Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Een klassieke hutspot met mals klapstuk, gekookte aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een beetje mosterd voor de perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g klapstuk rundvlees
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ theelepel zout
  • 1 kg aardappels geschild
  • 8 uien gesneden in ringen
  • 8 winterwortelen gewassen
  • ¼ theelepel peper
  • 4 theelepels mosterd

Instructies

  • Kook het klapstuk in de groentebouillon voor minstens 1½ uur gaar (voeg indien nodig zout toe).
  • Laat het klapstuk wat afkoelen en snijd het in niet te dunne plakken.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Was de wortelen en kook ze samen met de uien in 30 minuten gaar.
  • Kook de aardappelen in ruim water in 20 minuten gaar.
  • Giet de wortelen, uien en aardappelen af, stamp ze door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Serveer de stamppot met de mosterd ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij het rijke klapstuk en de hartige stamppot.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Hutspot met Klapstuk en Winterwortelen

Hutspot met Klapstuk en Winterwortelen

Een klassieke hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, een perfect comfortfood gerecht voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg winterwortelen gewassen en gesneden in snippers
  • ½ kg aardappels geschild
  • 500 g klapstuk of 75 g boter of vet
  • 400 g ui gesneden
  • 10 g zout

Instructies

  • Was het vlees goed en zet het op met genoeg water zodat het onderstaat.
  • Voeg het zout toe en laat het geheel ± 1 uur zachtjes sudderen (niet hard koken).
  • Schil intussen de winterwortels, snijd ze in snippers en was ze goed.
  • Leg de aardappelen in de pan bij het vlees, voeg de uien hierop toe en leg de wortelen bovenop.
  • Laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven.
  • Na 5 minuten het vlees uit de pan halen.
  • Stamp de aardappelen, wortelen en uien fijn en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de hutspot met het vlees of zonder (bijzonder lekker met een klontje boter en een beetje water).

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van het klapstuk en de hutspot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

De klassieke Hollandse hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een royale portie versgemalen peper – een traditioneel gerecht voor 3 oktober.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g klapstuk
  • 750 g winterwortelen in plakjes gesneden
  • 250 g ui in ringen gesneden
  • 1 kg aardappels geschild en in vieren gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Laat het klapstuk in ± 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
  • Voeg de in plakjes gesneden wortelen en uien toe (door de uien eerst licht aan te fruiten wordt de smaak pittiger), en de in vieren gesneden aardappelen.
  • Doe er naar smaak wat zout bij en laat het geheel ¾ uur zachtjes stoven tot alles gaar is.
  • Roer de aardappelen en groenten goed door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe.
  • Snijd het vlees in plakken en leg deze bovenop de hutspot.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd witbrood dat is geweekt in bouillon, met wat appelmoes erop voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van de hutspot en het klapstuk.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Spek en Appels – Traditionele Stamppot

Hete Bliksem met Spek en Appels – Traditionele Stamppot

Een heerlijke stamppot met aardappels, appels en mager spek, een hartige maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg appels geschild en in stukken gesneden
  • 2 kg aardappels geschild en in stukken gesneden
  • 600 g mager spek in blokjes
  • Water naar behoefte
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was en schil de aardappelen en appels, snijd ze in stukken.
  • Zet de aardappelen, appels, spek en een beetje water in een pan en kook alles samen gaar.
  • Haal het spek uit de pan, stamp de aardappelen en appels door elkaar en breng het gerecht op smaak met zout.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van het spek en de zoetheid van de appels.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Een klassieke hete bliksem met een pittige gehaktsaus en een vleugje appel, gebakken tot goudbruin – de perfecte comfortfood maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 4 uien gesneden
  • 5 zure appels 4 in plakjes, 1 geraspt
  • 1 pakje aardappelpuree inh. 130 g
  • 2 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 2 theelepels gemalen peper
  • ¼ theelepel gemalen jeneverbessen
  • 3 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Bak ¾ deel van de uien 5 minuten zachtjes in 50 g boter.
  • Voeg de plakjes appel toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk en wat water volgens de aanwijzing op de verpakking, en roer er het ei en 25 g boter door.
  • Bak de rest van de uien 5 minuten zachtjes in 25 g boter, voeg het gehakt toe en bak het 10 minuten rul.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1½ dl water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het 5 minuten met het deksel op de pan stoven.
  • Roer de peperkorrels erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de gebakken ui met de plakjes appel, de geraspte appel, zout, peper en de jeneverbessen door de aardappelpuree.
  • Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
  • Strooi er paneermeel over en verdeel 15 g boter in vlokjes over de bovenkant.
  • Laat de stamppot in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een stevige, medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de hartige smaken van het gehakt en de appel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Een heerlijke variatie op de klassieke hete bliksem, met pittige chorizo, paprika en appels voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukjes
  • 3 goudrenetten geschild en in stukjes
  • 3 stevige appels zoals Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
  • 2 theelepels tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 paprika gesneden in reepjes
  • 200 g chorizo in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¼ dl melk

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng de aardappelen met de appels en de tijm in een pan met weinig water en zout aan de kook.
  • Kook ze 15 minuten zachtjes gaar.
  • Laat zoveel mogelijk vocht verdampen, maar pas op voor aanbranden.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes.
  • Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan zachtjes uit.
  • Voeg de paprika en ui toe aan de pan en bak ze ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Stamp de aardappelen grof en roer het geheel tot een smeuïge stamppot.
  • Roer er de olijfolie en eventueel een scheutje melk door en breng de hete bliksem op smaak met zout en peper.
  • Schep de hete bliksem op 4 warme borden en verdeel het chorizomengsel erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte, medium-bodied rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de zoetheid van de appels.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 14g

Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Een eenvoudige, hartige hete bliksem met aardappelen, zure appels en boter – het perfecte comfortfood voor de koudere maanden.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg geschilde gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
  • Zout naar smaak
  • kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
  • 100 g boter
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
  • Doe de aardappelen in de pan, leg de appelparten erop en breng het geheel weer aan de kook.
  • Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
  • Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
  • Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
  • Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten het kookvocht en de boter door.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de zure appels in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g

Citroen-meringuetaart

Citroen-meringuetaart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Koeltijd minstens4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C boven-/onderwarmte en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit, verwijder het bakpapier en leg het deeg in de ingevette taartvorm.
  • Gebruik het overhangende deeg om de rand te versterken.
  • Splits 4 eieren in eidooiers en eiwitten.
  • Roer de crème fraîche en citroensap glad.
  • Voeg de 4 eidooiers en 2 hele eieren toe, samen met de gezeefde poedersuiker, en meng goed.
  • Giet dit mengsel over de deegbodem.
  • Bak de taart in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 55 minuten.
  • Koel de taart vervolgens minstens 4 uur in de koelkast.
  • Klop de 4 eiwitten en kristalsuiker stijf en verdeel het schuim over de taart.
  • Vorm het schuim met een lepel.
  • Plaats de taart in de bovenste helft van de oven op 200°C met de grillfunctie gedurende ongeveer 3 minuten, totdat het schuim goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past goed bij deze citroen-meringuetaart.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 14g | Sugar: 30g

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met een smeuïge dadel-sinaasappelpuree en bestrooid met sesamzaadjes zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 230 g ontpitte Iraanse dadels
  • Rasp van een halve sinaasappel
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el sinaasappelbloesemwater
  • 1 tl kaneel

Voor de hapjes:

Instructies

  • Begin met de dadelvulling door de dadels samen met het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koekkruiden, kaneel en vanillesuiker in een pan te doen.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het op zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
  • Druk al roerend met de achterkant van een lepel op de dadels totdat een gladde puree ontstaat.
  • Roer het sinaasappelbloesemwater door de dadelpasta en laat deze op een bord afkoelen gedurende 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in de lengte in twee gelijke stukken.
  • Schep de afgekoelde dadelpuree in het midden van beide deegrepen.
  • Vouw het deeg over de vulling en druk de naden stevig dicht.
  • Snijd de deegrepen in 12 gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak de hapjes gedurende 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de hapjes volledig afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de bladerdeeghapjes bij de koffie of thee, of als een licht dessert na een diner.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een fruitige Riesling, die de zoete en kruidige smaken van de hapjes perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Goudrenet Chutney met Dadels en Walnoten

Goudrenet Chutney met Dadels en Walnoten

Deze smaakvolle chutney van goudrenetten, dadels en walnoten is perfect als bijgerecht bij vleeswaren of kaasplankjes en is lang houdbaar!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 goudrenetten geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes
  • 300 g gedroogde dadels ontpit en fijngehakt
  • 30 g walnoten grof gehakt
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje gemberpoeder
  • 1 snufje cayennepeper

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
  • Verhit in een pan 2 eetlepels water en kook de ui en appelstukjes afgedekt op laag vuur gedurende 20 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Voeg de fijngehakte dadels, gehakte walnoten en 50 ml witte wijnazijn toe aan het mengsel.
  • Breng op smaak met zout, gemberpoeder en cayennepeper.
  • Laat de chutney al roerend inkoken tot deze dik begint te worden.
  • Voeg de lichtbruine basterdsuiker en de resterende 50 ml witte wijnazijn toe.
  • Roer goed door en laat de chutney verder inkoken tot deze een dikke, maar niet kleverige, consistentie heeft.
  • Haal de chutney van het vuur en laat afkoelen.

Notities

Deze hoeveelheid chutney is goed voor één jampot.
Goed afgesloten blijft de chutney maandenlang houdbaar.
Serveertip:
Serveer deze chutney als bijgerecht bij rauwe ham, kaasplankjes of op naanbrood. De chutney is ook een heerlijke toevoeging aan sandwiches.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat, die de zoet-pittige smaak van de chutney aanvult.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g