Saté Ajam Toesoek van Gemarineerde Kipfilet

Saté Ajam Toesoek van Gemarineerde Kipfilet

(inclusief marineren)1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet in blokjes
  • 3 eetlepels ketjap manis zoete sojasaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper

Instructies

  • Meng in een kom de ketjap manis met het citroensap, olie, peper en zout.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de kom en schep goed om zodat alle stukjes kip bedekt zijn met de marinade.
  • Laat de kip minstens 1 uur marineren op een koele plaats of in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de grill of barbecue op middelhoog vuur.
  • Rooster de saté onder regelmatig omkeren en bestrijken met de overgebleven marinade totdat de kip gaar en mooi bruin is, ongeveer 8-10 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de zoete en zoute smaken van de Saté Ajam Toesoek.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

saté van kippengehakt uit Batavia
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine
  • Kleine sauspan

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt

Voor de kruidenmarinade:

  • 2 rode uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 kemirinoten candlenuts
  • 1 eetlepel trassiwater opgeloste garnalenpasta
  • 4 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels Javaanse suiker gula Jawa
  • theelepel zout
  • 1 eetlepel asemwater opgeloste tamarinde

Voor de saus:

  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 3 kemirinoten candlenuts, fijngemaakt
  • 2 dl dikke santen kokosmelk
  • Olie om te besprenkelen

Kruiden:

  • 2 theelepels peper
  • 1 eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eetlepels geraspte kokos

Instructies

  • Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
  • Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
  • Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
  • Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
  • Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
  • Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
  • Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Saté Sappie van Rundvlees

Saté Sappie van Rundvlees

(inclusief marineren)50 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees in blokjes

Voor de kruidenmarinade:

  • 1 ui grof gehakt
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
  • dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • Olie om te besprenkelen
  • Citroensap naar smaak

Kruiden:

  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • ½ theelepel laos galangal
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel Javaanse suiker gula Jawa
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt

Instructies

  • Snijd het rundvlees in blokjes en leg ze in een mengkom.
  • Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de ui, knoflook en geroosterde kemirinoten tot een fijne pasta.
  • Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in de mengkom.
  • Voeg naar smaak citroensap toe.
  • Marineer het rundvlees minstens 30 minuten in de kruidenmarinade, afgedekt in de koelkast.
  • Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.

Notities

 

Wijnadvies:

Een licht gekoelde witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de pittige en aromatische smaken van Saté Sappie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Saté Bali van Rundvlees

Saté Bali van Rundvlees

(inclusief marineren)50 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • barbecue of grill
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees in blokjes
  • Voor de kruidenmarinade:
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • 1 theelepel asem tamarinde
  • ½ theelepel laos galangal
  • ½ theelepel sereh citroengras
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 2 theelepels zout
  • 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes
  • 1 blaadje salam Indonesische laurier
  • 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
  • 1 ui fijngehakt
  • Olie om te besprenkelen

Instructies

  • Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de knoflook, kemirinoten, ui en alle specerijen (asem, laos, sereh, koenjit, djahé, ketoembar, djinten, trassi, zout) fijn tot een pasta.
  • Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in een mengkom.
  • Marineer het rundvleesblokjes in de kruidenmarinade en laat dit minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast staan.
  • Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.

Notities

 

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past goed bij de rijke en kruidige smaken van de Saté Bali.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Gemarineerde Saté van Varkensvlees

Gemarineerde Saté van Varkensvlees

Saté Babi Marinade
(inclusief marineren)40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • barbecue of grill
  • Kleine sauspan

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees in blokjes

Voor de marinade:

  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels ketjap manis

Kruiden:

  • 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel laos galangal
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 theelepel asem tamarinde
  • 1 theelepel Javaanse suiker

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en leg ze in een mengkom.
  • Meng de fijngehakte sjalotjes, knoflook en alle kruiden goed door elkaar.
  • Maal dit mengsel zo fijn mogelijk.
  • Smelt de boter in een sauspan op laag vuur.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gemalen kruidenpasta en ketjap manis erdoor.
  • Giet de marinade over het varkensvlees en meng goed zodat alle stukjes vlees bedekt zijn.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Rijg na het marineren het vlees aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté tot het vlees gaar en mooi gegrild is, ongeveer 4-5 minuten per kant.

Notities

 

Wijnadvies:

Probeer een licht gekoelde rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige rosé om te combineren met de zoete en kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Saté van Vlees en Runderlever

Gegrilde Saté van Vlees en Runderlever

Saté Boemboe Koening
(inclusief marineren)45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings:
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 150 gram runderlever in blokjes
  • 250 gram rundvlees in blokjes (bijv. biefstuk of entrecote)

Voor de boemboe (kruidenpasta):

  • ½ theelepel trassi
  • ½ theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 theelepel laos galangal
  • 2 kemirienoten candlenuts, geroosterd
  • 1 lombok rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 5 rode uien fijngehakt
  • 2 witte uien fijngehakt
  • 100 ml dikke santen kokosmelk
  • Zout naar smaak
  • Asem tamarinde, optioneel voor een licht zure smaak

Instructies

  • Snijd het vlees en de lever in gelijke blokjes en dep ze droog met keukenpapier.
  • Maak de boemboe door trassi, ketoembar, koenjit, laos, kemirienoten, lombok en uien fijn te malen tot een pasta.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit de boemboe tot het geurig is.
  • Voeg de dikke santen toe en laat het sudderen tot de olie begint te scheiden.
  • Breng eventueel op smaak met zout en voeg asem toe als je een licht zure smaak wilt.
  • Laat de kruidenpasta afkoelen en meng het daarna met de blokjes vlees en lever.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten marineren.
  • Rijg het gemarineerde vlees afwisselend aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en grill de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Authentieke Zwitserse Worteltaart met Amandelen

Authentieke Zwitserse Worteltaart met Amandelen

Geniet van een authentieke Zwitserse worteltaart met amandelen, kaneel en een vleugje citroen. Heerlijk luchtig en perfect als dessert of bij de koffie!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 250 g suiker
  • ½ citroen sap en geraspte schil
  • 250 g gemalen amandelen of hazelnoten
  • 250 g geraspte wortel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje gemalen kruidnagel
  • 50 g bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop de eidooiers met de suiker, het citroensap en de citroenschil tot een schuimige massa.
  • Meng de gemalen amandelen, geraspte wortel, kaneel, kruidnagel en bloem door het eimengsel.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven springvorm.
  • Bak de taart ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart volledig afkoelen.
  • Bestrijk de afgekoelde taart met witte glazuur voor een klassieke afwerking.

Notities

Wijnadvies:
Een glas zoete witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato, past perfect bij de zoete en kruidige smaken van deze worteltaart.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Bereidingstijd25 minuten
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 aardappels geschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Een scheutje azijn naar smaak, ongeveer 1-2 eetlepels
  • 2 eetlepels lente-uitjes fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Aardappels koken:
  • Kook de geschilden aardappels in gezouten water voor ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen.
  • Bereiden van de salade:
  • Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes en doe ze in een grote mengkom.
  • Voeg olijfolie en azijn toe aan de kom.
  • Toevoegen van smaakmakers:
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg fijngesneden lente-uitjes toe aan de salade.
  • Breng op smaak met peper en zout naar smaak.
  • Serveren:
  • Serveer de aardappelsalade direct of laat deze nog even koelen in de koelkast voor een frisse smaak.

Notities

Wijnadvies:

Deze eenvoudige en smaakvolle aardappelsalade gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling. De wijn moet voldoende zuren hebben om de aardse tonen van de aardappels te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven

Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven

Een heerlijke marinade voor kippenpoten, maar ook hele kip en vleesribben uit de oven Deze laatste kun je op de bbq afbakken tot overheerlijke spareribs na het voorgaren in de oven
Bereidingstijd4 uur
marineren12 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Marinade
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Tarwevrij
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1150 gram kippenpoten
  • Zeezout
  • Zwarte peper vers gemalen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 7 eetlepels ketjap verdeeld
  • 3 eetlepels honing verdeeld
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 centimeter gember
  • 1 stukje trassi 1 cm
  • 1 theelepel djintan komijnpoeder
  • 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel sereh citroengraspoeder
  • 2 theelepels laos galangawortelpoeder
  • 5 djeroek peroet blaadjes optioneel

Instructies

  • Wrijf de kippenpoten in met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
  • Doe de zonnebloemolie in een mengkom en voeg 4 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels honing toe.
  • Schil de ui en snijd deze in grove stukken.
  • Pel de teentjes knoflook en voeg samen met de ui toe aan de mengkom.
  • Voeg een stukje trassi van 1 vierkante centimeter toe aan de kom.
  • Schil de gember en snijd deze in plakjes, voeg deze ook toe.
  • Voeg djintan, ketoembar, laos en sereh toe aan de mengkom.
  • Hak alles goed fijn met een staafmixer, zodat alles goed gemengd is.
  • Wrijf de kippenpoten in met de marinade aan beide zijden en giet de rest van de marinade gelijkmatig over de kippenpoten.
  • Plaats de ovenschaal minimaal 12 uur in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken.
  • Haal de ovenschaal uit de koelkast en laat de kip op kamertemperatuur komen.
  • Voeg eventueel de djeroek peroet blaadjes toe.
  • Dek de ovenschaal geheel af met aluminiumfolie.
  • Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius en plaats het rooster helemaal onderin de oven.
  • Plaats de ovenschaal in het midden op het rooster en laat de kippenpoten 3 uur zacht garen onder het aluminiumfolie.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, plaats het rooster in het midden van de oven en verhoog de temperatuur naar 160 graden Celsius.
  • Haal het folie van de ovenschaal en verwijder de djeroek peroet blaadjes.
  • Meng de laatste 3 eetlepels ketjap met 1 eetlepel honing en smeer de bovenkant van de kippenpoten ermee in.
  • Plaats de ovenschaal nog een uur in de oven.

Notities

 
Deze Indische marinade geeft een heerlijke smaak aan diverse soorten vlees. Door de langzaam garing in de oven wordt het vlees heerlijk mals en sappig.
 

Wijnadvies:

Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz past uitstekend bij de rijke, zoete en hartige smaken van de gemarineerde kippenpoten. Voor een witte wijn optie, probeer een droge Riesling.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Gegrilde Forel met Citroen-Peterselie Boter

Gegrilde Forel met Citroen-Peterselie Boter

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Europa
Servings: Personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • Kwast voor bestrijken

Ingrediënten

  • 2 schoongemaakte forellen
  • 25 gram gesmolten boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Vermeng in een mengkom de gesmolten boter met het citroensap en de fijngehakte peterselie.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe aan het botermengsel.
  • Bestrijk de schoongemaakte forellen van binnen en van buiten royaal met het botermengsel.
  • Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
  • Leg de forellen op de barbecue of grill en gril ze gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Draai de vissen regelmatig om en bestrijk ze telkens met het botermengsel om ze sappig te houden.
  • De forellen zijn klaar als het vlees gemakkelijk loskomt van de graat.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de lichte en frisse smaken van de gegrilde forel.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 38g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g