Lamsboutlapjes met zoet-kruidige sinaasappelsaus

Lamsboutlapjes met zoet-kruidige sinaasappelsaus

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels
  • 4 lamsboutlapjes zonder been
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • ½ theelepel gemalen komijn djinten
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • peper
  • zout
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • dl rundvleesbouillon
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 2 eetlepel(s) blanke rozijnen

Instructies

  • Pers 1 sinaasappel uit.
  • Schil de andere sinaasappels dik, vang het uitlekkend sap op en snijd de sinaasappels in plakken van 1 cm dik.
  • Wrijf de lamsboutlapjes in met de koriander, de komijn, het kaneelpoeder en peper en zout naar smaak.
  • Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de lamsboutlapjes op halfhoog vuur in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en van binnen rosé.
  • Neem ze uit de pan het houd ze warm.
  • Voeg het sinaasappelsap, de bouillon, de honing, en de rozijnen aan het bakvet toe en breng alles aan de kook.
  • Laat het vocht op een hoog vuur iets inkoken.
  • Leg de lamsboutlapjes en de sinaasappelplakken in het vocht en verwarm 1 minuut.
  • Serveer de lamsboutlapjes met de saus en leg de sinaasappelplakken op het vlees.

Notities

Lekker met couscous Tunesisch gekruid en geroosterde wortel met uien uit de oven.
Wijntip:
Côtes du Rhône Muscadière, Frankrijk

Gevulde varkensfilet 1

Gevulde varkensfilet 1

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g champignons
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 4 volle eetlepels geraspte belegen kaas
  • ½ eetlepel(s) verse peterselie fijngehakt
  • peper
  • zout
  • 4 varkensfiletlapjes
  • 4 plakjes vers gerookt ontbijtspek

Instructies

  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • Verhit ½ eetlepel olie in een kleine koekenpan en bak de champignons met de knoflook bruin.
  • Schep het afgekoelde champignonmengsel met de kaas, de peterselie en peper en zout naar smaak door elkaar.
  • Snijd de filetlapjes in en duw er een plakje ontbijtspek in.
  • Schep het champignonsmengsel in de filetlapjes en prik ze dicht met een cocktailprikker.
  • Bestrooi ze met peper en zout naar smaak en bak ze in de hete olie aan beide kanten bruin en in ± 15 minuten gaar.

Notities

Lekker met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.

Wijnadvies:

Navarra Tinto, Campo Lavilla, Spanje

Oosterse Pannenkoek met Spitskool en Tofu

Oosterse Pannenkoek met Spitskool en Tofu

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Vleesvervangers
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g volkorenbloem
  • 3 eetlepels droge sherry
  • 150 ml lichte sojasaus
  • 2 eieren losgeklopt
  • 3 bosuitjes in dunne reepjes gesneden
  • 5 eetlepels olie
  • 200 g roerbaktofu
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 150 g spitskool gesneden
  • ½ limoen geraspt en uitgeperst

Instructies

  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem in een kom.
  • Meng in een andere kom de sherry, 2 eetlepels sojasaus, losgeklopte eieren en 300 ml water.
  • Giet dit mengsel in het kuiltje van de bloem en klop met een garde tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de helft van de bosui door het beslag.
  • Verhit ½ eetlepel olie in een koekenpan.
  • Schep wat beslag in de pan en bak aan beide kanten lichtbruin.
  • Herhaal dit proces totdat er 4 pannenkoeken zijn gebakken.
  • Bak in een wok de tofu in 2 eetlepels olie tot het bruin is.
  • Haal het vervolgens met een schuimspaan uit de pan.
  • Bak in dezelfde pan de paprika gedurende 1 minuut.
  • Voeg vervolgens de spitskool toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Roer de tofu en de rest van de bosui erdoor.
  • Meng in een apart kommetje de resterende sojasaus, limoenschil, limoensap en peper naar smaak.
  • Leg de pannenkoeken op vier borden, verdeel het groente-tofumengsel erover en rol de pannenkoeken op.
  • Serveer de saus in een apart schaaltje ernaast.

Notities

Deze Oosterse pannenkoeken gevuld met spitskool en tofu zijn een heerlijke en voedzame maaltijd.
Je kunt de vulling naar wens aanpassen door bijvoorbeeld andere groenten toe te voegen, zoals champignons of taugé.

Norisalade met Avocado

Norisalade met Avocado

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 norivellen pakje à 10 stuks
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 rijpe avocado
  • ½ limoen uitgeperst
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 100 g eikenbladslamelange
  • 150 g surimisticks in schuine plakken

Instructies

  • Rooster de norivellen in een droge koekenpan gedurende 30 seconden aan beide zijden tot ze krokant zijn en heldergroen van kleur worden.
  • Laat de norivellen afkoelen en scheur ze vervolgens in grove repen.
  • Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan en laat het afkoelen.
  • Snijd de avocado in plakken en besprenkel deze met de helft van het limoensap.
  • Klop de rest van het limoensap en de sesamolie tot een dressing, breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de eikenbladsla met de dressing.
  • Verdeel de surimi, avocado en norirepen over de salade.
  • Bestrooi de salade met geroosterd sesamzaad.
  • Serveer de norisalade met avocado direct als verfrissende salade.

Notities

Deze norisalade met avocado past goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner. Hun levendige aroma's en zuren vullen de smaken van de salade mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 1g

Herfstsalade met Spekjes en Blauwaderkaas

Herfstsalade met Spekjes en Blauwaderkaas

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gepelde walnoten
  • 250 g ontbijtspek in grove blokjes gesneden
  • 4 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 g eikenbladslamelange
  • 300 g blauwaderkaas bijvoorbeeld Fourme d'Ambert, verbrokkeld
  • 12 g verse bieslook

Instructies

  • Rooster de halve walnoten kort in een droge koekenpan.
  • Haal de walnoten uit de pan en bak vervolgens de spekblokjes in dezelfde pan op laag vuur tot ze bruin en knapperig zijn.
  • Laat ze niet te hard worden.
  • Klop de walnootolie en citroensap samen tot een dressing, breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de eikenbladslamelange met de dressing zodat elk blaadje bedekt is met een dun laagje dressing.
  • Verdeel de sla over vier borden.
  • Leg de blauwaderkaas, spekjes en geroosterde walnoten op de sla.
  • Knip de verse bieslook fijn en strooi deze over de salade.
  • Serveer de herfstsalade met grof gesneden volkorenbrood.

Notities

Je kunt de spekjes eventueel vervangen door krokant gebakken broodblokjes voor een vegetarische variant.
Een goede wijnkeuze bij deze herfstsalade is een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 20g | Vet: 35g | Sugar: 1g

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Griekenland, Mediterraan
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 uien
  • dl melk
  • eetlepel olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • 1 eiwit
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.

Notities

Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Appelpannenkoek

Appelpannenkoek

Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40  g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 0.4  stuk(eieren
  • 0.1  l magere melk
  • gram vloeibare margarine
  • 0.2  snufje kaneel
  • 0.4  stuk(appels

Instructies

  • Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
  • Voeg ca. 2 deciliter melk toe en roer het geheel met een garde of handmixer tot een glad beslag.
  • Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
  • Roer er een mespuntje kaneel door.
  • Laat het beslag eventueel ca. 30 minuten rusten.
  • Het zetmeel kan de melk dan absorberen, waardoor het beslag meer binding krijgt.
  • Verhit wat margarine in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.
  • Bak per pannenkoek 3 of meer schijven appel aan beide kanten.
  • Schep met een soepopscheplepel zoveel beslag over de appels in de pan, zodat de bodem bedekt is.
  • Laat het beslag met een draaiende beweging van de pan over de bodem uitvloeien.
  • Bak de pannenkoek op een matig hoog vuur tot de onderkant lichtbruin is, draai het vuur laag en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is (2-3 minuten).
  • Keer de pannenkoek om met een pannenkoekmes en bak de andere kant op een matig hoog vuur lichtbruin (1/2-1 minuut).
  • Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd hem warm door het bord op een pan met heet water te zetten.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.

Gerookte zalmrolletjes gevuld met paddestoelen

Gerookte zalmrolletjes gevuld met paddestoelen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 uitje
  • 150 g champignons
  • 50 g boter
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte dille
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 eetlepel(s) crème fraîche
  • zout
  • peper
  • 8 plakken gerookte zalm
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Pel en snipper het uitje.
  • Snijd de schoongeborstelde champignons in plakjes.
  • Bak het uitje in een koekenpan in een beetje boter zacht en glazig.
  • Schep de ui uit de pan.
  • Doe de rest van de boter in de pan en bak hierin op een vrij hoog vuur de champignons knapperig en licht bruin.
  • Schep de champignons uit de pan.
  • Hak ze in kleine stukjes.
  • Laat ze afkoelen en roer dan de fijngehakte dille, crème fraîche en het uitje erdoor.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en een beetje zout.
  • Schep op elk plakje zalm iets van het paddenstoelenmengsel.
  • Rol de plakjes op.
  • Leg op elk bord 2 gevulde zalmrolletjes.
  • Garneer het bord met een beetje crème fraîche en een takje dille.

Notities

Serveer er in driehoekjes gesneden warme toast bij.
Serveertip:
• Roer door de crème fraîche een beetje geraspte mierikswortel.
• Serveer bij dit voorgerecht een klein glaasje ijskoude wodka of aquavit.
Wijnadvies:
Lekker met een Sauvignon Blanc van de Loire of een Bordeaux Sauvignon (9-11ºC).

Gegratineerde visschelp

Gegratineerde visschelp

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakjes citroen
  • 150 g witvisfilets koolvis, tilapia, zeewolf, kabeljauw
  • 200 ml melk
  • 100 g garnalen gekookte, gepelde (Hollandse)
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 100 ml slagroom
  • zout
  • versgemalen peper
  • c3 eetlepels paneermeel
  • 20 g boter
  • 4 blaadjes peterselie

Instructies

  • Snijd de plakjes citroen doormidden.
  • Controleer de visfilets op achtergebleven graten.
  • Verwarm de melk in een koekenpan.
  • Leg de witvisfilets in de hete melk, die tegen de kook aan wordt gehouden.
  • Pocheer de filets ongeveer 8 minuten in de warme melk.
  • De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de filets.
  • De vis moet nét gaar zijn.
  • Schep de vis uit de melk en snijd de filets in kleine stukjes.
  • Schep de stukjes vis, garnalen en peterselie door elkaar.
  • Verwarm de boter in een sauspan.
  • Roer met een garde de bloem erdoor.
  • Laat de bloem op een matige hittebron enkele minuten al roerend garen.
  • Giet vervolgens bij kleine beetjes tegelijk de melk waarin de visfilet is gepocheerd in de sauspan en klop met een garde tot een gladde saus.
  • Klop daarna de slagroom door de saus die nog enkele minuten op een matige hittebron blijft staan. Roer de saus regelmatig door.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Schep voorzichtig, van het vuur af, het vismengsel door de warme saus.
  • Verdeel deze visragout over vier diepe schelpen.
  • Bestrooi de ragout met paneermeel en leg er een paar klontjes boter bovenop.
  • Plaats de visschelpen niet te hoog onder de ovengrill.
  • Dien op zodra de paneerlaag een knapperig, lichtbruin korstje is geworden.
  • Garneer elke visschelp met een plakje citroen en een blaadje peterselie.

Notities

Variatietip:
Vervang een gedeelte van de witvisfilets door zalmfilet en/of gekookte mosselen.
Wijnadvies:
Heerlijk met een Franse sauvignon blanc of chardonnay.

Friseesalade met gegrilde camembert en honingsaus

Friseesalade met gegrilde camembert en honingsaus

Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • 1 krop friseesla
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel notenolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper
  • zout
  • 2 kleine camembertkaasjes
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepel fijngehakte tijm vers of diepvries
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan.
  • Verwarm de grill voor.
  • Scheur de friseeslablaadjes iets kleiner.
  • Roer een dressing van olijfolie, notenolie, citroensap, peper en zout en schep deze door de sla.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Snijd de camembertkaasjes horizontaal doormidden.
  • Meng de honing met tijm en crème fraîche.
  • Zet de kaasjes op de bakplaat even onder de warme grill tot de kaas licht gesmolten is.
  • Leg ze op de salade.
  • Schep de honingsaus erop en strooi de amandelen erover.

Notities

Variatietip:
• In plaats van camembert kan voor dit gerecht ook brie of geitenkaas worden gebruikt.
• Leg een rondje geroosterd casino- of stokbrood onder de kaas.
• In plaats van 2 kleine camembertkaasjes kan ook één grote, doormidden gesneden camembert worden gebruikt.
Wijnadvies:
Het mooiste is hier een fijnzoete Spätlese of Auslese van Rijn of Moezel te serveren (9-11°C).