Gebakken slibtong met tagliatelle

Gebakken slibtong met tagliatelle

Recept categorieën: Asperges, Pasta, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen in 8 flinterdunne plakjes gesneden
  • 4 slibtongetjes
  • 800 g groene asperges
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 groot tomaat
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 16 olijven in plakjes gesneden
  • eetlepel(s) kappertjes
  • 2 eetlepel(s) kervel fijngesneden
  • 500 g tagliatelle
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Kook de tagliatelle in een ruime pan kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Daarnaast in een tweede pan alvast water aan de kook brengen voor de asperges.
  • In een koekenpan 1½ eetlepel olijfolie verhitten en hierin de sjalot en de knoflook glazig fruiten.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en laat de saus 5 minuten pruttelen.
  • Bind ondertussen voorzichtig met het kokstouw op elke slibtong 2 citroenplakjes vast.
  • In een tweede koekenpan 1½ eetlepel olijfolie en 1½ eetlepel boter verhitten en op een matig vuur hierin de slibtongetjes aan beide zijden gaar bakken.
  • Kook de asperges beetgaar in 5 a 10 minuten en spoel ze kort onder koud water af.
  • Aan de tomatensaus de olijfringetjes, kappertjes en kervel toevoegen in 1 minuut laten mee warmen.
  • Verdeel de tagliatelle en asperges over 4 borden.
  • Schep er wat saus op en leg op elk bord een slibtong.

Gebakken scholfilet met prei

Gebakken scholfilet met prei

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g scholfilet
  • 50 g hazelnoot
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • ½ eetlepel(s) kerriepoeder
  • 1 ei
  • zout
  • peper
  • 25 g boter
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 500 g prei
  • 1 eetlepel(s) citroensap

Instructies

  • Spoel de scholfilets af onder koud water en dep ze droog.
  • Halveer ze in de lengte.
  • Hak de hazelnoten fijn en verkruimel de sneetjes brood (kan tegelijk in de keukenmachinen meng het kerriepoeder erdoor.
  • Doe dit mengsel over in een diep bord.
  • Klop in een ander diep bord het eiwit los met 1 eetlepel water, zout en peper.
  • Haal de scholfilets een voor een door het eiwit en wentel ze dan door het hazelnoot-broodmengsel.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in de wok en roerbak de prei ca. 3 minuten.
  • Voeg het citroensap met zout, peper en 1 eetlepel water toe en verwarm de prei nog ca. 3 minuten.
  • Verhit de boter en 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de scholfilets op matig vuur in ca. 2 tot 3 minuten mooi bruin en gaar; keer ze halverwege.
  • Schep de prei in het midden van vier warme borden en leg de schol erop.
  • Serveer er in de schil gekookte krielaardappeltjes bij.

Notities

 

Wijnadvies:

Pinot Blanc d'Alsace of Orvieto Classico.

Gebakken kabeljauwfilet met knoflookyoghurt

Gebakken kabeljauwfilet met knoflookyoghurt

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • dl volle yoghurt
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) mayonaise
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 augurken fijngehakt
  • 5 eetlepel(s) Italiaanse kruiden geknipt
  • ½ citroen uitgeperst
  • 4 stukken Queens Ocean kabeljauwfilet à ± 125 g diepvries, zak à 750 g, ontdooid
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • 2 ei losgeklopt
  • 40 g paneermeel
  • 4 eetlepel(s) vloeibare bakboter

Instructies

  • Klop een sausje van de yoghurt, mayonaise, knoflook, augurken, kruiden en peper en zout naar smaak.
  • Dep de vis met keukenpapier droog en druppel er het citroensap over.
  • Laat de vis 15 minuten liggen.
  • Meng de bloem met peper en zout in een diep bord, doe het ei in een tweede bord en strooi het paneermeel in een ander diep bord.
  • Dep de vis nogmaals droog en wentel de stukken door het bloemmengsel, vervolgens door het ei en druk ze in het paneermeel.
  • Verhit de Bak & Braad in een koekenpan en bak de vis in ± 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Serveer de vis met het sausje.
  • Lekker met frietjes en gegrilde tomaten.

Notities

Wijnadvies: Timara Chardonnay Semillon

Sappige Ribeye met Knapperige Knoflookkrieltjes

Sappige Ribeye met Knapperige Knoflookkrieltjes

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 2
Calories: 800kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram krielaardappeltjes in de schil
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 gram ribeye
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 100 gram jonge bladsla
  • 50 gram amandelen
  • 100 gram honing-mosterddressing

Instructies

  • Boen de krieltjes schoon en halveer ze.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok.
  • Bak de krieltjes afgedekt 5 minuten op hoog vuur, af en toe omscheppen.
  • Wrijf de ribeye in met azijn en de resterende olie.
  • Bak de ribeye in een hete koekenpan 2-3 minuten per kant tot het rosé is.
  • Voeg de plakjes knoflook toe aan de krieltjes en bak nog 5 minuten.
  • Meng de sla met de amandelen en 2 eetlepels dressing.
  • Leg de ribeye op een snijplank en laat het rusten.
  • Roer de rest van de dressing met 2-3 eetlepels water door het bakvet en warm het kort door.
  • Snijd de ribeye in plakjes.
  • Schenk de honing-mosterddressing over de ribeye, serveer met de knoflookkrieltjes en de salade.

Notities

Een volle rode wijn zoals een Malbec of Cabernet Sauvignon past goed bij de smaakvolle ribeye en de hartige knoflookkrieltjes.

Nutrition

Calories: 800kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 55g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Aardappel met knoflookmayonaise

Aardappel met knoflookmayonaise

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 vastkokende aardappels
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 75 ml olijfolie
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappels zorgvuldig.
  • Pel de knoflook en pers deze in een kom.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Voeg de mayonaise toe aan de kom en meng deze met de geperste knoflook, kappertjes en paprikapoeder.
  • Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet ze af en stoom ze droog.
  • Laat de aardappels vervolgens afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde aardappels tweemaal in de lengte door, waardoor je 8 krokante aardappelpartjes krijgt.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelstukjes snel aan alle kanten tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
  • Schik de krokante aardappelpartjes in een mooi schaaltje en bestrooi ze met een paar korrels zeezout en de fijngehakte peterselie.
  • Dompel de aardappelpartjes genereus in de knoflookmayonaise en geniet van de perfecte combinatie van krokant, romig en hartig.

Notities

Serveer deze verleidelijke aardappelpartjes als smaakvolle bijgerecht en laat je gasten zich tegoed doen aan de heerlijke knoflookmayonaise!

Krokante Zoete Aardappels met Komijn en Ketoembar

Krokante Zoete Aardappels met Komijn en Ketoembar

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 0.5 theelepel ketoembar
  • Zout

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit het komijnzaad gedurende 1 minuut, regelmatig roerend.
  • Voeg de zoete aardappelplakjes en de ketoembar toe, bak ze gedurende 5 minuten op hoog vuur en blijf goed omscheppen.
  • Verminder de hitte en laat de aardappels in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig gaar bakken.
  • Schep ze tussendoor een paar keer om voor een gelijkmatige bereiding.
  • Bestrooi de aardappels met een snufje zout vlak voor het serveren.

Notities

Je kunt de zoete aardappels vervangen door eenzelfde hoeveelheid stevige gewone aardappels voor een andere smaakbeleving.
Serveer deze krokante aardappels als smakelijk bijgerecht, perfect in combinatie met gebakken kabeljauwfilet en knapperige sperzieboontjes.

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 750 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 7 ½ dl visbouillon of water
  • 2 dl melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 250 gram gepelde garnalen
  • Zout en peper naar smaak
  • 750 gram schelvisfilet of kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels bloem
  • ½ dl olijfolie of zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de fijngehakte ui gedurende 3 minuten.
  • Roer de bloem door het uimengsel.
  • Voeg de blokjes aardappel en de visbouillon of water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles gedurende ± 20 minuten zachtjes koken, af en toe doorroeren, totdat de aardappelblokjes volledig gaar zijn.
  • Roer de melk, geraspte kaas en garnalen door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de visblokjes.
  • Bestrooi de visblokjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan, bak hierin de visblokjes rondom lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de gebakken visblokjes voorzichtig door de soep en laat alles goed doorwarmen.

Notities

Serveer deze rijke, gebonden soep als een volledige maaltijd.

Armeense Yoghurtsoep met Gerst en Verse Koriander

Armeense Yoghurtsoep met Gerst en Verse Koriander

Deze Armeense yoghurtsoep met gerst, verse kruiden en een rijke smaak is een heerlijk en fris voorgerecht. Serveer met Turks brood voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Armenië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g gerst of parelgort
  • ½ liter boerenlandyoghurt
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Verse munt
  • Verse peterselie
  • Verse koriander

Instructies

  • Was de gerst of parelgort in een zeef en breng het in een grote pan met 1 liter water aan de kook.
  • Laat het zachtjes koken gedurende 30 minuten en zeef het daarna.
  • Roer de yoghurt los in een ruime kom met 1 liter water.
  • Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem.
  • Voeg daarna de overige 3 eieren toe en klop goed door.
  • Klop de dunne yoghurt door het eiermengsel en giet het geheel over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
  • Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep kan binden.
  • Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin in een koekenpan.
  • Voeg de gerst toe en bak dit kort mee.
  • Roer het gerst-sjalotmengsel door de yoghurtsoep.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer er gehakte verse munt en peterselie door.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander.

Notities

Variatie:
Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven. 
Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.
Wijnadvies:
Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn passen goed bij de romige yoghurt en verse kruiden.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

American pancakes van Jolanda’s Bakhuisje

American pancakes van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 120 gram ei van 4 eieren maat M
  • 2 gram zout
  • 60 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram ei van 4 eieren maat M
  • 120 gram melk

Instructies

  • Klop de eiwitten samen met het zout in een kom tot al de eiwitten wit schuimig beginnen te worden, beetje voor beetje de suikers toevoegen.
  • Klop de eiwitten stijf zodat ze in pieken blijven staan.
  • Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, eigeel en de melk tot een klontervrij beslag en spatel dit voorzichtig (zodat zoveel mogelijk van de ingeslagen lucht behouden blijft) door de eiwitten.
  • Wrijf een (pannenkoek)pan in met een beetje olie.
  • Verwarm de pan en schep met een grote lepel twee hoopjes beslag in de pan.
  • (Wie gevulde pancakes wil kan dit nu in het beslag drukken)
  • Als de bovenkant begint aan te drogen de pancake omdraaien en even verder bakken.
  • Bak vooral niet te lang anders worden ze te droog.
  • Serveer met vers fruit, golden syrup, poedersuiker of iets anders dat je er lekker bij lijkt.

Pittige chili con carne met paprika en rode bonen

Pittige chili con carne met paprika en rode bonen

Een hartige stoofschotel met gehakt, rode bonen en paprika, op smaak gebracht met chili en een vleugje tabasco. Comfortfood met een kick!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 groot blik kidneybonen
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • Tabasco naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in de boter enkele minuten.
  • Pers de knoflook en fruit deze kort mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en lichtbruin.
  • Snijd de paprika in blokjes en roer door het gehaktmengsel.
  • Voeg bloem, paprikapoeder en chilipoeder toe, blijf roeren tot de bloem gaar is.
  • Voeg de kidneybonen toe en meng goed.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  • Breng op smaak met zout en eventueel enkele druppels tabasco.

Notities

Serveertip:
Serveer met witte rijst, tortillachips of een stukje knapperig maïsbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Tempranillo of Zinfandel.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 5g