Champignon-Cognacsaus: Romige Saus met een Luxe Touch

Champignon-Cognacsaus: Romige Saus met een Luxe Touch

Deze romige champignon-cognacsaus combineert rijke smaken van cognac, champignons en slagroom. Perfect bij een stukje vlees of pasta!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui fijngehakt
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 25 g boter
  • 4 eetlepels cognac
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 250 ml slagroom
  • Zout naar smaak
  • Enkele druppels Tabasco
  • ½ eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepels Silvo selderieblad

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak ze mee totdat het vocht volledig is verdampt (ongeveer 5 minuten).
  • Schenk de cognac erbij en roer goed door.
  • Voeg de tomatenpuree en slagroom toe en roer alles goed door elkaar.
  • Breng de saus op smaak met zout, enkele druppels Tabasco en ketjap manis.
  • Roer het selderieblad door de saus en laat nog 3 minuten zachtjes tegen de kook aan verwarmen.
  • Serveer direct en geniet van deze luxe saus!

Notities

Serveertip:
Serveer deze champignon-cognacsaus bij gegrild vlees, pasta of aardappelpuree voor een rijke en luxe smaakbeleving.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt

Surinaamse Bruine Bonen met Rijst en Gehakt

Een smaakvolle Surinaamse klassieker: bruine bonen met rijst, kruidig gehakt, paprika en een vleugje sambal. Heerlijk comfortfood voor elk moment!
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Surinaamse rijst
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 vleestomaat in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 25 g boter of bakproduct
  • 400 g gehakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 blik bruine bonen ca. 800 g, inclusief vocht
  • 1 dl water
  • 1 bouillontablet
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • eetlepel suiker
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • Piccalilly voor erbij

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de uien en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  • Pers de knoflook boven het gehakt en bak kort mee.
  • Voeg de uien, tomaat, paprika en sambal toe en bak dit 2 minuten mee.
  • Giet de bruine bonen (inclusief vocht) en 1 dl water in de pan.
  • Verkruimel het bouillontablet boven het mengsel en roer goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, suiker en zwarte peper toe en roer opnieuw.
  • Laat de bonenmix 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig.
  • Verdeel de rijst over vier borden.
  • Schep de bruine bonen met gehakt en groenten over de rijst.
  • Serveer met een lepel piccalilly voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een lichte Shiraz, sluit goed aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Een smeuïge stamppot met aardappelen, snijbonen, witte bonen en gekruid gehakt in een romige tomatensaus. Een heerlijk en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g kruimige aardappelen
  • 150 g panklare snijbonen
  • 1 potje witte bonen 350 g
  • ½ dl melk
  • Boter
  • 1 eetlepel Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool
  • 2 vleestomaten
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g gehakt
  • ½ theelepel paprikapoeder mild
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel crème fraîche

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleinere stukken.
  • Breng de aardappelen aan de kook in een pan met water en een snufje zout.
  • Voeg na 5 minuten de snijbonen toe en kook alles nog ongeveer 10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en het vocht, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het op hoog vuur rul en goudbruin.
  • Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout toe en bak 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenketchup en crème fraîche door het gehaktmengsel en laat kort pruttelen.
  • Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Roer de melk, boter en kruidenmix door de stamppot tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de witte bonen door de stamppot en laat nog enkele minuten doorwarmen.
  • Schep de stamppot op borden en verdeel het gehaktmengsel ernaast of eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past perfect bij de rijke smaken van deze bonenstamppot met gehakt.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Boerenkoolstamppot met Biergesudderde Saucijsjes

Boerenkoolstamppot met Biergesudderde Saucijsjes

Een klassieke boerenkoolstamppot met smeuïge aardappelen, knapperige saucijsjes en een rijke biersaus. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappelen
  • 600 g gesneden boerenkool of 1200 g ongesneden
  • 2 dl melk
  • 65 g boter of margarine
  • 2 eetlepels currygewürtz
  • dl donker bier
  • 4 saucijsjes
  • Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze.
  • Was de boerenkool (of snijd en was de ongesneden boerenkool).
  • Doe een laagje water in een pan en voeg de aardappelen en boerenkool toe.
  • Breng het geheel op hoog vuur aan de kook met een deksel op de pan.
  • Draai het vuur laag en laat alles in ongeveer 25 minuten gaar koken.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan.
  • Prik de saucijsjes hier en daar in met een vork en bak ze rondom bruin.
  • Voeg de currygewürtz en het donkere bier toe aan het bakvet.
  • Laat de saucijsjes ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Verwarm de melk in een kleine pan.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn.
  • Roer de hete melk en de resterende boter of margarine door de stamppot tot een smeuïge massa.
  • Breng op smaak met Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool.
  • Laat de stamppot nog even goed doorwarmen.
  • Serveer de boerenkoolstamppot en de biersaucijsjes apart.

Notities

Wijnadvies:
Een donker bier, zoals een dubbel of een bockbier, sluit uitstekend aan bij de rijke smaken van de saucijsjes en de stamppot.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Biefstuk met Gekarameliseerde Sjalotten en Tomatensaus

Biefstuk met Gekarameliseerde Sjalotten en Tomatensaus

Sappige biefstuk geserveerd met gekarameliseerde sjalotten in een rijke tomatensaus. Eenvoudig, snel en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 sjalotjes
  • 40 g boter of bakproduct
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel tijm
  • 1 dl tomatensap
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 biefstukjes à 100 g

Instructies

  • Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
  • Smelt de helft van de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes zachtjes glazig.
  • Strooi de bruine basterdsuiker erover en voeg de tijm en het tomatensap toe.
  • Laat het geheel op matig hoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes op hoog vuur in ongeveer 4 minuten bruin en van binnen rosé.
  • Bestrooi de biefstukjes met zout en zwarte peper.
  • Leg de biefstukjes op de borden en schep de sjalotten met tomatensaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Franse Merlot of een Syrah, past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Aardappeltortilla met Walnoten

Aardappeltortilla met Walnoten

Deze snelle aardappeltortilla met walnoten is een eenvoudig en smakelijk bijgerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd of als hartige snack.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Tortilla
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g gepelde walnoten
  • 4 eetlepels koffieroom
  • 425 g aardappelplakjes of partjes 1 zakje
  • ½ theelepel Silvo Bieslook
  • ½ theelepel Silvo Peterselie
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • Silvo Cayennepeper naar smaak
  • Zeezout, naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Bak de aardappelplakjes of -partjes in ca.
  • 10 minuten rondom bruin, terwijl je af en toe omschept.
  • Hak de walnoten grof.
  • Klop in een kom de eieren, koffieroom, zout, cayennepeper, bieslook, selderieblad en peterselie goed door elkaar.
  • Voeg de walnoten toe aan de aardappelen en meng dit door elkaar.
  • Giet het eimengsel over de aardappelen en zet de deksel op de pan.
  • Laat de tortilla in ca.
  • 8 minuten gaar w

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Chardonnay past goed bij de hartige aardappeltortilla, waarbij de walnoten en kruiden in de tortilla goed worden aangevuld.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

Sappige Turkse kip met een kleurrijke mix van groenten, langzaam gegaard in de Römertopf voor een authentieke smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 poularde ca. 1.200 g
  • 250 g sperziebonen
  • 2 uien
  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 2 el boter
  • 3 tomaten
  • Zout
  • Peper
  • 1 tl milde paprikapoeder

Instructies

Voorbereiding van de kip:

  • Wrijf de buitenkant en de buikholte van de kip royaal in met zout.
  • Kook de kip 10 minuten in water met zout of bouillon.
  • Haal de kip eruit en zet apart.

Voorbereiding van de groenten:

  • Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden.
  • Snijd de courgettes in plakjes.
  • Kook de sperziebonen, uien en courgettes 5-7 minuten in de bouillon.
  • Snijd de aubergines in schijven.
  • Bak de aubergines snel goudbruin in een pan met boter.

Opbouwen in de Römertopf:

  • Snijd de kip in stukken en leg ze samen met de groenten in de Römertopf.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de Römertopf.
  • Giet 1,5 dl bouillon over het geheel.
  • Bestrooi met zout, peper en milde paprikapoeder.

Bereiding in de oven:

  • Plaats de Römertopf in een koude oven.
  • Stel de oven in op 180°C en laat de kip 60-70 minuten garen.
  • Controleer of de kip gaar is (het sap moet helder zijn).

Notities

Serveer met bulgur, rijst of knapperig Turks brood en een frisse yoghurtsaus.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Krokant gebakken sardines geserveerd met een zoetzure vinaigrette van rode ui, rozijnen en pijnboompitten – een mediterraan feestje op je bord.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el pijnboompitten
  • 1 kg verse sardines
  • Bloem om te paneren
  • Frituurolie
  • Zout
  • Peper
  • 4 el olijfolie
  • 2 rode uien fijngesneden
  • 2,5 dl rode wijnazijn
  • Snufje kaneelpoeder
  • 2 el rozijnen

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Maak de sardines schoon (of laat dit doen door de visboer).
  • Verwijder kop, graat en ingewanden en leg ze plat open.
  • Bestuif de sardines met bloem.
  • Verhit frituurolie in een pan en bak de sardines krokant in 3-4 minuten.
  • Bestrooi ze na het bakken met zout en peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de rode uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode wijnazijn toe, breng op smaak met kaneelpoeder en peper, en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
  • Roer de rozijnen door de vinaigrette.
  • Leg de sardines op een serveerschaal, bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten en schenk de vinaigrette van rode ui eroverheen.

Notities

Serveer met knapperig stokbrood of als onderdeel van een tapasplank. Heerlijk met een frisse salade erbij.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een droge Albariño.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Een eenvoudig en smaakvol bijgerecht met beetgare haricots verts en geroosterde pijnboompitten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g haricots verts
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Kook de haricots verts 6-8 minuten beetgaar.
  • Laat de haricots verts uitlekken in een vergiet.
  • Smelt de boter in een koekenpan en verwarm de haricots verts hierin gedurende 5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten over de warme haricots verts en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Coronas van Torres uit de Spaanse Penedès past uitstekend bij dit bijgerecht, vooral in combinatie met lamsvlees en mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Romige Champignon Gratin

Romige Champignon Gratin

Een luxe champignongratin die smelt in je mond, heerlijk bij vleesgerechten of als rijke aanvulling op een diner.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g gemengde paddenstoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mort, shiitake, boleten, in stukjes
  • 2 eetlepels olie
  • dl slagroom
  • Zout
  • Peper
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen gedurende 5 minuten.
  • Voeg de slagroom toe en laat dit inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
  • Giet het mengsel in een ovenschaal.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een zachte witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier. De romigheid van de wijn sluit mooi aan bij de champignon gratin.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g