Gehaktbrood met Kersensaus
Een hartig gehaktbrood met een zoete, fruitige kersensaus. Een traditioneel gerecht uit de regio Lage Mierde-Reusel, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter
- Morellen op sap
- Aardappelzetmeel
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt een langwerpig brood.
Braad het gehaktbrood in ca.
25-30 minuten gaar en bruin in boter in een koekenpan.
Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
Ontpit de morellen en vang het sap op.
Voeg de ontpitte morellen toe aan de braadjus en laat even meebakken.
Voeg het opgevangen morellensap toe aan de jus.
Meng het aardappelzetmeel met een beetje water en bind hiermee de jus.
Laat het gehaktbrood even doorstoven in de saus.
Snijd het gehaktbrood in plakken.
Serveer het gehaktbrood met de kersensaus over droog gekookte rijst.
Serveertip:
Serveer met droog gekookte rijst en eventueel een groene salade. Lekker met gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of Pinot Noir.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen
Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pap:
- 1 ¾ liter water
- 100 g rijst
- Klontje boter of vet
- 75 g krenten
- Snufje zout
Voor de worstenbollen:
- 500 g grofgemalen varkensgehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter of boter met reuzel
Krentenpap:
Was de rijst en krenten goed.
Breng het water aan de kook in een grote pan.
Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
Kook de pap op laag vuur ca.
65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.
Worstenbollen:
Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
Voeg een beetje water toe aan de braadjus.
Serveren:
Schep de krentenpap in diepe borden.
Maak in het midden van de pap een kuiltje.
Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.
Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus
Een klassiek, hartig gehaktbrood dat de rijke smaak van hazenrug nabootst, geserveerd met een romige karnemelksaus. Perfect voor een speciaal diner.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gehakt half-om-half
- 2 eieren
- 6 beschuiten
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Stukjes vers spek om te larderen
- 100 g boter
- Bloem
- ½ liter karnemelk
Meng het gehakt met de eieren, verkruimelde beschuiten, zout, peper en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt een ovale bal (hazenrug-vorm).
Wentel de gehaktbal door de bloem.
Snijd het spek in reepjes en lardeer de bovenzijde van de gehaktbal.
Braad de gehaktbal in de boter in de koekenpan langzaam gaar en bruin.
Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
Maak de jus af met karnemelk: voeg de karnemelk al roerend in kleine scheutjes toe aan de hete boter.
Bind de saus indien nodig met een beetje aangelengde bloem.
Snijd het gehaktbrood in dikke plakken.
Bedek de plakken met een deel van de karnemelksaus.
Serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rode kool of spruitjes. Lekker met gekookte aardappelen en rode bietjes.
Wijnadvies:
Een stevige, rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)
Een traditioneel West-Brabants gerecht van kievitsbonen, spek en ui, een hartige en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
weken12 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gedroogde kievitsbonen
- 250 g uien
- 400 g spek
- Peper
- Zout
- Azijn
Was de bonen en week ze minstens 12 uur in ruim water.
Kook de bonen in het weekwater zonder zout in ± 1 uur gaar.
Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak ze uit.
Haal de spekjes uit het vet.
Snijd de uien in schijven en bak ze gaar en bruin in een deel van het spekvet.
Giet een deel van het bonenwater af.
Voeg de rest van het bonenwater toe aan de uien en de gebakken spekjes.
Warm alles goed door en breng op smaak met peper, zout en azijn.
Serveertip:
Serveer zonder aardappelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Savooiekoolrolletjes met Gehakt
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 scheutje azijn
- 40 g boter
- 500 g gehakt
- 1 kleine savooiekool
- 2 uien
- Peper
- Zout
Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf.
Kook de bladeren 10 minuten in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
Meng het gehakt met zout, peper en gesnipperde ui en verdeel het in balletjes.
Bak de balletjes in de boter bruin, maar niet gaar.
Leg de balletjes op de koolbladeren, rol op en bind vast met keukengaren.
Beboter een ovenschaal en leg de rolletjes erin.
Bak de gesnipperde ui in de bakboter van het gehakt en blus af met azijn.
Giet dit over de rolletjes.
Dek de schaal af en bak de rolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (220°C).
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en jus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Romige Bloemkool-Gehaktschotel met Stroganoff
Een hartige ovenschotel met bloemkool, gehakt en een romige Stroganoffsaus, gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ¼ kg aardappelen
- 25 g amandelen
- 1 bloemkool
- 30 g boter
- 250 g champignons
- 2 dl crème fraîche
- 400 g gehakt
- 50 g belegen kaas
- 1 zakje Stroganoffsaus
- 1 ui
- Peper
- Zout
Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes.
Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
Kook de bloemkoolroosjes 10 minuten in water met zout.
Verhit de boter en bak het gehakt rul.
Bak de ui en champignons 5 minuten mee.
Roer het Stroganoffsauspoeder met 1 ½ dl water glad en roer de saus en crème fraîche door het gehaktmengsel.
Snijd de gekookte aardappelen in stukken.
Vul een ovenschaal laag voor laag met aardappel, bloemkool en gehaktmengsel.
Strooi de geraspte kaas over het gerecht.
Bak de schotel ± 30 minuten in de voorverwarmde oven (200°C).
Serveertip:
Garneer met gehakte amandelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten
Een snelle variant op de klassieke Boeuf Stroganoff, gemaakt met gehakt, verse groenten en een romige saus. Heerlijk met rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
- 1 beker zure room
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 grote ui
- 1 paprika bij voorkeur groen
- 1 theelepel boter
- 100 g champignons
- 2 wortelen
- ¼ dl water
- 500 g gehakt
- Zout naar smaak
Verhit de boter in een pan en bak het verkruimelde gehakt kort aan.
Snijd de ui, wortelen en paprika in stukjes en voeg toe aan het gehakt.
Was en snijd de champignons en bak mee met het gehakt en de groenten.
Voeg het paprikapoeder, zout en het water toe.
Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen.
Neem de pan van het vuur en roer de zure room door het gerecht.
Houd het gerecht warm, maar laat het niet meer koken.
Serveer warm met rijst.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met rijst of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Noir of een soepele Merlot past perfect bij dit romige rundvleesgerecht.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Gehakt met Perzik en Kaasgratin
Hartige gehaktburgers met zoete perzik en een romige kaasgratin, een verrassende combinatie van smaken.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- Gemberpoeder
- Kerriepoeder
- 1 el ketjap manis
- 1 el mosterd
- 4 perziken
- 100 g diverse kaassoorten of blauwe kaas
- 400 g gehakt
Kneed het gehakt met mosterd, ketjap, gemberpoeder en kerriepoeder en vorm platte schijven.
Bak de gehaktschijven in de boter in 15 minuten bruin.
Snijd de perziken in plakjes.
Leg de gehaktschijven in een ovenschaal en verdeel de perzikplakjes erover.
Verkruimel de kaas over de perziken.
Schuif de ovenschaal even onder de hete grill (200°C) en laat de kaas smelten.
Serveertip:
Lekker met rijst of aardappelpuree en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Grigio.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Gehakt met Champignons en Komkommerstoof
Een smaakvol gehaktgerecht met frisse komkommer en champignons, gestoofd in een kruidige saus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bakje champignons
- 1 doosje Cup a soup champignons met croûtons
- 1 ei
- 400 g gehakt
- 1 komkommer
- 1 sjalotje
- 3 tomaten
- Peper
- Zout
Schil de komkommer, halveer hem, verwijder de zaden en snijd in stukken.
Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Was de tomaten en snijd in stukjes.
Pel en snipper het sjalotje fijn.
Meng de ui, gehakt, 2 zakjes soeppoeder, ei en kerrie in een kom.
Verhit de olie en bak het gehaktmengsel rul.
Schep het gehakt uit de pan.
Bak de komkommer en champignons ± 2 minuten in dezelfde pan.
Voeg de tomaten en 1 zakje soeppoeder toe en stoof zachtjes ± 10 minuten met deksel schuin op de pan.
Voeg het gehaktmengsel toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met gebakken krieltjes.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97
Romige Broccoli-Gehaktschotel
Een hartige en romige schotel met broccoli, gehakt en een rijke tomatensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g broccoli
- 1 teen knoflook
- 1 ½ dl Room Culinair
- 1 ½ el olijfolie
- 1 paprika
- 1 el groene pesto
- 400 g gehakt half-om-half of rundergehakt
- 3 el pijnboompitten
- 1 ui
- 1 tl paprikapoeder
- 50 g magere spekreepjes
- 1 pakje Tomato Frito 400 g, Heinz
- Peper
- Zout
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken.
Maak de broccoli schoon, verdeel hem in kleine roosjes en snijd de stelen in plakjes.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Verhit de olie en bak de spekjes al omscheppend ± 3 minuten.
Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze al omscheppend in ± 5 minuten glazig.
Schep het gehakt erdoor en bak het al omscheppend bruin en rul.
Bak het paprikapoeder ± 3 minuten mee.
Voeg de broccoli en 1 dl heet water toe en breng het aan de kook.
Roer er de Tomato Frito, de Room Culinair en de pesto door en breng op smaak met peper en zout.
Garneer met de pijnboompitten.
Serveertip:
Lekker met een pasta (bijvoorbeeld penne rigate) en een groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 97