Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met de kruidige smaak van shoarma, verrijkt met paprika en ui.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 500 g lams- of half-om-half gehakt
  • ¼ gele paprika in kleine blokjes
  • ¼ rode paprika in kleine blokjes
  • 1 el shoarmakruiden
  • 1 ui gesnipperd
  • Peper
  • ¾ tl zout

Instructies

  • Kneed door het gehakt: de uitgeperste teen knoflook, de shoarmakruiden, de paprika, de gesnipperde ui, zout en peper.
  • Vorm van het gehakt ballen.
  • Braad de gehaktballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Syrah of een Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete kaasplakken met een krokant kokoslaagje, geserveerd met een gember-portsaus en druiven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl rode port of frambozencocktail
  • 1 el gembersiroop
  • 1 ei M
  • 1 el koffiemelk
  • 2 el gember potje
  • 4 dikke plakken Landana of Leerdammer ± 100 g per plak, zonder korst
  • 50 g boter
  • 75 g gemalen kokos
  • Bloem
  • Blauwe druiven
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop het ei los met koffiemelk, gembersiroop, zout en peper.
  • Wentel de kaasplakken door de bloem en dan door het eimengsel.
  • Wentel de plakken door de kokos.
  • Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
  • Bak de plakken goudbruin in boter.
  • Leg ze op bordjes.
  • Roer de bakgember en port door elkaar en laat inkoken.
  • Schep het sausje naast en over de kaasplakken.
  • Schik de druiven eromheen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Geitenkaas Frittata met Paprika

Geitenkaas Frittata met Paprika

Hartige frittata met geitenkaas en paprika, een snel en smaakvol gerecht voor twee personen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote paprika
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 75 g geitenkaas of feta
  • ½ el Italiaanse kruiden
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Smoor de ui en paprika in ± 5 minuten zachtjes gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met zout en peper.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan, schenk het eimengsel erin, verdeel het paprikamengsel erover en strooi de kaas erover.
  • Bak de omelet op zacht vuur tot de bovenkant gestold en de onderkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Hartige flensjes gevuld met geitenkaas, gekarameliseerde ui en prei, een smaakvol en elegant gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el geschaafde amandelen
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 el boter
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el suiker
  • 2 ½ dl melk
  • 4 plakken geitenkaas à ± 70 g
  • 75 g bloem
  • 1 ei
  • 2 gesnipperde uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een beslag van bloem, zout, ei en melk.
  • Bak in de boter 4 dunne flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de geitenkaas en bestrooi met peper.
  • Smoor de ui en prei in de boter op laag vuur.
  • Voeg suiker en 4 el water toe en verwarm tot het water verdampt en de suiker gekarameliseerd is.
  • Spreid de flensjes uit.
  • Leg op elk flensje wat groenten en 2 stukjes geitenkaas.
  • Vouw de flensjes in vieren.
  • Schep de rest van de groenten in een ovenschaal en leg de flensjes er met de punt naar het midden op.
  • Schep de crème fraîche in het midden en strooi er de amandelen over.
  • Laat de crème fraîche ± 8 minuten smelten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Krokante Kaasplakken

Krokante Kaasplakken

Snel en makkelijk te bereiden krokante kaasplakken, perfect als snack of bijgerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Ei, Kaas, Snack, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 4 plakken belegen kaas 1 cm dik
  • Peper
  • Tabasco optioneel
  • Zout

Instructies

  • Klop het ei in een diep bord los met zout en peper.
  • Wentel de plakken kaas eerst door het ei en dan door het paneermeel.
  • Laat dit laagje even opstijven en herhaal het zo nodig.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan, bak de plakken kaas in ± 1 minuut aan iedere kant bruin en serveer ze direct.
  • Voeg tabasco toe aan het ei voor extra pit.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade of als onderdeel van een kaasplankje.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Kaassteaks

Kaassteaks

Gepaneerde en gebakken kaasplakken, heerlijk als snack of bijgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Snack, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 40 g bloem
  • 80 g boter
  • 4 jongbelegen Edammer of Goudse kaas 3/4 cm dik, à 150 g
  • 2 eieren
  • 1 dl melk
  • 16 el paneermeel
  • Peper

Instructies

  • Week de plakken kaas 10 minuten in een laagje koude melk of water.
  • Haal ze eruit en laat ze uitdruipen.
  • Wentel ze door licht bepeperde bloem, haal ze door het losgeklopte ei, sla het overtollige struif eraf en haal ze door het paneermeel.
  • Smelt de boter, laat hem uitbruisen en bak de plakken kaas daarin aan beide kanten snel lichtbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gepaneerde Kaasburgers met Gemberaccent

Gepaneerde Kaasburgers met Gemberaccent

Hartige kaasburgers met de pittige smaak van gember, gepaneerd en goudbruin gebakken.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Snack, Tapas
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 bosui
  • 1 ei
  • 3 bolletjes gember
  • 150 g geraspte jong belegen kaas
  • 4 el paneermeel
  • 2 el kerriesaus

Instructies

  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Hak 2 bolletjes gember fijn en snijd het derde bolletje in dunne plakjes.
  • Meng de ui, de gehakte gember, de kerriesaus en de kaas in een kom door elkaar en vorm er 4 platte schijven van.
  • Klop het ei in een diep bord los.
  • Wentel de schijven eerst door het ei en dan door het paneermeel en herhaal dit nog eens.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kaasburgers in 3-4 minuten goudbruin.
  • Leg de kaasburgers op 2 borden en garneer ze met de plakjes gember.

Notities

Serveertip:
Lekker met spitskool met rozijnen en cashewnoten.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Cheddar-Paddenstoelen Rollade met Ciderjus

Cheddar-Paddenstoelen Rollade met Ciderjus

Een hartige rollade van cheddar en paddenstoelen, gegratineerd en geserveerd met een zoetzure ciderjus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Kaas, Ovenschotel, Snoepgoed
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl appelsap
  • 75 g bloem
  • 75 g boter
  • 75 g cashewnoten
  • 300 g champignons
  • 75 g geraspte cheddar
  • 1 ½ dl cider
  • Komijn
  • Kummel
  • ¼ l melk
  • 4 eieren gesplitst
  • ¾ dl room
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een bechamelsaus van de boter, de bloem en de melk, voeg dan de geraspte cheddar toe en haal de pan van het vuur.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Voeg eerst de eidooiers aan de massa toe en spatel er dan de eiwitten door.
  • Smeer de massa op een bakplaat uit en bak hem 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Bak intussen de champignons en meng er de cashewnoten door.
  • Haal het cheddarmengsel als het is gesouffleerd uit de oven en leg het op een theedoek.
  • Verdeel er de champignons en de cashewnoten over en rol het geheel voorzichtig strak op.
  • Laat de rollade even in de koelkast rusten en snijd hem dan diagonaal in plakken.
  • Verwarm die nog even in de oven en gratineer ze eventueel met wat cheddar.
  • Serveer met een saus van de cider, appelsap en room.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en een groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde uien met mozzarella, pesto en Parmezaanse kaas, een smaakvol en vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el broodkruim
  • 2 el pijnboompitten
  • 2 el witte wijn
  • 3 el slagroom
  • 4 el tomatenblokjes pot
  • 4 uien
  • 60 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 mozzarella
  • ¾ l groentebouillon
  • ¾ potje pesto Grand'Italia, 135 ml

Instructies

  • Kook de uien 15-20 minuten in de bouillon.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hol de uien uit tot 1 cm dikte.
  • Snijd de uitgesneden stukjes ui klein en breng ze met de pesto en room aan de kook.
  • Zet het vuur laag en kook de uien zachtjes 4-5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan.
  • Houd 2 el Parmezaanse kaas apart en meng de rest met het broodkruim door het uimengsel.
  • Schep de pijnboompitten en tomaten erdoor en vul de uien hiermee.
  • Sprenkel de wijn in de braadzak, zet de uien erin, dek af met mozzarella en strooi de achtergehouden kaas erover.
  • Bind de zak dicht en prik hem eenmaal in.
  • Zet de zak in de ovenschaal en bak de uien in 30 minuten gaar.
  • Knip de zak open en serveer de uien.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Soave, of een lichte rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Paprika Gevuld met Chorizo en Mozzarella

Paprika Gevuld met Chorizo en Mozzarella

Gevulde paprika's met chorizo en mozzarella, een smaakvol en eenvoudig Spaans gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 mozzarella
  • 1 paprika rood of geel
  • 150 g chorizo
  • 2 uien
  • 2 el basilicum diepvries
  • Zout

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten, kook ze ± 5 minuten in water met zout en laat uitlekken.
  • Snijd de mozzarella en chorizo in stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ± 2 minuten.
  • Voeg de chorizo toe en bak ± 3 minuten mee.
  • Schep de mozzarella en basilicum erdoor.
  • Vul de paprikahelften met het mengsel en zet in een wijde schaal.
  • Laat in de oven ± 10 minuten door en door heet worden.
  • Geef er gierstpilav bij.

Notities

Serveertip:
Serveer met gierstpilav of rijst.
Wijnadvies:
Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Tempranillo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g