde chips, 2 eetlepels salsa en ½ theelepel zout en peper.
  • Vorm hieruit 4 gehaktballen.
  • Kook de aardappels in 25 minuten gaar.
  • Verhit boter in een koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur in 20 minuten rondom bruin en gaar.
  • Snijd de ijsbergsla in reepjes en meng in een kom met de Mexicaanse groentemix en knoflookdressing.
  • Strooi de rest van de tortillachips over de salade.
  • Haal de gehaktballen uit de pan, zet het vuur hoog, voeg 100 ml water toe aan de pan en roer de aanbaksels los.
  • Breng de jus op smaak met 3-4 eetlepels salsa, zout en peper.
  • Verdeel de gehaktballen met jus over vier borden.
  • Leg de aardappels ernaast, snijd ze diep in en schep in elk een eetlepel salsa.
  • Serveer met de ijsbergsla.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een verfrissende Mexicaanse cerveza (bier) of een lichte rode wijn zoals een Merlot.

Vijgen Gevuld met Roomkaas en Pistachenoten

Vijgen Gevuld met Roomkaas en Pistachenoten

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd2 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Hapjes, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Magnetronbestendig bordje
  • keukenschaar

Ingrediënten

  • 8 gewelde vijgen met vanillesmaak zakje à 250 g
  • 2 eetlepels gepelde ongezouten pistachenootjes
  • 50 g verse roomkaas naturel
  • 2 eetlepels anijsdrank bijv. Pernod, verkrijgbaar bij de slijter

Instructies

  • Leg de vijgen met het steeltje naar boven op een magnetronbestendig bordje.
  • Verwarm de vijgen, per 4 stuks, achter elkaar gedurende 30 seconden op de hoogste stand (700 watt) in de magnetron, zodat ze hun oorspronkelijke volume en bolle vorm terugkrijgen.
  • Knip met een keukenschaar de steeltjes van de bovenkant van de vijgen en snijd ze voorzichtig kruislings in.
  • Hak de pistachenootjes grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Meng in een kom de roomkaas met de helft van de gehakte pistachenootjes, 1 eetlepel anijsdrank, en breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de ingesneden vijgen met het roomkaasmengsel met behulp van een theelepel.
  • Vouw de vijgen zo veel mogelijk terug in hun oorspronkelijke vorm.
  • Leg de gevulde vijgen op schaaltjes, bestrooi de bovenkant met de rest van de gehakte pistachenootjes, en druppel de resterende anijsdrank erover.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of een late harvest Riesling, past perfect bij dit dessert. De rijke en aromatische smaken van de wijn zullen mooi samengaan met de zoete vijgen en het romige roomkaasmengsel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g