Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Een echte klassieker uit het noorden: Elfstedenbliksem met stoofperen en knapperig rookspek. Deze unieke stamppot combineert de zoetheid van stoofperen met hartige spek en aardappelen. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappels
  • 600 g doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de stoofperen, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Breng in een pan 2 dl water met de kaneel, suiker en peren aan de kook.
  • Dek de pan af en stoof de peren op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in vieren.
  • Voeg de aardappelen toe aan de peren, samen met wat extra water indien nodig.
  • Stoof op laag vuur tot zowel de peren als de aardappels gaar zijn.
  • Snijd het rookspek in plakken van ½ cm dik en bak ze op middelhoog vuur in een koekenpan aan beide kanten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de azijn, peper en het spekvet toe aan het gare peer-aardappelmengsel en meng alles goed door elkaar.
  • Breng het geheel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Serveer de stamppot met de gebakken spekplakjes erop.
  • Lekker met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een robuuste Syrah, die de zoete en hartige smaken van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas

Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas

Deze hartige courgettestamppot met paprika, knapperige chorizo en gesmolten oude kaas is een perfecte maaltijd voor koude dagen. De combinatie van smaken maakt dit gerecht bijzonder smaakvol en verwarmend.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • Zout naar smaak
  • 1 grote ui
  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
  • 2 paprika's
  • 200 g chorizo aan een stuk
  • 25 g boter
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 100 g oude kaas
  • ½ dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de courgette, de paprika's, en de chorizo in stukjes.
  • Bak de stukjes chorizo zachtjes uit in een steelpan totdat ze knapperig zijn.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui totdat deze glazig is.
  • Voeg de courgette, Italiaanse kruiden en bouillonpoeder toe aan de pan en smoor de courgette ongeveer 5 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, voeg ze toe aan de pan met courgette en stamp het geheel tot een grove stamppot.
  • Roer de geraspte oude kaas door de stamppot en voeg eventueel wat melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
  • Schep de stukjes paprika en de knapperige chorizo door de stamppot en verwarm alles nog even goed door.
  • Breng de courgettestamppot op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een stevige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo, die de rijke smaken van de chorizo en oude kaas aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Cajunhutspot met gefrituurde uiringen

Cajunhutspot met gefrituurde uiringen

Deze Cajunhutspot brengt een pittige twist naar de klassieke Nederlandse hutspot, afgetopt met krokante gefrituurde uiringen. Een smakelijk en hartverwarmend gerecht dat perfect is voor avontuurlijke eters.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Cajunkruiden naar smaak
  • 1 ei
  • 1 dl pils
  • 2 liter frituurolie
  • 2 uien voor uiringen
  • 2 kg aardappels
  • 150 g winterwortelen in blokjes
  • 150 g ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 2.5 dl vleesbouillon van tablet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel piment gemalen

Instructies

  • Maak een beslag door het zelfrijzend bakmeel, zout, peper, cajunkruiden, ei en pils goed te mengen.
  • Verhit de frituurolie in een friteuse of diepe pan tot 180°C.
  • Snijd de uien in ringen, haal ze door het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Voeg ze samen met de wortelen, gesnipperde ui en fijngehakte bleekselderij toe aan een grote pan met de vleesbouillon.
  • Kook alles in 20 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen en groenten met de boter, zout, peper en piment tot een smeuïge stamppot.
  • Serveer de Cajunhutspot op borden en leg de krokante gefrituurde uiringen erop.

Notities

Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Zinfandel, die goed past bij de pittige Cajunkruiden en de rijke smaken van de hutspot.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Broccolistamppot met Pesto, Tomaat en Hamreepjes

Broccolistamppot met Pesto, Tomaat en Hamreepjes

Deze broccolistamppot met rode pesto, verse tomaat en hartige hamreepjes biedt een heerlijke twist op een klassiek gerecht. De combinatie van romige aardappelen, broccoli en een vleugje pesto zorgt voor een smaakvolle en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 500 g broccoli
  • 4 tomaten
  • 100 g rauwe ham in iets dikkere plakjes
  • 100 g gekookte ham
  • 3 eetlepels rode pesto
  • 1 dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Snijd intussen de broccoliroosjes van de stronk en snijd de stronk in blokjes.
  • Kook de broccoli in weinig water met zout in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Spoel de broccoli vervolgens in een zeef onder koud water af om de kleur te behouden.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de rode pesto en zoveel melk door de gestampte aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de broccoli door de puree en warm de stamppot nog even goed door.
  • Voeg op het laatst de tomaat en de hamreepjes toe en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper en eventueel extra zout.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de frisse smaken van de tomaat en de pesto complimenteert.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas

Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas

Deze broccolistamppot met noten en geroosterde oude kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht dat de romigheid van aardappelen en broccoli combineert met de knapperigheid van noten. Een perfecte ovenschotel voor koude dagen, boordevol smaak en textuur.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 750 g broccoli
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 klein ei
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • 100 g oude kaas
  • 200 g gemengde noten grof gehakt
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
  • Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en de broccoli af en verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Stamp de broccoli en aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Roer de zure room, het ei, een snufje peper, nootmuskaat, een scheutje Worcestershiresaus, de helft van de geraspte kaas en de helft van de gehakte noten door de stamppot.
  • Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en strooi de resterende noten en kaas over de bovenkant.
  • Plaats de schaal onder de hete grill en laat het gerecht snel bruin worden, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
  • Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en hartige smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter frituurolie
  • 100 g mager gerookt spek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
  • 250 g Gruyère geraspt
  • 1.5 dl zure room

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
  • Bewaar de schillen apart.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
  • Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
  • Meng de maïs erdoor en zet apart.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
  • Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
  • Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.

Notities


Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Een snel en smaakvol borrelhapje: geroosterde salami met prei en knoflook. Dit gerecht combineert hartige salami met knapperige prei en goudbruine knoflook voor een heerlijk warm hapje, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fingerfood, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de prei in stukjes van ongeveer 5 cm lang en verdeel deze in dunne reepjes.
  • Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de salami in plakken van 1 cm dik en vervolgens in dobbelsteentjes.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en rooster de prei en knoflook in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de salami toe aan de pan en bak deze al omscheppend nog 3 minuten mee, totdat de salami licht krokant is.
  • Serveer de geroosterde salami met prei en knoflook warm als borrelhapje.

Notities


Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge rode wijn zoals een Chianti, die de hartige en knoflookrijke smaken van de salami complimenteert.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Deze gebakken champignons met rozemarijn en een vleugje citroen vormen een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht of borrelhapje. Heerlijk warm geserveerd of koud als onderdeel van een salade
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g kleine champignons 2 bakjes á 250 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 theelepels rozemarijnblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Maak de champignons schoon en laat ze heel.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Pel en snipper de ui, en bak deze in de pan al omscheppend goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak ze in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Schep de rozemarijnblaadjes door de champignons en breng op smaak met peper en zout.
  • Druppel als laatste 1 eetlepel citroensap over de champignons en meng goed door.
  • Serveer de champignons warm of koud, afhankelijk van je voorkeur.

Notities

Serveer de champignons koud of warm.
Wijnadvies:
Combineer deze champignons met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio, die de frisse tonen van citroen en rozemarijn complimenteert.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Groente-Zoetzuur Salade met Radicchio en Bosui

Groente-Zoetzuur Salade met Radicchio en Bosui

Een frisse en smaakvolle groente-zoetzuur salade met radicchio, bosui, en wortel. Perfect als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of barbecue.
(inclusief 30 minuten intrekken)35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 bosuitjes
  • 1 kropje radicchio
  • 2 wortels
  • Sap van 1 citroen
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en de radicchio in dunne reepjes.
  • Schil de wortels en schaaf ze in dunne plakjes.
  • Meng de gesneden groenten in een kom met het citroensap, suiker, tijmblaadjes, peper en zout.
  • Laat de salade ongeveer 30 minuten intrekken, zodat de smaken goed mengen.
  • Druppel vlak voor het serveren de olijfolie over de salade en schep alles nog eens goed om.
  • Serveer de groente-zoetzuur salade als fris en licht bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de citrus- en kruidige tonen van de salade complimenteert.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Gebakken Hamreepjes met Grove Mosterd

Gebakken Hamreepjes met Grove Mosterd

Snel en smaakvol: deze gebakken hamreepjes met een vleugje grove mosterd zijn perfect als borrelhapje of bijgerecht. Ideaal voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 g schouderham
  • 125 g rauwe ham
  • 1 eetlepel olie
  • ½ eetlepel grove mosterd

Instructies

  • Snijd de schouderham en rauwe ham, beide in iets dikkere plakken, in lange reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Bak de hamreepjes al omscheppend ongeveer 3 minuten, totdat ze licht krokant zijn.
  • Schep er ½ eetlepel grove mosterd door en meng goed.
  • Serveer de gebakken hamreepjes direct als warm hapje of bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay, die de hartige en licht pittige smaken van de ham en mosterd complimenteert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g