Gehaktbrood met Kersensaus

Gehaktbrood met Kersensaus

Een hartig gehaktbrood met een zoete, fruitige kersensaus. Een traditioneel gerecht uit de regio Lage Mierde-Reusel, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Boter
  • Morellen op sap
  • Aardappelzetmeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt een langwerpig brood.
  • Braad het gehaktbrood in ca.
  • 25-30 minuten gaar en bruin in boter in een koekenpan.
  • Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
  • Ontpit de morellen en vang het sap op.
  • Voeg de ontpitte morellen toe aan de braadjus en laat even meebakken.
  • Voeg het opgevangen morellensap toe aan de jus.
  • Meng het aardappelzetmeel met een beetje water en bind hiermee de jus.
  • Laat het gehaktbrood even doorstoven in de saus.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken.
  • Serveer het gehaktbrood met de kersensaus over droog gekookte rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met droog gekookte rijst en eventueel een groene salade. Lekker met gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen

Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen

Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de pap:

  • 1 ¾ liter water
  • 100 g rijst
  • Klontje boter of vet
  • 75 g krenten
  • Snufje zout

Voor de worstenbollen:

  • 500 g grofgemalen varkensgehakt
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Boter of boter met reuzel

Instructies

Krentenpap:

  • Was de rijst en krenten goed.
  • Breng het water aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
  • Kook de pap op laag vuur ca.
  • 65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.

Worstenbollen:

  • Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
  • Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
  • Voeg een beetje water toe aan de braadjus.

Serveren:

  • Schep de krentenpap in diepe borden.
  • Maak in het midden van de pap een kuiltje.
  • Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.

Notities

Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 20g

Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus

Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus

Een klassiek, hartig gehaktbrood dat de rijke smaak van hazenrug nabootst, geserveerd met een romige karnemelksaus. Perfect voor een speciaal diner.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt half-om-half
  • 2 eieren
  • 6 beschuiten
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Stukjes vers spek om te larderen
  • 100 g boter
  • Bloem
  • ½ liter karnemelk

Instructies

  • Meng het gehakt met de eieren, verkruimelde beschuiten, zout, peper en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt een ovale bal (hazenrug-vorm).
  • Wentel de gehaktbal door de bloem.
  • Snijd het spek in reepjes en lardeer de bovenzijde van de gehaktbal.
  • Braad de gehaktbal in de boter in de koekenpan langzaam gaar en bruin.
  • Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
  • Maak de jus af met karnemelk: voeg de karnemelk al roerend in kleine scheutjes toe aan de hete boter.
  • Bind de saus indien nodig met een beetje aangelengde bloem.
  • Snijd het gehaktbrood in dikke plakken.
  • Bedek de plakken met een deel van de karnemelksaus.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rode kool of spruitjes. Lekker met gekookte aardappelen en rode bietjes.
Wijnadvies:
Een stevige, rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Een traditioneel West-Brabants gerecht van kievitsbonen, spek en ui, een hartige en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g uien
  • 400 g spek
  • Peper
  • Zout
  • Azijn

Instructies

  • Was de bonen en week ze minstens 12 uur in ruim water.
  • Kook de bonen in het weekwater zonder zout in ± 1 uur gaar.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak ze uit.
  • Haal de spekjes uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze gaar en bruin in een deel van het spekvet.
  • Giet een deel van het bonenwater af.
  • Voeg de rest van het bonenwater toe aan de uien en de gebakken spekjes.
  • Warm alles goed door en breng op smaak met peper, zout en azijn.

Notities

Serveertip:
Serveer zonder aardappelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 scheutje azijn
  • 40 g boter
  • 500 g gehakt
  • 1 kleine savooiekool
  • 2 uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf.
  • Kook de bladeren 10 minuten in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Meng het gehakt met zout, peper en gesnipperde ui en verdeel het in balletjes.
  • Bak de balletjes in de boter bruin, maar niet gaar.
  • Leg de balletjes op de koolbladeren, rol op en bind vast met keukengaren.
  • Beboter een ovenschaal en leg de rolletjes erin.
  • Bak de gesnipperde ui in de bakboter van het gehakt en blus af met azijn.
  • Giet dit over de rolletjes.
  • Dek de schaal af en bak de rolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (220°C).

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en jus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Bloemkool-Gehaktschotel met Stroganoff

Romige Bloemkool-Gehaktschotel met Stroganoff

Een hartige ovenschotel met bloemkool, gehakt en een romige Stroganoffsaus, gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ¼ kg aardappelen
  • 25 g amandelen
  • 1 bloemkool
  • 30 g boter
  • 250 g champignons
  • 2 dl crème fraîche
  • 400 g gehakt
  • 50 g belegen kaas
  • 1 zakje Stroganoffsaus
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
  • Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes.
  • Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes 10 minuten in water met zout.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul.
  • Bak de ui en champignons 5 minuten mee.
  • Roer het Stroganoffsauspoeder met 1 ½ dl water glad en roer de saus en crème fraîche door het gehaktmengsel.
  • Snijd de gekookte aardappelen in stukken.
  • Vul een ovenschaal laag voor laag met aardappel, bloemkool en gehaktmengsel.
  • Strooi de geraspte kaas over het gerecht.
  • Bak de schotel ± 30 minuten in de voorverwarmde oven (200°C).

Notities

Serveertip:
Garneer met gehakte amandelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Een snelle variant op de klassieke Boeuf Stroganoff, gemaakt met gehakt, verse groenten en een romige saus. Heerlijk met rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Zuivel
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 beker zure room
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 grote ui
  • 1 paprika bij voorkeur groen
  • 1 theelepel boter
  • 100 g champignons
  • 2 wortelen
  • ¼ dl water
  • 500 g gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak het verkruimelde gehakt kort aan.
  • Snijd de ui, wortelen en paprika in stukjes en voeg toe aan het gehakt.
  • Was en snijd de champignons en bak mee met het gehakt en de groenten.
  • Voeg het paprikapoeder, zout en het water toe.
  • Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en roer de zure room door het gerecht.
  • Houd het gerecht warm, maar laat het niet meer koken.
  • Serveer warm met rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met rijst of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Noir of een soepele Merlot past perfect bij dit romige rundvleesgerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gehakt met Perzik en Kaasgratin

Gehakt met Perzik en Kaasgratin

Hartige gehaktburgers met zoete perzik en een romige kaasgratin, een verrassende combinatie van smaken.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • Gemberpoeder
  • Kerriepoeder
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el mosterd
  • 4 perziken
  • 100 g diverse kaassoorten of blauwe kaas
  • 400 g gehakt

Instructies

  • Kneed het gehakt met mosterd, ketjap, gemberpoeder en kerriepoeder en vorm platte schijven.
  • Bak de gehaktschijven in de boter in 15 minuten bruin.
  • Snijd de perziken in plakjes.
  • Leg de gehaktschijven in een ovenschaal en verdeel de perzikplakjes erover.
  • Verkruimel de kaas over de perziken.
  • Schuif de ovenschaal even onder de hete grill (200°C) en laat de kaas smelten.

Notities

Serveertip:
Lekker met rijst of aardappelpuree en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gehakt met Champignons en Komkommerstoof

Gehakt met Champignons en Komkommerstoof

Een smaakvol gehaktgerecht met frisse komkommer en champignons, gestoofd in een kruidige saus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Europa
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bakje champignons
  • 1 doosje Cup a soup champignons met croûtons
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 3 tomaten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem, verwijder de zaden en snijd in stukken.
  • Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Was de tomaten en snijd in stukjes.
  • Pel en snipper het sjalotje fijn.
  • Meng de ui, gehakt, 2 zakjes soeppoeder, ei en kerrie in een kom.
  • Verhit de olie en bak het gehaktmengsel rul.
  • Schep het gehakt uit de pan.
  • Bak de komkommer en champignons ± 2 minuten in dezelfde pan.
  • Voeg de tomaten en 1 zakje soeppoeder toe en stoof zachtjes ± 10 minuten met deksel schuin op de pan.
  • Voeg het gehaktmengsel toe en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken krieltjes.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Broccoli-Gehaktschotel

Romige Broccoli-Gehaktschotel

Een hartige en romige schotel met broccoli, gehakt en een rijke tomatensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 ½ dl Room Culinair
  • 1 ½ el olijfolie
  • 1 paprika
  • 1 el groene pesto
  • 400 g gehakt half-om-half of rundergehakt
  • 3 el pijnboompitten
  • 1 ui
  • 1 tl paprikapoeder
  • 50 g magere spekreepjes
  • 1 pakje Tomato Frito 400 g, Heinz
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel hem in kleine roosjes en snijd de stelen in plakjes.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Verhit de olie en bak de spekjes al omscheppend ± 3 minuten.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze al omscheppend in ± 5 minuten glazig.
  • Schep het gehakt erdoor en bak het al omscheppend bruin en rul.
  • Bak het paprikapoeder ± 3 minuten mee.
  • Voeg de broccoli en 1 dl heet water toe en breng het aan de kook.
  • Roer er de Tomato Frito, de Room Culinair en de pesto door en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Lekker met een pasta (bijvoorbeeld penne rigate) en een groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g