Gemarineerde Lamskoteletjes met Munt-Hazelnoot Pesto

Gemarineerde Lamskoteletjes met Munt-Hazelnoot Pesto

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 8 lamskoteletjes
  • 37½ g hazelnoten
  • 15 g verse munt
  • 2 eetlepels geraspte gruyère
  • Versgemalen vierseizoenen peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de helft van de geperste knoflook met chilipoeder, kaneel, balsamicoazijn en 3 eetlepels olijfolie tot een marinade.
  • Bestrijk de lamskoteletjes rondom met de marinade en laat ze minstens 15 minuten marineren.
  • Rooster intussen de hazelnoten kort in een droge koekenpan.
  • Pureer in een keukenmachine de muntblaadjes met de resterende knoflook, geraspte gruyère en geroosterde hazelnoten.
  • Voeg terwijl de machine draait, de rest van de olijfolie in een dun straaltje toe tot een smeuïge pesto ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster de lamskoteletjes op de barbecue in circa 10 minuten bruin en rosé van binnen.
  • Keer ze regelmatig en bestrijk ze met de marinade.
  • Serveer de lamskoteletjes met de muntpesto.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze lamskoteletjes met een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Cabernet Sauvignon. De kruidigheid en het hoge tanninegehalte complementeren de smaken van het gegrilde lamsvlees en de frisse muntpesto perfect.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gezonde Witlof Walnoten Wraps

Gezonde Witlof Walnoten Wraps

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g walnoten
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 2 struikjes witlof
  • 2 eetlepels olie
  • Zout
  • 2 wraptortilla's
  • 80 g smeerkaas
  • 180 ml gedroogde tomatensaus
  • Peper

Instructies

  • Hak de walnoten grof.
  • Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in repen.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne partjes.
  • Maak de witlof schoon en snijd deze in de lengte in partjes.
  • Verhit de olie in de wok.
  • Bak de ui en paprika ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg de witlof en walnoten toe en bak nog ca.
  • 3 minuten.
  • Breng het groentemengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de tortilla's in een grote droge koekenpan.
  • Besmeer de tortilla's dik met smeerkaas, schep het groentemengsel op één helft en klap de wrap dicht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, pak a 10 plakjes
  • 6 struikjes witlof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 200 gram stilton
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
  • Maak de struikjes witlof schoon en halveer ze in de lengte.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze op hoog vuur in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe als het te hard gaat.
  • Keer de witlof voorzichtig en bak nogmaals 3 minuten tot ze bruin en beetgaar zijn.
  • Laat de witlof afkoelen op keukenpapier.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verkruimel de stilton en hak de walnoten grof.
  • Roer in een kom de mascarpone los met het custardpoeder.
  • Meng de helft van de tijm, stilton en walnoten erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg erop.
  • Bestrijk het bladerdeeg tot op 1 cm van de randen met het mascarponemengsel.
  • Leg op elk plakje bladerdeeg 3 halve struikjes witlof naast elkaar met de snijkant naar boven.
  • Strooi de rest van de stilton, walnoten en tijm erover en sprenkel de overgebleven olijfolie erover.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de witloftaartjes in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de witloftaartjes op borden en serveer ze eventueel met gebakken peertjes.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Sauvignon Blanc of Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Vietnamees Bánh Mì met Kip en Koriander

Vietnamees Bánh Mì met Kip en Koriander

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Kip, Lunch
Land van herkomst: Azië, Vietnam
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 witte pistolets afbakbrood
  • 1 bosje radijsjes
  • 2 bosuitjes
  • 100 g gezouten cashewnoten
  • 15 g verse koriander
  • 200 g kipfilet vleeswaren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in circa 8 minuten goudbruin.
  • Maak de radijs schoon en snijd deze in plakjes.
  • Maak de bosui schoon en snijd deze schuin in ringen.
  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen op een bord.
  • Pluk de blaadjes van de koriander.
  • Neem de broodjes uit de oven en laat even afkoelen.
  • Halveer de warme broodjes in de lengte en beleg ze met kipfilet, radijs, bosui, cashewnoten en koriander.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.
Dit gerecht is ook heerlijk met een glas ijsthee of een verfrissende Vietnamese iced coffee.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Varkensschnitzel met Rösti en Sperziebonen

Varkensschnitzel met Rösti en Sperziebonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Notenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 varkensschnitzels
  • 2 el boter
  • 2 el tapenade van gedroogde tomaatjes
  • 250 g sperziebonen
  • 300 g rösti
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng in een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Laat uitlekken in een vergiet.
  • Halveer intussen de varkensschnitzels in de lengte en snijd ze in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Vorm van de rösti 4 koekjes en bak ze volgens de gebruiksaanwijzing aan beide zijden goudbruin.
  • Verhit de rest van de boter in een wok.
  • Roerbak de schnitzelreepjes ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de sperziebonen en tomatentapenade toe aan het vlees en bak nog 1-2 minuten mee.
  • Leg het bonen-vleesmengsel op borden en schep de rösti ernaast.

Notities

Bij dit gerecht past een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Slaloempia’s met garnaal gehaktvulling

Slaloempia's met garnaal gehaktvulling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis, Vlees
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 50 g mihoen
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • 4 gr zakje koriander verse
  • 125 g roze garnalen
  • zout
  • peper
  • 2 kroppen sla
  • 1 dl red chilisaus flesje

Instructies

  • In koekenpan met antiaanbaklaag gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Gehakt met schuimspaan op bord scheppen en laten afkoelen.
  • Intussen in pan 4 dl water aan de kook brengen.
  • Van vuur af mihoen toevoegen en 4 minuten laten wellen.
  • In zeef laten uitlekken.
  • Rode peper schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Koriander in reepjes snijden.
  • In kom gehakt, garnalen, mihoen, rode peper, bosui en koriander door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Sla wassen, 20 mooie grote slabladeren van kroppen nemen en met scherp mes witte harde nerf uit slabladeren verwijderen.
  • Bladeren 1 seconde even in kokend water onderdompelen, direct daarna in koud water dompelen en bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Op midden van elk slablad 1 eetlepel garnaalvulling scheppen, zijkanten van slablad om vulling vouwen en slablad oprollen tot loempia.
  • Vaststeken met cocktailprikkers.
  • Slaloempia's op schaal leggen en serveren met chilisaus.

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 2 takjes tijm
  • 90 g sesamzaad
  • theelepel poedersuiker 150 g en 1
  • zout
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 50 g bloem
  • ½ dl witte wijnazijn
  • ½ eetlepel Dijonmosterd
  • ½ eetlepel mayonaise
  • 2 dl olijfolie
  • ½ dl walnootolie
  • versgemalen peper
  • ½ krop frisée sla
  • 30 g rucola
  • 25 g verse bieslook
  • 8 struikjes witlof
  • ½ dl rode wijnazijn
  • 3 eieren M
  • 1 dl slagroom
  • 7,5 g kervel verse
  • ½ eetlepel boter om in te vetten

Instructies

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.

Romige rijstepap met aardbeien en honingamandelen

Romige rijstepap met aardbeien en honingamandelen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 150 g dessertrijst kortkokende
  • zout
  • 10 eetlepels vloeibare honing
  • 1 zakje amandelschaafsel 45 g
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 500 g aardbeien
  • 2 dl slagroom
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Citroen goed schoonboenen, schil raspen.
  • Vanillestokje in lengte opensnijden.
  • In pan melk met vanillestokje, citroenrasp, dessertrijst en zout aan de kook brengen en in ca. 12 minuten tot pap koken.
  • Tussentijds regelmatig roeren.
  • Vanillestokje uit pap nemen, merg uit vanillestokje schrapen en door pap roeren.
  • Pap op smaak brengen met 7 eetlepels honing en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur koud laten worden.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren en op bord laten afkoelen.
  • In zelfde koekenpan boter smelten, rest van honing toevoegen en tot saus roeren. Amandelschaafsel door saus scheppen.
  • Aardbeien schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Slagroom met suiker lobbig kloppen en door koude rijstepap scheppen.
  • Rijstepap en aardbeien om-en-om over glazen verdelen, eindigen met plakjes aardbei.
  • Garneren met honingamandelen.

Zalmfilet met mosterdsaus

Zalmfilet met mosterdsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 200 g zalmfilet
  • 2 eetlepels witte vermout
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel mosterd

Instructies

  • In koekenpan boter verhitten.
  • Zalmfilet in ca. 5 minuten gaar bakken, halverwege keren.
  • Zalm uit pan nemen en warm houden onder aluminiumfolie.
  • Vermout, crème fraîche en mosterd door bakvet roeren en verwarmen.
  • Zalmfilet op twee borden leggen.
  • Saus erover schenken.
  • Serveren met (instant) aardappelpuree met bosuitjes en snijbonen.

Waterkerssalade met tagliatelle

Waterkerssalade met tagliatelle

Recept categorieën: Kalkoen, Pasta
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • zout peper,
  • 4 kalkoenburgers Friki,
  • 3 tomaten
  • 200 g tagliatelle
  • 1 dl olie
  • 3 eetlepels witte wijn azijn
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel potje, Kuhne,
  • 2 theelepels vloeibare honing
  • 1 teentje knoflook
  • 10 sprietjes bieslook
  • 2 eetlepels boter of margarine,
  • 150 gr waterkers

Instructies

  • VoorBereiden
  • In droge koekenpan zonnebloempitten in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren.
  • Op bord scheppen en met zout bestrooien.
  • Van kalkoenburgers 24 balletjes draaien.
  • Tomaten wassen en in partjes snijden.

Bereiden:

  • Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In kom olie, azijn, mierikswortel en honing tot sausje kloppen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Bieslook erboven fijnknippen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Kalkoenballetjes in ca. 5 minuten rondom lichtbruin en gaar bakken.
  • Tagliatelle afgieten.
  • Tagliatelle, kalkoenballetjes en helft van waterkers over vier borden verdelen.
  • Tagliatelle-waterkerssalade erop scheppen.
  • Zonnebloempitten erover strooien.
  • Garneren met partjes tomaat.
  • Direct serveren.