Russische Borsjtsj Soep

Russische Borsjtsj Soep

Geniet van de rijke, hartige smaak van Russische borsjtsj, een soep vol rundvlees, bieten, groenten en room. Perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kasserol
  • Kookpot
  • mes

Ingrediënten

  • 1,500 kg rundvlees borststuk
  • 1 ossestaart
  • 250 g gerookt spek
  • 4 rode bieten rauw
  • 1 dikke witte kool of 1/2 witte en 1/2 rode
  • 4 dikke uien
  • 4 worteltjes
  • 4 aardappelen
  • 1 grote doos gepelde tomaten
  • 1 greep witte bonen
  • 25 dl room
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kruidnagel
  • Tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper en zout

Instructies

  • Doe het vlees en de gesneden ossestaart in een kasserol met 4 liter lichtgezouten water, de tijm, het laurierblad en een ui, waarin de kruidnagel is gestoken.
  • Breng aan de kook en schuim af.
  • In een afzonderlijke kookpot, laat het in blokjes gesneden spek smelten, samen met de rest van de uien en het fijngehakte knoflook.
  • Snijd de worteltjes en bieten in dunne stokjes en voeg ze bij de uien.
  • Verwarm even en giet het mengsel bij de bouillon.
  • Voeg peper toe, dan de tomaten en de bonen.
  • Laat het geheel op klein vuur gedurende 3 uur sudderen.
  • Na 1/2 uur koken, voeg de geschilde en gevierendeelde aardappelen toe.
  • Serveer warm met dikke room.

Notities

Serveertip:
Serveer de borsjtsj met een lepel zure room of een beetje ongesuikerde yoghurt voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze rijke soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 8g

Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen

Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen

Een rijke en romige soep van spruitjes en aardappelen, perfect voor een koude dag of als een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 500 g aardappelen
  • 40 g reuzel
  • 1 grote ui
  • 2 takjes selderij
  • 2 liter water
  • 3 dl melk
  • Geraspte nootmuskaat
  • 200 g room
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel peterselie en kervel gehakt
  • 40 g boter

Instructies

  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Ontvlies de selderij en snijd in stukjes.
  • Laat de ui en selderij blonderen in de reuzel in een kookpot.
  • Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde, gewassen en in stukjes gesneden aardappelen toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en laat ongeveer 1 uur koken.
  • Doe de soep door een zeef en giet er de kokende melk bij.
  • Voeg een flink snuifje nootmuskaat toe en breng eventueel verder op smaak.
  • Bind de soep met de eierdooiers en de room.
  • Voeg de boter, peterselie en fijngehakte kervel toe.
  • Serveer de soep met gebakken korstjes met boter.

Notities

Serveertip:
Serveer de roomsoep met een stukje vers brood of gebakken korstjes voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze soep gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg

Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg

Heerlijke roereieren met kalfsnier, geserveerd op knapperig bladerdeeg, voor een verfijnd gerecht dat zowel bij het ontbijt als bij de lunch past.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Kalfsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g bladerdeeg uit de diepvries
  • 250 g kalfsnier
  • 12 eieren
  • 2 el madeira
  • 3 el room
  • 100 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Zet de nier te weken in koud water.
  • Rol het bladerdeeg uit tot rechthoeken van 10 tot 12 cm lang en 5 tot 6 cm breed.
  • Prik de rechthoeken in met een vork om gelijkmatig bakken te bevorderen.
  • Schik de canapés op een beboterde en bebloemde plaat en verwarm de oven voor.
  • Droog de nier en snijd deze in plakjes.
  • Laat de nierstukjes in 40 g boter stoven met zout en peper.
  • Voeg de madeira toe en zet het op hoog vuur totdat het vocht verdampt is.
  • Houd warm.
  • Klop de eieren met zout en peper.
  • Verhit 30 g boter in een kookpot op zacht vuur en roer de eieren met een houten lepel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de boter toe totdat de eieren romig zijn.
  • Als de eieren de neiging hebben te stollen, haal ze van het vuur en voeg een lepel room toe.
  • Wanneer de eieren de boter en room hebben opgenomen, breng dan op smaak en zet de pot onmiddellijk in koud water om de bereiding te stoppen.
  • Schuif de canapés in de oven en bak ze 4 tot 5 minuten.
  • Meng de nierstukjes met de eieren en versier de canapés hiermee zodra ze uit de oven komen.

Notities

Serveertip:
Serveer de canapés met een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige Pompoensoep met een Zachte Citrus Twist

Romige Pompoensoep met een Zachte Citrus Twist

Heerlijke romige pompoensoep met een frisse twist van citroen, perfect voor een griezelige Halloweenavond! Warm, rijk en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpot
  • pureestamper
  • Soeplepel

Ingrediënten

  • 500 g pompoen vruchtvlees
  • 250 g room
  • 1 l groentebouillon
  • 1 el citroensap
  • ½ tl nootmuskaat vers gemalen
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snij het pompoenvruchtvlees in kleine blokjes.
  • Doe de pompoenblokjes in een kookpot en overgiet met de groentebouillon tot de blokjes net onder staan.
  • Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur lager en laat de pompoen afgedekt 15 à 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de pompoen met een pureestamper tot een gladde massa.
  • Roer het citroensap door de soep en voeg de room toe.
  • Laat de soep nog even zachtjes koken, haal van het vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet de soep in vier soepkommen en serveer meteen.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, past goed bij de romige en subtiele smaak van deze pompoensoep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 800g | Sugar: 4g

Griezelige Spinnensoep voor Halloween

Griezelige Spinnensoep voor Halloween

Een ware kinderklassieker: deze griezelige spinnensoep is perfect voor een Halloween-diner. Gehaktballetjes met spaghettipootjes maken het extra eng en leuk!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gemengd gehakt
  • 500 g pompoen vruchtvlees
  • 1 l groentebouillon
  • 2.5 dl room
  • 250 g spaghetti voor de spinnetjes
  • Nootmuskaat
  • Peterselie voor garnering
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in kleine stukjes en doe deze in een kookpot.
  • Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 15 à 20 minuten afgedekt op een laag vuur koken tot de pompoen zacht is.
  • Mix de soep met een staafmixer tot een gladde massa en voeg de room toe.
  • Laat nog even doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol gehaktballetjes van het gemengde gehakt.
  • Steek in elke gehaktbal vier stukjes ongekookte spaghetti als 'spinnenpootjes'.
  • Laat de gehaktballetjes met spaghettipootjes enkele minuten garen in kokend water.
  • Laat de spinnetjes vlak voor het serveren in de soep glijden en werk af met gesnipperde peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een licht droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze soep. Voor de kinderen kun je kiezen voor appelsap of een ander fris drankje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Krokante Kippenfilets met Verfrissende Citroensaus

Krokante Kippenfilets met Verfrissende Citroensaus

Geniet van krokante, goudbruine kippenfilets met een verfrissende citroensaus. Dit Filipijnse gerecht is perfect als smaakvol hapje of als hoofdgerecht, ideaal voor een zomerse dag of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Fillippijnen
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Halal, Kosjer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen in schijfjes
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 125 gr rijstvlokken
  • 1 losgeklopt ei
  • 4 kippenfilets
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de saus:
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 4 sjalotten gesnipperd
  • 1 snuifje fijne griessuiker
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de kipfilets in met zout, peper en gemberpoeder.
  • Wentel de kipfilets door het losgeklopte ei en vervolgens door de rijstvlokken.
  • Verhit de frituurolie tot 185°C.
  • Bak de kipfilets 5 tot 6 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de kipfilets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de witte wijn en gesnipperde sjalotten.
  • Laat het mengsel voor de helft inkoken.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Giet de saus over de kipfilets en garneer met citroenschijfjes.

Notities

Wijnadvies:
Kies een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, die goed past bij de frisse citroensaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Lamsgehakt op Stokjes met Kruidige Krieltjes en Tomatensaus

Lamsgehakt op Stokjes met Kruidige Krieltjes en Tomatensaus

Geniet van sappig lamsgehakt op stokjes, perfect gekruid en gecombineerd met cajun-krieltjes. Afgerond met een zelfgemaakte tomatensaus, dit is een heerlijk en eenvoudig gerecht uit de airfryer!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het hoofdgerecht:

  • Krieltjes hoeveelheid naar wens
  • Cajunkruiden naar smaak
  • 400 g lamsgehakt
  • 4 lente-uitjes fijngesneden
  • 2 tomaten zonder pitjes en vocht, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Peterselie bieslook, peper en mediterrane kruiden naar smaak

Voor de saus:

  • 2 grote tomaten in stukjes
  • potje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 soeplepels rode curry
  • Currykruiden peper, knoflookkruiden, Provençaalse kruiden naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

Bereiding van de krieltjes:

  • Was de krieltjes en snijd ze doormidden.
  • Kruid de krieltjes met cajunkruiden naar smaak.
  • Plaats de gekruide krieltjes in de airfryer.

Bereiding van het lamsgehakt op stokjes:

  • Meng in een kom het lamsgehakt met de fijngesneden lente-uitjes, tomaten, knoflook, peterselie, bieslook, peper en mediterrane kruiden.
  • Vorm met het gehaktmengsel kleine rolletjes en draai deze rondom de satéprikkers tot ze stevig vastzitten.
  • Plaats de lamsgehaktstokjes bij de krieltjes in de airfryer.

Airfryer bereiding:

  • Stel de airfryer in op 180°C en bak zowel de krieltjes als de lamsgehaktstokjes gedurende 15 minuten, tot alles goudbruin en gaar is.
  • Bereiding van de tomatensaus:
  • Verhit een klein beetje olijfolie in een kookpot op het vuur.
  • Voeg de stukjes tomaat toe en laat even sudderen.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree, knoflook, rode curry en de kruiden toe.
  • Laat de saus sudderen tot de tomaten volledig zacht zijn.
  • Gebruik een staafmixer om de saus glad te mixen.

Serveren:

  • Serveer de lamsgehaktstokjes en krieltjes met de verse tomatensaus.
  • Geniet van deze smaakvolle en eenvoudige maaltijd!

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Malbec, die goed samengaat met de kruidige smaken van het lamsvlees en de tomatensaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Romige Bleekselderijstamppot met Paprika en Pepersteaks

Romige Bleekselderijstamppot met Paprika en Pepersteaks

Romige stamppot van bleekselderij en paprika, geserveerd met sappige pepersteaks en rijke jus – een heerlijke combinatie voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak aardappelen kruimig kokend à 1 kg
  • 1 struik bleekselderij in boogjes gesneden
  • Rode paprika in kleine blokjes
  • eetlepels plantaardige olie voor bakken en braden
  • 1 zakje vleesjus met uitjes let op glutenvrije opties indien nodig
  • 4 pepersteaks
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen in een pan met weinig water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Maak de bleekselderij schoon, verwijder de taaie draden en snijd de stengels in boogjes.
  • Kook de bleekselderij in een aparte pan met zout water gedurende ongeveer 5 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Verhit de plantaardige olie in een koekenpan en bak de pepersteaks aan beide zijden goudbruin en net gaar volgens jouw voorkeur.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng ze met de gekookte bleekselderij en de blokjes rode paprika.
  • Voeg indien nodig een beetje van het kookwater toe om de stamppot smeuïg te maken.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Haal de pepersteaks uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Bereid de jus door het bakvet in de pan te combineren met water en het jusmixpoeder, volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de romige bleekselderijstamppot met de pepersteaks en de warme jus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gebakken groenten voor een gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals Merlot past goed bij de rijke smaken van de pepersteaks en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spruitjes
  • 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
  • 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 4 varkensbraadworsten
  • 150 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
  • Besprenkel alles met ½ van de olie.
  • Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
  • 30 minuten in de oven.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
  • Stamp de aardappelen tot een grove puree.
  • Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.

Notities

Vegatip:

Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: China, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasikruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ Chinese kool in repen gesneden
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
  • Week de nasikruiden in een beetje warm water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
  • Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g