Tiramisu met appel en speculaas
Een variatie op de Italiaanse Tiramisu
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 appels
- 3 el honing
- 30 gram boter
- 250 gram mascarpone
- 3 eieren
- 80 gram suiker
- kaneelpoeder
- 15 speculaasjes
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes
Laat de boter smelten in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de appels gedurende 5 minuten.
Voeg de honing en snuf kaneelpoeder toe en laat gedurende 5 minuten het fruit karamelliseren.
Giet de appels af en laat afkoelen
Bewaar het afgegoten sap.
Scheid de eieren.
Klop de eidooiers met de suiker totdat ze wat bleker worden.
Voeg de mascarpone toe en klop stevig door met een garde.
Klop de eiwitten op tot stevige pieken.
Spatel daarna het geklopte eiwit door het mascarpone mengsel.
Spatel tot het een homogeen mengsel is.
Brokkel in elk glas 2 speculaasjes en voeg wat sap, het mascarpone mengsel en wat appelblokjes toe.
Herhaal dit nogmaals en eindig met wat fijngebrokkeld
speculaas.
Laat minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spies met eendenborst en appel
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eendenborstfilets
- 2 goudrenetten
- 1 grote ui
- 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
- 2 eetlepel(s) honing
- 5 cl appel azijn
- 5 cl calvados of cognac
- zout
- peper
- olijfolie
Pel de ui en snij hem in 8 stukken.
Schil de appels en snij elke appel in 8 stukken.
Snijd het klokhuis eruit.
Snij de eendenborstfilets elk in 8 stukken.
Rijg afwisselt, ui, appel en eendenborst aan de spiesen.
Bestrooi de spiesen met de Provençaalse kruiden en giet er een beetje olijfolie over.
Laat zo een half uurtje marineren.
Verhit een grote koekenpan en bak de spiesen aan alle kanten.
Flambeer met de armagnac of cognac.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de honing over de spiesen en zet het vuur lager.
Leg de spiesen op een serveerschaal.
Deglseer met de appelazijn.
Schraap met een houten lepel de aanbaksels los van de bodem van de pan.
Giet de saus over de spiesen.
Serveer met gebakken aardappels of met frites.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spaghetti op zijn Spaans
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram spaghetti
- ½ paprika rood
- 1 teentje knoflook
- 100 gram kipfilet
- 100 gram zeevruchten diepvries
- 50 gram doperwten diepvries
- 40 gram chorizo
- olijfolie
- zout
- 500 ml kippenbouillon
- 1 kl kurkuma
Zet alle ingrediënten klaar.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Snijd de paprika in reepjes.
Snijd de chorizo in blokjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit, op niet te hoog vuur, een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de chorizo toe.
Laat deze zijn olie en smaak afgeven aan de olie.
Voeg de paprikareepjes, knoflook en de kipblokjes toe.
Zet het vuur lager.
Voeg de tomatenblokjes, zeevruchten en de doperwten toe.
Dek de pan af met een deksel en laat rustig garen.
Verhit in een pan de kippenbouillon, voeg de kurkuma toe en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.
Verdeel de spaghetti en de saus over de borden
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spaghetti met zeevruchten
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram spaghetti
- 500 gram zeevruchten diepvries
- 150 gram doperwten diepvries of blik
- 2 el crème fraîche
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 teen knoflook gesnipperd
- 10 cl witte wijn
- 25 gram boter
- 2 el olijfolie
- 1 handje basilicum fijn gesneden
- zout
- peper
Laat de zeevruchten en eventueel de doperwten ontdooien in een zeef.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met wat zout.
Giet af en doe de spaghetti terug in de pan.
Roer er de olijfolie doorheen.
Dit voorkomt het plakken van de spaghetti.
Verwarm de boter in een koekenpan.
Voeg de sjalotjes en de knoflook toe en fruit deze tot de sjalotten glazig zijn.
Voeg de witte wijn en de crème fraîche toe.
Laat dit 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de zeevruchten toe.
Laat 1 minuut meekoken en voeg dan de spaghetti en de doperwten toe.
Verdeel over de borden en strooi er de Parmezaanse kaas over.
Garneer met de basilicum.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spaghetti met St-Jacobs mosselen en garnalen
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 16 Sint Jacobsmosselen
- 20 grote garnalen gepeld en schoongemaakt
- 300 gram spaghetti
- 8 kerstomaatjes
- 50 gram boter
- 3 teentjes knoflook
- ½ bosje peterselie
- olijfolie
- zout
- peper
Haal de velletjes van de knoflook tenen.
Was de peterselie.
Hou wat peterselie achter voor de garnering.
Doe de boter, de knoflook en de peterselie in een mengbeker en maal fijn met een staafmixer, of doe dit met de keukenmachine.
Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
Bak de St. Jacobsschelpen en de garnalen in een koekenpan met een scheutje olijfolie.
Breng op smaak met wat zout en peper. bak de gehalveerde kerstomaatjes even mee.
Haal alles uit de pan en bewaar op een bord.
Dek het bord af met aluminiumfolie.
Giet de spaghetti af en doe in de koekenpan waar de garnalen e.d. in hebben gezeten.
Voeg de knoflookboter toe en laat deze smelten.
Meng goed door de spaghetti.
Voeg op het laatst nog even de inhoud van het bord toe.
Laat nog even mee verwarmen.
Verdeel over vier borden, garneer met de achter gehouden peterselie en eet smakelijk.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 50 gram spaghetti
- 500 gram gehakt half om half
- 2 eigeel
- 40 cl passata
- 1 st grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 el fijn gesneden bieslook
- 2 el oregano
- zout
- peper
- wat blaadjes basilicum
Snipper de ui.
Pel de knoflooktenen en snipper ze fijn.
Meng in een kom het gehakt, de ui, de helft van de knoflook, de bieslook en wat zout en peper. Meng goed door elkaar.
Vorm van het mengsel 20 gehaktballetjes.
Leg ze op een bord en dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om.
Voeg de passata, de rest van de knoflook, de oregano en wat zout en peper toe.
Dek de pan af met een deksel, temper de warmtebron en laat 15 minuten sudderen.
Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de pasta en de gehaktballetjes over de borden.
Giet de saus erover.
Garneer met wat blaadjes basilicum.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Spaghetti met garnalen in een knoflook roomsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram spaghetti
- 12 grote garnalen
- 20 cl kookroom
- 2 tenen knoflook
- 1 kl paprikapoeder
- zout
- peper
- platte peterselie
- 2 el olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de knoflooktenen.
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
Hak de peterselie fijn.
Kook de spaghetti volgens aanwijzing op de verpakking.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook.
Voeg de garnalen toe en bak beide zijden tot ze mooi roze zijn.
Bestrooi ze met wat zout en peper.
Haal de garnalen uit de pan en bewaar deze op een bordje en dek af met een stukje aluminiumfolie.
Giet de kookroom in de pan en voeg het paprikapoeder toe en meng goed door elkaar.
Voeg de spaghetti toe en meng goed door elkaar.
Verdeel het spaghettimengsel over de borden.
Leg er de garnalen op en decoreer met de peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Sole à la meunière
gebakken tongfilet
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd8 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 sliptongfilets
- 2 el bloem
- 30 gram boter
- zout
- peper
- 1 el olijfolie
- gehakte peterselie
- 1 citroen
Doe de bloem in een bord.
Zout en peper de tongfilets.
Wentel ze door de bloem.
Klop het teveel aan bloem van de filets.
Zet een koekenpan op het vuur en verhit 10 gr. boter en 1 el olijfolie.
Leg de filets in de pan en bak aan beide zijden ongeveer 3 minuten.
Voeg de rest van de boter toe.
Snijd de citroen door middel en knijp de citroen uit boven de pan.
Verdeel over de borden.
Lepel wat van de boter over de filets.
Garneer met de peterselie.
Ik serveerde er gebakken aardappeltjes en sugar snaps bij
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Snelle Wokschotel
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram sugar snaps
- 200 gram noedels
- 2 rode paprika’s
- 1 courgette
- zonnebloemolie
- 1 avocado
- 1 bosje bosui
- 125 gram taugé
- 100 ml sweet chilisaus
- 150 ml tomatenketchup
- 24 gamba’s
- 4 teentjes knoflook
- 2 el gebakken uitjes
- 2 el cashewnootjes
Wokschotel
Blancheer de sugar snaps in circa 4 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
Schep de sugar snaps uit de pan en dep ze droog.
Kook in hetzelfde water de noedels circa 2 minuten tot ze zacht zijn.
Giet af en spoel kort met koud water zodat de noedels niet gaan plakken.
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.
Snijd de courgette in plakjes en in schuine reepjes.
Maak de avocado schoon en snijd in blokjes.
Snijd de bosui in ringetjes.
Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak de courgette, paprika en sugar snaps circa 2 minuten.
Voeg de taugé, noedels, bosui en de avocado toe en bak kort mee.
Blus af met de sweet chilisaus en de tomatenketchup.
Knoflookgamba’s
Maak de gamba’s schoon, verwijder het pantser en darmkanaal van de staart.
Pel en hak de knoflook.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan.
Fruit de knoflook circa 3 minuten.
Bak de gamba’s om en om in circa 4 minuten tot ze nog net glazig zijn.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67
Patatje kapsalon
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
- 3 el shoarmakruiden
- 1 zakje ijsbergsla
- ½ st komkommer
- 8 kerstomaatjes
- 600 gram patat
- 3 teentjes knoflook
- 2 el mayonaise
- 2 el yoghurt
- tijm
- bieslook
- zout
- 4 el olijfolie
Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
Verwijder de velletjes van de knoflook.
Pers de knoflook uit boven de kom.
Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
Zet tot gebruik weg in de koelkast.
Meng de shoarma kruiden door het vlees.
Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
Zout de patat.
Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
Zet de rest van de saus op tafel.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 67