Russische Borsjtsj Soep
Geniet van de rijke, hartige smaak van Russische borsjtsj, een soep vol rundvlees, bieten, groenten en room. Perfect voor een stevige maaltijd.
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1,500 kg rundvlees borststuk
- 1 ossestaart
- 250 g gerookt spek
- 4 rode bieten rauw
- 1 dikke witte kool of 1/2 witte en 1/2 rode
- 4 dikke uien
- 4 worteltjes
- 4 aardappelen
- 1 grote doos gepelde tomaten
- 1 greep witte bonen
- 25 dl room
- 3 teentjes knoflook
- 1 kruidnagel
- Tijm
- 2 blaadjes laurier
- Peper en zout
Doe het vlees en de gesneden ossestaart in een kasserol met 4 liter lichtgezouten water, de tijm, het laurierblad en een ui, waarin de kruidnagel is gestoken.
Breng aan de kook en schuim af.
In een afzonderlijke kookpot, laat het in blokjes gesneden spek smelten, samen met de rest van de uien en het fijngehakte knoflook.
Snijd de worteltjes en bieten in dunne stokjes en voeg ze bij de uien.
Verwarm even en giet het mengsel bij de bouillon.
Voeg peper toe, dan de tomaten en de bonen.
Laat het geheel op klein vuur gedurende 3 uur sudderen.
Na 1/2 uur koken, voeg de geschilde en gevierendeelde aardappelen toe.
Serveer warm met dikke room.
Serveertip:
Serveer de borsjtsj met een lepel zure room of een beetje ongesuikerde yoghurt voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze rijke soep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen
Een rijke en romige soep van spruitjes en aardappelen, perfect voor een koude dag of als een elegant voorgerecht.
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g spruitjes
- 500 g aardappelen
- 40 g reuzel
- 1 grote ui
- 2 takjes selderij
- 2 liter water
- 3 dl melk
- Geraspte nootmuskaat
- 200 g room
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel peterselie en kervel gehakt
- 40 g boter
Pel de ui en snijd fijn.
Ontvlies de selderij en snijd in stukjes.
Laat de ui en selderij blonderen in de reuzel in een kookpot.
Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde, gewassen en in stukjes gesneden aardappelen toe.
Voeg peper en zout naar smaak toe en laat ongeveer 1 uur koken.
Doe de soep door een zeef en giet er de kokende melk bij.
Voeg een flink snuifje nootmuskaat toe en breng eventueel verder op smaak.
Bind de soep met de eierdooiers en de room.
Voeg de boter, peterselie en fijngehakte kervel toe.
Serveer de soep met gebakken korstjes met boter.
Serveertip:
Serveer de roomsoep met een stukje vers brood of gebakken korstjes voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze soep gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg
Heerlijke roereieren met kalfsnier, geserveerd op knapperig bladerdeeg, voor een verfijnd gerecht dat zowel bij het ontbijt als bij de lunch past.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g bladerdeeg uit de diepvries
- 250 g kalfsnier
- 12 eieren
- 2 el madeira
- 3 el room
- 100 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Zet de nier te weken in koud water.
Rol het bladerdeeg uit tot rechthoeken van 10 tot 12 cm lang en 5 tot 6 cm breed.
Prik de rechthoeken in met een vork om gelijkmatig bakken te bevorderen.
Schik de canapés op een beboterde en bebloemde plaat en verwarm de oven voor.
Droog de nier en snijd deze in plakjes.
Laat de nierstukjes in 40 g boter stoven met zout en peper.
Voeg de madeira toe en zet het op hoog vuur totdat het vocht verdampt is.
Houd warm.
Klop de eieren met zout en peper.
Verhit 30 g boter in een kookpot op zacht vuur en roer de eieren met een houten lepel.
Voeg beetje bij beetje de rest van de boter toe totdat de eieren romig zijn.
Als de eieren de neiging hebben te stollen, haal ze van het vuur en voeg een lepel room toe.
Wanneer de eieren de boter en room hebben opgenomen, breng dan op smaak en zet de pot onmiddellijk in koud water om de bereiding te stoppen.
Schuif de canapés in de oven en bak ze 4 tot 5 minuten.
Meng de nierstukjes met de eieren en versier de canapés hiermee zodra ze uit de oven komen.
Serveertip:
Serveer de canapés met een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Chianti past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Romige Pompoensoep met een Zachte Citrus Twist
Heerlijke romige pompoensoep met een frisse twist van citroen, perfect voor een griezelige Halloweenavond! Warm, rijk en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Kookpot
pureestamper
Soeplepel
- 500 g pompoen vruchtvlees
- 250 g room
- 1 l groentebouillon
- 1 el citroensap
- ½ tl nootmuskaat vers gemalen
- Peper en zout naar smaak
Snij het pompoenvruchtvlees in kleine blokjes.
Doe de pompoenblokjes in een kookpot en overgiet met de groentebouillon tot de blokjes net onder staan.
Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur lager en laat de pompoen afgedekt 15 à 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de pompoen met een pureestamper tot een gladde massa.
Roer het citroensap door de soep en voeg de room toe.
Laat de soep nog even zachtjes koken, haal van het vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de soep in vier soepkommen en serveer meteen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, past goed bij de romige en subtiele smaak van deze pompoensoep.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 800g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Griezelige Spinnensoep voor Halloween
Een ware kinderklassieker: deze griezelige spinnensoep is perfect voor een Halloween-diner. Gehaktballetjes met spaghettipootjes maken het extra eng en leuk!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Kookpot
Pan voor kokend water
- 250 g gemengd gehakt
- 500 g pompoen vruchtvlees
- 1 l groentebouillon
- 2.5 dl room
- 250 g spaghetti voor de spinnetjes
- Nootmuskaat
- Peterselie voor garnering
- Peper en zout naar smaak
Snijd het pompoenvruchtvlees in kleine stukjes en doe deze in een kookpot.
Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
Laat de soep 15 à 20 minuten afgedekt op een laag vuur koken tot de pompoen zacht is.
Mix de soep met een staafmixer tot een gladde massa en voeg de room toe.
Laat nog even doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Rol gehaktballetjes van het gemengde gehakt.
Steek in elke gehaktbal vier stukjes ongekookte spaghetti als 'spinnenpootjes'.
Laat de gehaktballetjes met spaghettipootjes enkele minuten garen in kokend water.
Laat de spinnetjes vlak voor het serveren in de soep glijden en werk af met gesnipperde peterselie.
Wijnadvies:
Een licht droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze soep. Voor de kinderen kun je kiezen voor appelsap of een ander fris drankje.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Krokante Kippenfilets met Verfrissende Citroensaus
Geniet van krokante, goudbruine kippenfilets met een verfrissende citroensaus. Dit Filipijnse gerecht is perfect als smaakvol hapje of als hoofdgerecht, ideaal voor een zomerse dag of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen in schijfjes
- 1 koffielepel gemberpoeder
- 125 gr rijstvlokken
- 1 losgeklopt ei
- 4 kippenfilets
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Voor de saus:
- 2 dl kippenbouillon
- 2 eetlepels droge witte wijn
- 4 sjalotten gesnipperd
- 1 snuifje fijne griessuiker
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Wrijf de kipfilets in met zout, peper en gemberpoeder.
Wentel de kipfilets door het losgeklopte ei en vervolgens door de rijstvlokken.
Verhit de frituurolie tot 185°C.
Bak de kipfilets 5 tot 6 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de kipfilets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
Breng de kippenbouillon aan de kook met de witte wijn en gesnipperde sjalotten.
Laat het mengsel voor de helft inkoken.
Breng de saus op smaak met peper, zout en een snuifje suiker.
Giet de saus over de kipfilets en garneer met citroenschijfjes.
Wijnadvies:
Kies een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, die goed past bij de frisse citroensaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Lamsgehakt op Stokjes met Kruidige Krieltjes en Tomatensaus
Geniet van sappig lamsgehakt op stokjes, perfect gekruid en gecombineerd met cajun-krieltjes. Afgerond met een zelfgemaakte tomatensaus, dit is een heerlijk en eenvoudig gerecht uit de airfryer!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het hoofdgerecht:
- Krieltjes hoeveelheid naar wens
- Cajunkruiden naar smaak
- 400 g lamsgehakt
- 4 lente-uitjes fijngesneden
- 2 tomaten zonder pitjes en vocht, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Peterselie bieslook, peper en mediterrane kruiden naar smaak
Voor de saus:
- 2 grote tomaten in stukjes
- ⅔ potje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 soeplepels rode curry
- Currykruiden peper, knoflookkruiden, Provençaalse kruiden naar smaak
- Olijfolie
Bereiding van de krieltjes:
Was de krieltjes en snijd ze doormidden.
Kruid de krieltjes met cajunkruiden naar smaak.
Plaats de gekruide krieltjes in de airfryer.
Bereiding van het lamsgehakt op stokjes:
Meng in een kom het lamsgehakt met de fijngesneden lente-uitjes, tomaten, knoflook, peterselie, bieslook, peper en mediterrane kruiden.
Vorm met het gehaktmengsel kleine rolletjes en draai deze rondom de satéprikkers tot ze stevig vastzitten.
Plaats de lamsgehaktstokjes bij de krieltjes in de airfryer.
Airfryer bereiding:
Stel de airfryer in op 180°C en bak zowel de krieltjes als de lamsgehaktstokjes gedurende 15 minuten, tot alles goudbruin en gaar is.
Bereiding van de tomatensaus:
Verhit een klein beetje olijfolie in een kookpot op het vuur.
Voeg de stukjes tomaat toe en laat even sudderen.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, knoflook, rode curry en de kruiden toe.
Laat de saus sudderen tot de tomaten volledig zacht zijn.
Gebruik een staafmixer om de saus glad te mixen.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Malbec, die goed samengaat met de kruidige smaken van het lamsvlees en de tomatensaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Romige Bleekselderijstamppot met Paprika en Pepersteaks
Romige stamppot van bleekselderij en paprika, geserveerd met sappige pepersteaks en rijke jus – een heerlijke combinatie voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 zak aardappelen kruimig kokend à 1 kg
- 1 struik bleekselderij in boogjes gesneden
- Rode paprika in kleine blokjes
- 2½ eetlepels plantaardige olie voor bakken en braden
- 1 zakje vleesjus met uitjes let op glutenvrije opties indien nodig
- 4 pepersteaks
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in een pan met weinig water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
Maak de bleekselderij schoon, verwijder de taaie draden en snijd de stengels in boogjes.
Kook de bleekselderij in een aparte pan met zout water gedurende ongeveer 5 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Verhit de plantaardige olie in een koekenpan en bak de pepersteaks aan beide zijden goudbruin en net gaar volgens jouw voorkeur.
Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
Stamp de aardappelen fijn en meng ze met de gekookte bleekselderij en de blokjes rode paprika.
Voeg indien nodig een beetje van het kookwater toe om de stamppot smeuïg te maken.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Haal de pepersteaks uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Bereid de jus door het bakvet in de pan te combineren met water en het jusmixpoeder, volgens de instructies op de verpakking.
Serveer de romige bleekselderijstamppot met de pepersteaks en de warme jus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gebakken groenten voor een gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals Merlot past goed bij de rijke smaken van de pepersteaks en de romige stamppot.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst
Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g spruitjes
- 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
- 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
- 4 eetlepels milde olijfolie
- 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
- 4 varkensbraadworsten
- 150 ml halfvolle melk
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
Besprenkel alles met ½ van de olie.
Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
30 minuten in de oven.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
Stamp de aardappelen tot een grove puree.
Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.
Vegatip:
Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot
Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden
Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend
- 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
- Zout naar smaak
- 1 zakje nasikruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 200 g magere gerookte spekblokjes
- ½ Chinese kool in repen gesneden
- ½ eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel ketjap manis
Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
Week de nasikruiden in een beetje warm water.
Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot