Mandarijn Flensjes met Boterige Sinaasappelsiroop

Mandarijn Flensjes met Boterige Sinaasappelsiroop

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 50 g gesmolten plantaardige boter bijv. margarine
  • Poedersuiker optioneel

Instructies

  • Pel de mandarijnen, haal de partjes los en snijd met een scherp mesje de vliesjes weg.
  • Bewaar het opgevangen sap.
  • Roer in een kom een flensjesbeslag van bloem met een mespunt zout, de eieren, melk en gesmolten boter.
  • Verhit telkens een beetje boter in een kleine koekenpan (15-18 cm) en laat een juslepel beslag over de bodem uitvloeien.
  • Keer de flensjes als de bovenkant droog is en bak ook de onderkant goudbruin.
  • Maak zo een stapel van 8 flensjes op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Vouw de flensjes in vieren en leg ze op vier borden.
  • Schep de mandarijnpartjes erbij en besprenkel met het opgevangen mandarijnsap.
  • Strooi eventueel wat poedersuiker over de flensjes.

Notities

Serveer de mandarijn flensjes met een bolletje (walnoten)roomijs voor een heerlijke combinatie van warm en koud.

Wijnadvies:

Een lichte en zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij de frisse mandarijnen en de zoete flensjes.

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • kommetje

Ingrediënten

  • 37½ gr amandelen gepeld
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
  • 100 g glutenvrije bloem
  • 50 g zachte lactosevrije boter
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eierdooier
  • 1 sinaasappel
  • 4 bolletjes vanilleroomijs optioneel

Instructies

  • Hak de amandelen fijn en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Klop in een kom 2 eieren los met de zonnebloemolie, plantaardige melk en een mespunt zout.
  • Zeef de glutenvrije bloem boven het eimengsel en roer goed door.
  • Klop in een kommetje 2 eetlepels lactosevrije boter met honing en de eierdooier los.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil boven het botermengsel.
  • Roer de geraspte sinaasappelschil en geroosterde amandelen door het botermengsel.
  • Snijd de sinaasappel dik schillen en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Smelt een klontje lactosevrije boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de flensjes zo in schaaltjes dat ze ruim over de rand hangen.
  • Schep in elk schaaltje ½ eetlepel sinaasappel-amandelboter en zet de schaaltjes nog 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verdeel de sinaasappelpartjes over de flensjes en serveer eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op de geroosterde amandelen en de frisse sinaasappelboter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Filodeegbakjes met Druivensalsa en Sinaasappelroom

Filodeegbakjes met Druivensalsa en Sinaasappelroom

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 100 g boter gesmolten
  • 1 zakje amandelschaafsel
  • 100 g suiker
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 500 g witte druiven of rode, pitloos
  • 2 eetlepels verse basilicum in reepjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje slagroomversteviger bijvoorbeeld Klop-Fix
  • 150 g Griekse yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met gesmolten boter en strooi amandelen en suiker over een helft.
  • Vouw het vel dubbel, bestrijk de bovenkant opnieuw met boter en vouw weer dubbel.
  • Duw elk stuk deeg in een holte van de bakvorm.
  • Bak het filodeeg in 15-20 minuten gaar tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Rasp de schil van de sinaasappel dun af.
  • Pers een halve sinaasappel uit en meng het sap in een kom met 1 eetlepel sinaasappelrasp en de gemberpoeder.
  • Halveer de druiven en meng ze met het basilicum door het sinaasappelsap.
  • Laat de salsa minstens 15 minuten staan.
  • Klop de slagroom stijf met vanillesuiker en slagroomversteviger, en spatel er vervolgens de Griekse yoghurt en de rest van de geraspte sinaasappelschil door.
  • Vul de filodeegbakjes met de sinaasappelroom en schep de druivensalsa er bovenop.

Notities

Garneer de filodeegbakjes eventueel met extra basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.

Entrecôte met Peperroomsaus en Witlof-Appelsalade

Entrecôte met Peperroomsaus en Witlof-Appelsalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Koekenpan of wok
  • keukenpapier
  • Keukenmes

Ingrediënten

  • Boter
  • Aardappelpartjes
  • Provençaalse kruiden
  • 2 entrecôtes
  • Zout en peper
  • 2 stronken witlof
  • 1 appel
  • Caesar sladressing
  • 100 ml rode wijn
  • Peperroomsaus

Instructies

  • Verhit 25 g boter in een koekenpan of wok.
  • Bestrooi de aardappelpartjes met Provençaalse kruiden en bak ze afgedekt gedurende 10 minuten, af en toe omschuddend, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Verwijder halverwege het deksel van de pan.
  • Dep de entrecôtes droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de entrecôtes in 2-3 minuten per kant, tot ze aan de buitenkant bruin en van binnen rosé zijn.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Snijd intussen de witlof en appel in stukken en meng ze in een kom met de sladressing.
  • Roer de rode wijn en peperroomsaus door het achtergebleven bakvet in de koekenpan en verwarm het kort.
  • Verdeel de aardappels en entrecôtes over twee borden en schep de saus over het vlees.
  • Serveer de salade apart.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van de entrecôte en de peperroomsaus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 8g

Entrecôte met Bietjes, Mierikswortelroom en Rucola

Entrecôte met Bietjes, Mierikswortelroom en Rucola

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 526kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • 2 entrecôtes op kamertemperatuur
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 125 ml crème fraîche of vervangend product
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 400 g bietjes geraspt (koelvak)
  • 75 g rucolasla

Instructies

  • Marineer de sjalotsnippers 5 minuten in de rode-wijnazijn in een schaal.
  • Bestrooi de entrecôtes aan beide kanten met zout en peper en smeer ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Roer in een kom de crème fraîche los met de geraspte mierikswortel en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng zout, peper en 4 eetlepels olijfolie door de gemarineerde sjalot en schep de geraspte bietjes erdoor.
  • Verhit een grillpan of een pan met antiaanbaklaag en bak de entrecôtes op hoog vuur in 1 minuut per kant krokant en bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het op een snijplank iets afkoelen.
  • Meng in een kom de rucola met 1 eetlepel olijfolie en een mespunt zout.
  • Snijd het vetrandje van de entrecôtes en snijd het vlees in dunne plakjes.
  • Verdeel de plakjes entrecôte over vier borden en leg de bietjes eroverheen.
  • Druppel de mierikswortelroom in een nonchalant streeppatroon over de bietjes (laat de room met een zigzagbeweging van de lepel lopen).
  • Leg een flinke pluk rucola op elk bord.

Notities

Wijnadvies:

Deze entrecôte met bietjes en mierikswortelroom gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon uit Bordeaux of een Shiraz uit Australië.

Nutrition

Calories: 526kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 26g | Vet: 42g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gevulde Calzone Pizza met Salami en Kaas

Gevulde Calzone Pizza met Salami en Kaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 pak witbroodmix glutenvrij indien nodig
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 400 g Italiaanse groentemix
  • 400 g uitgelekte tomatenblokjes
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 125 g salami optioneel
  • 150 g geraspte belegen kaas lactosevrij indien nodig

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kneed de broodmix met 300 ml handwarm water en 2 eetlepels olie tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de Italiaanse groentemix in 4 minuten beetgaar.
  • Prak de tomatenblokjes fijn in een kom met behulp van een vork.
  • Roer de gedroogde Italiaanse kruiden erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en kneed deze door.
  • Rol elk stuk deeg dun uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap.
  • Bestrijk het deeg dun met tomatensaus, waarbij je de buitenste rand vrij laat.
  • Beleg de onderste helft van de pizza's met salami (indien gebruikt), groentemix en kaas.
  • Maak de randen van het deeg vochtig met water, klap de bovenste helft van het deeg over de vulling en druk de randen stevig aan.
  • Leg de pizza's op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti Classico of Sangiovese past goed bij de hartige smaken van de salami en kaas in deze gevulde calzone pizza. Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, kies dan voor een frisse Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Sugar: 5g

Gezonde Donuts uit de Oven

Gezonde Donuts uit de Oven

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 donuts
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Mixer (optioneel)
  • Donutvorm (of muffinvorm)
  • grote schaal
  • Zak voor het coaten van de donuts

Ingrediënten

  • 250 g broodmix voor witbrood
  • 100 g boter
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Rasp van ¼ citroen
  • 100 ml melk
  • 50 g fijne tafelsuiker

Instructies

  • Doe de broodmix in een kom.
  • Laat 25 g boter smelten.
  • Roer de gesmolten boter, losgeklopt ei, vanillesuiker en citroenrasp door de melk.
  • Giet het melkmengsel bij de broodmix en kneed alles met een mixer of met de hand tot een soepel deeg.
  • Voeg indien nodig enkele eetlepels extra broodmix toe, zodat het deeg niet meer plakt.
  • Verdeel het deeg in 12 porties en vorm elk portie tot een balletje.
  • Druk vervolgens een gat in het midden van elk balletje om de donutvorm te creëren.
  • Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de donuts in het midden van de oven gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Laat de rest van de boter smelten en doe deze in een grote schaal.
  • Haal de donuts uit de oven en wentel ze (nog warm) door de gesmolten boter, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn.
  • Doe de fijne suiker in een zak, voeg de donuts toe en sluit de zak.
  • Schud de zak zodat elke donut rondom bedekt is met een laagje suiker.

Notities

Deze gezonde donuts zijn heerlijk als tussendoortje of als traktatie bij een kopje koffie of thee. Enjoy!

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Sugar: 7g

Crostini met Sardinepaté

Crostini met Sardinepaté

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 stokbrood in plakjes gesneden (glutenvrij indien nodig)
  • 2 blikjes sardines
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels groene tapenade
  • 2 eetlepels groene olijven zonder pit

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer de olijfolie, zout en knoflook door elkaar in een kom.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met de knoflookolie en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn en knapperig.
  • Dit worden de crostini.
  • Maak intussen de sardines fijn met een vork in een andere kom.
  • Meng ze met het fijngesneden sjalotje, de mayonaise en de groene tapenade tot een grove vispaté.
  • Snijd de groene olijven in plakjes.
  • Besmeer de geroosterde crostini met de sardinepaté en garneer ze met plakjes olijf.

Notities

Wijnadvies:

De zoute en hartige smaken van de sardinepaté worden goed gecompenseerd door een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Als je liever rood drinkt, kies dan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 20g | Vet: 15g

Verfrissende Ciabatta met Avocado en Hollandse Garnalen

Verfrissende Ciabatta met Avocado en Hollandse Garnalen

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Snack, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 2 bakjes Hollandse garnalen à 100 g
  • 1 eetlepel olie
  • 1 avocado
  • 4 ciabattina's of 1 ciabatta in 4 stukken glutenvrij indien nodig

Instructies

  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Rol de rode peper tussen je handen, snijd het topje eraf en schud de zaadjes eruit.
  • Snijd de peper vervolgens zeer fijn.
  • Snijd de koriander zeer fijn.
  • Meng in een kom de Hollandse garnalen met het limoensap en -rasp, de fijngesneden rode peper, koriander en olie.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schil, en snijd de avocado in dunne plakjes.
  • Snijd de ciabattina's of ciabatta in vier stukken en snijd ze open.
  • Beleg de onderste helft van de ciabatta met plakjes avocado en bestrooi met zout en peper.
  • Schep het garnalenmengsel op de avocado.
  • Serveer direct om verkleuring van de avocado te voorkomen.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende ciabatta met avocado en Hollandse garnalen past goed bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse tonen van de wijn vullen de citrusaccenten van de limoen en de romigheid van de avocado perfect aan.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Luxe Chocoladekoekjes met Romige Vulling

Luxe Chocoladekoekjes met Romige Vulling

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Koek
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 846kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude roomboter
  • 1 eierdooier
  • 200 g pure chocolade
  • 100 g zachte roomboter
  • 50 g poedersuiker
  • 2 tl cacaopoeder

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de koude roomboter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Hak de pure chocolade fijn en kneed deze door het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op 5 cm afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Druk de balletjes iets platter en bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel.

Notities

Wijnadvies:

Een heerlijke combinatie met deze chocoladekoekjes is een glas rode dessertwijn, zoals een Port of een late harvest Merlot. De zoetheid van de wijn contrasteert mooi met de rijke chocoladesmaak van de koekjes.

Nutrition

Calories: 846kcal | koolhydraten: 97g | Protein: 9g | Vet: 49g | Zout: 0.4g | Sugar: 51g