Hip chips met een dip van frambozencheesecake van ’t Zusje

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van 't Zusje

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe koekenpan
  • mes
  • keukenpapier
  • Klopper of elektrische mixer
  • Kleine steelpan
  • vier schaaltjes

Ingrediënten

Voor de chips:

  • 1 grote aardappel
  • 1 eetlepel fijne suiker

Voor de frambozencheesecake dip:

  • 100 gram Monchou roomkaas
  • 120 ml slagroom met suiker
  • 30 gram chocolade
  • 50 gram diepvries frambozen
  • 30 gram suiker

Instructies

Voorbereiding van de chips:

  • Snijd de aardappel in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op keukenpapier.
  • Dep de aardappelplakken helemaal droog.
  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 165 graden Celsius en frituur de aardappelplakken tot ze krokant zijn en niet meer bruisen.
  • Laat de chips uitlekken op keukenpapier en meng ze vervolgens met de fijne suiker.
  • Bewaar de chips op een droge plek.

Bereiding van de frambozencheesecake dip:

  • Smelt de chocolade in een klein beetje opgewarmde slagroom.
  • Klop de Monchou los en klop de rest van de slagroom luchtig.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en Monchou door telkens een klein beetje Monchou door de slagroom te spatelen.
  • Herhaal dit proces met de chocolade.
  • Verdeel de cheesecake dip over vier schaaltjes en bewaar deze in de koelkast.

Bereiding van de frambozenjam:

  • Kook de frambozen samen met de suiker in een kleine steelpan tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Laat dit afkoelen.
  • Schep een lepel frambozenjam op elk schaaltje cheesecake dip.

Serveren:

  • Leg de chips op een bordje naast de schaaltjes met frambozencheesecake dip.
  • Dip de chips in de frambozencheesecake voor een unieke en heerlijke smaakervaring.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Deze verfijnde tonijncarpaccio met frisse citroen-kappertjesdressing en Parmezaanse kaas is een licht en smaakvol voorgerecht dat elke tafel siert.
exclusief invriezen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram rucola
  • Parmezaanse kaas geschaafd
  • 3 citroenen
  • 150 ml olijfolie extra vergine
  • 1 teentje knoflook
  • Gedroogde chilivlokken
  • Zout
  • Peper
  • 250 gram verse tonijn
  • 50 gram kappertjes

Instructies

  • Verpak de verse tonijn in folie en leg hem in de diepvries totdat hij net bevroren is.
  • Maak intussen de dressing door citroensap, olijfolie, fijngehakte knoflook, kappertjes, chilivlokken, zout en peper in een kom te mengen.
  • Klop goed door met een garde of mixer.
  • Haal de tonijn uit de vriezer en snijd hem met een scherp mes in zeer dunne plakjes.
  • Leg de plakjes tonijn op een groot bord of serveerschaal.
  • Besprenkel de tonijn met de citroen-kappertjesdressing.
  • Garneer met rucola en geschaafde Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de tonijncarpaccio gekoeld met knapperig brood of crostini voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Geniet van deze klassieke Ierse garnalencocktail met een romige mierikswortelsaus, frisse sla en een vleugje Worcestershiresaus. Perfect als voorgerecht!
exclusief koelen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 32 garnalen
  • 1 citroen
  • 8 blaadjes sla
  • Worcestershiresaus
  • 4 takjes peterselie
  • Mierikswortel geraspt
  • 8 eetlepels slagroom
  • Tomatenketchup
  • 3 eetlepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • 1 stengel selderij

Instructies

  • Pers de citroen uit.
  • Klop de slagroom stijf in een kom.
  • Meng de slagroom met het citroensap, een scheut Worcestershiresaus, 2 eetlepels tomatenketchup en 1 theelepel geraspte mierikswortel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng 2/3 van de saus met de garnalen en zet dit mengsel minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Was de sla en de selderij en snijd ze in fijne julienne (dunne reepjes).
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verdeel een mengsel van de sla en selderij over de bodems van de slacoupes.
  • Schep de gemarineerde garnalen erover.
  • Voeg de resterende saus toe over de garnalen.
  • Garneer met enkele hele garnalen en gehakte peterselie.
  • Serveer gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of toast voor extra textuur en een citroenpartje voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij dit voorgerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 langouste
  • Tabasco
  • 3 liter courtbouillon
  • Citroensap
  • 2 deciliter mayonaise
  • 1 krop sla
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 deciliter slagroom
  • 0,2 deciliter cognac
  • 8 asperges gekookt

Instructies

  • Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
  • Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
  • Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
  • Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
  • Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
  • Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
  • Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
  • Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
  • Schep er wat saus overheen.
  • Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
  • Serveer direct, gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Recept categorieën: Lunch, Pizza
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eetlepels olijfolie
  • kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
  • 12 ansjovisfilets
  • 16 olijven
  • 100 g Franse salami in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
  • Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
  • Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
  • Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
  • Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
  • Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
  • Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
  • Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.

Notities

Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een rosé uit de Provence past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de hartige uien en salami.

Gestoofd rundvlees met massala

Gestoofd rundvlees met massala

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g riblappen
  • zout
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • ½ l dikke yoghurt
  • 1 eetlepel(s) garam massala Indiaas kruidenmengsel
  • 2 eetlepel(s) arachideolie
  • 50 g boter
  • ½ l vleesbouillon
  • 4 eetlepel(s) amandelen

Instructies

  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi deze met zout.
  • Leg het vlees in een grote kom.
  • Rasp de gepelde ui.
  • Hak de ontvelde knoflooktenen in kleine stukjes.
  • Doe ui, knoflook, citroensap, yoghurt en garam massala bij het vlees en schep alles goed door elkaar.
  • Laat het vlees minstens 3 uur afgedekt met folie op een koele plaats marineren.
  • Schep het vlees uit de marinade.
  • Verhit de olie en boter in een braadpan.
  • Voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten aan.
  • Voeg de bouillon toe, temper de hittebron en laat het vlees minstens 3 uur zachtjes stoven.
  • Rooster de geschaafde amandelen in enkele druppels olie lichtbruin.
  • Schep de amandelen uit de pan in een kom.
  • Verdeel het vlees en de saus over de borden en bestrooi met de amandelen.

Notities

Serveertip:

Eet hier gekookte basmatirijst, roergebakken paksoi en een frisse komkommersalade bij.

Wijnadvies:

Naar keuze gaat u hier door met dezelfde chardonnay of kiest u voor de shiraz van hetzelfde huis, maar wel koeler geserveerd dan gebruikelijk voor een rode wijn; rond 12-14°C.

Spaghetti arrabiata

Spaghetti arrabiata

Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ tl gedroogde chilivlokken
  • 110 g snijbietblad of spinazie fijne reepjes gesneden
  • 200 g tomaat uit blik
  • 110 g spaghetti gekookt volgens de instructies op de verpakking
  • verse bieslook gesneden voor de presentati

Instructies

  • Verhit de olie, voeg de knoflook en de chilivlokken toe en bak 3 min. op een laag vuur.
  • Voeg het snijbietblad toe en roer dit 2 min.
  • Voeg de cherry tomaten toe en kook 4-5 min. tot de tomaten beginnen open te barsten.
  • Voeg dit bij de gekookte spaghetti.
  • Serveer dit in een kom en strooi er de bieslook over.

Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle

Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle

Geniet van een luxe maaltijd met malse lamsfilet, knapperige aardappelnestjes en delicate spätzle, vergezeld van een rijke saus en tuinbonen. Perfect voor een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de balletjes:

  • 100 g lamslever
  • 100 g lamszwezerik
  • 1 lamsniertje
  • 1 klein ui
  • 120 g bloem
  • 1 liter lamsbouillon
  • 3 eieren
  • Broodkruim
  • 500 g lamsfilet

Voor de tuinbonen:

  • 1 kg tuinbonen
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Voor de saus:

  • 10 g gedroogde morilles
  • 3 dl kalfsfond
  • 100 g boter
  • 3 dl lamsbouillon
  • Zout en peper

Voor de aardappelnestjes:

  • 2 grote aardappels
  • Peper en zout

Voor de spätzle:

  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 courgette
  • 10 g boter

Instructies

  • Snijd de lamslever, lamszwezerik en lamsniertje in kleine blokjes.
  • Bak samen met het gehakte uitje in 30 g boter licht aan.
  • Strooi 20 g bloem over het mengsel en fruit dit enkele minuten mee.
  • Voeg een klein scheutje bouillon toe.
  • Laat afkoelen, hak fijn en maak er kleine balletjes van.
  • Haal de balletjes door een losgeklopt ei en broodkruim en frituur in heet vet.
  • Serveert in aardappelnestjes.
  • Dop de tuinbonen en blancheer ze 5 minuten in gezouten water.
  • Snijd het spek in blokjes en bak uit.
  • Warm de tuinbonen met spekblokjes op in het spekvet.
  • Week de morilles in water.
  • Kook ze met kalfsfond en 3 dl lamsbouillon tot 3 dl vocht overblijft.
  • Klop 100 g boter in klontjes door de saus en werk de eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Houd warm.
  • Schil de aardappelen, snijd in dunne plakjes, breng op smaak met zout en peper en maak aardappelnestjes in heet vet.
  • Maak een spätzle-beslag van 100 g bloem, 2 eieren en tomatenpuree.
  • Spuit het beslag in kokend, gezouten water en laat 1 minuut koken.
  • Spoel af met koud water.
  • Snijd de courgette in dunne slierten en stoof met spätzle in 10 g boter.
  • Snijd de lamsfilet in 4 stukken en pocheer 10 minuten in kokende lamsbouillon.
  • Laat rusten en snijd in dunne plakken.
  • Verdeel de lamsfilet over 4 warme borden.
  • Schep de saus op het vlees en garneer met tuinbonen, aardappelnestjes en spätzle.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah voor een rijke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Aardbeienfool

Aardbeienfool

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Aardbeien
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 225 gr kwark
  • 2 theelepels limoensap
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 4 wafelrolletjes

Instructies

  • Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
  • Houd 2 grote exemplaren apart.
  • Maak de rest van de aardbeien fijn in een kom met behulp van een vork.
  • Klop de slagroom bijna stijf.
  • Meng de kwark, limoensap en basterdsuiker met een mixer tot een luchtige massa.
  • Schep eerst de fijngemaakte aardbeien en vervolgens de slagroom voorzichtig door de kwark tot een luchtig mengsel.
  • Verdeel het mengsel over vier hoge glazen en zet ze ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de achtergehouden aardbeien in zeer dunne plakjes.
  • Garneer de Aardbeienfool met de plakjes aardbei en serveer met de wafelrolletjes.

Romige Aardappelsoep met Gerookte Forel

Romige Aardappelsoep met Gerookte Forel

Recept categorieën: Groenten, Soep, Vis
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 265kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g kruimige aardappels
  • 1 groentebouillontablet
  • 125 g gerookte forelfilets
  • 15 sprieten bieslook
  • 1 flesje Leffe blond 33 cl Belgisch bier
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  • Breng de aardappels met 1/2 liter water in een pan aan de kook en verkruimel het groentebouillontablet erboven.
  • Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de gerookte forel in reepjes en knip de bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af boven een kom (bewaar het kookvocht).
  • Pureer de aardappels in een keukenmachine.
  • Voeg het kookvocht en de crème fraîche toe en pureer alles nogmaals.
  • Doe het mengsel terug in de pan.
  • Roer voorzichtig de Leffe erdoor en verwarm de soep goed.
  • Roer de reepjes gerookte forel en de knoflookbieslook erdoor.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige aardappelsoep met gerookte forel warm, gegarneerd met extra bieslooksprieten.

Notities

Geniet van deze heerlijke Belgische klassieker!
 

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 14g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g