Pittig gepaneerde scholfilets

Pittig gepaneerde scholfilets

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 gefileerde schollen ca. 250 g elk
  • 2 eetlepel(s) sambal oelek
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 2 eetlepel(s) slaolie
  • 25 g boter
  • 4 partjes limoen of citroen
  • 4 toefjes peterselie

Instructies

  • Spoel de scholfilets af onder de koude kraan, dep ze droog en leg ze op en bord.
  • Bestrijk de scholfilets met de sambal en besprenkel ze met het citroensap.
  • Laat ze een kwartiertje in de koelkast staan.
  • Klop het ei los met een beetje water.
  • Haal de visfilets één voor één door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel, zodat ze helemaal mee bedekt zijn.
  • Leg de ‘gepaneerde’ scholfilets naast elkaar op een bord.
  • Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Verhit de slaolie met de boter in 2 ruime koekenpannen (liefst met anti-aanbaklaag) en bak hierin de scholfilets aan beide kanten bruin en gaar (4-6 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets).
  • Leg de filets op warme borden en garneer ze met de partjes limoen en peterselie.

Notities

Lekker met rijstsalade.

Gemarineerde zalmmoten

Gemarineerde zalmmoten

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ schil van sinaasappel fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt peper grote
  • ½ theelepel zout
  • 4 moten zalm à 150g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
  • Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
  • Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.

Pizza met gorgonzola en champigons

Pizza met gorgonzola en champigons

(Een eenvoudige pittige pizza. De bodem wordt gemaakt van een snel te bereiden deeg van kwark en olie en is uitermate geschikt voor mensen die het niet aandurven met gistdeeg te werken.)
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 250 gram magere kwark
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels zout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 400 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder

Voor de vulling:

  • 500 gram vleestomaten
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 theelepels oregano
  • 200 gram champignons
  • 400 gram gorgonzola

Instructies

  • Vermeng de kwark met de eidooiers, het zout en de olijfolie.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer en kneed haar geleidelijk door het kwarkmengsel tot een glad en elastisch deeg ontstaat.
  • Voeg eventueel nog wat water toe als het deeg te vast is.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast rusten en bereid intussen de vulling voor.
  • Kerf de tomaten in, leg ze even in kokend water, haal ze eruit, pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Pel de uien, snipper ze en bak ze in de olijfolie op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Roer de tomaten door de uien en breng het mengsel op smaak met wat zout, ruim versgemalen zwarte peper en oregano.
  • Laat de saus op wat grotere hitte koken tot ze wat is ingedikt.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een bakblik met een klein randje met wat olijfolie in.
  • Vorm van het deeg een lange rol, rol die op een met wat bloem bestoven aanrecht tot de grootte van het bakblik uit en vul het hele bakblik ermee.
  • Verdeel de tomatensaus over het deeg.
  • Was de champignons, snijd ze in plakjes en verdeel ze over de pizza.
  • Snijd de gorgonzola fijn en verdeel ook die over de pizza.
  • Bak de pizza 25 minuten onder in de oven.

Monchoutaart

Monchoutaart

Recept categorieën: Gebak, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g biskwie
  • 200 g boter
  • ¼ l slagroom
  • 1 pak klopvast
  • 1 pakje monchou
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 klein blikje kersenvlaaivulling

Instructies

  • Rol de biscuit fijn
  • Smelt de boter.
  • Mengen en op de bodem van een vorm leggen.
  • Slagroom met de klopvast stijf kloppen.
  • Monchou en suiker door elkaar roeren.
  • De geklopte slagroom erbij doen op de bodem van de vorm leggen.
  • Vlaaivulling erover heen strijken.
  • 2 uur in de koelkast laten opstijven.

Klassieke Spaanse Sangria met Vers Fruit

Klassieke Spaanse Sangria met Vers Fruit

Deze klassieke Spaanse Sangria, boordevol vers fruit en gekoeld geserveerd, is de perfecte verfrissing voor zomerse dagen en feestelijke momenten!
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 glazen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fles Spaanse rode wijn 750 ml, bij voorkeur een landwijn
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • IJsblokjes

Instructies

  • Was de sinaasappels, citroen, banaan en appel grondig.
  • Snijd de sinaasappels en citroen in schijfjes.
  • Snijd de banaan en appel in plakjes of kleine blokjes.
  • Giet de rode wijn in een grote kan.
  • Voeg de gesneden vruchten en de poedersuiker toe aan de wijn.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Laat de sangria minimaal 3 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Serveer de sangria gekoeld met enkele ijsblokjes in elk glas.

Notities

Serveertip:
Serveer de sangria in grote wijnglazen met extra ijsblokjes en een schijfje sinaasappel of citroen op de rand van het glas.
Wijnadvies:
Gebruik een fruitige, Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of Garnacha voor een authentieke smaakbeleving.

Nutrition

Serving: 200ml | Calories: 180kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 0.8g | Sugar: 18g

Romige frambozenpudding

Romige frambozenpudding

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 3
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g Ardo frambozen zak à 1 kg, diepvries, ontdooid
  • 6 blaadje(s) gelatine
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 75 g suiker
  • l slagroom
  • 1 eiwit
  • slagroom uit een spuitbus

Instructies

  • Wrijf de frambozen door een zeef.
  • Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook en los er van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine in op.
  • Roer de frambozenpuree erdoor.
  • Klop de slagroom stijf en klop het eiwit in een vetvrije kom met de mixer met vetvrije gardes stijf.
  • Spatel de slagroom en het eiwit door het frambozenmengsel.
  • Verdeel het mengsel over 4 met koud water omgespoelde puddingvormpjes (inh. ± 175 ml) en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Houd de vormpjes enkele tellen in een bakje heet water en keer ze op kleine bordjes.
  • Garneer met toefjes slagroom.

Knapperige Muesli-Rotsen met Pindakaas en Chocolade

Knapperige Muesli-Rotsen met Pindakaas en Chocolade

Geniet van deze knapperige muesli-rotsen als heerlijk tussendoortje!
Bereidingstijd30 minuten
opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Hapjes, Koude Hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 rotsen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g krokante muesli met of zonder rozijnen
  • 200 g witte chocolade
  • 100 g roomboter
  • 8 eetlepels pindakaas

Instructies

  • Leg een vel bakpapier op een dienblad en zet dit apart.
  • Verspreid de krokante muesli beetje bij beetje op een snijplank en rol er met een deegroller overheen om grote brokken klein te maken.
  • Breek de witte chocolade in stukjes langs de afbreeklijnen en snijd deze stukjes vervolgens doormidden.
  • Doe de chocoladebrokjes in een apart kommetje.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe ze samen met de pindakaas in een steelpan.
  • Zet de pan op het kleinste pitje van het fornuis en verwarm op laag vuur, terwijl je voortdurend roert met een pollepel om aanbranden te voorkomen.
  • Als alle boter gesmolten is, roer je de krokante muesli door de pindakaas en haal je de pan van het vuur.
  • Voeg de chocoladebrokjes toe aan het mueslimengsel en laat de chocolade smelten terwijl je goed roert.
  • Bedek het dienblad met bakpapier en schep met behulp van twee eetlepels 20 bergjes van het mueslimengsel op het dienblad.
  • Laat de rotsjes 15 minuten afkoelen op het aanrecht en zet ze vervolgens in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Dit duurt ongeveer twee uur.
  • Bewaar de rotsen in een luchtdichte trommel tot je ze gaat serveren.

Notities

Bewaar de rotsen tot je gaat uitdelen in een trommel.
Wijnadvies:
Deze zoete lekkernijen gaan goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Muscat

Aardbeienijsmousse

Aardbeienijsmousse

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 deciliter water
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 500 g aardbeien
  • sap van 1 citroen
  • 2 eiwitten
  • 0,5 deciliter room

Instructies

  • Zorg ervoor dat het ijslement diepgevroren is (min.18 uur in de vriezer).
  • Breng voor de suikersiroop het water met de suiker aan de kook.
  • Roer als de massa kookt, nog een keer goed door met een houten spatel.
  • Laat het suikermengsel koken tot de vloeistof weer helder wordt, (circa 1 minuut).
  • Laat de siroop afkoelen.
  • Als u vaak sorbetijs maakt kunt u een grotere hoeveelheid maken (zelfde verhouding water, suiker) en deze in een gesloten kan in de koelkast bewaren.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Pureer ze samen met het citroensap en de suikersiroop.
  • Dat kan met een passevite, dan hebt u het aardbeiensap direct gezeefd. (Gebruikt u de staafmixer, dan zeer kort pureren, zodat u de pitjes niet kapot slaat, en vervolgens door een zeef drukken.)
  • Klop de eiwitten bijna stijf in een vetvrije kom.
  • Roer het aardbeienmengsel door de geklopte eiwitten en giet er ten slotte de room bij.
  • Spatel goed door.
  • Haal het koelelement uit de vriezer en plaats dat in de ijsmachine.
  • Schakel het apparaat in en giet vervolgens het mengsel in de kom.
  • Voor de bereidingstijd kunt u de gebruiksaanwijzing van de machine aanhouden.

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Bereidingstijd20 minuten
opstijftijd van de pudding2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine witte
  • 1 blik ananas 8 schijven op eigen sap (432 g netto)
  • 1 blikje kokosmelk 400 ml
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels pina colada likeur
  • 125 ml slagroom
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Vet intussen een puddingvorm dun in.
  • Pureer de ananas in een keukenmachine.
  • Meng de kokosmelk en witte basterdsuiker door de gepureerde ananas.
  • Verwarm de pina colada in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete pina colada.
  • Roer het gelatinemengsel door het ananas-kokosmengsel en laat het iets afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf in een kom.
  • Schep het luchtige ananas-kokosmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Schenk het puddingmengsel in de ingevette vorm.
  • Laat de pudding ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
  • Halveer de plakken mango.
  • Bestuif beide zijden van de mangoplakken met poedersuiker.
  • Leg de mangoplakken op een grillplaat en laat ze onder de hete grill in 2 á 3 minuten goudbruin kleuren, halverwege keren.
  • Leg de gegrilde mangoplakken naast de pudding om te serveren.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past perfect bij dit exotische dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaken van de kokos, ananas en mango aan, terwijl de verfrissende zuurgraad een mooie balans biedt.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Advocaatpudding met Mango

Advocaatpudding met Mango

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje mangoschijfjes netto 310 g
  • 2 dl advocaat
  • 2 dl vanillevla
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 garneerchocolaatjes
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Vet de puddingvorm in met olie.
  • Laat de mangoschijfjes uitlekken boven een kom, waarbij je 3 eetlepels van het vocht opvangt.
  • Houd 4 schijfjes apart voor garnering en snijd de rest van de mango in kleine stukjes.
  • Verwarm het mangovocht zachtjes in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme mangovocht.
  • Roer in een kom de advocaat, vanillevla en stukjes mango door elkaar.
  • Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door.
  • Klop de slagroom met poedersuiker stijf.
  • Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak.
  • Spatel de rest van de slagroom luchtig door het advocaatmengsel.
  • Giet het advocaatmengsel in de puddingvorm en laat het afgedekt in de koelkast ca. 3 uur opstijven.
  • BEREIDEN:
  • Houd de vorm even in heet water.
  • Leg een platte schaal op de vorm, keer deze om en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer met toefjes slagroom, stukjes mango en chocolaatjes.

Notities

Serveer deze heerlijke advocaatpudding als elegant dessert voor een speciale gelegenheid, gegarneerd met verse mango en een vleugje chocolad

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g