Tiramisu met appel en speculaas

Tiramisu met appel en speculaas

Een variatie op de Italiaanse Tiramisu
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 appels
  • 3 el honing
  • 30 gram boter
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • 80 gram suiker
  • kaneelpoeder
  • 15 speculaasjes

Instructies

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes
  • Laat de boter smelten in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de appels gedurende 5 minuten.
  • Voeg de honing en snuf kaneelpoeder toe en laat gedurende 5 minuten het fruit karamelliseren.
  • Giet de appels af en laat afkoelen
  • Bewaar het afgegoten sap.
  • Scheid de eieren.
  • Klop de eidooiers met de suiker totdat ze wat bleker worden.
  • Voeg de mascarpone toe en klop stevig door met een garde.
  • Klop de eiwitten op tot stevige pieken.
  • Spatel daarna het geklopte eiwit door het mascarpone mengsel.
  • Spatel tot het een homogeen mengsel is.
  • Brokkel in elk glas 2 speculaasjes en voeg wat sap, het mascarpone mengsel en wat appelblokjes toe.
  • Herhaal dit nogmaals en eindig met wat fijngebrokkeld
  • speculaas.
  • Laat minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.

Spies met eendenborst en appel

Spies met eendenborst en appel

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets
  • 2 goudrenetten
  • 1 grote ui
  • 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 5 cl appel azijn
  • 5 cl calvados of cognac
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Pel de ui en snij hem in 8 stukken.
  • Schil de appels en snij elke appel in 8 stukken.
  • Snijd het klokhuis eruit.
  • Snij de eendenborstfilets elk in 8 stukken.
  • Rijg afwisselt, ui, appel en eendenborst aan de spiesen.
  • Bestrooi de spiesen met de Provençaalse kruiden en giet er een beetje olijfolie over.
  • Laat zo een half uurtje marineren.
  • Verhit een grote koekenpan en bak de spiesen aan alle kanten.
  • Flambeer met de armagnac of cognac.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de honing over de spiesen en zet het vuur lager.
  • Leg de spiesen op een serveerschaal.
  • Deglseer met de appelazijn.
  • Schraap met een houten lepel de aanbaksels los van de bodem van de pan.
  • Giet de saus over de spiesen.

Notities

Serveer met gebakken aardappels of met frites.

Spaghetti op zijn Spaans

Spaghetti op zijn Spaans

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram spaghetti
  • ½ paprika rood
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram kipfilet
  • 100 gram zeevruchten diepvries
  • 50 gram doperwten diepvries
  • 40 gram chorizo
  • olijfolie
  • zout
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 kl kurkuma

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Snijd de paprika in reepjes.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Verhit, op niet te hoog vuur, een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de chorizo toe.
  • Laat deze zijn olie en smaak afgeven aan de olie.
  • Voeg de paprikareepjes, knoflook en de kipblokjes toe.
  • Zet het vuur lager.
  • Voeg de tomatenblokjes, zeevruchten en de doperwten toe.
  • Dek de pan af met een deksel en laat rustig garen.
  • Verhit in een pan de kippenbouillon, voeg de kurkuma toe en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.
  • Verdeel de spaghetti en de saus over de borden

Spaghetti met zeevruchten

Spaghetti met zeevruchten

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pasta, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 500 gram zeevruchten diepvries
  • 150 gram doperwten diepvries of blik
  • 2 el crème fraîche
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 10 cl witte wijn
  • 25 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 handje basilicum fijn gesneden
  • zout
  • peper

Instructies

  • Laat de zeevruchten en eventueel de doperwten ontdooien in een zeef.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met wat zout.
  • Giet af en doe de spaghetti terug in de pan.
  • Roer er de olijfolie doorheen.
  • Dit voorkomt het plakken van de spaghetti.
  • Verwarm de boter in een koekenpan.
  • Voeg de sjalotjes en de knoflook toe en fruit deze tot de sjalotten glazig zijn.
  • Voeg de witte wijn en de crème fraîche toe.
  • Laat dit 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de zeevruchten toe.
  • Laat 1 minuut meekoken en voeg dan de spaghetti en de doperwten toe.
  • Verdeel over de borden en strooi er de Parmezaanse kaas over.
  • Garneer met de basilicum.

Spaghetti met St-Jacobs mosselen en garnalen

Spaghetti met St-Jacobs mosselen en garnalen

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 Sint Jacobsmosselen
  • 20 grote garnalen gepeld en schoongemaakt
  • 300 gram spaghetti
  • 8 kerstomaatjes
  • 50 gram boter
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Haal de velletjes van de knoflook tenen.
  • Was de peterselie.
  • Hou wat peterselie achter voor de garnering.
  • Doe de boter, de knoflook en de peterselie in een mengbeker en maal fijn met een staafmixer, of doe dit met de keukenmachine.
  • Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de St. Jacobsschelpen en de garnalen in een koekenpan met een scheutje olijfolie.
  • Breng op smaak met wat zout en peper. bak de gehalveerde kerstomaatjes even mee.
  • Haal alles uit de pan en bewaar op een bord.
  • Dek het bord af met aluminiumfolie.
  • Giet de spaghetti af en doe in de koekenpan waar de garnalen e.d. in hebben gezeten.
  • Voeg de knoflookboter toe en laat deze smelten.
  • Meng goed door de spaghetti.
  • Voeg op het laatst nog even de inhoud van het bord toe.
  • Laat nog even mee verwarmen.
  • Verdeel over vier borden, garneer met de achter gehouden peterselie en eet smakelijk.

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Pasta, Rundvlees, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram spaghetti
  • 500 gram gehakt half om half
  • 2 eigeel
  • 40 cl passata
  • 1 st grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el fijn gesneden bieslook
  • 2 el oregano
  • zout
  • peper
  • wat blaadjes basilicum

Instructies

  • Snipper de ui.
  • Pel de knoflooktenen en snipper ze fijn.
  • Meng in een kom het gehakt, de ui, de helft van de knoflook, de bieslook en wat zout en peper. Meng goed door elkaar.
  • Vorm van het mengsel 20 gehaktballetjes.
  • Leg ze op een bord en dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om.
  • Voeg de passata, de rest van de knoflook, de oregano en wat zout en peper toe.
  • Dek de pan af met een deksel, temper de warmtebron en laat 15 minuten sudderen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de pasta en de gehaktballetjes over de borden.
  • Giet de saus erover.
  • Garneer met wat blaadjes basilicum.

Spaghetti met garnalen in een knoflook roomsaus

Spaghetti met garnalen in een knoflook roomsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram spaghetti
  • 12 grote garnalen
  • 20 cl kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kl paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • platte peterselie
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflooktenen.
  • Pel de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Kook de spaghetti volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook.
  • Voeg de garnalen toe en bak beide zijden tot ze mooi roze zijn.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper.
  • Haal de garnalen uit de pan en bewaar deze op een bordje en dek af met een stukje aluminiumfolie.
  • Giet de kookroom in de pan en voeg het paprikapoeder toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg de spaghetti toe en meng goed door elkaar.
  • Verdeel het spaghettimengsel over de borden.
  • Leg er de garnalen op en decoreer met de peterselie.

Sole à la meunière

Sole à la meunière

gebakken tongfilet
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Recept categorieën: Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sliptongfilets
  • 2 el bloem
  • 30 gram boter
  • zout
  • peper
  • 1 el olijfolie
  • gehakte peterselie
  • 1 citroen

Instructies

  • Doe de bloem in een bord.
  • Zout en peper de tongfilets.
  • Wentel ze door de bloem.
  • Klop het teveel aan bloem van de filets.
  • Zet een koekenpan op het vuur en verhit 10 gr. boter en 1 el olijfolie.
  • Leg de filets in de pan en bak aan beide zijden ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de rest van de boter toe.
  • Snijd de citroen door middel en knijp de citroen uit boven de pan.
  • Verdeel over de borden.
  • Lepel wat van de boter over de filets.
  • Garneer met de peterselie.

Notities

Ik serveerde er gebakken aardappeltjes en sugar snaps bij

Snelle Wokschotel

Snelle Wokschotel

Bereidingstijd15 minuten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram sugar snaps
  • 200 gram noedels
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • zonnebloemolie
  • 1 avocado
  • 1 bosje bosui
  • 125 gram taugé
  • 100 ml sweet chilisaus
  • 150 ml tomatenketchup
  • 24 gamba’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el gebakken uitjes
  • 2 el cashewnootjes

Instructies

Wokschotel

  • Blancheer de sugar snaps in circa 4 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
  • Schep de sugar snaps uit de pan en dep ze droog.
  • Kook in hetzelfde water de noedels circa 2 minuten tot ze zacht zijn.
  • Giet af en spoel kort met koud water zodat de noedels niet gaan plakken.
  • Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.
  • Snijd de courgette in plakjes en in schuine reepjes.
  • Maak de avocado schoon en snijd in blokjes.
  • Snijd de bosui in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak de courgette, paprika en sugar snaps circa 2 minuten.
  • Voeg de taugé, noedels, bosui en de avocado toe en bak kort mee.
  • Blus af met de sweet chilisaus en de tomatenketchup.

Knoflookgamba’s

  • Maak de gamba’s schoon, verwijder het pantser en darmkanaal van de staart.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan.
  • Fruit de knoflook circa 3 minuten.
  • Bak de gamba’s om en om in circa 4 minuten tot ze nog net glazig zijn.

Serveren

  • Serveer de garnalen op de wokschotel en bestrooi met de gebakken uitjes en de cashewnootjes.

Patatje kapsalon

Patatje kapsalon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
  • 3 el shoarmakruiden
  • 1 zakje ijsbergsla
  • ½ st komkommer
  • 8 kerstomaatjes
  • 600 gram patat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • tijm
  • bieslook
  • zout
  • 4 el olijfolie

Instructies

  • Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook.
  • Pers de knoflook uit boven de kom.
  • Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Meng de shoarma kruiden door het vlees.
  • Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
  • Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
  • Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
  • Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
  • Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
  • Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
  • Zout de patat.
  • Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
  • Zet de rest van de saus op tafel.