Aardbeienroomijs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g aardbeien
- 250 g suiker
- ½ l slagroom
- 3 eierdooiers
- 1 blaadje(s) gelatine
Begin met de metalen bak (1 l) en een lepel in de vriezer te zetten, deze moeten goed koud zijn zodat het ijs straks direkt bevriest.
Pureer de aardbeien, met de hand, met een blender, door een zeef, kauwen en uitspugen, whatever.
Los de suiker op in de aardbeienpuree (hard roeren).
Week de gelatine in koud water.
Klop de eidooiers los met een klein beetje slagroom, voorzichtig verwarmen en dan de rest van de slagroom toevoegen, flink roeren, niet laten koken! Gelatineblaadje uitknijpen en bij de warme slagroom/ei-vla voegen slagroom/ei/gelatine-vla bij de aardbeien/suiker-puree voegen.
Dit helemaal laten afkoelen, in de koelkast Dan dit in de metalen bak in de vriezer doen.
Elk half uur de massa goed doorroeren met de koude lepel, vooral alles goed van de zijkant schrapen.
Na +/- anderhalf uur is het softijs na een uur of drie is het heerlijk schepijs.
Luchtdicht bewaren in de vriezer waarbij zo weinig mogelijk lucht bij het zit (kortom: in een passende tupperware bak).
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Aardappel kaaskroketten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 eierdooiers
- 50 g boter
- Zout
- Peper
- Mespunt nootmuskaat
- Scheutje sherry
- 100 g Parmezaanse kaas versgeraspt
- Mespunt mosterd
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Bloem gemengd met wat zout en peper
- Ei geklopt met een beetje melk
- Paneermeel
Bereid deze heerlijke aardappel-kaaskroketten een dag van tevoren voor een optimale smaakervaring!
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen gaar met een snufje zout en giet ze af.
Plaats een deksel op de pan met aardappelen en laat ze op laag vuur even drogen; roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Pureer de aardappelen met de eierdooiers, boter, zout en peper.
Voeg hier nootmuskaat, sherry, versgeraspte Parmezaanse kaas, mosterd en gehakte peterselie aan toe.
Zorg ervoor dat de puree stevig is.
Als de puree te kleverig wordt door te lang mixen, kneed er dan met de hand wat bloem doorheen.
Breng de puree indien nodig op smaak en vorm er rolletjes van 13 x 5 cm van.
Wentel deze rolletjes eerst door de bloem, vervolgens door het geklopte ei en daarna door het paneermeel.
Plaats de gevormde kroketten op een blad, dek ze af met huishoudfolie en laat ze een nacht in de koelkast rusten.
Bak de kroketten goudbruin in frituurolie (185 °C).
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer deze smaakvolle aardappel-kaaskroketten met plezier.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Cappuccino macarons
Calories:
Author: Cor Klaar
handmixer
blikken doos
kommetje
- Ingrediënten de macarons:
- 3 eiwitten
- 50 gram suiker
- 210 gram poedersuiker
- 110 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels oploskoffie
- Snuf zout
- Ingrediënten voor de ganache:
- 50 ml slagroom ongeklopt
- 100 gram pure chocolade
- ½ theelepel oploskoffie
- Ingrediënten voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 45 gram water
- 45 gram echte boter
- 60 ml slagroom ongeklopt
- Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
- Cacaopoeder of poedersuiker
Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
Zeef het geheel boven een kom.
Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
Dan is dat nu het moment.
Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
Laat de macarons nu drogen.
Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
Roer goed door en voeg de chocolade toe.
Roer tot het geheel mooi glad is.
Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
Roer goed door en voeg de boter toe.
Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
Leg ze in paren van 2.
Klop je ganache met een handmixer mooi op.
Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
Heb je nog onbewerkte macarons over ?
Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
Je kunt ze dan nog weken bewaren.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Bananenvlaai
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram suiker
- 2 gram zout
- 40 gram gesmolten boter
- 2 kleine eitjes
- 25 gram lauwe melk
- Voor de vulling:
- 200 ml Slagroom
- 100 gram echte boter
- 400 gram witte chocolade
- Een zakje taartina
- En natuurlijk de bananen niet vergeten ?
Enkele uren op voorhand breng je de slagroom met de boter aan de kook.
Rasp de witte chocolade en schenk hier de slagroom met de boter op.
Roer goed door totdat de chocolade gesmolten is.
Zet het mengsel in de koelkast en laat het terug ijskoud worden.
Maak het deeg door alle ingrediënten behalve de melk in de kitchenaid te mengen met elkaar.
Als het deeg nog wat plakkerig is hoef je de melk niet toe te voegen.
Is het deeg ietwat droog dan kun je de melk wel toevoegen.
Laat het deeg een 3 kwartier rijzen en kneed het dan nog eens door.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm en leg de lap erin.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem blind in de oven op 180°.
Na het bakken direct ontvormen en volledig laten afkoelen.
Neem de witte chocolade en doe deze in de kitchenaid.
Klop hem op totdat hij mooi stijf is.
Vul de vlaai met de mousse en strijk glad af.
Leg hierop de gesneden bananen.
Werk af met taartina ( volg de gebruiksaanwijzing op het pakje ).
De vlaai is zeer lekker maar wel zoet van smaak.
Heb je het liever minder zoet ?
Neem dan fruit dat ietwat zurig is zoals aardbeien en frambozen.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Creme Bruleé van Hetty van Es
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 dl. volle melk
- 2 ½ dl. room
- 1 vanillestokje opengesneden
- 100 gram suiker
- 5 eierdooiers.
- 4 eetlepel(s) rietsuiker
Merg uit het vanillestokje schrappen.
Het stokje aan de melk toevoegen.
Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen.
Langzaam laten afkoelen.
Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven.
Al roerend de room erbij gieten.
Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer.
Het mengsel overdoen in ramekins (kleine potjes van glas of porselein) en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden, afgedekt met aluminiumfolie.
Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
Presentatie:
De creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren.
Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Romige mangotoetjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 140 ml slagroom
- 425 gram mangoschijfjes uit blik uitgelekt
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 rijpe mango
Klop de room totdat er zachte pieken ontstaan.
Pureer de mango schijfes in de keukenmachine of druk ze door een zeef.
Meng de puree goed door de yoghurt en roer er daarna voorzichtig de room en het vanille-extract door.
Snijd de bolle zijkanten van de mango dicht bij de pit af.
Maak aan een van de zijkanten met een scherp mes kruiselings inkepingen in het vruchtvlees.
Duw het vel naar boven zodat het vruchtvlees aan de oppervlakte ligt en snijd de blokjes eraf.
Schil de andere zijde en maak dunnen plakjes van het vruchtvlees.
Roer de mangoblokjes door het mengsel en verdeel dit over de schaaltjes.
Zet deze 2 uur afgedekt in de koelkast en garneer ze voor het opdienen met de mangoschijfjes.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Gerookte sneeuwbal
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
huishoudfolie
Bereidingswijze
- 225 gram gekookte garnalen
- 30 gram komkommer
- 125 gram zure room
- 3 takjes dille gehakt
- rasp van ¼ citroen
- zout
- versgemalen peper
- 8 plakjes gerookte zalm
Voorbereiding
Pel de garnalen en hak ze grof.
Schil de komkommer en snijd ze in stukjes.
Doe de garnalen, komkommer, zure room, dille en citroen in een blender en mix met korte pulsen tot een grove pasta
Breng op smaak met zouten peper.
Bekleed 4 kleine ingevette souffléschaaltjes of timbaaltjes met gerookte zalm.
De zalm moet overde randen hangen.
Verdeel het garnalenmengsel overde bakjes en vouw de zalm er over dicht.
Dek af met huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven.
Serveertips
Keer de schaaltjes om en serveer met knapperige stukjes witte toast
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Marokkaanse kefta
Bereidingstijd20 minuten min
wachttijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 6 smaakvolle tomaten
- 1 sjalot
- 4 teentjes knoflook
- 400 gram lamsgehakt
- klein bosje koriander fijngehakt
- 1 tl ras el hanout
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl pimentpoeder
- ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
- mespuntje nootmuskaat
- 2 el pijnboompitten fijngehakt
- zeezout
- zwarte peper
- olijfolie
om te serveren:
- flatbread of Turks brood,
- roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
- zilvervliesrijst
Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
Rol er kleine gehaktballetjes van.
Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
Laat dit 15-20 minuten stoven.
Proef en breng eventueel extra op smaak.
Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Pizzaschuitjes
Recept categorieën: Pizza
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg 400 g
- 200 ml sojaroom
- 200 g kool in fijne stroken gesneden
- 2 tl bloem
- Een snufje nootmuskaat geraspt
- 3 wortels in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel(s) olie
- ¼ bosje peterselie fijngehakt
- Zout en peper gemalen
Verwarm de oven voor op 200° C boven-/onderwarmte.
Het deeg direct uit de koelkast gebruiken.
Kool, sojaroom, bloem en nootmuskaat mengen en het mengsel met zout en peper op smaak brengen.
Wortels met olie en peterselie mengen en op smaak brengen met kruiden.
Deeg met het meegerolde bakpapier uitrollen en in 4 rechthoeken snijden.
Koolmengsel in het midden van de rechthoek verdelen, hoeken van de randen op de smalle kanten licht draaien en stevig aandrukken, zodat er een schuitje ontstaat.
Wortels over de schuitjes verdelen.
Schuitjes in het midden van de oven in ca. 20 min. krokant afbakken.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14
Marokkaanse Gehaktballetjes met Tomatensaus uit de Slow Cooker
Geniet van de rijke smaken van Marokkaanse gehaktballetjes met Ras El Hanout, langzaam gegaard in de Slow Cooker. Deze geurige balletjes in een tomatensaus zijn ideaal voor een gemakkelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
in de Slow Cooker4 uur uur
Totale tijd4 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
De gehaktballetjes:
- 500 gram rundergehakt of lamsgehakt
- 1 kleine ui
- ½ rode paprika
- Handje peterselie
- 1,5 eetlepel zout
- 1 eetlepel Ras El Hanout
- 1 ei
- Paneermeel op gevoel, moet stevig zijn
De ‘bodem’ van de Slow Cooker:
- Ca. 300 gram rijpe geurige tomaatjes
- ½ rode paprika fijngesneden
- 1 knoflookteentje geperst
- 1 theelepel chilivlokken of meer naar smaak
- Beetje zout
- Zwarte peper
Doe de ui en de halve paprika in een mixer en maal ze fijn.
Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten en laat een uur opstijven in de koelkast.
Draai balletjes ter grootte van een pingpongbal.
Zet je Slow Cooker aan en leg de tomaatjes, fijngesneden paprika, en knoflook in de Slow Cooker.
Leg de gehaktballetjes bovenop de tomaatjes.
Zet de Slow Cooker 3 à 4 uur op Low.
Serveer met witte rijst of couscous met boontjes of een salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Grenache past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 14