Eendenborst met avocado en peer

Eendenborst met avocado en peer

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eendenborst 350 gr.
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 handpeer
  • 1 avocado
  • 1 klein bosje peterselie
  • zout peper

Instructies

  • Snijd het vel van de eendenborst kruislings in.
  • Verhit een koekenpan op midden hoog vuur.
  • Bak de eend met de vel kant naar onderen gedurende 7 minuten.
  • Bestrooi met wat zout en peper en draai de borst om en bak deze zijde ongeveer 6 minuten. Haal de eend uit de pan en laat deze rusten onder een vel aluminiumfolie.
  • Schil de peer en snijd deze over de lengte doormidden.
  • Verwijder het klokhuis en snijd overlangs dunne plakken.
  • Doe hetzelfde met de avocado.
  • Besprenkel met een beetje citroen de plakjes peer en avocado zodat deze niet bruin verkleuren.
  • Meng de rest van de citroen, de balsamicoazijn, olijfolie en gemberpoeder in een schaaltje en meng deze goed door elkaar met behulp van een garde.
  • Maak de borden op en decoreer met wat peterselie.

Geflambeerde Gamba’s

Geflambeerde Gamba’s

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd9 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 Gamba’s of grote garnalen
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 eetlepel(s) koriander
  • 1 eetlepel(s) fijn geraspte gember
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 3 eetlepel(s) paprikapoeder
  • zout peper
  • 1 borrel glaasje cognac

Instructies

  • Maak een marinade van de knoflook, gember,2 el olijfolie, paprikapoeder, zout en peper.
  • Laat de garnalen minimaal 1 uur marineren.
  • Verhit de resterende olijolie in een koekenpan en bak de gamba’s op hoog vuur.
  • Zodra ze rood beginnen te verkleuren de garnalen omdraaien.
  • Als ze bijna roze zijn zet de afzuigkap uit en voeg je de cognac toe.
  • Laat deze even warm worden en steek dan aan.

Notities

Serveer als voorgerecht met een zoetzure saus of als hoofdgerecht met basmatirijst en bv peultjes.

Nutrition

Calories: 310kcal

Gamba’s geflambeerd

Gamba’s geflambeerd

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 gamba’s
  • 1 borrelglaasje cognac
  • 2 tl venkelzaad
  • 4 eetlepel(s) crème fraîche
  • 2 takjes tijm
  • cayennepeper
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  • Pel de staarten van de gamba’s, laat de koppen er aan zitten.
  • Deze geven veel smaak af tijdens het bakken.
  • Haal het darmkanaal eruit.
  • Verwarm een scheut olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Bak de gamba’s.
  • Voeg de takjes tijm, het venkelzaad, zout, cayennepeper en de gesnipperde knoflook toe.
  • Zet de afzuigkap uit!
  • Flambeer de gamba’s met de cognac.
  • Voeg de crème fraîche toe en roer goed door.

Meergranen pannenkoeken met zalm en spinazie

Meergranen pannenkoeken met zalm en spinazie

Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de eieren gedurende enkele minuten hard.
  • Vervolgens met koud water afspoelen, schillen en in partjes snijden.
  • Bak de pannenkoeken af in de pan.
  • Verspreid wat mosterdmayonaise over de pannenkoeken.
  • Verdeel de spinazie en gekookte eieren over de pannenkoeken.
  • Voeg daarnaast twee reepjes gerookte zalm toe.
  • Rol de pannenkoeken dicht en snijd ze in het midden door.

Notities

Snij de pannenkoek na het oprollen in plakjes.
Steek in elk plakje een prikker en serveer de plakjes als borrelhap.

Pannenkoek met spinazie

Pannenkoek met spinazie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Pannenkoeken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de champignons schoon en snijd ze in partjes.
  • Bak de champignons in de pan voor ongeveer 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens de spinazie toe zodat deze een beetje slinkt.
  • Verwarm de pannenkoeken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Besmeer de pannenkoek met een lepel pesto.
  • Verdeel de champignons en de spinazie over de pannenkoek.
  • Werk de pannenkoek af met een paar lepels crème fraiche.

Notities

estrooi de pannenkoek voor extra smaak met wat geraspte kaas.

Pannekoek met serranoham

Pannekoek met serranoham

Recept categorieën: Pannenkoeken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Jan Pannenkoeken
  • 16 plakken serranoham
  • 2 bol mozzarella
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Rucola
  • Pijnboompitjes

Instructies

  • Bak de pijnboompitjes kort aan in de pan zonder olie.
  • Leg de pannenkoek op een bord en de rucola er losjes bovenop.
  • Halveer de plakken serranoham en verspreid ze in plukken op de pannenkoek.
  • Pluk of snij in niet al te grote stukken van de mozzarella en leg ze op de pannenkoek.
  • Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes en strooi ze over de pannenkoek.
  • Strooi de gebakken pijnboompitjes erover en eet smakelijk!

Notities

Je kunt eventueel de pannenkoek voor het beleggen even afbakken in de pan.
Af en toe flippen en smullen maar…

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de meloen, verwijder de pitten en snijd de meloen in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd of scheur de plakken Parma ham in stukken.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de American pancakes volgens de instructies op de verpakking.
  • Bouw de pancake stacks door een pancake te beleggen met een laagje meloenblokjes, stukjes Parma ham en een paar blaadjes rucola.
  • Plaats hierbovenop een tweede pancake en herhaal de laagjes van meloen, ham en rucola.
  • Sluit af met een derde pancake en steek een satéprikker door het midden om de stack bij elkaar te houden.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de meloen en de ham. De lichte fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van dit gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Mexicaanse Burrito’s met Gegrilde Kipvulling

Mexicaanse Burrito's met Gegrilde Kipvulling

Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dozen Mix Mexicaanse Burritos à 229 g
  • 2 bekers zure room à 125 ml
  • 2 uien
  • 2 groene paprika's
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 dikke plak gegrilde kipfilet vleeswaar, ca. 200 g
  • 3 tomaten

Instructies

  • Maak de zakjes dipmix (uit de doos) aan met de zure room en 2 eetlepels water.
  • Pel en snipper de uien.
  • Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Roerbak de uien en paprika's ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de zakjes sausmix (uit de doos) en 200 ml water toe, breng aan de kook en laat ongeveer 4 minuten sudderen.
  • Snijd ondertussen de gegrilde kipfilet in stukjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Voeg de kip en tomaten toe aan de pan en verwarm nog ongeveer 2 minuten mee.
  • Verwarm de burrito's volgens de gebruiksaanwijzing en vul ze met het kipmengsel.
  • Serveer met de dipsaus.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Merlot of een fruitige rosé past goed bij dit gerecht. Hun zachtheid en fruitige tonen vormen een mooi contrast met de kruidige en pittige smaken van de Mexicaanse kruiden en de dipsaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Drie-in-de-pan nieuwejaarkoekjes

Drie-in-de-pan nieuwejaarkoekjes

Nieuwjaarskoekjes worden overal in het land weer anders gebakken.
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram anijszaad
  • 25 gram anijspoeder
  • 100 gram rozijnen
  • mespunt zout
  • 250 gram bloem
  • 3 dl halfvolle melk
  • 15 gram verse gist
  • boter

Instructies

  • Schep het anijszaad en -poeder met de rozijnen en het zout om
  • Zeef de bloem en meng er het rozijnenmengsel door.
  • Verwarm de melk tot lauw en roer de gist met 2 daarvan afgenomen lepels om.
  • Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengseltje.
  • Roer het om en klop het met de rest van de melk tot een beslag, dat in dikke stukken van de lepel valt.
  • Dek het af en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen.
  • Verhit in een ruime koekenpan een klontje boter, vorm met 2 lepels steeds 3 koekjes en laat die in de pan glijden.
  • Bak ze aan beide kanten bruin, laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze boven heet water warm.
  • Bestrooi de koekjes vlak voor het serveren met poedersuiker.

Rempejek Katjang

Rempejek Katjang

rempejek met pinda's
Recept categorieën: Bijgerecht, Koek
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) santen
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • ½ theelepel ketoembar
  • 1 mespunt djinten
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 mespunt djahé
  • 75 gram rijstebloem
  • 25 gram maïzena
  • 100 pinda’s ongezouten
  • 1 dl olie
  • zout

Instructies

  • Los de santen op in 1 dl kokend water.
  • Laat dit afkoelen.
  • Voeg knoflook, ketoembar, koenjit, djahé en een beetje zout toe aan de santen.
  • Doe de rijstebloem en maïzena in een kom, meng ze door elkaar en voeg dan het santenmengsel toe.
  • Blijf roeren tot een niet al te dik beslag is verkregen.
  • Voeg eventueel wat koud water toe.
  • Schep dan de pinda's erdoor.
  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Schep met een sauslepel 3 bergjes in de hete olie.
  • Het beslag zal enigszins uitlopen.
  • Niet meer dan 3 koekjes tegelijk bakken.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin en knapperig.
  • Uit laten lekken en afkoelen.
  • Bewaar de rempejek in een goed gesloten weckpot.