Pittige Oosterse Varkenshaas met Pindasaus
Malse varkenshaas gemarineerd in Oosterse smaken, geserveerd met een pittige zelfgemaakte pindasaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosuitje
- 1 eetlepel gembersiroop Royal Mail
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 varkenshaasje ± 300 gr
- 3 eetlepels olie
- 25 gram ongezouten pinda's
- 1 kleine rode Spaanse peper
- 100 gram satésaus pot
- 1 zakje mix voor satémarinade 40 gr, Conimex
- 80 ml water
Roer in een kom de marinademix, 1 eetlepel olie, de ketjap manis en de gembersiroop goed door elkaar.
Snijd de varkenshaas in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
Schep de plakjes varkenshaas door de marinade en laat ze ongeveer 15 minuten intrekken.
Maak de rode Spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes.
Hak de ongezouten pinda's fijn.
Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
Verwarm 2 borden voor.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
Bak de reepjes rode peper en de bosui ongeveer 1 minuut zachtjes in de hete olie.
Voeg 80 ml water en de satésaus toe aan de pan.
Verwarm het geheel al roerend tot een gladde en warme saus ontstaat.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
Bak de gemarineerde plakjes varkenshaas in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege.
Roer de overgebleven koude marinade en de fijngehakte pinda's door de warme satésaus.
Verwarm de saus nog ongeveer 1 minuut goed door.
Leg de gebakken plakjes varkenshaas op de voorverwarmde borden.
Schenk de pittige pindasaus over de varkenshaas en serveer eventueel wat saus ernaast.
Serveer direct, eventueel met rijst of nasi goreng, kroepoek, komkommersla en atjar tjampoer.
Serveertip:
Garneer met extra gehakte pinda's en verse korianderblaadjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais kan goed passen bij de Oosterse smaken en de pindasaus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
Grillpan, of barbecue
houten satéstokjes,
- 500 g gekookte cocktailgarnalen
- 200 g cherry-/kerstomaten gehalveerd
- Voor de chilisaus:
- 1 ui fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode pepers fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pit)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1 theelepel koekkruiden optioneel
- 500 g gezeefde tomaten
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- Zout naar smaak
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en fijngehakte rode pepers gedurende 3 minuten.
Voeg chilipoeder, koekkruiden (indien gebruikt), gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
Breng op smaak met zout naar smaak.
Laat de saus vervolgens afkoelen.
Rijg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte garnalen afwisselend aan houten satéstokjes.
Verhit een grillpan of barbecue.
Gril de garnalenspiesjes en cherrytomaten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Serveer de gegrilde garnalenspiesjes met de pittige chilisaus apart geserveerd in een schaaltje.
- Voor een mildere saus kun je minder chilipoeder gebruiken of de rode pepers desgewenst minder fijn snijden.
- Serveer met knoflookkruidensaus (milde kwark met knoflook, peper, zout en gehakte tuinkruiden) voor extra smaakvariatie.
Wijnadvies:
Bij deze pittige garnalenspiesjes past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Gekarameliseerde Appels met Muntsaus
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 takjes munt 15 g
- 10 g pure chocolade
- 2 Franse Golden Delicious appels
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels boter of margarine
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels appelsap
Voorbereiden:
Houd 2 toefjes munt apart voor garnering en knip de rest fijn in een kopje.
Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
Schil de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis.
Snijd de appels in plakken van ongeveer 1 cm dikte.
Bestrooi beide kanten van de plakjes appel met vanillesuiker.
Muntsaus maken:
Verhit de boter in een koekenpan.
Laat de suiker al roerend smelten tot het mengsel lichtbruin kleurt.
Leg de plakjes appel in de pan en bak ze aan beide kanten lichtbruin op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.
Keer de plakjes halverwege om.
Voeg 1 eetlepel appelsap toe aan de appels en laat nog even meewarmen.
Haal de pan van het vuur en verdeel de plakjes appel over twee borden.
Serveren:
Schenk de muntsaus over de plakjes appel.
Strooi de gehakte chocolade eroverheen.
Garneer met de achtergehouden toefjes munt.
Serveer met een toef slagroom of een bolletje vanilleroomijs.
Geniet van deze heerlijke gekarameliseerde appels met muntsaus als dessert, eventueel met een bolletje vanilleroomijs erbij voor extra smaak.
Opmerkingen:
Pas op bij het smelten van de suiker, omdat deze erg heet kan worden. Wees voorzichtig tijdens het bereiden van de karamelsaus.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 1g | Vet: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Tartaarballetjes in Pitabroodjes
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar
- ¼ rode paprika
- 250 g gekookte wijnzuurkool
- 200 g tartaar
- 2 theelepels hot kerriepoeder
- Zout
- Peper
- 1 teentje knoflook
- 1½ eetlepel olie
- 4 voorgebakken pita- of shoarmabroodjes
- 4 eetlepels mangochutneysaus
- 25 g knoflookbieslook
Paprika en zuurkool verwarmen:
Maak de rode paprika schoon, was deze en snijd hem in kleine blokjes.
Verwarm de gekookte wijnzuurkool met de paprika in een pan op zacht vuur.
Tartaarballetjes maken:
Doe de tartaar in een kom.
Voeg hot kerriepoeder, zout, peper en geperste knoflook toe.
Meng alles goed door elkaar en vorm er 16 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin en gaar.
Pitabroodjes vullen:
Giet de zuurkool af.
Schep in elk broodje een kwart van de zuurkool.
Leg op elke portie zuurkool 4 tartaarballetjes.
Verdeel de mangochutneysaus over de broodjes.
Knip de knoflookbieslook fijn en strooi deze eroverheen.
Serveer deze smakelijke tartaarballetjes in pitabroodjes met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd.
Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 31g | Vet: 13g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Bordeaux Gemarineerde Lamsfilet
en Klassieke Franse Delicatesse
Geniet van deze sappige en smaakvolle lamsfilets gemarineerd in een rijke Bordeaux wijn, perfect voor een feestelijk diner.
inclusief marineren4 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 lamsfilets
- Voor de marinade:
- 1 fles rode bordeauxwijn
- 6 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels lichtbruine suiker
- 1 eetlepel mosterd
- 20 peperbolletjes geplet
- 3 laurierblaadjes gekneusd
- 5 jeneverbessen geplet
- Peper en zout naar smaak
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote schotel of kom.
Leg de lamsfilets in de marinade en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn.
Dek af met plastic folie.
Laat de lamsfilets minimaal 4 uur marineren in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht voor een intensere smaak.
Haal de lamsfilets uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de lamsfilets ongeveer 4-5 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
Haal de lamsfilets uit de pan en laat ze even rusten voordat je ze serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een glas rode Bordeaux wijn, dezelfde soort die is gebruikt in de marinade. Dit zorgt voor een mooie harmonie tussen het gerecht en de wijn.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 2g | Zout: 500g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Parsi Omlat
Omelet met groenten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram courgettes bij voorkeur kleine exemplaren
- 1 theelepel zout
- 2 uien gesnipperde
- 2 grote aardappels geschilde en in dunne plakjes gesneden
- 2 groene Spaanse pepers ontdaan van zaad en zaadlijsten en ragfijn gehakt
- 3 grote tomaten ontveld en in kleine blokjes gesneden
- 1 theelepel komijnpoeder
- 8 eieren losgeroerde
- 3 eetlepels peterselie fijngehakte
Was de courgettes en verwijder de uiteinden. Rasp ze op een grove rasp.
Leg de geraspte courgettes in een zeef en schep er wat zout door.
Laat de groente hierna 35-45 minuten uitlekken.
Schep de groente echter wel van tijd tot tijd even om.
Verhit in een hoge koekenpan of hapjespan 3 eetlepels olie en fruit hierin de gesnipperde ui.
Voeg dan de plakjes aardappel en de fijngehakte pepers toe en laat alles 5 minuten heel zachtjes bakken.
Voeg daarna de uitgelekte courgettes toe.
Schep alles om en doe de tomaten, het komijnpoeder en wat peper erbij.
Schep alles nogmaals goed om en neem hierna de pan van het vuur.
Schep alles in een grote schaal en laat het koud worden.
Voeg de koud geworden groente aan de losgeroerde eieren toe, doe er naar smaak nog wat zout bij en schep de peterselie erdoor.
Verhit in een schone koekenpan 2 eetlepels olie en doe daarna de eieren met groente in de pan.
Leg er een passende deksel op en laat alles boven een ZEER LAAG afgestelde warmtebron staan tot de massa aan de bovenkant is gestold, maar er nog wel glimmend 'nat' uitziet.
Keer de omelet om door een groot bord op de pan te leggen en dan voorzichtig te keren.
Neem de pan na 3-4 minuten van het vuur en laat de omelet op een schotel glijden.
Dien de omelet hierna zo warm mogelijk op.
Opmerking: Het bakken van een grote parsi-omelet is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kans dat de omelet tijdens het bakken aan de onderzijde te bruin wordt, is vrij groot. Belangrijk is dat het wordt gebakken op een zeer laag vuur. Eventueel kunt u eerst proberen meerdere kleine omeletten te bakken.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Biefstuk met Romige Mosterdsaus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 60 g boter of margarine
- 2 zakken minikrieltjes elk 450 g
- 2 schaaltjes biefstuk elk 2 stuks
- 1 zak gemengde sla 200 g
- 100 g vinaigrette sladressing
- 1 zakje bosui 8 stuks
- 100 g Dijonnaise
Verhit in een koekenpan 30 g boter en bak de minikrieltjes volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Bestrooi ondertussen de biefstuk met zout en peper.
Meng de gemengde sla met de vinaigrette sladressing.
Verhit in een andere koekenpan de resterende boter en bak de biefstuk in ongeveer 6 minuten tot deze medium gaar is.
Snijd de helft van de bosui fijn en roer deze door de Dijonnaise.
Serveer de biefstuk met de romige mosterdsaus, de gebakken krieltjes en de gemengde sla.
Garneer met de rest van de bosui.
Geniet van deze heerlijke biefstuk met romige mosterdsaus!
Serveer dit gerecht met een glas rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon voor een complete smaakervaring.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Aardappelpuree met spekjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 plakjes ontbijtspek in reepjes
- 1 zakje aardappelpuree à la minute pak à 3 zakjes, Maggi
- 250 ml kokend water
Bak de spekjes in een droge koekenpan knapperig.
Roer de inhoud van het zakje met het kokende water tot een puree.
Schep de spekjes door de puree.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Vegetarische roerbakschotel 2
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g vegetarisch gehakt
- 250 g champignons in kwarten
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 bosui in ringetjes
- 100 g peultjes
- 1 courgette in blokjes
- 125 ml crème fraîche of kokoscrème
- 1 lepele Indiase rode currypasta Patak's
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 scheutje ketjap
- 1 teentje knoflook geperst
Bak het gehakt in een koekenpan rul met de kerriepoeder en gemberpoeder.
Voeg als het gehakt bruin is ook wat ketjap toe.
Fruit in een wok de knoflook en bak de groenten een paar minuten mee.
Voeg het gehakt en de curry toe en roerbak nog 1 minuut.
Voeg de kokoscrème of room toe en meng het geheel tot de saus warm is.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78
Mootvis met komijn en saus van koriander en chili
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 zalmmootjes 1,2 kg.
- 2 tl. komijnzaadjes
Saus van koriander en chili
- 8 bosuitjes grofgehakt
- 3 knoflookteentjes uitgeperst
- 3 kleine rode chilipepers zonder zaadlijsten, fijngehakt
- 1 eetlepel(s) fijngehakte koriander wortel
- 2 eetlepel(s) bruine suiker
- 2 eetlepel(s) vissaus
- 60 ml vers geperst limoensap
Bestrooi elk mootje aan beide kanten met komijnzaadjes.
Bak de vis in een licht geoliede, grote koekenpan totdat deze aan beide kanten lichtbruin en gaar naar wens is.
Serveer de vis met een saus van koriander en chili en als eventueel als bijgerecht aardappelpuree.
De saus:
Meng met de groentemixer - met tussenpozen - de uitjes, knoflook, de chili, de korianderwortel en de suiker.
Voeg de saus en het sap toe. Meng met de mixer.
Serveer het gerecht liefst meteen.
Alle soorten vis (schijfjes) zijn bruikbaar.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 78