Zoete Bietjesstamppot met Ui en Sappige Tartaar

Zoete Bietjesstamppot met Ui en Sappige Tartaar

Geniet van een smaakvolle bietjesstamppot met een zoete twist van appel, uienringen en sappige tartaartjes. Dit voedzame gerecht is perfect voor een koude winteravond en zit boordevol smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 300 g koolrabi
  • 400 g gekookte bietjes in blokjes of geraspt
  • 2 uien
  • 1 geraspte appel
  • 3 eetlepels umer of boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels olie
  • 4 tartaartjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en de koolrabi, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen en koolrabi fijn en schep er de geraspte appel, umer en kaneel door.
  • Pel de uien, snijd ze in ringen en bak ze in een anti-aanbakpan met 1 eetlepel olie tot ze glazig zijn.
  • Schep ze uit de pan en zet apart.
  • Verhit de resterende eetlepel olie in dezelfde pan en bak de tartaartjes aan beide zijden bruin.
  • Bestrooi de tartaartjes met peper en zout naar smaak.
  • Schep de bietjes door de puree en laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de stamppot met de gebakken uienringen en de tartaartjes.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de zoete en hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Een heerlijke, snelle stamppot met de zoete smaak van bietjes, zachte aardappelpuree, en hartige grillworst. Perfect voor een koude herfst- of winteravond.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 3 dl melk
  • 1 pakje aardappelpuree 135 g, Maggi
  • 500 g gekookte bietjes
  • 300 g grillworst
  • 1 prei
  • 1 takje tijm

Instructies

  • Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in flinterdunne ringetjes.
  • Maak de bietjes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Ris de tijmblaadjes van het takje en bewaar ze in een kopje.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de preiringetjes, bietjes, boter en tijm toe aan de puree.
  • Verwarm het geheel op matig vuur gedurende 5 minuten al roerend.
  • Snijd de grillworst in plakken en leg deze op de grillplaat.
  • Plaats de grillplaat 10 cm onder de hete grill en grill de worst gedurende 3 minuten tot ze goudbruin zijn, keer halverwege.
  • Schep de stamppot op 4 borden en leg de plakjes worst er dakpansgewijs op.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de zoete en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Bietjesstamppot met Bloedworst en Appel

Bietjesstamppot met Bloedworst en Appel

Ontdek de verrassende combinatie van zoete bietjesstamppot met de hartige smaak van bloedworst en frisse appel. Een unieke twist op een klassieke stamppot voor de koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 300 g gekookte bietjes
  • 3 eetlepels slasaus
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • 2 plakken bloedworst
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 grote appel
  • 750 g aardappels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Ontvel de bietjes en rasp ze grof.
  • Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook de geraspte bietjes de laatste 10 minuten mee.
  • Schil de appel en boor het klokhuis eruit.
  • Snijd 2 plakken van ongeveer 1 cm dik uit het middelste deel van de appel en snijd de rest in stukjes.
  • Wentel de bloedworst door de bloem.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de plakken bloedworst en de plakken appel in ongeveer 7 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en de bietjes af en stamp ze door elkaar.
  • Roer de stukjes appel, de zilveruitjes en de slasaus erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verdeel hem over 2 borden.
  • Leg de plakken appel en de plakken bloedworst erop.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Beaujolais of een lichte rode wijn zoals een Grenache, om de zoete en hartige smaken mooi te balanceren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Bieten-Veldslastamppot met Kabeljauwpakketjes

Een gezonde en smaakvolle stamppot met rode bieten en veldsla, geserveerd met delicate kabeljauw in een pakketje. Perfect voor een doordeweekse avond vol comfort en voedingswaarde.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 150 g veldsla
  • 1 bosje dille
  • 1 dl droge witte wijn
  • 300 g kabeljauw
  • 500 g kruimige aardappels
  • 4 lente-ui
  • 50 g boter
  • 500 g voorgekookte bieten
  • l demi-crème fraîche
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Knip 4 vierkante vellen bakpapier en verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken, leg ze midden op elk vel.
  • Hak de dille grof en verdeel de helft ervan samen met wat vlokjes boter over de vis.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vouw de pakketjes dicht, giet een klein scheutje witte wijn door de laatste opening en bind de pakketjes dicht met een touwtje.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en laat de vis in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Breng in een andere pan ruim water aan de kook, verwijder de schil van de bieten en kook ze 3 minuten.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes.
  • Verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg de rest van de gehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieten grof en stamp ze met de aardappelen tot een grove stamppot.
  • Roer de warme room erdoor en schep daarna snel de veldsla en de lente-ui door.
  • Serveer de stamppot direct met de vispakketjes.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de veldsla door kleinbladige spinazie of gesneden andijvie. -
  • Vervang het vispakketje door een pakketje met een plak feta van 50 gr, besprenkeld met olijfolie en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden.
  • Zet vervolgens 12 minuten in de oven.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse Sauvignon Blanc of een andere droge witte wijn om de zachte smaken van de vis en de romige stamppot te accentueren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Bietenstamppot met Komijnekaas en Bacon of Tofu

Bietenstamppot met Komijnekaas en Bacon of Tofu

Een heerlijke stamppot vol smaak met rode bieten, smeltende komijnekaas en knapperige bacon of tofu. Deze voedzame maaltijd is perfect voor koude avonden en biedt een veelzijdige optie voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg gekookte en geschaafde bieten
  • 300 g bacon of 300 g gerookte tofu
  • 7 grote aardappels
  • 1 ui
  • 300 g komijnekaas in blokjes
  • Citroensap naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout of bouillon naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een pan met water.
  • Verwarm de geschaafde bieten in een aparte pan (giet de bieten niet af).
  • Stamp de aardappelen en roer de warme bieten erdoor.
  • Voeg indien nodig een beetje water of melk toe om een smeuïge massa te krijgen.
  • Bak de bacon knapperig uit, of snijd de gerookte tofu in dobbelsteentjes en bak ze goudbruin in een beetje olie.
  • Snijd de ui fijn en roer deze door de stamppot, samen met het citroensap en de komijnekaas.
  • Laat de afgesloten pan op laag vuur 5 minuten staan zodat de kaas smelt.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout of bouillon.
  • Roer op het laatste moment de bacon of tofu door de bietenstamppot.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot combineert uitstekend met een droge rode wijn zoals een Merlot, die de hartige smaken van de kaas en bacon of tofu mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Probeer deze hartige gebakken kaasplakken met een knapperige korst van paneermeel en pijnboompitten. Perfect als bijgerecht of smaakvol hapje bij een stamppot of salade.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 plakken jong belegen kaas ± 125 g per plak, zonder korst
  • 1 ei M
  • 1 eetlepel koffiemelk
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel bieslook
  • 50 g boter
  • Bloem voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Druk de pijnboompitten mooi verdeeld in de kaasplakken.
  • Klop het ei los met de koffiemelk, mosterd, peterselie, bieslook, een snufje zout en peper.
  • Wentel elke kaasplak door de bloem (klop de overtollige bloem eraf), daarna door het ei-mengsel en vervolgens door het paneermeel.
  • Zorg dat de plakken een egaal paneerlaagje hebben.
  • Laat de gepaneerde kaasplakken een half uur in de koelkast opstijven.
  • Verhit in een grote koekenpan de boter tot het schuim net wegtrekt en bak de kaasplakken op matig vuur aan beide kanten goudbruin.

Notities

Serveer ze bij andijviestamppot

Wijnadvies:

Serveer deze hartige kaasplakken met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay om de romigheid van de kaas in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Romige Andijviestamppot met Rooktofu

Romige Andijviestamppot met Rooktofu

Deze romige andijviestamppot met rooktofu is een heerlijk vegetarisch gerecht, vol van smaak en perfect voor een voedzame maaltijd. De combinatie van romige aardappelen en de rokerige smaak van tofu maakt het een echte aanrader voor de koudere dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g andijvie
  • 2 kg aardappels
  • 250 g rooktofu
  • 2 dl sojamelk
  • 100 g boter
  • 1 kleine ui
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Azijn naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Stamp ze met de (soja)melk of bouillon en het vet fijn en breng op smaak met peper, zout en azijn.
  • Snijd de rooktofu in blokjes en bestrooi die met zout.
  • Bak de gezouten rooktofu samen met het uitje ± 5 minuten.
  • Werk de rooktofu en de fijngesneden andijvie door de stamppot en dien direct op.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Pinot Grigio, die de rokerige en aardse smaken in balans brengt.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Andijviestamppot met Kalfsworstjes en Perzik

Andijviestamppot met Kalfsworstjes en Perzik

Geniet van een verrassende twist op de klassieke andijviestamppot met kalfsworstjes, paprika en een vleugje zoetigheid van perzik. Dit smaakvolle gerecht is ideaal voor een verwarmend diner op koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • 500 g andijvie in reepjes
  • 2 kalfsworstjes
  • 1 paprika grofgeraspt
  • 2 partjes perzik uit blik, in blokjes
  • ½ theelepel milde kerriepoeder
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Voeg de andijvie 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe bovenop de aardappelen en laat meekoken.
  • Stamp de aardappelen en andijvie grof door elkaar.
  • Bak de kalfsworstjes in een braadpan totdat ze goudbruin zijn.
  • Snijd de kalfsworstjes in plakjes en schep ze door de stamppot.
  • Voeg de geraspte paprika, blokjes perzik en kerriepoeder toe aan de stamppot en meng goed door.
  • Serveer de stamppot direct terwijl deze nog warm is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais, die de subtiele smaken van de kalfsworst en de zoetheid van de perzik complimenteert.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Rokerige Andijviestamppot met Schelvis

Rokerige Andijviestamppot met Schelvis

Deze rokerige andijviestamppot met gerookte schelvis biedt een heerlijke en voedzame twist op de klassieke stamppot. Perfect voor een hartige wintermaaltijd, vol van smaak en eenvoudig te bereiden.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g andijvie of postelein
  • 1 kg aardappels
  • 250 g gerookte schelvis
  • 500 ml water
  • 500 ml melk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Maak een smeuïge stamppot van de aardappelen en rauwe andijvie of postelein.
  • Breng een mengsel van half water en half melk aan de kook.
  • Zodra het mengsel kookt, voeg de gerookte schelvis toe, zet het vuur laag en pocheer de vis gedurende 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat de vis 15 minuten in het vocht rusten.
  • Verwarm de vis opnieuw kort en snijd deze in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes gerookte schelvis door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.

Notities

De gerookte schelvis heeft een sterke smaak. U heeft er daarom niet veel van nodig.
Gebruik ongeveer net zoveel schelvis als u spekjes zou gebruiken.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die goed past bij de rokerige en hartige smaken van de schelvis.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Andijviestamppot met Gehaktballetjes en Spek

Andijviestamppot met Gehaktballetjes en Spek

Een heerlijke andijviestamppot met smaakvolle gehaktballetjes en knapperig ontbijtspek, afgemaakt met een verrassende zoete twist van banaan. Perfect voor een verwarmende maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 300 g andijvie
  • 75 g ontbijtspek
  • 150 g gehakt
  • 1 beschuit
  • 1 klein ei
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 kleine banaan
  • 15 g boter
  • ¾ dl melk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie en snijd deze fijn.
  • Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak het in een droge koekenpan in ongeveer 3 minuten bruin en knapperig.
  • Schep het spek uit de pan en zet apart.
  • Vermeng het gehakt met de verkruimelde beschuit, het ei, mosterd, zout en peper.
  • Vorm hiervan kleine balletjes.
  • Verhit de boter in dezelfde pan en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar.
  • Pel intussen de banaan, snijd deze in plakjes en bak de plakjes de laatste 3 minuten mee met de gehaktballetjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer er zoveel melk door dat een stevige puree ontstaat.
  • Meng de andijvie en het spek door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gehaktballetjes over de stamppot en bak de banaan erbij.
  • Voeg 1 dl water toe aan het bakvet, breng aan de kook en roer de aanbaksels los.
  • Serveer de jus in een juskom.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon, die de hartige en zoete smaken in het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g