Romige Chocomousse met Mascarpone

Romige Chocomousse met Mascarpone

Voorbereidingstijd20 minuten
rusttijd in de koelkast2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 1 pakje pure chocolade bij voorkeur Côte d'Or
  • 3 eieren

Instructies

  • Splits de eidooiers van het eiwit.
  • Laat de chocolade smelten au bain-marie.
  • Klop de suiker door de eidooiers totdat het mengsel luchtig is.
  • Klop het eiwit stijf met een mixer.
  • Meng in een kom de eidooiers en mascarpone.
  • Voeg dan de gesmolten chocolade toe en meng goed.
  • Voeg vervolgens heel voorzichtig het opgeklopte eiwit toe aan het mascarponemengsel.
  • Vouw het eiwit er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het mengsel over potjes.
  • Laat de chocomousse minstens 2 uur in de koelkast rusten.

Notities

Serveer deze romige chocomousse als een decadent dessert na een speciale maaltijd.

Wijnadvies:

Het gaat goed samen met een glas rode dessertwijn, zoals een Port of een zoete rode wijn zoals een Merlot.

Lichtgewicht Chocomousse met Gelatine

Lichtgewicht Chocomousse met Gelatine

Voorbereidingstijd15 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan voor au bain-marie,
  • koelkastvorm

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels energievrije zoetstof bijvoorbeeld Canderel
  • 50 g pure chocolade
  • 2 dl light room 15% of sojaroom alternatief
  • 3 gelatineblaadjes van 2 g

Instructies

  • Klop het eiwit stevig op met de zoetstof tot stijve pieken vormen.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Smelt de chocolade met de room au bain-marie en voeg vervolgens de gelatine toe zodat deze oplost.
  • Laat het mengsel even afkoelen tot het lauwwarm is, maar niet te koud.
  • Meng dit voorzichtig met het opgeklopte eiwit tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het mengsel over een koelkastvorm.
  • Laat de chocomousse gedurende minimaal 4 uur, bij voorkeur een nacht, opstijven in de koelkast.

Notities

Deze luchtige chocomousse is een heerlijke traktatie zonder de extra calorieën.

Wijnadvies:

Serveer het als dessert na een lichte maaltijd en geniet ervan met een kopje zwarte koffie of een glas rode dessertwijn.

Eenvoudige Chocomousse met Melkroom

Eenvoudige Chocomousse met Melkroom

Voorbereidingstijd15 minuten
Koeltijd minstens2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan voor het smelten van chocolade,
  • koelkastvorm

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • 10 reepjes chocolade bijvoorbeeld Côte d'Or
  • 2 doosjes Nestlé melkroom in blik

Instructies

  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron volgens de instructies op de verpakking.
  • Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan het eidooier-suikermengsel en meng goed.
  • Roer de Nestlé melkroom er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  • Klop in een aparte kom het eiwit stijf met een mixer.
  • Spatel het stijfgeklopte eiwit voorzichtig door het chocolademengsel tot het gelijkmatig is verdeeld.
  • Giet het mengsel in een koelkastvorm en zet het minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Notities

Deze eenvoudige chocomousse is een heerlijk dessert dat perfect is voor elke gelegenheid. Serveer het met een toefje slagroom en wat geraspte chocolade voor een feestelijke touch. Geniet ervan met een kopje koffie of een glas melk.

Broodje Ei uit de Airfryer

Broodje Ei uit de Airfryer

Dit heerlijke broodje ei uit de airfryer is perfect voor een snel en eenvoudig ontbijt of lunch. Met een knapperig afbakbroodje gevuld met ei, kaas, tomaat en verse kruiden, is het een smaakvolle manier om je dag te beginnen of op elk moment van de dag van te genieten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Broodjes, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 broodjes
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel verse bieslook of dille, peterselie, oregano
  • 1 snufje zout en peper
  • 2 afbak Kaiser broodjes
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • 2 schijfjes tomaat

Instructies

  • Snijd de bovenkant van de Kaiser broodjes af en hol de binnenkant voorzichtig uit, zodat de buitenkant intact blijft om te voorkomen dat het ei er tijdens het bakken uitloopt.
  • Hak de bieslook fijn en meng deze in een kom met de geraspte kaas, eieren, en een snufje peper en zout.
  • Plaats op de bodem van elk uitgehold broodje een schijfje tomaat, passend in de holte van het broodje.
  • Verdeel het eimengsel over beide broodjes, zorg ervoor dat het mengsel niet overloopt.
  • Plaats de gevulde broodjes in de airfryer en bak ze gedurende 10 minuten op 180 graden Celsius, of totdat het ei gestold en de bovenkant goudbruin is.
  • Serveer de broodjes direct, eventueel gegarneerd met extra verse kruiden.

Notities

Combineer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een glas verse jus d'orange voor een perfect ontbijt.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Gezonde Kipgehaktballetjes met Jamaicaanse Kruiden uit de Airfryer

Gezonde Kipgehaktballetjes met Jamaicaanse Kruiden uit de Airfryer

Deze gezonde kipgehaktballetjes met Jamaicaanse kruiden zijn een smaakvolle en eiwitrijke snack of bijgerecht. Perfect gebakken in de airfryer, behouden ze hun sappigheid zonder overtollig vet. Ideaal als hartige snack, bijgerecht of als onderdeel van een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Jamaica
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel Jamaicaanse kruidenmix
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ kopje broodkruimels
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 500 g kipgehakt
  • Optioneel: fijngehakte verse kruiden zoals koriander of peterselie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 ui fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • In een grote kom combineer je het kipgehakt, ei, broodkruimels, fijngehakte ui, fijngehakte knoflook, Jamaicaanse kruidenmix, paprikapoeder, zout en peper.
  • Voeg eventueel fijngehakte verse kruiden toe voor extra smaak.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm kleine, gelijkmatige balletjes van het mengsel.
  • Plaats de gehaktballetjes in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken voor een gelijkmatige garing.
  • Bak de gehaktballetjes gedurende 15-20 minuten, afhankelijk van hun grootte.
  • Schud de balletjes halverwege de baktijd even om voor een gelijkmatige garing.
  • Controleer de gaarheid door een gehaktballetje door te snijden; het kipgehakt moet volledig gaar zijn zonder roze binnenin.
  • Serveer de gehaktballetjes warm, eventueel met een dipsaus naar keuze, of gebruik ze als onderdeel van een maaltijd.

Notities

Combineer met een lichte, kruidige rode wijn zoals een Grenache of een koele rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Omelet met Kaas en Spek uit de Airfryer

Omelet met Kaas en Spek uit de Airfryer

Begin je dag goed met deze heerlijke omelet met kaas en spek, perfect bereid in de airfryer. Deze omelet is smeuïg, vol van smaak, en heeft een knapperige buitenkant. Snel, eenvoudig, en ideaal voor een voedzaam ontbijt of brunch!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Brunch, Ei, Kaas, Lunch, Ontbijt, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Eieren
  • Kaas naar keuze geraspt
  • Ontbijtspek in reepjes
  • Peper en zout of andere favoriete kruiden

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.

Eieren Klutsen:

  • Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met peper, zout, of andere favoriete kruiden.

Kaas Toevoegen:

  • Voeg de geraspte kaas toe aan het geklutste ei en meng goed door elkaar.

Spek Bakken:

  • Bak het ontbijtspek in een pan totdat het knapperig is.
  • Laat het even uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.

Omelet Bereiden:

  • Giet het eimengsel in een ingevette ovenschaal die geschikt is voor de airfryer.

Spek Toevoegen:

  • Verdeel de gebakken ontbijtspek gelijkmatig over het eimengsel.

Airfryer Instellen:

  • Plaats de ovenschaal in de airfryer en bak de omelet gedurende ongeveer 10-12 minuten op 180 graden Celsius, totdat de omelet stevig en goudbruin is.

Serveren:

  • Haal de omelet uit de airfryer, snijd hem in porties en serveer warm.
  • Geniet van de smeuïge omelet met kaas en knapperig spek.

Notities

Combineer met een glas frisse witte wijn zoals een Chardonnay of serveer met vers geperste sinaasappelsap voor een ontbijtoptie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Zalmhaasje met Frisse Kruidenmarinade en Pasta

Zalmhaasje met Frisse Kruidenmarinade en Pasta

Dit heerlijke zalmhaasje gemarineerd in frisse kruiden en limoensap, geserveerd met al dente pasta en tuinkers, is perfect voor een lichte en verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gehakte dille
  • Schil van 1 groene citroen
  • 1 bosje tuinkers
  • Zout
  • Olijfolie
  • 10 cl limoensap
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zwarte peper
  • 600 g harten van Atlantische zalm
  • 2 eetlepels gehakte basilicum
  • Gehakte kleine peper
  • 400 g pasta

Instructies

  • Snijd de schil van de citroen in fijne reepjes.
  • Meng het limoensap, de citroenschil, gehakte kruiden, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout in een kom.
  • Marineer de zalm met dit mengsel en laat 30 minuten rusten.
  • Kook de pasta 'al dente' volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de zalm uit de marinade en bewaar de marinade.
  • Bak de zalm in een pan met wat hete olie gedurende 3 minuten per kant, of langer naar wens.
  • Spoel de tuinkers af.
  • Leg de pasta op warme borden, bedek met tuinkers en giet de bewaarde marinade erover.
  • Plaats de gebakken zalm erbovenop en garneer met schijfjes limoen.

Notities

Wijnadvies
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Zalmquiche met Ananas

Zalmquiche met Ananas

Een heerlijke zalmquiche met een verrassende ananassmaak, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Pescatarian
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en gebruik het om een springvorm te bekleden.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg.
  • Maak de zalm los met een vork.
  • Klop de eieren met de room, sherry, peper, zout, kaas en de peterselie goed door elkaar.
  • Meng dit met de zalm.
  • Giet het zalm-ei-mengsel in de met bladerdeeg beklede springvorm.
  • Leg bovenop de zalm de plakken ananas.
  • Bak de quiche gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ºC, tot deze mooi goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Heerlijke Dipsaus voor Rauwe Groenten

Heerlijke Dipsaus voor Rauwe Groenten

Deze eenvoudige dipsaus is heerlijk bij rauwe groenten. De frisse dille en ui geven de saus een geweldige smaak, perfect voor een gezonde snack.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 potje mayonaise bij voorkeur met ei
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • Dille
  • Peper

Instructies

  • Snijd de ui zeer fijn.
  • Voeg de fijngesneden ui toe aan de mayonaise en voeg een beetje peper toe.
  • Meng goed door.
  • Strooi dille over de saus voor garnering.

Notities

Serveer met rauwe groenten.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze dipsaus, waarbij de frisse smaken van de saus goed samenkomen met de wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Heerlijke Speculaaskoek

Heerlijke Speculaaskoek

Deze speculaaskoek is de perfecte traktatie bij een kopje koffie. Kruidig en krokant, ideaal voor de wintermaanden of een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
nacht rusten1 dag
Recept categorieën: Koek, Koek, snoep, taart, gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 150 g roomboter
  • 10 g speculaaskruiden
  • Snufje zout

Instructies

  • Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
  • Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
  • Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het minimaal een nacht in de koelkast rusten.
  • Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of bakpapier.
  • Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten tot hij gaar is.
  • Laat de koek afkoelen; hij wordt harder tijdens het afkoelen.
  • Breek de koek in grote stukken.

Notities

let op:
De koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking:
  • Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
    ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles).
  • Voor amandelspeculaas kun je wat
    geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een glaasje warme glühwein past goed bij deze speculaaskoek, die heerlijk combineert met de kruiden en de zoetheid van de koek.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g